«Υπαρκτός ο κίνδυνος διάσπασης της Ε.Ε.»

«Υπαρκτός ο κίνδυνος διάσπασης της Ε.Ε.»

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ του να αναλάβει η Κομισιόν τα καθήκοντα της τρόικας, καθώς αυτή υπόκειται στον δημοκρατικό έλεγχο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου τάσσεται ο επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών στο κοινοβούλιο κ. Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος εκτιμά ότι με την έναρξη της θητείας της νέας Κομισιόν, η τρόικα θα σταματήσει να υπάρχει. Ο κ. Σβόμποντα βρέθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΕΣΚ για «Επανεκκίνηση της Ευρώπης», που έχει ως αντικείμενο να αποκαταστήσει την απευθείας επαφή της πολιτικής με τους Ευρωπαίους πολίτες, τον μόνο τρόπο, όπως υποστηρίζει ώστε να ανανεωθεί η Ευρώπη.

Ο κ. Σβόμποντα παραδέχεται ότι «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος διάσπασης της Ε.Ε. σε Βορρά και Νότο». Τον ρωτάμε τι θα άλλαζε για την Ευρώπη, αν ο Μάρτιν Σουλτς εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν. «Θα εργαζόμασταν πολύ πιο εντατικά για την ενοποίηση της Ευρώπης» απαντά και επισημαίνει ότι ο κ. Σουλτς θα αποδώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αποτροπή του ανωτέρω κινδύνου. Ως δεύτερη αλλαγή, σημειώνει ότι οι σοσιαλιστές θα προέβαλλαν περισσότερο το κοινωνικό ζήτημα. «Παρά την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η ανάγκη, να βοηθηθούν οι κοινωνικά ασθενέστεροι, γιατί διαφορετικά αποστρέφονται την Ευρώπη». Ως τρίτο ζήτημα, ο κ. Σβόμποντα καταγράφει, ότι «η Ευρώπη έχει οικοδομηθεί από ελίτ». «Δεν γινόταν διαφορετικά», προσθέτει, «αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε στο μέλλον, ώστε η Ευρώπη να σταματήσει να απευθύνεται στις ελίτ, ώστε τα ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού να συμμετάσχουν στο έργο της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Ο κ. Σβόμποντα έχει απαιτήσει με κατηγορηματικό τρόπο να καταργηθεί η τρόικα. Τον ρωτάμε, αν θεωρεί πιθανό να συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις σε αυτό: «Οχι ακόμα» απαντά: «Πιστεύω όμως ότι τους επόμενους μήνες θα μπορούσαμε να τελειώνουμε με την τρόικα. Στη νέα νομοθετική περίοδο, με τη νέα Κομισιόν θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα άλλο σύστημα». Το Ευρωκοινοβούλιο έχει συστήσει μια επιτροπή που «διερευνά, πώς θα μπορούσε η Ε.Ε. να παρεμβαίνει στις οικονομικές εξελίξεις στα κράτη-μέλη χωρίς αυτό να γίνεται με τη μορφή της τρόικας. Θα έπρεπε να αναλάβει η Κομισιόν αυτά τα καθήκοντα». Οπως επισημαίνει ο κ. Σβόμποντα, η τρόικα δημιουργεί δύο μεγάλα προβλήματα: «Το πρώτο είναι η ανυπαρξία δημοκρατικού ελέγχου και το δεύτερο, ότι εγείρονται απαιτήσεις που δεν είναι αναγκαίες και που αποδομούν την ευρωπαϊκή κοινωνική συναίνεση». Ως σχετικό παράδειγμα για το δεύτερο αναφέρει την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ: «Ενώ το Ε.Κ. σταμάτησε την απόπειρα της Κομισιόν (Μπαρόζο) για μαζική ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, σε ό,τι αφορά τον Πειραιά αυτό έρχεται μέσω της τρόικας από την πίσω πόρτα».

Του επισημαίνουμε ότι οι συστάσεις της τρόικας εγκρίνονται από αποφάσεις του Eurogroup, δηλαδή των κυβερνήσεων και ρωτάμε, αν αυτό δεν τις νομιμοποιεί. Η απάντησή του είναι κατηγορηματική: «Οχι. Στην πολιτική και τη δημοκρατία ανήκουν τα κοινοβούλια. Τα εθνικά κοινοβούλια και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Και θα πρέπει να είναι κανείς ειλικρινής. Αυτά που αποφασίζουν οι υπουργοί δεν συζητούνται ούτε καν στις χώρες τους, όχι στο κοινοβούλιο. Η κρίση έχει επιφέρει μια υποχώρηση του κοινοβουλευτισμού. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτές οι αποφάσεις θα έπρεπε να συζητούνται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Νέο «ΠΑΣΟΚ»

Στις έριδες ανάμεσα στους πολιτικούς φορείς της Κεντροαριστεράς για το ποιος εκφράζει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα δεν ήθελε να εμπλακεί ο κ. Σβόμποντα. Με το ΕΣΚ να έχει για πρώτη φορά καλές πιθανότητες να βγει πρώτο κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο, το μείζον για εκείνον είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων: «Φυσικά θα ευχόμουν, να συσταθεί ένα μεγάλο ενιαίο σχήμα στο αριστερό κέντρο. Αυτή είναι η επιθυμία και ο στόχος των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών. Αν δεν γίνεται πριν από τις ευρωεκλογές, θα μπορούσε τουλάχιστον να συσταθεί μετά τις ευρωεκλογές» μας είπε, ενώ άφησε να φανερωθεί, πως διατηρεί τις ελπίδες του: «Η εμπειρία μας δείχνει, πως η ένταξη διαφορετικών κομμάτων από μια χώρα στην ομάδα μας στο Ευρωκοινοβούλιο, διευκολύνει την ένωσή τους». Ο κ. Σβόμποντα πάντως προτρέπει το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ενός νέου κινήματος: «Το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και ως εκ τούτου είναι ο άμεσος εταίρος μας. Σε συνεννόηση μαζί του έχουμε όμως επισημάνει, ότι είναι σημαντικό να συσπειρωθούν όλοι οι φορείς του χώρου. Το ΠΑΣΟΚ φορτώθηκε τα βάρη του παρελθόντος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη Ν.Δ., κάτι που βρίσκω άδικο αλλά αποτελεί μια πραγματικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να σκεφτεί, πώς θα αφήσει πίσω του το παρελθόν  και  θα δημιουργήσει ένα  νέο  κίνημα, προσανατολισμένο στο  μέλλον».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ; «Ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν», λέει ο κ. Σβόμποντα: «Αν πράγματι θέλουν να ασκούν επιρροή, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις και να είναι έτοιμοι για συνεργασία στα σοβαρά ζητήματα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους. Δεν μπορούν όμως να παίζουν δύο ρόλους, από τη μια την πλήρη άρνηση, από την άλλη να απαιτούν να ακούγονται και να συμμετέχουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή