Ο αναλυτής Λίον Αρόν στην «Κ»: Ο Πούτιν δεν θέλει ένα δεύτερο Αφγανιστάν

Ο αναλυτής Λίον Αρόν στην «Κ»: Ο Πούτιν δεν θέλει ένα δεύτερο Αφγανιστάν

Πολλοί αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η χαοτική και μάλλον ταπεινωτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ενθάρρυνε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να κινηθεί προς την Ουκρανία εκμεταλλευόμενος την αδυναμία της Δύσης. Αλλά ο Λίον Αρόν, ο οποίος είναι ανώτερος συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης Enterprise Institute της Ουάσιγκτον, υπενθυμίζει μιλώντας στην «Κ» ότι οι Ρώσοι παγιδεύτηκαν στο Αφγανισάν σχεδόν για μια δεκαετία

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η χαοτική και μάλλον ταπεινωτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ενθάρρυνε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να κινηθεί προς την Ουκρανία εκμεταλλευόμενος την αδυναμία της Δύσης. Αλλά ο Λίον Αρόν, ο οποίος είναι ανώτερος συνεργάτης (senior fellow) στη δεξαμενή σκέψης Enterprise Institute της Ουάσιγκτον, υπενθυμίζει μιλώντας στην «Κ» ότι οι Ρώσοι παγιδεύτηκαν στο Αφγανιστάν σχεδόν για μία δεκαετία. Πολέμησαν από το τέλος του 1978 έως τις αρχές του 1989, υπέστησαν βαριές απώλειες και αποσύρθηκαν ηττημένοι. Ο κ. Αρόν –ο οποίος είναι Αμερικανός ρωσικής καταγωγής που έφτασε στις ΗΠΑ ως πρόσφυγας το 1978– πιστεύει ότι αυτό το συλλογικό τραύμα είναι εκείνο που θα κρατήσει τη Μόσχα μακριά από μια πραγματική εισβολή στην Ουκρανία, παρά τις αντίθετες προβλέψεις.

– Πρόσφατο άρθρο σας στην έγκυρη εφημερίδα της Ουάσιγκτον «The Hill» παρουσιάζει τον πρόεδρο Πούτιν ως «ισόβιο πρόεδρο σε καιρό πολέμου». Ισχυρίζεστε ότι απλώς παριστάνει ότι αρχίζει πολέμους χωρίς να τους αρχίζει πραγματικά;

– Χρειάζεται αυτού του είδους τις απειλές και αντιπαραθέσεις για να στηρίξει το καθεστώς του. Κάθε φορά που εκδηλώνεται αντιπαράθεση με τη Δύση, η δημοτικότητά του ανεβαίνει. Παράλληλα είναι σταθερή η πεποίθησή του ότι στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Μόσχα έκανε μια πολύ κακή συμφωνία. Πιστεύει ότι η αποστολή του είναι να αποκαταστήσει τον σεβασμό προς τη Ρωσία. Στοχεύει στην ανατροπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την περιοχή που η Ρωσία θεωρεί σφαίρα επιρροής της. Είναι ένα έργο μακράς πνοής. Θα εκδηλώνονται συχνά τέτοιου είδους κρίσεις, όπως η κρίση στην Ουκρανία. Θα κατασκευάζει τέτοιες κρίσεις ξανά και ξανά.

– Εχει ένα στρατηγικό σχέδιο για μια νέα Σοβιετική Ενωση, ίσως με τη μορφή μιας «μεγάλης Ρωσίας» που θα δεσπόζει στην Ευρώπη ως κυρίαρχη δύναμη;

– Ο Πούτιν θέλει να αποκαταστήσει τα πολιτικά σύνορα της Σοβιετικής Ενωσης. Ο στόχος είναι όλα τα μετασοβιετικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των πρώην μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, να βρίσκονται στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να ελέγχει την εξωτερική και την αμυντική τους πολιτική. Σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματικά σημαντικών για τη Ρωσία χωρών, όπως η Ουκρανία, η Μόσχα διεκδικεί να έχει κυρίαρχη επιρροή και στην εσωτερική πολιτική.

– Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν αντιμετωπίζει τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ως την αντίστοιχη «σφαίρα επιρροής» των ΗΠΑ;

Οι Ρώσοι τον χειροκροτούν όταν κερδίζει γρήγορα, άνετα και με λίγα θύματα, όπως έκανε στην Κριμαία. Θα ταχθούν εναντίον οποιουδήποτε πολέμου συνοδεύεται από μεγάλες απώλειες. Αρα δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία.

– Πολύ σωστά. Αυτό ακριβώς πιστεύει. Χρησιμοποιεί πολύ υποτιμητικούς όρους για τους συμμάχους της Αμερικής στο ΝΑΤΟ. Λέγεται πως έχει πει ότι είναι σαν ένα κοπάδι χοίρων ή ότι «γαβγίζουν σαν τα σκυλιά». Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι χρησιμοποίησε τον όρο «δορυφόροι», ο οποίος, φυσικά, είναι ένας πολύ φορτισμένος όρος, επειδή έτσι αποκαλούσε η Σοβιετική Ενωση τους συμμάχους του Χίτλερ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

– Αθέτησαν πράγματι οι ΗΠΑ τη δέσμευση του 1990 προς τη Μόσχα να μη μετακινήσουν τα σύνορα του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά;

– Μερικοί λένε ότι υπήρξαν προφορικές διαβεβαιώσεις –διότι γραπτές διαβεβαιώσεις δεν δόθηκαν ποτέ στον Γκορμπατσόφ– ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκτεινόταν πέρα ​​από τη Γερμανία. Κάποιοι άλλοι λένε ότι δεν υπήρξαν καθόλου τέτοιες διαβεβαιώσεις. Είναι πολύ θολό αυτό το θέμα. Ωστόσο, η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν προκάλεσε αντιδράσεις στη Ρωσία ούτε το 2004, ούτε αργότερα, το 2007, όταν εντάχθηκαν οι χώρες της Βαλτικής. Εκδηλώθηκαν κάποιες αντικειμενικές αντιρρήσεις, αλλά τίποτα τόσο σκληρό όσο αυτό που βλέπουμε σήμερα.

– Ποιος είναι ο λόγος που η Ρωσία έχει σκληρύνει τη στάση της;

– Ο κλειστός κύκλος του Πούτιν αποτελείται από ανθρώπους που έγιναν αξιωματούχοι της KGB τη δεκαετία του ’70. Σήμερα έχουν θέσει τη Ρωσία υπό τον πλήρη έλεγχό τους και εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους γι’ αυτό που εκτιμούν ότι συνέβη στη Σοβιετική Ενωση στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Δεν πιστεύουν ότι η Σοβιετική Ενωση κατέρρευσε μόνη της. Πιστεύουν ότι πραγματοποιήθηκε μια τεράστια συνωμοσία. Πως όλα ήταν μια συνωμοσία της Δύσης. Ο Πούτιν το λέει αυτό συνέχεια. Νομίζω λοιπόν ότι αισθάνονται πως θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τη ρωσική στρατιωτική ισχύ για να ανακτήσουν όσα έχασε η Σοβιετική Ενωση.

– Παρ’ όλα αυτά υποστηρίζετε ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία. Γιατί;

– Εχω υποστηρίξει ότι δεν θα γίνει εισβολή μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία. Και ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι οι Ρώσοι χειροκροτούν τον Πούτιν όταν κερδίζει γρήγορα, άνετα και με λίγα θύματα, όπως έκανε στην Κριμαία. Αλλά ταυτόχρονα θα ταχθούν αμέσως εναντίον οποιουδήποτε πολέμου συνοδεύεται από μεγάλες απώλειες. Αρχικά ο ρωσικός στρατός μπορεί να νικήσει τον ουκρανικό στρατό, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να κρατήσει το κατακτημένο έδαφος. Και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα δεύτερο Αφγανιστάν, οι Ρώσοι θα αντιδράσουν. Οι σημερινοί Ρώσοι είναι η γενιά του Αφγανιστάν, έχουν βετεράνους του Αφγανιστάν στις οικογένειές τους. Υπάρχουν γυναίκες που έχασαν συζύγους, υπάρχουν άνδρες που έχασαν μεγαλύτερα αδέλφια στο Αφγανιστάν. Δεν αντέχουν δεύτερο Αφγανιστάν. Αρα ο Πούτιν δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή