Τα σχέδια της Κίνας για κλιματική ουδετερότητα έως το 2060

Τα σχέδια της Κίνας για κλιματική ουδετερότητα έως το 2060

7' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Κίνα επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα αναπτύσσοντας δυναμικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σχεδιάζοντας τη δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων τεραστίων διαστάσεων». Αυτό δηλώνει μιλώντας στο kathimerini.gr ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ. Προσθέτει μάλιστα πως το επόμενο διάστημα «θα δημοσιευθούν διαδοχικά σχέδια δράσης και εφαρμογής για βασικούς τομείς όπως η ενέργεια, η παραγωγή, ο κατασκευαστικός κλάδος, οι μεταφορές αλλά και η βιομηχανία άνθρακα, ηλεκτρικής ενέργειας, χάλυβα και τσιμέντου».

«Θα εισαχθούν επίσης μέθοδοι δέσμευσης άνθρακα, επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα, φορολογικά, χρηματοοικονομικά κ.ά. μέτρα για τη διασφάλιση των άνω, θα διαμορφωθεί ένα σύστημα πολιτικών για τη μεγιστοποίηση και την ουδετερότητα άνθρακα και τη νέα στρατηγική για το κλίμα «1+N», με σαφή χρονοδιαγράμματα, οδικούς χάρτες και κατασκευαστικά σχέδια», εξηγεί. Θυμίζει επίσης πως «πέρυσι ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε επισήμως ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να επιτύχει μεγιστοποίηση άνθρακα έως το 2030 και κλιματική ουδετερότητα έως το 2060». Αναφέρεται επίσης στις προοπτικές της ελληνοκινεζικής συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή αλλά και στις συναφείς δράσεις των κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η 26η Διάσκεψη Κορυφής των Μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) κατά την οποία η κινέζικη ηγεσία κατέθεσε γραπτή δήλωση. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την πολιτική της Κίνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα;

Στη σύνοδο κορυφής COP26, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπερασπίζεται το ιδανικό μιας κοινότητας όπου οι άνθρωποι βρίσκονται σε αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον. Η Κίνα βαδίζει προσηλωμένη στο μονοπάτι της οικολογικής προτεραιότητας και της πράσινης ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών άνθρακα, χτίζει ένα κυκλικό πράσινο οικονομικό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συνεχίζει να προωθεί την προσαρμογή των βιομηχανικών δομών συγκρατώντας αποφασιστικά την «τυφλή» ανάπτυξη με μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση και εκπομπές ρύπων, επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα αναπτύσσοντας δυναμικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σχεδιάζοντας τη δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων τεραστίων διαστάσεων.      

Πρόσφατα η Κίνα εξέδωσε τη «Σύσταση για τη μεγιστοποίηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ουδετερότητα άνθρακα για την πλήρη και πιστή εφαρμογή της νέας αναπτυξιακής φιλοσοφίας» και το «Σχέδιο Δράσης για τη μεγιστοποίηση εκπομπών άνθρακα πριν το 2030». Προσεχώς θα δημοσιευθούν διαδοχικά σχέδια δράσης και εφαρμογής για βασικούς τομείς όπως η ενέργεια, η παραγωγή, ο κατασκευαστικός κλάδος, οι μεταφορές αλλά και η βιομηχανία άνθρακα, ηλεκτρικής ενέργειας, χάλυβα και τσιμέντου. Θα εισαχθούν επίσης μέθοδοι δέσμευσης άνθρακα, επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα, φορολογικά, χρηματοοικονομικά κ.ά. μέτρα για τη διασφάλιση των άνω, θα διαμορφωθεί ένα σύστημα πολιτικών για τη μεγιστοποίηση και την ουδετερότητα άνθρακα και τη νέα στρατηγική για το κλίμα «1+N», με σαφή χρονοδιαγράμματα, οδικούς χάρτες και κατασκευαστικά σχέδια.

Η Κίνα προωθεί ενεργά μια πράσινη ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα με πολιτικές, μέτρα και δράσεις, όχι μόνο για να εκπληρώσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή αλλά και για να εφαρμόσει μία νέα ιδέα και πρότυπο ανάπτυξης, απαραίτητη προϋπόθεση για το νέο αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Η Κίνα θα συνεχίσει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη νέα αυτή καινοτόμο, συντονισμένη, πράσινη, ανοιχτή, και ενιαία αναπτυξιακή της αντίληψη, προωθώντας περαιτέρω την οικοδόμηση ενός οικολογικού πολιτισμού και επιτυγχάνοντας μια υψηλότερης ποιότητας, αποτελεσματικότερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Κίνα είναι μία οικονομική δύναμη και ταυτόχρονα σημαντική πηγή εκπομπών άνθρακα. Η συνεισφορά της Κίνας και οι δράσεις της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι κρίσιμες για την παγκόσμια κλιματική διακυβέρνηση. Μπορείτε να μας πείτε πώς η Κίνα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών;

Όσον αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η Κίνα τηρούσε ανέκαθεν την αρχή των κοινών αλλά διαφοροποιημένων δεσμεύσεων, μία από τις βασικές αρχές της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή αλλά και θεμελιώδη αρχή στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η Κίνα είναι μία αναπτυσσόμενη χώρα που ενώ αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όπως η καταπολέμηση της επιδημίας, η οικονομική της ανάπτυξη κ.ά., ωστόσο πάντα αναλαμβάνει οικειοθελώς διεθνείς δεσμεύσεις που βρίσκονται σε συμφωνία με τις εθνικές της συνθήκες, προωθεί ενεργά τον πράσινο οικονομικό μετασχηματισμό, ενώ αυθόρμητα και συνεχώς εντείνει τις ενέργειές της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.   

Πέρυσι ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε επισήμως ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να επιτύχει μεγιστοποίηση άνθρακα έως το 2030 και κλιματική ουδετερότητα έως το 2060. Για τη μετάβαση από τη μεγιστοποίηση στην ουδετερότητα, οι αναπτυγμένες χώρες θα χρειαστούν 40 έως 70 χρόνια, ενώ η Κίνα, ως η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα, μόλις 30 χρόνια. Ως η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο η Κίνα θα φέρει εις πέρας τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπών άνθρακα, πετυχαίνοντας έτσι μετάβαση από τη μεγιστοποίηση στην ουδετερότητα άνθρακα στο συντομότερο χρονικό διάστημα στην παγκόσμια ιστορία. Αυτό συνεπάγεται επίπονες προσπάθειες και θυσίες για την Κίνα, γεγονός που καταδεικνύει πλήρως τη δέσμευση της χώρας μας να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Παρισιού και να καταστεί μια μεγάλη δύναμη που εφαρμόζει και προωθεί την πράσινη ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Έχει ορίσει οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της να μειωθούν τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990 και να επιτύχει τον στόχο της ουδετερότητας έως το 2050. Πώς αξιολογείτε τις προοπτικές συνεργασίας ΕΕ-Κίνας στον τομέα της κλιματικής αλλαγής;

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται η λήψη μέτρων από όλες τις χώρες. Ως μεγάλες οικονομίες του κόσμου, Κίνα και ΕΕ στέλνουν θετικά μηνύματα για συνεργασία στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να ανταπεξέλθει στις παγκόσμιες κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις και να οικοδομήσει από κοινού έναν καθαρό και όμορφο κόσμο.

Η Κίνα και η ΕΕ έχουν πολλά κοινά οράματα και έχουν αμφότερες επιδείξει αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Και οι δύο λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, και καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα, η οποία θα δώσει δυναμική ώθηση στις παγκόσμιες δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Κίνα και η ΕΕ αποφάσισαν να καθιερώσουν διάλογο υψηλού επιπέδου για το περιβάλλον και το κλίμα και να σφυρηλατήσουν μια πράσινη εταιρική σχέση. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να αξιοποιήσουν επαρκώς τον διάλογο αυτό για να εφαρμόσουν περαιτέρω τη συναίνεση των ηγετών τους, και να προωθήσουν τη συνεχή εμβάθυνση της πράσινης συνεργασίας Κίνας-ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι εκπομπών άνθρακα και να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει επίσης προωθήσει δυναμικά τον μετασχηματισμό της πράσινης οικονομίας και έχει προσπαθήσει να αυξήσει το ποσοστό χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τί πιστεύετε για τις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας στη βιώσιμη ανάπτυξη; Μπορείτε να παρουσιάσετε την κατάσταση των κινέζικων εταιρειών που συμμετέχουν στον πράσινο μετασχηματισμό της χώρας μας;

Η Κίνα παραμένει πάντα προσηλωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στη διάρκεια της Γενικής Συζήτησης της 76ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε ομιλία του πρότεινε την «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ανάπτυξη» καλώντας τη διεθνή κοινότητα να επιταχύνει την εφαρμογή της «Ατζέντας 2030» για τη βιώσιμη ανάπτυξη, και να προωθήσει μια πιο ισχυρή, πράσινη και υγιή παγκόσμια ανάπτυξη. Πριν λίγο καιρό, στις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό του Νίκο Δένδια κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα, ο Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι Κίνα και Ελλάδα έχουν πολλά κοινά στοιχεία ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη. Η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να συμμετάσχει ενεργά στην «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ανάπτυξη» που πρότεινε ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, και να συμβάλει και αυτή με τη σειρά της στην επιτάχυνση της υλοποίησης της «Ατζέντας 2030» για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα για την από κοινού και υψηλής ποιότητας υλοποίηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», την αναβάθμιση του Πειραιά σε λιμάνι παγκόσμιας κλάσης, και την επέκταση της συνεργασίας σε νέους τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.

Οι κινέζικες εταιρείες στην Ελλάδα συμμετέχουν ενεργά στην ενεργειακή μετάβαση και την πράσινη ανάπτυξη της χώρας. Ως πρότυπο έργο της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας, το λιμάνι του Πειραιά ως προς την επένδυση, τα κατασκευαστικά έργα, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή του, λειτουργεί πάντα με άξονα το δίκαιο και το όφελος, αλλά και με σεβασμό για τα προτάγματα της πράσινης ανάπτυξης, γι’ αυτόν τον λόγο μάλιστα κέρδισε και τον τίτλο «Ευρωπαϊκό Πράσινο Λιμάνι» για το 2020. Τα επενδυτικά έργα στον Πειραιά βασίζονται στην προστασία του περιβάλλοντος και περιλαμβάνουν παρακολούθηση και αξιολόγηση του οικολογικού αποτυπώματος, ενώ όλα τα έργα συμμορφώνονται πλήρως με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τα σχετικά πρότυπα.

Ως στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ, η State Grid Corporation της Κίνας δεσμεύεται εξ’ αρχής για την προαγωγή του μετασχηματισμού του ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας με πράσινη και καθαρή ενέργεια. Τα δύο μέρη προώθησαν από κοινού το Έργο Διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης που τέθηκε σε εμπορική λειτουργία φέτος, ολοκληρώνοντας τη σύνδεση μεταξύ του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας και του ηλεκτρικού δικτύου της ηπειρωτικής Ευρώπης, έτσι ώστε η Κρήτη να προμηθεύεται ενέργεια με τρόπο αξιόπιστο και οικονομικά αποδοτικό. Επιπλέον, κινέζικες εταιρείες συμμετέχουν ενεργά σε έργα αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων αλλά και ηλιακών πύργων, συμβάλλοντας θετικά στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT