Ιάπωνας πρέσβης στην «Κ»: Οι Αγώνες θα νικήσουν την πανδημία

Ιάπωνας πρέσβης στην «Κ»: Οι Αγώνες θα νικήσουν την πανδημία

Ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αθήνα, Νακαγιάμα Γιασουνόρι, μιλάει στην «Κ» γι' αυτούς τους ιδιαίτερους Ολυμπιακούς

6' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες της διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων στην εποχή της πανδημίας, αλλά παράλληλα και το μήνυμα που εκπέμπει η –παρά τις αντιξοότητες– υλοποίηση του εγχειρήματος μιλάει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αθήνα, Νακαγιάμα Γιασουνόρι, ο οποίος εκφράζει την προσωπική του ικανοποίηση για το γεγονός ότι, σε αυτή την ξεχωριστή ιστορική συγκυρία για την Ιαπωνία, εκπροσωπεί τη χώρα του στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την τελετή έναρξης στο Τόκιο, ο κ. Γιασουνόρι σημειώνει ότι η άμεση προτεραιότητα είναι να διεξαχθούν ασφαλείς και προστατευμένοι Αγώνες, παραθέτοντας τα υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί και τους περιορισμούς που θα ισχύσουν. Αναφέρεται επίσης στις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, η κλιματική αλλαγή και η πρόληψη καταστροφών και δηλώνει ότι ο ίδιος από την πλευρά του θα προσπαθήσει να διευκολύνει την υλοποίηση αμοιβαίως επωφελών επενδύσεων. Τέλος, σπεύδει να τονίσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Ιαπωνία είναι οι χώρες με τον πρώτο και δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, αντίστοιχα, και λόγω αυτού και οι δύο αποδίδουν την ίδια σημασία στη διατήρηση της διεθνούς θαλάσσιας τάξης.

Ιάπωνας πρέσβης στην «Κ»: Οι Αγώνες θα νικήσουν την πανδημία-1– Τι σημαίνει για την πόλη του Τόκιο, και την Ιαπωνία γενικότερα, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων;
– Πρώτον, θα θέλαμε να αποδείξουμε ότι η ενότητα του κόσμου και οι προσπάθειες και η σοφία της ανθρωπότητας μπορούν να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση που προκλήθηκε από την πρωτοφανή πανδημία. Θα θέλαμε επίσης να δώσουμε στα παιδιά μας και στις νεότερες γενιές την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να βιώσουν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, το οποίο μπορεί να τους προσφέρει μια μεγάλη έμπνευση για το μέλλον. Η ονομασία «Παραολυμπιακοί Αγώνες» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964. Με τη φιλοξενία των δεύτερων Παραολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο θα θέλαμε να επιστήσουμε στον κόσμο την προσοχή και να αναδείξουμε τη σημασία της οικοδόμησης μιας κοινωνίας στην οποία τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα συμμετέχουν ενεργά. Τέλος, από ιαπωνικής πλευράς, με την επιτυχή διοργάνωση των Αγώνων ελπίζουμε να μπορέσουμε να προβάλουμε την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον μεγάλο σεισμό της ανατολικής Ιαπωνίας του 2011, για την οποία λάβαμε τόση υποστήριξη από όλο τον κόσμο.

– Πόσο δύσκολο είναι να διοργανώσετε το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο υπό αυτές τις έκτακτες συνθήκες;
– Η πανδημία της COVID-19 είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε για τη διοργάνωση των Αγώνων. Είναι σημαντικό να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσουμε τους Αγώνες όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς τόσο για τους συμμετέχοντες αθλητές όσο και για τους Ιάπωνες πολίτες. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο και η Οργανωτική Επιτροπή καταβάλλουν έντονες προσπάθειες σε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Παραολυμπιακή Επιτροπή. Το «Εγχειρίδιο» που περιλαμβάνει συγκεκριμένα αντίμετρα για την COVID-19 στους Αγώνες έχει εκπονηθεί. Η τρίτη και τελευταία έκδοσή του δημοσιοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου.

– Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένων και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας, εξέφρασαν την άποψη ότι ίσως θα ήταν προτιμότερο να αναβληθούν οι Αγώνες για άλλη μια χρονιά. Τι απαντάτε σε αυτούς;
– Η γενική συνέλευση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τον Ιούλιο του 2020 έλαβε απόφαση για το λεπτομερές πρόγραμμα και τους χώρους διεξαγωγής κάθε αγωνίσματος των Αγώνων στο Τόκιο, αρχής γενομένης από την τελετή έναρξης στις 23 Ιουλίου 2021. Εκτοτε, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προετοιμάζονται, λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των εμπειρογνωμόνων υγείας. Πιο συγκεκριμένα, σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με την ονομασία All Partners Task Force, στην οποία συμμετέχουν οι πέντε φορείς (ΔΟΕ, Παραολυμπιακή Επιτροπή, Οργανωτική Επιτροπή, ιαπωνική κυβέρνηση και μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο) και ο ΠΟΥ, συζητήθηκαν τεχνικά και επιστημονικά θέματα, τα οποία αποτυπώθηκαν στο «Εγχειρίδιο».

– Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς θεατές, ακούγεται οξύμωρο. Πώς αντιμετωπίζει η Ιαπωνία αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά και το οικονομικό κόστος που συνδέεται με αυτή;
– Οι ασφαλείς και προστατευμένοι Αγώνες είναι η βασική μας προτεραιότητα και οι πέντε φορείς συζητούν επισταμένως το θέμα. Τον Μάρτιο αποφάσισαν να μη δεχθούν θεατές από το εξωτερικό και στις 8 Ιουλίου αποφάσισαν ότι οι Αγώνες που θα διεξαχθούν στη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο (Τόκιο, Καναγκάουα, Τσίμπα, Σαϊτάμα) δεν θα έχουν θεατές. Είναι περιττό να πω ότι ήταν λυπηρό το γεγονός πως έπρεπε να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις. Ωστόσο, καθώς υπολογίζεται ότι τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες θα παρακολουθήσουν πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μέσω της τηλεόρασης και άλλων μέσων, πιστεύουμε ότι αξίζει να προχωρήσουμε, προκειμένου να αποδείξουμε ότι οι αγώνες έχουν τη δύναμη να ενώνουν τις συνειδήσεις όλων των ανθρώπων στον κόσμο και ότι οι προσπάθειες και η σοφία της ανθρωπότητας μπορούν να ξεπεράσουν αυτή την πρωτοφανή κατάσταση. Οσον αφορά το ζήτημα του κόστους, έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την ελαχιστοποίησή του με την απλούστευση της οργάνωσης των Αγώνων.

– Ποια υγειονομικά μέτρα έχουν ληφθεί και θα ληφθούν και ποιες είναι οι γενικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια των Αγώνων;
– Οι αθλητές και οι αξιωματούχοι από το εξωτερικό υποχρεούνται να υποβληθούν σε υγειονομική παρακολούθηση 14 ημερών και σε δύο τεστ εντός 96 ωρών αντίστοιχα πριν από την αναχώρησή τους καθώς και σε άλλο ένα τεστ κατά την είσοδό τους στην Ιαπωνία. Μετά την είσοδο στην Ιαπωνία, το καθημερινό τεστ είναι υποχρεωτικό για τους αθλητές και τους αξιωματούχους και απαιτείται να μη βγαίνουν εκτός επιτρεπόμενης περιοχής, η οποία περιορίζεται κατ’ αρχάς στα καταλύματα και στους χώρους διεξαγωγής των αγώνων. Τα μέτρα αυτά μπορεί να φαίνονται αυστηρά, αλλά αυτό κρίνεται απαραίτητο για την προστασία τόσο των αθλητών όσο και των Ιαπώνων πολιτών.                  

– Πώς αισθάνεστε που είστε πρέσβης στην Ελλάδα, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, την περίοδο που η χώρα σας θα τους φιλοξενήσει;
– Φυσικά, αισθάνομαι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι στην Αθήνα ως εκπρόσωπος της χώρας που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Το να συμβάλει το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα, στην υλοποίηση ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου σε πνεύμα φιλίας, αλληλεγγύης και ευγενούς άμιλλας, έχει αναμφίβολα μεγαλύτερο βάρος υπό τις σημερινές συνθήκες, που πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από την πανδημία, τις φυσικές καταστροφές και τις διάφορες συγκρούσεις. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που μπόρεσα να απονείμω τους επαίνους μου για την εξαιρετική συμβολή των Ελλήνων στην προετοιμασία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και ενός πολύ γενναιόδωρου ιδιώτη χορηγού, καθώς και ορισμένων ατόμων που συνέβαλαν στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας. Ηταν επίσης πολύ συγκινητικό που μάθαμε ότι δύο Σύροι πρόσφυγες αθλητές από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ευρύ το πεδίο συνεργασιών

– Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι διμερείς σχέσεις Ιαπωνίας – Ελλάδας, ποιοι είναι οι κύριοι τομείς συνεργασίας και οι προοπτικές για το μέλλον;
– Η Ιαπωνία και η Ελλάδα διατηρούν παραδοσιακά στενούς δεσμούς στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Το 2019 γιορτάσαμε την 120ή επέτειο από τη σύναψη της Συνθήκης Φιλίας, Εμπορίου και Ναυσιπλοΐας με διάφορες πολιτιστικές και οικονομικές εκδηλώσεις στην Αθήνα. Επιπλέον, οι δύο χώρες μοιράζονται σθεναρά θεμελιώδεις αξίες, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ελεύθερο εμπόριο. Επίσης, η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο ναυτικό έθνος και διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, ενώ η Ιαπωνία το δεύτερο. Με αυτά τα δεδομένα, τόσο η Ιαπωνία όσο και η Ελλάδα αποδίδουν μεγάλη σημασία στη διατήρηση της διεθνούς θαλάσσιας τάξης, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, καθώς και του συστήματος ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου. Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι υπάρχουν περισσότερα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας. 
Επιπλέον, ένα ευρύ φάσμα νέων δυνατοτήτων συνεργασίας φαίνεται να αναδύεται σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, η κλιματική αλλαγή και η πρόληψη καταστροφών. Αντιλαμβάνομαι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλες προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ιαπωνία, ιδίως για την προσέλκυση περισσότερων ιαπωνικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Ελπίζω να μπορέσω να διευκολύνω τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να εκπονήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα που θα είναι αμοιβαίως επωφελή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή