Ο Αλεξάντερ Στουμπ στην «Κ»: Η Φινλανδία ανήκει στο ΝΑΤΟ

Ο Αλεξάντερ Στουμπ στην «Κ»: Η Φινλανδία ανήκει στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία είναι κάθε άλλο παρά ουδέτερη, αφού διάλεξε πλευρά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το μήνυμα αυτό στέλνει σε αποκλειστική συνέντευξη στην «Κ» ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, ζητώντας να σταματήσει η όποια σχετική παραπληροφόρηση, καθώς θεωρεί ότι εγείρει ζήτημα εθνικής ασφάλειας για τη χώρα του

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φινλανδία είναι κάθε άλλο παρά ουδέτερη, αφού διάλεξε πλευρά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το μήνυμα αυτό στέλνει σε αποκλειστική συνέντευξη στην «Κ» ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, ζητώντας να σταματήσει η όποια σχετική παραπληροφόρηση, καθώς θεωρεί ότι εγείρει ζήτημα εθνικής ασφάλειας για τη χώρα του.

«Μόνο η Ρωσία μάς αποκαλεί ουδέτερους», συμπληρώνει με νόημα ο κ. Στουμπ, ο οποίος τάσσεται ρητά υπέρ της φινλανδικής ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Ως ενεργοί εταίροι της Συμμαχίας, στην πράξη έχουμε τα πάντα, εκτός από το άρθρο 5», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας όμως ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς «αυτό που δεν επιθυμείς όταν έχεις μπροστά σου πόλεμο είναι μια κλιμάκωση της κατάστασης μεταφέροντας το επίκεντρο στην περιοχή σου». Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να πάρει πολύ σοβαρά τις στρατιωτικές απειλές του Πούτιν, ο οποίος «γνωρίζει καλά πώς φεύγουν οι δικτάτορες».

– Η Ρωσία απείλησε πρόσφατα τη Σουηδία και τη Φινλανδία με «στρατιωτικές συνέπειες» αν οι δύο χώρες προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ. Πιστεύετε ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να δράσει και εκτός Ουκρανίας;

– Η απειλή αυτή δεν είναι καινούργια, την έχουμε ξανακούσει από τη Ρωσία. Νομίζω ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε στην Ευρώπη για όλες τις πιθανότητες, διότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει αυτόν τον πόλεμο απαραίτητα στην Ουκρανία. Καθώς έχει δηλώσει ότι έχει τρεις στόχους: Να εισβάλει στην Ουκρανία αναγκάζοντας τη Δύση να αναγνωρίσει την Κριμαία. Να αλλάξει το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας, παίρνοντας εγγυήσεις ασφάλειας ή εκτοπίζοντας χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης από το ΝΑΤΟ. Να αποτρέψει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας από το ΝΑΤΟ. Επομένως θα πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά τη στρατιωτική απειλή του Πούτιν σε αυτό το σκηνικό, όπου κι αν βρισκόμαστε στην Ευρώπη.

Η Ρωσία πλέον θα είναι απολύτως απομονωμένη διεθνώς. Αυτό δεν θα τελειώσει μέχρι να έχουμε αλλαγή καθεστώτος, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από μέσα.

– Βλέπουμε να διαμορφώνεται πλέον στη Φινλανδία ένα ρεύμα υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Εσείς προσωπικά έχετε εκφράσει την άποψη ότι η Φινλανδία θα πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ποιο είναι το σκεπτικό σας και σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι μια αντίστοιχη εξέλιξη θα έχει ρίσκο για τη Φινλανδία;

– Η φινλανδική κοινή γνώμη έχει αλλάξει δραστικά την τελευταία εβδομάδα. Και δεν είναι λόγω της απειλής του Πούτιν, αλλά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Πριν από λίγες μέρες είχαμε μια δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε μια μέρα χωρίς πόλεμο και δυο μέρες με πόλεμο. Τα ευρήματα κατέδειξαν 53% υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, 28% εναντίον και 19% αναποφάσιστους. Νομίζω ότι στην επόμενη μέτρηση θα έχει αυξηθεί κι άλλο το ποσοστό υπέρ της προσχώρησης. Προσωπικά ήμουν πάντα υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, που είναι μια αμυντική συμμαχία των δυτικών δημοκρατιών, διότι πιστεύω θα αύξανε την ασφάλεια της Βορειοανατολικής Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα της Φινλανδίας.

Είναι ένας οργανισμός στον οποίο ανήκουμε. Η Φινλανδία είναι πιο συμβατή με το ΝΑΤΟ απ’ ό,τι οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ. Διαθέτουμε περισσότερα από 60 F-18 και αγοράσαμε επιπροσθέτως 64 F-35. Εχουμε πάντα συμμετάσχει στα προγράμματα εκπαίδευσης της Συμμαχίας, όπως και σε επιχειρήσεις της, βλ. Αφγανιστάν. Παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, στην πράξη έχουμε τα πάντα εκτός από το άρθρο 5 (σ.σ. ρήτρα συλλογικής άμυνας). Τα θεμέλια της εθνικής ασφάλειας στη Φινλανδία είναι ανεξαρτησία και ισχυρή άμυνα. Και αυτά τα έχουμε συντηρήσει. Εχουμε υποχρεωτική στρατιωτική εκπαίδευση, ισχυρές επενδύσεις σε στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμό, όπως και μεγάλα αποθέματα. Υπό αυτή την έννοια, αισθανόμαστε ασφαλείς. Ομως σε αυτή την περιοχή αντιμετωπίζεις απειλή είτε είσαι μέσα στο ΝΑΤΟ είτε έξω από το ΝΑΤΟ. Ασφαλώς, ελπίζουμε να μην κλιμακωθεί περισσότερο η κατάσταση. Και γι’ αυτό έχει σημασία να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί αυτή την περίοδο. Αυτό που δεν επιθυμείς όταν έχεις μπροστά σου πόλεμο είναι μια κλιμάκωση της κατάστασης. Δεν θέλεις να μεταφερθεί το επίκεντρο στην περιοχή σου εξαιτίας μιας ξαφνικής ενέργειας στην οποία προβαίνεις.

Επομένως, φαντάζομαι ότι η τωρινή πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας αυτή τη στιγμή εξετάζει τη νέα κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή και ότι θα πάρει ήρεμες, ψύχραιμες, συγκροτημένες αποφάσεις σε κάποιο στάδιο. Το ποια θα είναι αυτή η απόφαση είναι νωρίς να πει κανείς. Δεν θέλουμε να κλιμακώσουμε την κρίση στην περιοχή μας.

– Παρεμπιπτόντως, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, υπάρχει μια συζήτηση ως προς τους λόγους για τους οποίους η Φινλανδία έχει μείνει εκτός ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα. Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο για αυτό;

– Πράγματι, αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα που συναντώ όλη αυτή την τελευταία εβδομάδα. Πρόκειται για την πλάνη ή την παρεξήγηση ότι η Φινλανδία είναι ένα ουδέτερο κράτος. Η Φινλανδία δεν είναι ουδέτερη. Δεν είναι ουδέτερη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Από τότε δηλαδή που ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και γίναμε εταίροι με το ΝΑΤΟ, η ουδετερότητα της Φινλανδίας είναι απλώς ιστορία. Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν πώς στεκόμαστε να μη σπέρνουν παραπληροφόρηση για τη θέση μας. Γιατί αυτό είναι ένα ρίσκο ασφάλειας για εμάς. Η μοναδική χώρα που μας αποκαλεί ουδέτερους είναι η Ρωσία. Και υπάρχει λόγος για αυτό. Η Φινλανδία ήταν ουδέτερη στον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είναι κάθε άλλο παρά ουδέτερη. Διαλέξαμε πλευρά και στο όνομα της εθνικής μας ασφάλειας θα παραμείνουμε σε αυτή την πλευρά.

Η Ουκρανία

– Ποια είναι τα σενάρια στην Ουκρανία πλέον και πώς θα περιγράφατε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

– Η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008 θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει ως κλήση αφύπνισης για τη Δύση. Τώρα, όμως, δεν είναι ώρα γι’ αυτήν τη συζήτηση. Η Ρωσία πλέον θα είναι απολύτως απομονωμένη διεθνώς. Αυτό δεν θα τελειώσει μέχρι να έχουμε αλλαγή καθεστώτος και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από μέσα. Ο Πούτιν δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει αυτόν τον πόλεμο. Ξέρει καλά ότι οι δικτάτορες φεύγουν ή σε φέρετρο ή στη φυλακή ή με άσυλο σε άλλη χώρα. Γι’ αυτό και θα πάει σε μεγάλο πόλεμο και μετά σε μεγάλη ειρήνη. Ή θα καταστρέψει την Ουκρανία και θα τη μετατρέψει σε failed state ή θα πάει σε κατάπαυση πυρός, προσπαθώντας να εγκαθιδρύσει δυτική και ανατολική Ουκρανία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT