Ο πόλεμος πρέπει να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση

Ο πόλεμος πρέπει να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση

Η μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα δημιουργεί μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα τρόφιμα και η γεωργία, τα ενεργειακά συστήματα, όλα μεταμορφώνονται, και η χώρα μπορεί να είναι ηγέτης στη διαδικασία και να αναδειχθεί οικονομικός νικητής

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα δημιουργεί μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα τρόφιμα και η γεωργία, τα ενεργειακά συστήματα, όλα μεταμορφώνονται, και η χώρα μπορεί να είναι ηγέτης στη διαδικασία και να αναδειχθεί οικονομικός νικητής. Αυτό εκτιμά ο Κιθ Τάφλεϊ, Global Co-Head of Sustainability & Corporate Transitions Group της Citi, υπογραμμίζοντας πως οι δίδυμες κρίσεις της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας φύσης και βιοποικιλότητας μας κάνουν να ξανασκεφτούμε πώς μπορούμε να χωρέσουμε 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους (ο εκτιμώμενος πληθυσμός μας έως το 2050) στον πλανήτη με τρόπο βιώσιμο για τις μελλοντικές γενιές. «Χρειάζεται να μεταβάλουμε, αν όχι να μεταμορφώσουμε, την παγκόσμια οικονομία για να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές», εξηγεί και χαρακτηρίζει τη Συμφωνία του Παρισιού ρεαλιστική. Ωστόσο, επισημαίνει, «απαιτεί σημαντική πολιτική βούληση, δράση και δέσμευση του ιδιωτικού τομέα και αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών». Ομως η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναμένεται να επιταχύνει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές.

– Μπορεί η μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα να αποτελέσει ευκαιρία ανάπτυξης για χώρες όπως η Ελλάδα;

– Μπορεί να είναι και πρέπει να είναι μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για την Ελλάδα και όλες τις χώρες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη οικονομική ευκαιρία στη ζωή μας, και πιθανώς από την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης. Γιατί; Επειδή η επιστήμη μας αναγκάζει να προσαρμοστούμε, να καινοτομήσουμε, να επενδύσουμε και να οδηγήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Αυτή η επανάσταση αειφορίας, όπως την αποκαλούμε, χρειάζεται γιατί φτάνουμε στα όρια του πλανήτη Γη, ξεπερνάμε τα «πλανητικά όρια», που είναι πλέον ξεκάθαρο με τα άφθονα επιστημονικά στοιχεία. Ετσι, οι δίδυμες κρίσεις της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας φύσης και βιοποικιλότητας –που τώρα είναι και οι δύο έκτακτες ανάγκες– μας κάνουν να ξανασκεφτούμε πώς μπορούμε να χωρέσουμε 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους (ο εκτιμώμενος πληθυσμός μας έως το 2050) στον πλανήτη με τρόπο βιώσιμο για τις μελλοντικές γενιές. Οσοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αναπόφευκτες οικονομικές ευκαιρίες θα είναι οι νικητές. Ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα τρόφιμα και η γεωργία, τα ενεργειακά συστήματα, όλα μεταμορφώνονται, και η Ελλάδα μπορεί να είναι ηγέτης και οικονομικός νικητής.

– Πόσο ρεαλιστική είναι τελικά η Συμφωνία του Παρισιού; Οι εκπομπές αυξάνονται αντί να μειώνονται, ενώ γεωπολιτικές συγκρούσεις αμφισβητούν προτεραιότητες όπως η ενεργειακή κρίση έναντι της προστασίας του περιβάλλοντος.

– Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος, της IPCC, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες είναι ξεκάθαρη – ο κόσμος μπορεί ακόμα να επιτύχει περιορισμό της υπερθέρμανσης μόνο κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να επιταχύνουμε ουσιαστικά τη μετάβαση. Επομένως, η Συμφωνία του Παρισιού παραμένει ρεαλιστική, αλλά απαιτεί σημαντική πολιτική βούληση, δράση και δέσμευση του ιδιωτικού τομέα και αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Οι παγκόσμιες εκπομπές έχουν αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία 30 χρόνια και πρέπει να μειωθούν κατά 45% σε δέκα χρόνια, εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου. Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας θα πρέπει να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση, καθώς οι χώρες συνειδητοποιούν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βελτιώνουν την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία. Και η άνοδος των τιμών ενέργειας θα πρέπει επίσης να επιταχύνει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες.

Ο Κιθ Τάφλεϊ, Global Co-Head of Sustainability & Corporate Transition της Citi, μιλάει στην «Κ» για τις ευ- καιρίες ανάπτυξης.

– Είναι δικαιολογημένη η απαιτούμενη επένδυση μακροπρόθεσμα για τις μικρότερες επιχειρήσεις;

– Ενα μεγάλο ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών δημιουργείται από το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους χωρίς αυτές οι επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές τους. Καθώς βελτιώνονται τα δεδομένα και η ιχνηλασιμότητα του ενσωματωμένου άνθρακα, θα αποκαλυφθούν εκείνες οι εταιρείες που δεν μειώνουν τις εκπομπές τους, και οι προμηθευτές και οι πελάτες θα μετατοπίσουν τις δραστηριότητές τους σε εκείνες τις εταιρείες που είναι καθαρά μηδενικές. Είναι αυτό που ονομάζουμε «Net Zero Club». Επομένως το κίνητρο της επένδυσης είναι διπλά σαφές.

– Είναι οι αναδυόμενες και οι ανεπτυγμένες χώρες σε συγχρονισμό όσον αφορά τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες;

– Στη Citi έχουμε σημαντική παρουσία στις αναδυόμενες αγορές, επομένως αυτές είναι σημαντικές για εμάς. Ολοι αναγνωρίζουμε ότι οι αναδυόμενες απαιτούν περισσότερη ενέργεια, περισσότερα υλικά και περισσότερους πόρους για να αναπτύξουν τις οικονομίες τους. Αλλά είναι επίσης οι περιοχές που είναι οι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Υπάρχουν λοιπόν δύο βασικές προτεραιότητες εδώ: πρώτον, να αναγνωρίσουν οι ανεπτυγμένες χώρες ότι είναι προς το συμφέρον τους να αυξήσουν τις επενδύσεις στις αναδυόμενες για να μπορέσουν να μειώσουν τις εκπομπές τους και, δεύτερον, να επενδύσουν σε συστήματα και τεχνολογίες που θα τους επιτρέψουν να επιτύχουν αυτό το άλμα.

– Τι σημαίνει βιωσιμότητα και εταιρική μετάβαση και ποιος είναι ο ρόλος της Citi; Ποιος είναι ο ρόλος του χρηματοοικονομικού τομέα, συνολικά;

– Δημιουργήσαμε την ομάδα μας Sustainability & Corporate Transitions (SCT) για να προσφέρουμε υποστήριξη στη μετάβαση προς την αειφορία σε όλους τους συνεργάτες μας, σε όλους τους τομείς, σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Ως μια παγκόσμια τράπεζα, η Citi έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη όλων των πελατών μας –εταιρειών, επενδυτών, κυβερνήσεων– για να γίνουν πιο βιώσιμοι, αλλά με τρόπο που οδηγεί σε μεγαλύτερη οικονομική αξία και μεγαλύτερη ευημερία. Χρειάζεται να μεταβάλουμε, αν όχι να μεταμορφώσουμε, την παγκόσμια οικονομία για να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές, και ο χρηματοοικονομικός τομέας πρέπει να γίνει ο οδηγός αυτών των εξελίξεων. Και η Citi σκοπεύει να είναι ηγέτης. Ενας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι εστιάζοντας στις τεχνολογίες που απαιτεί ο κόσμος για να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές, όπως είναι το Direct Air Capture (DAC), το οποίο απορροφά το CO2 από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύει μόνιμα στο έδαφος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή