Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ στην «Κ»: Οταν δέχεσαι πυρηνικές απειλές δεν εφησυχάζεις

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ στην «Κ»: Οταν δέχεσαι πυρηνικές απειλές δεν εφησυχάζεις

Eνας από τους πιο χαρισματικούς Βρετανούς πολιτικούς της γενιάς του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (2007-2010), είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (International Rescue Committee – IRC) από το 2013

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας από τους πιο χαρισματικούς Βρετανούς πολιτικούς της γενιάς του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (2007-2010), είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (International Rescue Committee – IRC) από το 2013. Με έδρα τη Νέα Υόρκη και έχοντας ιδρυθεί έπειτα από πρόταση του Αλμπερτ Αϊνστάιν το 1933, η IRC βοηθάει κοινότητες και ανθρώπους σε περισσότερες από 40 χώρες να αντιμετωπίσουν ανθρωπιστικές κρίσεις. Η IRC έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βοήθεια των προσφύγων στην Ελλάδα και τώρα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην προσφυγική κρίση της Ουκρανίας. Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ μίλησε στην «Κ» για τις νέες προκλήσεις σε έναν κόσμο που χάνει σταδιακά τις γνώριμες ισορροπίες του.

– Αντιμετωπίζουμε ήδη τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τι κάνει η IRC;

– Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) είναι η μεγαλύτερη μη κυβερνητική οργάνωση επανεγκατάστασης προσφύγων στην Αμερική. Μεταφέρουμε την εμπειρία μας στην Ευρώπη και έχουμε εκτελέσει προγράμματα στη Γερμανία, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Πρώτον, υποστηρίζουμε τα παιδιά προσφύγων να εισαχθούν στο σχολείο. Και δεύτερον, βοηθάμε τους ενήλικες να μπουν στην αγορά εργασίας. Εργαζόμαστε επίσης με ευάλωτες ομάδες, γυναίκες που μπορεί να έχουν υποστεί κακοποίηση και άτομα με αναπηρία. Ηδη βοηθάμε πρόσφυγες από την Ουκρανία.

– Αποκλείετε ότι σε λίγες εβδομάδες οι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ουκρανία;

– Πρέπει να αποφύγουμε το σύνδρομο των «χαρμόσυνων ειδήσεων». Πολλές φορές οι κυβερνήσεις υπέθεσαν ότι οι πρόσφυγες έρχονται για λίγο, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά να σχεδιάσουμε για το χειρότερο.

– Η Δύση «ακυρώνει» τη Ρωσία με τις κυρώσεις και τους αποκλεισμούς, ενώ οι εντάσεις με την Κίνα παραμένουν υψηλές. Ηρθε το τέλος της παγκοσμιοποίησης;

– Δεν προσπαθούμε να «ακυρώσουμε τη Ρωσία» ή να ταπεινώσουμε τη Ρωσία ή να απειλήσουμε τη Ρωσία. Η απόφαση για εισβολή στην Ουκρανία ελήφθη από έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων – ή ίσως μόνο από ένα άτομο. Αλλά ο κόσμος δεν αντέχει ένα κράτος τόσο μεγάλο και ισχυρό όσο η Ρωσία να συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει διεθνές δίκαιο.

– Φοβάστε μια πυρηνική κλιμάκωση;

– Νομίζω ότι όποιος εφησυχάζει απέναντι σε μια ρητορική με πυρηνικές απειλές εκθέτει τον εαυτό του σε κινδύνους. Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να έχουμε υστερικούς φόβους. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντέδρασε με εξαιρετικά ώριμο τρόπο στη ρωσική πυρηνική στάση. Και νομίζω ότι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε.

Ο κόσμος δεν αντέχει ένα κράτος τόσο μεγάλο και ισχυρό όσο η Ρωσία να συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει διεθνές δίκαιο.

– Υπάρχει στρατηγική αποκλιμάκωσης; Τι θα κάνατε αν ήσασταν εσείς σήμερα υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου;

– Το πρώτο πράγμα που θα έκανα είναι να συνεργαστώ πολύ στενά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να διασφαλίσω ότι η συνεργασία μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εξωτερική και αμυντική πολιτική θα είναι αρκετά ισχυρή.

– Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό. Είναι μια επιτυχημένη συμφωνία;

– Η θέση των προσφύγων και της προσφυγικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα περιγράφεται καλύτερα ως «in limbo». Ολα είναι μετέωρα – και αυτό δεν είναι κάτι υγιές. Φυσικά, κάτι μετέωρο δεν είναι κάτι καταστροφικό. Δεν καταστροφολογώ. Ομως, είναι γεγονός ότι πρόσφυγες παραμένουν κολλημένοι στα νησιά. Η Ευρώπη δεν διαθέτει ακόμη μια πολιτική επανεγκατάστασης προσφύγων και ένα σύνολο προτύπων για το άσυλο και τη μετανάστευση.

– Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία της Ελλάδας και της IRC;

– Οι ντόπιοι και οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν πολύ ανοιχτοί και πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μας. Εχουμε δουλέψει σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Σε εθνικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ήταν πάντα ανοιχτοί στα σημεία που έχουμε θέσει. Η Ελλάδα χρειάζεται αναγνώριση των ιδιαίτερων τρωτών σημείων που έχει λόγω της γεωγραφίας της και ως εκ τούτου η ανάγκη για αποτελεσματικές ευρωπαϊκές πολιτικές είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

– Εχετε κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα για την ελληνική κυβέρνηση;

– Η IRC έχει εμπειρία από 40 χώρες, πολλές από τις οποίες φιλοξενούν πρόσφυγες. Είναι σημαντικό να προσπαθούμε πάντα να βλέπουμε ότι πρόσφυγες συνεισφέρουν στο κράτος υποδοχής. Η πιο επιτυχημένη προσέγγιση για τους πρόσφυγες είναι να διασφαλίζουμε ότι ενσωματώνονται αποτελεσματικά στην τοπική ζωή. Η δουλειά μας με τα ευάλωτα παιδιά, αλλά και με τους ενήλικες πρόσφυγες είναι να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεισφέρουν στην ελληνική κοινωνία και παράλληλα να λάβουν τα οφέλη μιας διαβίωσης με ασφάλεια.

– Στην Ουκρανία ξέσπασε προσφυγική κρίση, αλλά το Αφγανιστάν και η Συρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

– Πολλοί άνθρωποι στο Αφγανιστάν, στη Συρία και την Αιθιοπία είναι παγιδευμένοι σε τρομερές συνθήκες. Η κρίση στην Ουκρανία θα πρέπει να μας βοηθήσει να υιοθετήσουμε μια σκέψη που να απλώνεται σε όλο τον κόσμο. Τα εκατομμύρια των προσφύγων από την Ουκρανία προστίθενται σε 32 εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως. Οι αιτούντες άσυλο διεθνώς έχουν φτάσει σε αριθμό ρεκόρ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πάντα προσπαθώ να υπενθυμίζω ότι η Ουκρανία είναι η κορυφή της εποχής της ατιμωρησίας.

Ασφάλεια και κλίμα

– Η «εποχή της ατιμωρησίας» είναι ένας όρος που εσείς χρησιμοποιήσατε για πρώτη φορά. Πιστεύετε όμως ότι η αντίδραση της Δύσης απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία σηματοδοτεί το τέλος της εποχής αυτής;

– Το εύχομαι. Αλλά νομίζω ότι απέχουμε πολύ από το να νιώσουμε ότι η εποχή της ατιμωρησίας έχει τελειώσει. Ισως έχουμε να δούμε ακόμα περισσότερες επαίσχυντες τακτικές στο μέλλον. Το μήνυμά μας πρέπει να είναι ότι παράλληλα με το δικαίωμα των κρατών υπάρχει το δικαίωμα των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
– Αυτές τις μέρες ξεχνάμε ότι η κλιματική κρίση θα προκαλέσει πολέμους και θα εκτοπίσει πολύ μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων.

– Νομίζω ότι η πραγματική δουλειά που πρέπει να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τις κοινότητες να προσαρμοστούν στην κλιματική κρίση και επίσης να καταπολεμήσουμε τα επόμενα στάδια της κλιματικής κρίσης. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν σαφείς λόγοι εθνικής ασφάλειας καθώς και κλιματικοί λόγοι για να απαλλαγεί η Ευρώπη από την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό που δείχνει η κρίση στην Ουκρανία είναι ότι θα έπρεπε να είχαμε απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πριν από δέκα χρόνια. Η Ουκρανία δείχνει ότι υπάρχει μια ευθυγράμμιση μεταξύ της ανάγκης απαλλαγής της οικονομίας από τον άνθρακα και της ανάγκης ενίσχυσης της εθνικής μας ασφάλειας ως Ευρωπαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή