Λόρδος Ντέιβιντ Οουεν στην «Κ»: Κλασική περίπτωση ύβρεως ο Πούτιν

Λόρδος Ντέιβιντ Οουεν στην «Κ»: Κλασική περίπτωση ύβρεως ο Πούτιν

Ο Πούτιν φέρει πλέον όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία του συνδρόμου της ύβρεως, λέει στην «Κ» ο λόρδος Ντέιβιντ Οουεν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας. Ο λόρδος Οουεν, που είναι γιατρός, έχει γράψει το βιβλίο «Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία» (εκδ. Καστανιώτη), μιλάει για τις ραγδαίες εξελίξεις

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πούτιν φέρει πλέον όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία του συνδρόμου της ύβρεως, λέει στην «Κ» ο λόρδος Ντέιβιντ Οουεν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας. Ο λόρδος Οουεν, που είναι γιατρός, έχει γράψει το βιβλίο «Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία» (εκδ. Καστανιώτη), ένα βιβλίο που θεωρείται πλέον κλασικό για το πώς μια σωματική ή πνευματική νόσος μπορεί να σπρώξει πολιτικούς ηγέτες σε παράλογες και απερίσκεπτες ενέργειες, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται η διαδικασία λήψης αποφάσεων και η λειτουργία του κράτους. Πρόσφατα έγραψε και το βιβλίο «Γρίφος, μυστήριο και αίνιγμα» όπου εξετάζει τα διακόσια χρόνια στις σχέσεις Βρετανίας και Ρωσίας.

– Εσείς περιμένατε την εισβολή στην Ουκρανία;

– Την έβλεπα να έρχεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Και καταλαβαίνω πως οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες που την προέβλεπαν ήδη από τον Οκτώβριο.

– Θεωρείτε πως οι κυρώσεις μπορεί να σταματήσουν τον Πούτιν;

– Δεν νομίζω ότι ο Πούτιν θα επηρεαστεί. Θεωρώ όμως πως σιγά σιγά ο ρωσικός λαός θα αρχίσει να ρωτάει: Γιατί επιτιθέμεθα στους ομοεθνείς μας τους Σλάβους, στους ομοθρήσκους μας, τους ορθόδοξους χριστιανούς; Και νομίζω ότι θα υπάρχουν όλο και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την όλη βάση αυτής της επίθεσης και ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο ο πρόεδρος Πούτιν έχει κινηθεί αργά αλλά αμείλικτα προς το να γίνει ουσιαστικά δικτάτορας. Υπάρχει μόνον ένας άνθρωπος που παίρνει αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες δεν φέρουν κανένα δημοκρατικό βάρος ή νομιμότητα. Και νομίζω ότι είναι βαθιά λυπηρό.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει κινηθεί αργά αλλά αμείλικτα προς το να γίνει ουσιαστικά δικτάτορας.

– Εχετε γράψει εκτενώς για το σύνδρομο της ύβρεως και αναρωτιέμαι αν αισθάνεστε ότι ο Πούτιν εμφανίζει κλασικά σημάδια του συνδρόμου υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει κανένας εκεί για να αμφισβητήσει τις αποφάσεις του.

– Από το 2012, φαίνεται να αρχίζει να είναι μια αλλαγμένη προσωπικότητα. Και κοιτάξτε το πρόσωπό του. Τι συμβαίνει με αυτό το πρόσωπο; Μας λένε ότι πρόκειται για ενέσεις μπότοξ ή για πλαστική χειρουργική που πήγε στραβά. Φοβάμαι ότι μπορεί να είναι κάτι πιο ανησυχητικό. Μπορεί κάλλιστα να είναι το πρόσωπο κάποιου που παίρνει μεγάλες δόσεις στεροειδών. Και γι’ αυτό φοβάται να βρεθεί κοντά σε οποιονδήποτε έχει μολυνθεί από την COVID-19. Επειδή τα στεροειδή καταστρέφουν το ανοσοποιητικό. Και τα στεροειδή επηρεάζουν την προσωπικότητά. Νομίζω ότι είναι διαφορετικός άνθρωπος, ο εκφοβιστικός τρόπος που μιλάει με τους υπαλλήλους του· το είδος του προσώπου που βγάζει δεν μου φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα με τον Πούτιν που έχουμε δει στο παρελθόν. Εχω γράψει εκτενώς για την ύβρι και το πώς αλλάζουν οι ηγέτες, και νομίζω ότι εδώ έχουμε μια κλασική τέτοια περίπτωση. Η περιφρόνηση είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που βλέπεις στους υβριστικούς ανθρώπους, και σίγουρα έχει μπει στη γλώσσα, στον τρόπο και στη συμπεριφορά του. Παρακολουθούσα τον Πούτιν όλα αυτά τα χρόνια και δεν νομίζω ότι η περιφρόνηση φαινόταν να είναι χαρακτηριστικό γνώρισμά του, αλλά τώρα είναι, όπως και η εκφοβιστική μέθοδος που χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί με τους ανθρώπους.

– Ξέρω πως δεν έχετε μια κρυστάλλινη μπάλα μπροστά σας, αλλά έχετε μεγάλη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα και ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο που εξετάζουμε αυτήν τη στιγμή;

– Ας πούμε ότι οι Ρώσοι καταλαμβάνουν τις δύο περιοχές όπου υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός ρωσόφωνων και έχει υπερεξοπλιστεί εδώ και οκτώ χρόνια. Ας υποθέσουμε ότι το κάνουν αυτό. Ας δούμε πού θα πάνε μετά. Το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως είδαμε, θα κάνουν επιθέσεις και θα επιδιώξουν να προχωρήσουν. Υποψιάζομαι ότι θα πάνε κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων. Να ακολουθήσουν τη ροή του νερού προς την Κριμαία. Να φτάσουν στην Κριμαία και μετά να φτάσουν στην Οδησσό και να προσπαθήσουν να αποκλείσουν την Ουκρανία από οποιαδήποτε έξοδο στη Μαύρη Θάλασσα. Στη συνέχεια να την πιέσουν, να τη χτυπήσουν σε διάφορα στρατηγικά σημεία, να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού, να τους αποκλείσουν από την προμήθεια βενζίνης ή πετρελαίου ή ντίζελ, και κατά διαστήματα να επιλέγουν διάφορους στόχους ελπίζοντας να νικήσουν το ηθικό και την ικανότητα της Ουκρανίας να σταθεί.

– Θεωρείτε πως ο Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη;

– Φοβάμαι ότι εξελίσσεται σε «θερμό πόλεμο». Φοβάμαι ότι αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Οταν άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν όπλα και να σκοτώνουν ανθρώπους, όταν τα πράγματα δεν τους πάνε καλά, αρχίζουν να χρησιμοποιούν πιο ισχυρά όπλα, σκοτώνουν περισσότερους. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, πολύ, πολύ ανησυχητικό. Και πρέπει να μείνουμε όλοι ενωμένοι. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και πρέπει να μείνετε απόλυτα προσηλωμένοι υπό τον Μπάιντεν και τον Μπλίνκεν και την αμερικανική ηγεσία σε αυτό το θέμα. Το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία, δεν μπορεί να εμπλακεί στη μάχη, αλλά μπορούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε, με οικονομικές θυσίες ώστε οι κυρώσεις να «δαγκώσουν» πραγματικά τη Ρωσία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή