Τζορτζ Τζιτζίκος στην «Κ»: Εως τον Δεκέμβριο ο δικαστικός μαραθώνιος

Τζορτζ Τζιτζίκος στην «Κ»: Εως τον Δεκέμβριο ο δικαστικός μαραθώνιος

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε ψήφος μετράει» και γι’ αυτό δεν αποκλείεται οι προσφυγές του επιτελείου Τραμπ να παραταθούν έως και τα τέλη του έτους. Ενα δικαστικό μαραθώνιο προβλέπει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Τζορτζ Τζιτζίκος, ο Ελληνοαμερικανός στενός συνεργάτης του Ρεπουμπλικανού προέδρου επί μία τριετία. Ο κ. Τζιτζίκος βρέθηκε στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ ως διευθυντής της ομάδας του Λευκού Οίκου για την προετοιμασία των εκδηλώσεων του προέδρου, ενώ ανάλογες αρμοδιότητες είχε και κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016.
 
– Πότε νομίζετε ότι θα διευθετηθεί το θέμα και πόσο νομίζετε ότι θα τραβήξει ο πρόεδρος τις νομικές προσφυγές; Μπορεί να πάμε έως τα τέλη Δεκεμβρίου; 

– Θα μπορούσαμε. Κάθε ψήφος μετράει, δεν μπορεί κανείς να αποκλείει ψηφοφόρους. Και αυτό που συμβαίνει σε κάποιες πολιτείες είναι ότι βρίσκουν ψηφοδέλτια στα ταχυδρομεία, στα πατώματα, στις χωματερές. Κάποιες κάλπες βγήκαν στον δρόμο, κάποιες πήραν φωτιά. Οπότε ναι, αυτό μπορεί να διαρκέσει λίγο. Θα πιέσει δικαστικά, όπως και πρέπει, εάν υπάρχουν αποδείξεις για παρατυπίες. Μπορεί να κρατήσει λίγο καιρό ακόμη.
 
– Γνωρίζετε τον τρόπο πολιτικής σκέψης του Ντόναλντ Τραμπ. Εξηγήστε μας πώς, παρά τον κορωνοϊό, κατόρθωσε να είναι τόσο ανθεκτικός;

– Ενα από τα πράγματα που έμαθα πριν από τέσσερα χρόνια είναι ότι κανείς δεν δουλεύει τόσο σκληρά όσο ο Ντόναλντ Τραμπ. Κοιτάξτε τι έκανε την τελευταία εβδομάδα της εκστρατείας. Πάνω από 30 προεκλογικές συγκεντρώσεις. Μόνο τις τελευταίες 96 ώρες έκανε 17 συγκεντρώσεις. Ανήκουστο. Εχει απήχηση στον κόσμο. Αυτό είναι το σημαντικό. Δυστυχώς, η χώρα είναι τόσο διχασμένη· είτε τον αγαπάει κανείς είτε τον μισεί. Ο αντίπαλός του δεν ήταν μόνον ο Μπάιντεν, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης και το Δημοκρατικό Κόμμα, που τον έχει σε πολύ χαμηλή εκτίμηση. Υστερα από αυτές τις πολιτικές δυσκολίες, το γεγονός ότι παραμένει πολιτικά στο παιχνίδι φαίνεται απίστευτο σε μερικούς. Ολες οι δημοσκοπήσεις, όλοι οι ειδικοί, ούτε μία στο εκατομμύριο δεν φαντάζονταν ότι θα βρισκόμασταν σήμερα στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Το 2016 η Χίλαρι έπαιρνε τα μέτρα για τις κουρτίνες στον Λευκό Οίκο και δεν εξελέγη. Το ίδιο και τώρα. Δεν υπήρξε γαλάζιο κύμα. 
 
– Δώστε μας μιαν αίσθηση του πώς λειτουργεί η εκστρατεία στα παρασκήνια. Ο Τραμπ ακούει κάποιους συμβούλους ή απλώς είναι ο εαυτός του; 

– Ο Τραμπ πάντα θα είναι Τραμπ. Διαθέτει σπουδαία ομάδα συμβούλων, με επικεφαλής τους Μπιλ Στέπιαν και Τζάστιν Κλαρκ. Εκαναν θαυμάσια δουλειά για να φέρουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Και τώρα έχει τους πιο σπουδαίους δικηγόρους, οι οποίοι θα πολεμήσουν σε όποια πολιτεία χρειαστεί. 
 
– Αφού τον γνωρίζετε καλά, μπορείτε να φανταστείτε τη διάθεσή του τώρα; Είναι μαχητικός ή καταβεβλημένος; Τι πιστεύετε;

– Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μαχητής. Εξ όσων καταλαβαίνω, είναι πολύ ήρεμος, βλέπει πώς εξελίσσεται η κατάσταση και λαμβάνει πολύ έξυπνες, μεθοδικές αποφάσεις. 
 
– Και αν επανεκλεγεί, πώς θα είναι η δεύτερη θητεία του; Ολοι αυτό διερωτώνται.

– Πρώτον και κύριον, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη φρικτή πανδημία που έχει επηρεάσει κάθε άνθρωπο στον πλανήτη. Πριν από την πανδημία είχαμε την καλύτερη οικονομία όλων των εποχών. Ο κόσμος μάς ζήλευε. Και όταν η Αμερική πάει καλά, όλος ο κόσμος πάει καλά. Νομίζω κορυφαία προτεραιότητα θα είναι να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια, ώστε να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Το έκανε μία φορά και μπορεί να το ξανακάνει. 
 
– Θα υπάρξει κάποιος να τον φρενάρει; Είναι μια δύσκολη ερώτηση, γιατί, φαντάζομαι, πως εάν επανεκλεγεί, θα είναι αυτός, οι αποφάσεις του και τίποτε άλλο. 

– Το σύστημά μας έχει δικλίδες ασφαλείας. Η Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, έστω και με μικρότερη πλειοψηφία. Ισως υπάρξει νέο πρόσωπο στην προεδρία της Βουλής. Πιθανώς εμείς οι Ρεπουμπλικανοί θα διατηρήσουμε τον έλεγχο της Γερουσίας, όμως υπάρχουν δικλίδες· αυτό είναι ένα από τα πράγματα που κάνουν τη χώρα μας σπουδαία.
 
– Αν χάσει, θα χαθεί από τον ορίζοντα και θα επιστρέψει στις επιχειρήσεις του ή θα συνεχίσουμε να τον βλέπουμε στην πολιτική;  

– Αυτή τη στιγμή, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι το κόμμα του Τραμπ. Είναι ο ηγέτης του κόμματος. Αν χάσει και δεν επανεκλεγεί, δεν τον βλέπω να αποσύρεται, καθόλου. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό, αλλά νομίζω ότι ο Τραμπ θα κάνει φασαρία και θα παλεύει γι’ αυτά που πιστεύει για πολύ καιρό ακόμη. 
 
– Και τέλος, ποια είναι η αίσθησή σας για την ελληνοαμερικανική κοινότητα; Πώς ψήφισαν αυτή τη φορά; 

– Νομίζω ότι και οι δύο εκστρατείες, του Μπάιντεν και του Τραμπ, περιελάμβαναν πολύ εντυπωσιακούς συνασπισμούς Ελληνοαμερικανών. Πολλοί Ελληνες αγαπούν τον Τραμπ, αλλά υπάρχουν και πολλοί που διαφωνούν, όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Νομίζω ότι μοιράστηκαν λίγο-πολύ ίσα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις στατιστικές σε λίγους μήνες. 
 
– Θα επιστρέψετε στο επιτελείο του εάν επανεκλεγεί;

– Είμαι πολύ χαρούμενος στους Dynamis Advisors. Θα υποστηρίξω τον πρόεδρό μου όποιος και αν είναι, όπως υποστήριξα τον Μπαράκ Ομπάμα, παρότι δεν συμφωνούσα με πολλές από τις πολιτικές του, όπως δεν συμφωνώ με πολλές από τις πολιτικές του Τζο Μπάιντεν. Οποιος εκλεγεί θα είναι ο πρόεδρός μου. Αλλά η επιστροφή σε κυβερνητικό πόστο δεν θα συμβεί. Εκεί όπου θέλω να επιστρέψω, είναι στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή