Οι επιστήμονες είμαστε υπό διωγμόν

Οι επιστήμονες είμαστε υπό διωγμόν

6' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διευθύντρια του Κέντρου FXB για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Πανεπιστημίου Harvard, Ναταλία Λινού, δεν έχει το συνηθισμένο προφίλ μιας υποψήφιας για το Κογκρέσο. Η Ελληνοαμερικανίδα επιστήμων με την προϋπηρεσία στα Ηνωμένα Eθνη και τη Διεύθυνση Υγείας της Νέας Υόρκης αποφάσισε να αφήσει τη γοργά ανερχόμενη καριέρα της για να παλέψει για όσους το οικονομικό σύστημα έχει αφήσει πίσω, οι οποίοι, όπως τονίζει, είναι και οι πλέον ευάλωτοι στον κορωνοϊό.

Η θητεία της δίπλα σε κάποιες από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες διεθνώς λειτούργησε ως έμπνευση για να ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά αφορμή ήταν η απαξίωση της επιστήμης που βλέπει στις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας: Την ημέρα που μιλήσαμε, ο επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι βρισκόταν στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου επειδή αρνήθηκε να πει ότι τα πράγματα πάνε καλά στις ΗΠΑ. Η κ. Λινού πιστεύει ότι αν εκλεγούν επιστήμονες στο Κογκρέσο, αυτό θα είναι πιο δύσκολο. Η υποψηφιότητά της έχει τη δημόσια στήριξη 150 επαγγελματιών του χώρου της υγείας. Οπως είπε στην «Κ», αισθάνεται τιμή για τη στήριξη, καθώς «οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας μπορεί να είναι ιστορικά απολιτίκ, όμως η COVID-19 έχει κάνει την υγεία ξεκάθαρα πολιτικό ζήτημα» – αλλά και προσωπικό καθώς, όπως προσθέτει, «αυτοί είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου».

Η κ. Λινού δηλώνει υπέρμαχος της παγκόσμιας αλληλεγγύης και χαρακτηρίζει «τραγωδία» ότι οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οπως λέει, «δεν είναι μόνο αντιπαραγωγικό, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Διότι αν δεν αντιμετωπίσεις μία παγκόσμια πανδημία παντού, κανείς δεν είναι ασφαλής.

Χρειάζεται να μοιραστούμε τα μαθήματα και να διασφαλίσουμε ότι όλα τα μέρη του κόσμου έχουν την ικανότητα να την ελέγξουν. Το μεγαλύτερο ζήτημα θα είναι η κατανομή και το κόστος των θεραπειών και του εμβολίου, και εκεί χρειαζόμαστε έναν δίκαιο και αναλογικό τρόπο ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά όλοι οι άνθρωποι, όπου και αν έχουν γεννηθεί. Θέλω λοιπόν έναν ισχυρό ΠΟΥ και αυτό είναι προς το συμφέρον των Αμερικανών, αλλά βλέπουμε έναν πρόεδρο που μας απομακρύνει από αυτό».

– Ενδιαφερόσασταν πάντα για την πολιτική; Τι σας έκανε να αποφασίσετε να θέσετε υποψηφιότητα για το Κογκρέσο;
– Ημουν στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας πολιτικής στα Ηνωμένα Εθνη για μία δεκαετία και έχω εργαστεί για κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές γυναίκες ηγέτιδες, συμπεριλαμβανομένων της πρώην πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Ελεν Κλαρκ, και της πρώην αντιπροέδρου της Κόστα Ρίκα, Ρεβέκκα Γκρίνσπαν.

Ημουν λογογράφος και σύμβουλός τους, και αυτές οι επιτυχημένες γυναίκες λειτούργησαν ως πρότυπα και μέντορές μου. Δεν είναι λοιπόν η πρώτη φορά που σκέφτηκα μία πολιτική καριέρα, αλλά το βασικό ενδιαφέρον μου ήταν να έχω επιρροή στις πολιτικές των κρατών, και αισθανόμουν ότι μέσω της δουλειάς μου στα Ηνωμένα Εθνη και των συμβουλών μου σε υπουργούς και κυβερνήσεις μπορούσα να την έχω χωρίς να κατέβω ως υποψήφια. 

Σήμερα όμως οι επιστήμονες βρίσκονται υπό διωγμόν και έχουμε δει τον Λευκό Οίκο να προσπαθεί να απαξιώσει τον δρα Φάουτσι, δίνοντας μία λίστα με λάθη του από την αρχή της επιδημίας, όταν δεν ξέραμε πολλά για την ασθένεια, παραποιώντας τα λεγόμενά του. Ο λόγος, λοιπόν, που είμαι υποψήφια ως επιστήμονας είναι γιατί αν εκλεγούν άνθρωποι όπως ο δρ Φάουτσι στο Κογκρέσο, δεν θα μπορούν να απαξιωθούν όπως γίνεται σήμερα, με ψευδή στοιχεία για θεραπείες και συστάσεις προφύλαξης, αλλά θα προστατευθεί η επιστήμη και τα πραγματικά στοιχεία.

– Η προεκλογική σας εκστρατεία μιλάει για ένα κίνημα για την επιστήμη και την ισότητα. Ο κορωνοϊός έχει υπογραμμίσει τις ανισότητες του αμερικανικού συστήματος υγείας, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν κάποια από τα κορυφαία νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα στον κόσμο. Πώς μπορεί η επιστήμη να συμβάλει στην ισότητα στις ΗΠΑ;
– Eχετε δίκιο, οι ΗΠΑ έχουν κάποια από τα καλύτερα νοσοκομεία, γιατρούς, νοσοκόμες και τμήματα υγείας, αλλά βρισκόμαστε σε κρίση. Στις αρχές Μαρτίου, γράψαμε ένα άρθρο γνώμης στη Washington Post με την πρώην επίτροπο Υγείας της Νέας Υόρκης, δρα Μέρι Τράβις Μπάσετ, όπου ως κοινωνική επιδημιολόγος, που έχω μελετήσει πώς οι ασθένειες εμφανίζονται αναλόγως της φτώχειας και των ανισοτήτων, προειδοποιούσα ότι αυτή η επιδημία θα είναι πολύ χειρότερη στις ΗΠΑ όχι μόνο εξαιτίας των ανισοτήτων στην πρόσβαση στη φροντίδα υγείας, αλλά και λόγω της τάσης εναντίον της μετανάστευσης και των βαθιών φυλετικών και εισοδηματικών ανισοτήτων. Xρειάζεται μεγάλη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους θεσμούς και εμείς δεν το είχαμε. Για παράδειγμα, για μία ασθένεια όπως η COVID-19 το βασικό εργαλείο για τη δημόσια υγεία είναι το contact tracing, να εντοπίζεις τις επαφές του κάθε κρούσματος, να κάνεις τεστ και να επιβάλλεις καραντίνα. Αλλά με την τάση εναντίον τους, κάποιοι από τους μετανάστες δεν θα έδιναν τα ονόματα των επαφών τους αν έχουν οικογένεια και φίλους που δεν έχουν χαρτιά επειδή φοβούνται τις συνέπειες.

Μεγάλωσα σε θρησκευόμενη οικογένεια με προσήλωση στην επιστήμη

Οι επιστήμονες είμαστε υπό διωγμόν-1
Τα παιδιά της μαχητικής Ελληνοαμερικανίδας Ναταλίας Λινού συμμετέχουν με χαμόγελο στην προεκλογική καμπάνια της.

«Η προεκλογική μου πλατφόρμα είναι υπέρ της επιστήμης και της ισότητας», επισημαίνει η κ. Λινού, «που σημαίνει ότι νοιάζομαι για το πώς η πανδημία εκδηλώνεται σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι, οι οίκοι ευγηρίας, οι συγκεντρώσεις έχουν χτυπηθεί χειρότερα, αλλά στο γενικό κοινό είναι οι κοινότητες των μειονοτήτων, των μαύρων, των ιθαγενών, των ισπανόφωνων και των μεταναστών. Μια επιστημονική προσέγγιση που εστιάζει στην ισότητα μελετά λοιπόν αυτή την κατανομή, ώστε να δει ποιος είναι πιο ευάλωτος, και εστιάζει τις προσπάθειές της σε αυτές τις κοινότητες. Σήμερα όμως δεν γίνεται αυτό. Λέμε “ας ανοίξουμε” βάζοντας σε κίνδυνο αυτές τις ίδιες κοινότητες. Διότι είναι οι εργαζόμενοι με τη λιγότερη δύναμη, τις πιο επισφαλείς δουλειές και τα λιγότερα μέσα προστασίας που τίθενται σε κίνδυνο. Σκέφτεσαι λοιπόν ποιος είναι σε μειονεκτική θέση και του προσφέρεις τα μέσα για να προστατευθούν εκείνος και η οικογένειά του».

– Ενώ έχετε μια προοδευτική ατζέντα, έχετε κερδίσει την υποστήριξη ηγετικών προσώπων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Πώς το καταφέρατε και πώς νομίζετε ότι μπορούν οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν τον κομματικό διχασμό των τελευταίων ετών;
– Είμαι περήφανη γιατί έχω μεγαλώσει σε μια ελληνική οικογένεια που ήταν θρησκευόμενη, πηγαίναμε στην εκκλησία και νηστεύαμε Τετάρτη και Παρασκευή, αλλά επίσης μια οικογένεια φεμινιστική, με προσήλωση στην επιστήμη. Οι γονείς μου είναι και οι δύο γιατροί και οι δύο εκτιμούν την επιστήμη και την εκπαίδευση, και μας μεγάλωσαν με μια έντονη ηθική πυξίδα, τις αξίες της δικαιοσύνης και της ισότητας. Στις ΗΠΑ αυτό τοποθετείται στην προοδευτική ατζέντα, αλλά είναι θέμα αρχών. Απέκτησα αυτές τις προοδευτικές ηθικές αρχές μέσα από τη θρησκεία, ωστόσο στις ΗΠΑ πολλοί προοδευτικοί δεν είναι πιστοί. Είναι ένα ενδιαφέρον παράδοξο, αλλά μου επιτρέπει να συνδέομαι με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία νομίζω υποστηρίζει την υποψηφιότητά μου όχι για τις προοδευτικές μου αξίες αλλά ως μια επιστήμονα με γερές σπουδές που είναι πρόθυμη να συνδράμει, και πιστεύω ότι εκτιμούν ότι είμαι μητέρα τριών μικρών παιδιών.

– Η ελληνική διασπορά παραδοσιακά ενδιαφέρεται πολύ για τα εθνικά θέματα και οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν επαναφέρει αυτή την έμφαση. Τι φέρνετε στο τραπέζι σε αυτά τα θέματα;
– Μεγάλωσα στην Ελλάδα μέχρι τα 17 μου και έχω μια βαθιά σχέση με τη χώρα. Αλλά ξεχωρίζω ως υποψήφια λόγω και της σημαντικής παγκόσμιας εμπειρίας μου. Θα μπορώ να ανταποκριθώ σε κάποιες από τις ανησυχίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την εξωτερική πολιτική λόγω της εμπειρίας μου στον ΟΗΕ.

Επίσης, είμαι παντρεμένη με Παλαιστίνιο χριστιανό από τον Λίβανο, του οποίου η χριστιανική κοινότητα στη Μέση Ανατολή επίσης έχει υποστεί πολλές απειλές. Προσεγγίζω λοιπόν το θέμα της Αγίας Σοφίας, για παράδειγμα, ως απειλή επειδή είναι μια επίθεση του Ερντογάν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θρησκευτικές μειονότητες. Η προσέγγισή μου σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα είμαι ισχυρός σύμμαχος και υποστηρικτής σε αυτά για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, και όχι μόνον: ενδιαφέρομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα παντού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή