Ξέρετε τον Αρσέν; Ή μήπως τη Φαντομά; Ή έστω την Αγκάθα και τη Νουάρ; Αν ναι, γνωρίζετε και τον μπαμπά τους Κυριάκο Αθανασιάδη και συγγραφέα των «Πήραμε σκύλο» και «Πήραμε γάτα» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ο Αρσέν, ένα στρουμπουλό παγκ σαν ζαχαρωτό, ξεκίνησε να αλλάζει τη ζωή των «γονιών» του, έγινε ήρωας παιδικών βιβλίων μαζί με τη Φαντομά, μια φουντωτή λευκή γάτα με καταγάλανα μάτια, και έδωσαν το έναυσμα για τη συγγραφή των βιβλίων – εγχειριδίων που πρέπει κανονικά να διαβάσει κάθε κηδεμόνας πριν από την απόκτηση ενός σκύλου ή μιας γάτας.
– Πώς πήρατε σκύλο και πώς πήρατε γάτα;
– Απλώς είδαμε με τη γυναίκα μου πως εκείνος ο καιρός ήταν ο καλύτερος και για τον ένα και για την άλλη. Ο πιο κατάλληλος. Είδαμε ότι μπορούσαμε να το κάνουμε, και ξέραμε πως θα αφορούσε και τους δύο, πως το θέλαμε και οι δύο και πως θα τα μεγαλώναμε μαζί.
– Τα βιβλία – εγχειρίδια πώς ξεκίνησαν;
– Το πρώτο, το «Πήραμε σκύλο», ξεκίνησε όπως ξεκινούν όλα τα βιβλία. Κάποια ανύποπτη στιγμή, σου έρχεται μια ιδέα που διαφέρει από τις προηγούμενες εκατό που είχες: ξέρεις αμέσως ότι αυτή την ιδέα πρέπει να την κάνεις βιβλίο. Το «Πήραμε γάτα», πάλι, είναι η φυσική του συνέχεια, το «σίκουελ», το δεύτερο ημίχρονο – το βιβλίο που απαίτησε μία πολύ μεγάλη κοινότητα ανθρώπων. Και τα δύο, γραμμένα όσο πιο ευχάριστα γινόταν, με σκίτσα, με μικρά κεφάλαια, με πάρα πολλά τιπ και με απολύτως σαφή διαχωρισμό της ύλης, θέλουν να βοηθήσουν όσους σκέφτονται να υιοθετήσουν ένα σκυλάκι ή μία γάτα για πρώτη φορά στη ζωή τους. Περιέχουν όλα όσα έμαθα όλα αυτά τα χρόνια, πράγματα πολλά και, αν μου επιτρέπεται να το πω, εξαιρετικά χρήσιμα. Μακάρι να τα ήξερα κι εγώ πριν έρθουν ο Αρσέν και η Φαντομά στη ζωή μας. Από την άλλη, ξέρω πως το «Πήραμε σκύλο» το πήραν άνθρωποι που ζουν ήδη με ένα ή περισσότερα σκυλιά, απλώς και μόνο για να επιβεβαιώσουν κάποια από αυτά που ήδη ξέρουν, για να διασκεδάσουν – και για να συγκινηθούν. Επίσης, πάρα πολλοί το χάρισαν σε φίλους τους που σκέφτονται την υιοθεσία, γιατί ξέρουν ότι θα τους βοηθήσει: πρόκειται, ουσιαστικά, για «οδηγίες χρήσης» – τι να κάνεις πριν έρθει το ζωάκι στο σπίτι σου, τι να κάνεις και τι να περιμένεις τον πρώτο καιρό, και τι πρέπει να ξέρεις για όλα όσα θα σου συμβούν τον πρώτο χρόνο της συμβίωσής σας. Το ίδιο θα γίνει και με το «Πήραμε γάτα», για το οποίο συμβουλεύτηκα και πολλούς –ή μάλλον πολλές– ειδικούς, πράγμα υπέροχο όπως θα δει ο αναγνώστης.
– Από τον Αρσέν στη Νουάρ και τη Φαντομά. Πόσα μάθατε και τι πιστεύετε ότι ακόμα δεν ξέρετε;
– Δεν ξέρω τι δεν ξέρω ακόμη, αλλά σχεδόν καθημερινά ανακαλύπτω πράγματα, μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας, που είναι πανέμορφα ή που βοηθούν τη συνύπαρξή μας, ή που σου μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζεις δυσκολίες που ίσως προκύψουν, ή που αναπόφευκτα θα προκύψουν προϊόντος του χρόνου. Ομως, ναι: τα ίδια τα ζωάκια σου μπορούν να σου μάθουν πάρα πολλά για το πώς εννοούν την ευζωία τους. Και εσύ οφείλεις να είσαι εκεί, να ακούς, να αποκρυπτογραφείς όσα προσπαθούν να σου πουν· και να τα εφαρμόζεις.
– Τι πρέπει να ξέρει κάποιος πριν κάνει μέλος της οικογένειάς του ένα ζώο;
«Πάρα πολλές υιοθεσίες γίνονται στην τύχη, σαν να αγοράζεις άλλο ένα παντελόνι – εξ ου και έχουμε έναν θλιβερά μεγάλο αριθμό εγκαταλείψεων».
– Οτι θα αλλάξει η ζωή του. Το εννοώ απολύτως. Η ζωή πριν από το ζωάκι μας είναι μια άλλη ζωή από αυτήν με το ζωάκι. Με έναν σκύλο ή με μία γάτα, ζούμε μια καλύτερη, πιο γεμάτη ζωή, σε όλα τα επίπεδα.
– Σε ποιον θα συστήνατε να πάρει γάτα και σε ποιον σκύλο;
– Ο καθένας ξέρει τι τύπος ζωόφιλου είναι. Οπότε μπορεί να αποφασίσει μόνος του. Η βασική διαφορά, για όποιον τα συμπαθεί και τα δυο, είναι οι βόλτες του σκύλου. Υπάρχουν αρκετές ακόμη, όμως αυτό είναι το υπ’ αριθμόν ένα που πρέπει να εξετάσει κανείς. Αν δεν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο για τις βόλτες του σκύλου σου, πόσο μάλλον για την άσκησή του, εάν την απαιτεί η φυλή, δεν πρέπει να πάρεις σκύλο. Δεν προσαρμόζεται ο σκύλος σε εσένα, εσύ προσαρμόζεσαι στον σκύλο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις γάτες κι ας μη βγαίνουν βόλτα. Τα ζωάκια δεν είναι αντικείμενα, είναι πρόσωπα και έχουν δικαιώματα. Απαιτούν τον απόλυτο σεβασμό μας.
– Ποιο είναι το χαρακτηριστικότερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος όταν παίρνει σκύλο ή γάτα;
– Να μην έχει καταλάβει πού… έμπλεξε. Και, όντως, πολλοί δεν το καταλαβαίνουν. Πάρα πολλές υιοθεσίες γίνονται στην τύχη, σαν να αγοράζεις άλλο ένα παντελόνι – εξ ου και έχουμε έναν θλιβερά μεγάλο αριθμό εγκαταλείψεων. Οχι, είναι σαν να κάνεις παιδί: δεσμεύεσαι για μια ζωή.
– Ποιο είναι το δυσκολότερο όταν είσαι κηδεμόνας ενός ζώου;
– Να τιθασεύεις τον εαυτό σου. Θα έρθουν φορές που θα νευριάσεις, θα οργιστείς, θα θέλεις να φωνάξεις, και άλλες που θα φοβηθείς, θα στενοχωρηθείς, θα κλάψεις… Ολα τα άλλα είναι καλά, πολύ καλά, και υπέροχα. Και βέβαια τα καλά είναι τα περισσότερα. Αλλά οι δυσκολίες υπάρχουν, και οι άσχημες στιγμές υπάρχουν, και δεν πρέπει να τις παραβλέπει κανείς. Συνιστώ λοιπόν υπομονή και αυτοσυγκράτηση. Είναι άδικο να τα βάζεις με ένα σκυλί ή μια γάτα.
– Σκύλος ή γάτα; Πρώτα σκυλοπατέρας ή γατοπατέρας;
– Ειλικρινά, δεν ξέρω. Τα σκυλιά είναι μικρά παιδιά, και οι γάτες είναι έφηβοι. Ομως είναι όλα τους παιδιά μας, έτσι δεν είναι;