Μαργκρέτε Βεστάγκερ στην «Κ»: Να σώσουμε όλοι μαζί μέρος της τουριστικής περιόδου

Μαργκρέτε Βεστάγκερ στην «Κ»: Να σώσουμε όλοι μαζί μέρος της τουριστικής περιόδου

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «πολύ θετική» επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αναδεικνύει η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκφράζοντας την ελπίδα να διατηρηθεί ώστε να δια-σωθεί, στον βαθμό του εφικτού, η τουριστική περίοδος. Σε αποκλειστική συνέντευξή της στην «Κ», η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων μετά τις 15 Ιουνίου θα εξαρτηθεί από τον βαθμό του ανοίγματος στο εσωτερικό της Ε.Ε. Η κ. Βεστάγκερ τονίζει ότι συμμερίζεται την ανησυχία των πιο δημοσιονομικά αδύναμων κρατών-μελών πως η χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και θεωρεί ότι η διασφάλιση της συνοχής της ενιαίας αγοράς είναι ισχυρό επιχείρημα υπέρ ενός φιλόδοξου Σχεδίου Ανάκαμψης. Τέλος, σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών, ξεκαθαρίζει ότι γίνονται επαφές με τα κράτη-μέλη για να πιστοποιηθεί ότι δεν θα χρειαστεί η εκκίνηση διαδικασιών επί παραβάσει.

– Μπορεί να διασωθεί η τουριστική περίοδος; Και πρέπει να λήξει η απαγόρευση στις μετακινήσεις στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες μετά τις 15 Ιουνίου;

– Δεν μπορούμε να πούμε σε τι βαθμό θα διασωθεί η τουριστική περίοδος, αλλά σίγουρα πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει τουριστική περίοδος. Θα είναι βέβαια πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια, γιατί όσοι τουρίστες ταξιδέψουν, θα το κάνουν με τις νέες συνήθειες υγιεινής που έχουμε υιοθετήσει – τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, τις μάσκες κ.ο.κ. Αν όμως τα κράτη-μέλη συντονίσουν τις ενέργειές τους, θα μπορέσει ο κόσμος να ταξιδέψει και οι τουριστικές επιχειρήσεις να έχουν κάποιο εισόδημα. Ειδικά για την Ελλάδα, ελπίζω να διατηρήσει την πολύ θετική κατάσταση που έχει πετύχει, συγκριτικά με τόσες άλλες χώρες, και να μπορέσουμε όλοι μαζί να διασώσουμε τουλάχιστον μέρος της σεζόν.

Σχετικά με την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που αφορά τις τρίτες χώρες, αυτό μένει να φανεί. Υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης στα εσωτερικά σύνορα και της πολιτικής για τα εξωτερικά σύνορα. Ο λόγος που κλείσαμε τα εξωτερικά σύνορα τον Μάρτιο ήταν για να δώσουμε ένα κίνητρο στα κράτη-μέλη να μην κλείσουν τελείως τα εσωτερικά σύνορα. Η συζήτηση για εξωτερικά σύνορα θα γίνει στις επόμενες μία-δύο εβδομάδες και θα εξαρτηθεί από την άρση των περιορισμών στα σύνορα εντός της Ε.Ε. Οπως γνωρίζετε, συστήνουμε η άρση των περιορισμών να γίνεται μεταξύ δύο χωρών όταν παρουσιάζουν συγκρίσιμη επιδημιολογική εικόνα. Και τα καλά νέα είναι ότι πλέον σε όλα τα κράτη-μέλη, το διάσημο R, που σηματοδοτεί τον αριθμό των ανθρώπων στους οποίους μεταδίδει τον ιό κάποιος ο οποίος έχει προσβληθεί, είναι κάτω από 1 – πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός έχει τεθεί σε κάποιο βαθμό υπό έλεγχο.

– Θα μπορούσε η Επιτροπή να ήταν πιο προωθημένη στις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό και γενικότερα, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητές της στην Υγεία, να έχει κάνει περισσότερα για την επιβολή κοινών πολιτικών; Υπήρχε ένας φόβος να μην ενοχληθεί κάποιο κράτος-μέλος – ειδικά μετά την υπόθεση με τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την καραντίνα και τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών;

– Προσπαθούμε να βρούμε μία ισορροπία, γιατί, όπως λέτε, οι αρμοδιότητες της Επιτροπής στην Υγεία είναι πολύ περιορισμένες. Αυτό που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τους δύσκολους αυτούς μήνες είναι ο συντονισμός, βάσει των βέλτιστων διαθέσιμων συμβουλών των ειδικών και όντας ανοιχτοί για το τι γνωρίζουμε και τι όχι. Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με τον ιό. Νομίζω ότι οι κατευθυντήριες γραμμές είναι αρκετά συγκεκριμένες σε ορισμένα σημεία –τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται, τα μέτρα ατομικής προστασίας– αλλά αφήνουν χώρο στα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν τις λεπτομέρειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων με τους συνδέσμους των επιχειρήσεων, τις αθλητικές ομοσπονδίες κ.ο.κ. Είναι η σωστή ισορροπία και μεγιστοποιεί την πιθανότητα ότι οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν.

– Τι ισχύει τελικά σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών; Εχουν σταλεί επίσημες προειδοποιητικές επιστολές σε χώρες που δεν διασφαλίζουν ότι τα κουπόνια θα είναι επιλογή του καταναλωτή; Πρόκειται να σταλούν;

– Ηταν δικό μου λάθος, εγώ ήμουν η πηγή της σύγχυσης, και απολογούμαι γι’ αυτό. Αυτό το οποίο εστάλη ήταν μία επιστολή προ της διαδικασίας επί παραβάσει. Η επιστολή παραθέτει τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία –ότι οι καταναλωτές μπορούν να απαιτήσουν αποζημίωση σε μετρητά– και παράλληλα αναδεικνύει τρόπους που τα κουπόνια μπορούν να γίνουν πιο ελκυστικά. Τα κουπόνια είναι καλή ιδέα, γιατί πάρα πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας – αλλά δεν μπορούν να είναι υποχρεωτικά. Το αν θα στείλουμε προειδοποιητικές επιστολές [σ.σ.: το πρώτο βήμα στη διαδικασία επί παραβάσει] θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των κρατών-μελών.

– Είναι το Ταμείο Ανάκαμψης το εργαλείο που θα αποτρέψει τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς; Η ανησυχία γι’ αυτό το ενδεχόμενο εντείνεται, καθώς ορισμένες χώρες –ειδικά η Γερμανία– έχουν δυσανάλογο μερίδιο στην παροχή ρευστότητας την οποία επέτρεψε η χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων…

– Ο κίνδυνος αυτός είναι ένα πολύ ισχυρό και στέρεο επιχείρημα υπέρ ενός δυνατού ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης. Συμμερίζομαι αυτήν την ανησυχία [για την ενιαία αγορά]. Φυσικά, πρέπει να πούμε ότι η Γερμανία δεν κάνει περισσότερα από όσα μπορεί, αυτό που κάνει είναι απολύτως θεμιτό – η Επιτροπή εγκρίνει κρατικές ενισχύσεις που τηρούν την αρχή της αναλογικότητας. Και η αλήθεια είναι ζητάμε εδώ και δεκαετίες από τους Γερμανούς να δαπανήσουν περισσότερα, γιατί αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στις άλλες χώρες. Αλλά επειδή δεν μπορούν όλες οι χώρες να παρέμβουν με τον ίδιο τρόπο, υπάρχει υψηλός κίνδυνος να αλλοιωθούν οι όροι του ανταγωνισμού. Αυτό το βλέπουμε πολύ καθαρά. Αρα ελπίζουμε ότι ένα ισχυρό ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης θα δώσει μέρος της λύσης σε αυτό το πρόβλημα, το οποίο είναι πηγή βαθιάς ανησυχίας σε αρκετά κράτη-μέλη.

Συνδυαστικά

– Θα παίξει κρίσιμο ρόλο σε αυτό το «εργαλείο φερεγγυότητας» στο οποίο αναφέρθηκε αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος της Επιτροπής;

– Θα μπορούσε να είναι μέρος της απάντησης – αλλά μόνο ένα μέρος. Τα διαφορετικά εργαλεία του Σχεδίου Ανάκαμψης θα πρέπει να λειτουργούν συνδυαστικά. Εχουμε το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αξίας 750 δισ. ευρώ – αυτό είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους. Υπάρχει μετά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τα διαφορετικά προγράμματά της για τη στήριξη μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων. Το κρίσιμο είναι όλα αυτά μαζί να συμβάλουν σε μια δυναμική και ταχεία επανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, που θα μας επιτρέψει να επιδιώξουμε τους στόχους της πράσινης και της ψηφιακής ατζέντας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή