Χ. Σαχίνης στην «Κ»: Επέκταση της ΕΥΔΑΠ σε ολόκληρη την Ελλάδα

Χ. Σαχίνης στην «Κ»: Επέκταση της ΕΥΔΑΠ σε ολόκληρη την Ελλάδα

6' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΥΔΑΠ επεκτείνεται σε νέες περιοχές, ακόμα και στη Χαλκιδική, σε νέες δραστηριότητες όπως το εμφιαλωμένα νερό, σε μεγάλες επενδύσεις που υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Αυτά αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ο  διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, Χάρης Σαχίνης μιλώντας στην «Κ» χωρίς να αποφεύγει και απαντήσεις για «δύσκολα» θέματα. Ακόμα και στην εκκρεμότητα που αφορά το μεγαλύτερο έργο, την ανάθεση της λειτουργίας του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια.

«Εμείς δεν έχουμε πόλεμο με καμιά εταιρεία, ούτε όμως μπορεί οποιοσδήποτε να μας εμποδίσει να κάνουμε το καθήκον μας», λέει στέλνοντας σαφή μηνύματα. Ο Χ. Σαχίνης, εκφράζει αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες οπότε και θα κλείσει «μια εκκρεμότητα 15 ετών», η σύμβαση της ΕΥΔΑΠ με το Δημόσιο και προτείνει τη διαμόρφωση ενός «σταθερού και διάφανου πλαισίου λειτουργίας» των εταιρειών ύδρευσης.

– Υπάρχει μια παλιά εκκρεμότητα, της σύμβασης της ΕΥΔΑΠ με το Δημόσιο που θα ορίζει τις σχέσεις του Οργανισμού με το κράτος. Ξέρουμε ότι γίνονται σχετικές διαπραγματεύσεις. Θα καταλήξουν σύντομα;

– Είμαι ικανοποιημένος επειδή πλησιάζουμε στο να λύσουμε μια εκκρεμότητα 15 ετών που προέκυψε από την έλλειψη ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Πιστεύω ότι όλοι είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε το θέμα αυτό με τρόπο επωφελή τόσο για το Δημόσιο όσο και την ΕΥΔΑΠ. Και βέβαια οι διαπραγματεύσεις γίνονται κάτω από την κοινή επιδίωξη να καταλήξουμε σε μια 20ετή συμφωνία που θα εξειδικεύει το ρυθμιστικό περιβάλλον, θα εξασφαλίζει την αναπτυξιακή πορεία της ΕΥΔΑΠ, και βασικότερο από όλα, δεν θα επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή. Μπορεί να γίνει αυτό; Η εξίσωση είναι δύσκολη, αλλά ναι, είμαι σίγουρος ότι λύνεται και γι’ αυτό καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια. Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη να διεκπεραιώσουμε το ζήτημα που παρέμενε άλυτο για πολλά χρόνια και πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες θα λήξει και η εκκρεμότητα αυτή.

– Παράλληλα βέβαια το Δημόσιο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κάνει διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την ανάθεση της συντήρησης του εξωτερικού δικτύου που φέρνει το νερό από τον Μόρνο στην Αττική. Το έργο αυτό έως τώρα υλοποιείται από την ΕΥΔΑΠ. Σωστά;

– Βεβαίως και έχουμε πει ότι εφόσον γίνει ανάλογος διαγωνισμός η ΕΥΔΑΠ θα συμμετέχει και πιστεύω ότι έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια ώστε να κατέβουμε στον διαγωνισμό με αξιώσεις. Με την ευκαιρία να σας πω ότι η ΕΥΔΑΠ επεκτείνεται και πέραν από τα όρια της Αττικής. Ο διαγωνισμός για τα αντίστοιχα έργα στον Χαβρία στη Χαλκιδική μας ενδιαφέρει και θα υποβάλλουμε σχετική πρόταση.

– Αντιλαμβάνομαι οψίμως ότι η ΕΥΔΑΠ επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες;

– Αλήθεια είναι αυτό. Ηδη η γενική συνέλευση μετόχων ενέκρινε τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας που δεν θα περιορίζονται στην περιοχή της Αττικής ή της πρωτεύουσας όπως λέει η επωνυμία μας. Εχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, συντήρησης και λειτουργίας δικτύων και εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα ακόμα κι έξω απ’ αυτήν. Επίσης θα μπορούμε να εισέλθουμε σε νέους τομείς όπως π.χ. η άρδευση με ανακυκλωμένο νερό και η παραγωγή και διάθεση εμφιαλωμένου νερού. Αλλά πριν από όλα αυτά έχουμε να υλοποιήσουμε και ένα επενδυτικό σχέδιο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής 400.000  πολιτών, την τοποθέτηση 100.000 έξυπνων μετρητών τον χρόνο για να περιορίσουμε μεταξύ άλλων τις διαρροές του νερού, αντικαταστάσεις και αναβαθμίσεις πεπαλαιωμένων δικτύων και πολλά άλλα. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός αλλά ούτε και εφησυχασμός στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε την εταιρική και κοινωνική αξία που παράγουμε προς όφελος των μετόχων, της κοινωνίας και των εργαζομένων.

– Μία πολυσυζητημένη υπόθεση είναι η  λειτουργία της Ψυττάλειας. Υποβλήθηκαν τρεις προτάσεις από κατασκευαστικές εταιρείες, ακούμε ότι η γνωμοδοτική επιτροπή της ΕΥΔΑΠ είπε ότι για κάποιους λόγους πρέπει να ανοίξει μόνον η μία οικονομική προσφορά και αναθέσατε στο ΤΕΕ να κάνει μια πραγματογνωμοσύνη. Τι θα γίνει τελικά;

– Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα κεφάλαια που διαθέτουμε, μας ενδιαφέρει να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας. Γι’ αυτό ζητήσαμε από το ΤΕΕ, έναν ανεξάρτητο και αξιόπιστο φορέα, να βοηθήσει να απαντήσουμε την ερώτηση αν μπορούμε να ανοίξουμε περισσότερες οικονομικές προσφορές ή μόνον μία. Θα μελετήσουμε τη γνωμοδότηση της επιτροπής μας και τις απόψεις του ΤΕΕ στο πολύπλοκο αυτό ζήτημα και το διοικητικό συμβούλιο θα λάβει όπως προβλέπεται, τις τελικές αποφάσεις. Πιστεύω ότι σύντομα, και το θέμα της Ψυττάλειας θα λυθεί, καθώς έχουμε λάβει κάθε πρόνοια ώστε να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Εμείς δεν έχουμε πόλεμο με καμιά εταιρεία, ούτε όμως μπορεί οποιοσδήποτε να μας εμποδίσει να κάνουμε το καθήκον μας. Την ερχόμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ θα συζητήσει διεξοδικά το θέμα και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ληφθούν αποφάσεις.

– Είστε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ. Με τις σημερινές εμπειρίες και γνώσεις, ποιες θεωρείτε σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;

– Φοβάμαι ότι πρέπει να διαθέσετε πολλές σελίδες για να απαντηθεί η ερώτησή σας, αλλά όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, το εύρος των δυσκολιών δεν με ενοχλεί. Αντίθετα όσο περισσότερα τα προβλήματα με τα οποία πρέπει να αντιπαρατεθώ, τόσο σημαντικότερη είναι η πρόκληση της δημιουργίας. Γενικότερα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μεγαλύτερη ευχέρεια προκειμένου να κινούμαστε γρήγορα και αποτελεσματικά. Ειδικά για μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία, που θέλει και μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, όπως η ΕΥΔΑΠ, είναι κρίσιμο να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Μια από τις «ανακαλύψεις» το διάστημα αυτό είναι πόσο αξιόλογα βιογραφικά υπάρχουν στην ΕΥΔΑΠ. Θέλω να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα στελέχη, να δώσουμε ευκαιρίες εξέλιξης στο ικανό στελεχιακό δυναμικό που διαθέτουμε. Πρέπει να έχουμε τα εφόδια να αυξήσουμε την εταιρική και την κοινωνική αξία προς όφελος όλων των μετόχων, που για εμάς είναι και το Δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι που βεβαίως έχουν την πλειοψηφία αλλά και οι ιδιώτες που συμμετέχουν στο κεφάλαιό μας, αλλά και των εργαζομένων και των πελατών μας.

– Πώς βλέπετε την εξέλιξη της ΕΥΔΑΠ τα επόμενα χρόνια;

– Αποφεύγω να κάνω τον μάντη αλλά μπορώ να μοιραστώ μαζί σας πώς θέλω να εξελιχθεί. Να αναβαθμιστεί σε πρότυπο εταιρείας του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η ανάπτυξη της χώρας χρειάζεται θετικά υποδείγματα κι ένα από τα σημαντικότερα είναι ο ρόλος και η παρουσία των εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Χρειαζόμαστε εταιρείες «νέου τύπου» που θα είναι αποτελεσματικές στη λειτουργία τους και θα δημιουργούν αξία. Εταιρείες που προσελκύουν κεφάλαια και κάνουν επενδύσεις, που ανοίγονται στον ανταγωνισμό και αναπτύσσονται. Εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στον πελάτη και παράλληλα διαμορφώνουν ένα δίκαιο και δυναμικό εργασιακό περιβάλλον. Αυτή την ισορροπία θέλω να κατακτήσουμε στην πράξη. Γι’ αυτό δεν φοβόμαστε το μέλλον αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι μακριά. Το μέλλον είναι εδώ. Προωθούμε την ψηφιακή τεχνολογία σε κάθε τομέα λειτουργίας. Εξυπνοι μετρητές θα υπολογίζουν με ακρίβεια την κατανάλωση νερού αλλά θα προσφέρουν κι άλλες υπηρεσίες, η διαχείριση των υδάτινων πόρων θα γίνεται αποτελεσματικά με ψηφιακά εργαλεία, με ευαίσθητους αισθητήρες και drones, τα λύματα της αποχέτευσης θα επιστρέφουν στη φύση καθαρά. Είμαστε ο ορισμός της κυκλικής οικονομίας, θα είμαστε εταιρεία που αξιοποιεί τους υδάτινους πόρους με σεβασμό στο περιβάλλον, στοχεύοντας σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, με αποτελεσματικότητα αλλά και φροντίδα για τους πελάτες μας.

Χρειάζεται ευελιξία ο δημόσιος τομέας

– Αν βρισκόταν τώρα εδώ ο πρωθυπουργός, τι θα του ζητούσατε;

– Θα πρότεινα να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ευελιξία σε ό,τι αφορά τον εργασιακό τομέα και ταχύτητα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες προμηθειών και έργων, ώστε να διαμορφώσουμε το νέο μοντέλο λειτουργίας των εταιρειών, που θα ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές. Σχετικά με τα εργασιακά, έχει γίνει πρόσφατα ένα πρώτο μεταρρυθμιστικό βήμα με τη ΔΕΗ, αλλά είναι απαραίτητο να επεκταθεί και σε εμάς, ως εισηγμένη στο ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρεία, για παράδειγμα. Και ως προς τις διαδικασίες προμηθειών και έργων, γνωρίζω ότι η κυβέρνηση προτίθεται σύντομα να βελτιώσει τον αντίστοιχο νόμο. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευελιξία για να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις και να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας.

– Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι επιζητείτε κατάργηση κάθε ελέγχου…

– Αντίθετα, πάντα ήμουν υπέρ ενός συστήματος ενεργού εποπτείας σε όλους τους τομείς, άλλωστε ελεγχόμαστε και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως εισηγμένη εταιρεία. Σε σχέση με ρυθμιστικά θέματα στον τομέα του νερού, αυτό που χρειαζόμαστε είναι η σωστή εφαρμογή ενός σταθερού και διάφανου πλαισίου λειτουργίας εφαρμόζοντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT