«Τριτοκοσμικοί στις υποδομές μας»

«Τριτοκοσμικοί στις υποδομές μας»

Ο Θοδωρής Βλάχος, προπονητής της «ασημένιας» εθνικής πόλο, μιλάει στην «Κ»

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ημερολόγιο έγραφε 25 Ιουλίου όταν μια ομάδα από νέα παιδιά μπήκαν στην πισίνα του «Τατσούμι», στο Τόκιο, και νίκησαν την Ουγγαρία των ολυμπιακών μεταλλίων και των θρύλων. 

Ηταν η εθνική ομάδα πόλο που ταξίδεψε στην Ιαπωνία με στόχο να πετύχει αυτό που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες γενιές της ανδρικής υδατοσφαίρισης: ένα μετάλλιο. Η μία νίκη διαδεχόταν την άλλη μέχρι που τη χαρά από τις ελληνικές επιτυχίες των Ολυμπιακών Αγώνων διαδέχτηκε η θλίψη για την Ελλάδα που «τυλιγόταν» στις φλόγες. Το πάθος για νίκη αυτών των αθλητών έγινε ακόμη μεγαλύτερο. Σαν να προσπαθούσαν να αντλήσουν από το «Τατσούμι» το νερό που θα έσβηνε τη φωτιά.  

Νίκη επί της Ουγγαρίας για δεύτερη φορά και πρόκριση στον τελικό. Ασημένιο μετάλλιο. Μαζί με την επιτυχία ήρθε και το «συγγνώμη για τη χαρά» που ένιωθαν. Μια ομάδα με ολυμπιακό μετάλλιο που ξέρει ότι το ήθος δεν συμβαδίζει με το ύφος. Μια παρέα από παιδιά στις φλέβες των οποίων το αίμα έχει «ποτιστεί» με το χλώριο από την πισίνα. Οπως συμβαίνει και με τον προπονητή τους· τον «μαέστρο» της επιτυχίας: τον Θοδωρή Βλάχο. Τον άνθρωπο που τις τελευταίες ημέρες συνηθίσαμε να τον βλέπουμε με βουρκωμένα μάτια. Ποιος όμως είναι ο Θοδωρής Βλάχος; 

Η σχέση του Θοδωρή Βλάχου με το νερό και το χλώριο άρχισε από την ηλικία των 13 ετών και τον Ναυτικό Ομιλο Βόλου και Αργοναύτες. Φόρεσε το εθνόσημο στις εθνικές παίδων, εφήβων, νέων και όταν πέρασε στην, τότε, Γυμναστική Ακαδημία κατέβηκε στην Αθήνα και στον Ολυμπιακό. Δέκα χρόνια αγωνίστηκε με το ερυθρόλευκο σκουφάκι, ύστερα πήγε στον ΠΑΟΚ και ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Α1 στον Παναθηναϊκό. Προπονητής στο ΑΟ Π. Φαλήρου από το 2006 έως το 2011 και από τότε στον Ολυμπιακό. Κύπελλα, Πρωταθλήματα, επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα μάτια όμως γέμισαν με δάκρυα όχι μία, αλλά πολλές φορές, στην πισίνα του «Τατσούμι».

«Τον θυμήθηκα»  

«Τελείωσε το δεύτερο παιχνίδι με την Ουγγαρία και προκριθήκαμε στον τελικό. Είχε έρθει η ώρα για τελικό. Τρεις φορές είχαμε φτάσει και δεν είχαμε μπει. Το έλεγα πάντα στα παιδιά ότι πρέπει να παίξουμε σε έναν τελικό. Και τελικά έμελλε να παίξουμε στον κορυφαίο τελικό, αυτόν των Ολυμπιακών Αγώνων», λέει στην «Κ» ο προπονητής των «ασημένιων» ολυμπιονικών και όταν τον ρωτάμε για τις πρώτες σκέψεις του μετά την ολοκλήρωση του τελικού, απαντάει: «Στην αρχή στον Ολυμπιακό ήμουν βοηθός του Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς, ο οποίος το 1992 ήταν προπονητής της Εθνικής Ισπανίας, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Μου είχε πει ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ότι στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι θέλει να παίξει η ομάδα σε τελικό και όχι να κατακτήσει το χρυσό. Ετσι κι εγώ ζήτησα να παίξουμε σε τελικό. Υστερα από τόσα χρόνια θυμήθηκα τα λόγια του». 

Τα «παιδιά» του βούτηξαν στην πισίνα του Τόκιο και βγήκαν με το ασημένιο «μενταγιόν». Τους περισσότερους τους γνωρίζει από πιτσιρικάδες. Τι ήταν ωστόσο αυτό που τον εντυπωσίασε αυτές τις ημέρες; «Με εντυπωσίασε η ψυχραιμία τους και η συγκέντρωσή τους στον στόχο. Ξέρω ότι τους πόνεσε που δεν πήραν το χρυσό. Πάντα κάτι τέτοιο σε πεισμώνει». 

Τον έχει όμως και τον ίδιο πεισμώσει η ήττα στον τελικό από τη Σερβία. Θα «οδηγήσει» την ομάδα στο Παρίσι; Εθνική ή Ολυμπιακός; Η διοίκηση της Ομοσπονδίας έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι οι ομοσπονδιακοί προπονητές θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από τα σωματεία. Ετσι, για τον Θοδωρή Βλάχο, όπως έχει τραγουδήσει και ο Σαββόπουλος, «έρχεται η στιγμή να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις». «Θέλω να μιλήσω με τον Ολυμπιακό πριν αποφασίσω, γιατί έχω συμφωνήσει από τον Μάιο μαζί τους. Πρόκειται για την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου. Δύο ομάδες που έχω δημιουργήσει. Είναι σαν να μου ζητάνε να απαρνηθώ το ένα από τα δύο παιδιά μου», τονίζει.      

Οι εθνικές ομάδες πόλο έχουν προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό περισσότερες χαρές από όσες έχουν δώσει στο σύνολο όλες οι άλλες εθνικές μας. Θα μπορούσε το πόλο να γίνει εθνικό άθλημα; «Εχει δυναμική να γίνει, αλλά πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές. Σε αυτό το κομμάτι είμαστε… τριτοκοσμικοί. Εάν δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ», υπογραμμίζει ο προπονητής των «ασημένιων» ολυμπιονικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή