Η Νάνσι Πελόζι στην «Κ»: Δέσμευσή μας η ασφάλεια της Ελλάδας

Η Νάνσι Πελόζι στην «Κ»: Δέσμευσή μας η ασφάλεια της Ελλάδας

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην «Κ» ενόψει της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό Κογκρέσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχουν δεσμευθεί στην προώθηση της ασφάλειας της Ελλάδας, δηλώνει σε συνέντευξή της στην «Κ» η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, λίγο πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό, αύριο στον Λευκό Οίκο, και την ομιλία του τελευταίου σε κοινή συνεδρία της Βουλής και της Γερουσίας, την Τρίτη.

Η πρόεδρος της Βουλής –τρίτη στην ιεραρχία εξουσίας μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο– χαρακτηρίζει την Ελλάδα «πολύτιμο εταίρο στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων ασφαλείας», την περιγράφει ως «καθοριστικής σημασίας» ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ως επικεφαλής του αντιπροσωπευτικού σώματος των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι «οι Ελληνες ήταν εκείνοι που δίδαξαν στον κόσμο ότι η νομιμότητα μιας κυβέρνησης μπορεί να πηγάζει μόνο από τον λαό».

Σε αντίθεση με τα κοινοβουλευτικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών, στις ΗΠΑ το Κογκρέσο διατηρεί πλήρη αυτονομία από την εκτελεστική εξουσία. Ο εκάστοτε πρόεδρος δεν διαθέτει απαραιτήτως και την πλειοψηφία στα δύο νομοθετικά σώματα, Βουλή και Γερουσία, με αποτέλεσμα ο διακριτός ρόλος των τελευταίων να καθίσταται εξαιρετικά ουσιαστικός, όπως αποδεικνύουν οι πολλές περιπτώσεις αποφάσεων, εξαγγελιών και πρωτοβουλιών προέδρων που δεν υλοποιούνται επειδή δεν εξασφαλίζουν την υποστήριξη του Κογκρέσου.

Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί το επόμενο διάστημα και με την περίπτωση της πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία, για την οποία υπάρχουν ηχηρές αντιδράσεις τόσο στη Γερουσία, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων Μπομπ Μενέντεζ, όσο και στη Βουλή. Η ίδια η κ. Πελόζι, πάντως, αποφεύγει να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο θέμα ίσως λόγω της θεσμικής ιδιότητάς της που επιβάλλει την τήρηση αποστάσεων, ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους ζητήματα. Η πρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζει τη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τα μέλη της οποίας «έχουν ενισχύσει το έθνος μας με πολλούς τρόπους, είτε σε αιρετά αξιώματα είτε στον ιδιωτικό τομέα, στις τέχνες και στις επιστήμες».

Αυτή τη στιγμή, έξι μέλη της Βουλής –που έχει 435 μέλη και είναι αντιπροσωπευτική του πληθυσμού, σε αντίθεση με τη Γερουσία, στην οποία εκλέγονται δύο μέλη από καθεμία από τις 50 πολιτείες της χώρας– είναι ελληνικής καταγωγής: τέσσερις Δημοκρατικοί (Τζον Σαρμπάνης, Ντίνα Τάιτους, Τσάρλι Κριστ, Κρις Πάπας) και δύο Ρεπουμπλικανοί (Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκη).

Με την πρόσκληση προς τον Ελληνα πρωθυπουργό να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον κοινής συνεδρίας Βουλής και Γερουσίας τιμάται η επέτειος 200 ετών από την ελληνική ανεξαρτησία. Αρχικά καταβάλλονταν προσπάθειες να γίνει αυτό τον Μάρτιο του ’21, αλλά λόγω της πανδημίας δεν κατέστη εφικτό.

«Είναι μεγάλο μας προνόμιο να σας φιλοξενήσουμε γι’ αυτόν τον καθυστερημένο εορτασμό της επετείου για τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας, που δυστυχώς αναγκαστήκαμε να καθυστερήσουμε πέρυσι λόγω της πανδημίας», ανέφερε η κ. Πελόζι στην πρόσκληση που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και στην οποία ανέδειξε την ταύτιση των Αμερικανών με τις ελληνικές αξίες όπως αυτές ενσαρκώθηκαν όχι μόνο στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στην Επανάσταση του ’21, υπογραμμίζοντας ότι «κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας, οι ιδρυτές μας βασίστηκαν στα αρχαία ελληνικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δεκαετίες αργότερα, η Ελληνική Δημοκρατία γεννήθηκε από την ίδια λαχτάρα για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση».

– Πώς αξιολογείτε τη θέση και τη συμβολή της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας, στην απάντηση της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία;

– Η Ελλάδα είναι ένα σεβαστό μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ένας πολύτιμος εταίρος στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της δημοκρατίας στην Ουκρανία.

– Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου μέσω του οποίου θα εισάγεται φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές;

– Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος από τον οποίο γίνεται εισαγωγή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της αυξημένης ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, γεγονός που απαιτεί από τα ευρωπαϊκά έθνη και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, διαφοροποιώντας παράλληλα τις ενεργειακές πηγές τους.

Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος. Είναι ένας ισχυρός, στρατηγικός σύμμαχος για την προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή.

– Ο ρόλος της Ελλάδας ως στρατηγικού συμμάχου στην Ανατολική Μεσόγειο, σε στενή συνεργασία με το Ισραήλ, καθώς και ως παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια;

– Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός, στρατηγικός σύμμαχος για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο. Ως Δημοκρατία στην παγκόσμια σκηνή, η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ηγετικό ρόλο στη διατήρηση και προώθηση των κοινών δημοκρατικών αξιών.

– Ποια είναι η άποψή σας για τις προκλήσεις της Τουρκίας –υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας–, κάτι που επικρίνεται από κορυφαίους Αμερικανούς διπλωμάτες;

– Η υποστήριξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί εδώ και καιρό κορυφαία προτεραιότητά μου στο Κογκρέσο.

– Θα έπρεπε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει την πώληση νέων F-16, και την αναβάθμιση παλαιότερων, στην Αγκυρα, όταν η τελευταία απειλεί συνεχώς τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ Ελλάδα;

– Το Κογκρέσο και η κυβέρνηση παραμένουν δεσμευμένοι στην προώθηση της ασφάλειας της Ελλάδας και της σταθερότητας της περιοχής.

– Ποιο είναι το μήνυμα της πρόσκλησής σας προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να μιλήσει σε κοινή συνεδρία του Κογκρέσου;

– Προσκαλώντας τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη να μιλήσει σε κοινή συνεδρία, το Κογκρέσο γιορτάζει τα 200 χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα και επιβεβαιώνει τον ακλόνητο δεσμό μεταξύ των εθνών μας. Οι πολύτιμοι δεσμοί μας έχουν τις ρίζες τους στις κοινές μας αξίες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της ισότητας. Πράγματι, οι Ελληνες ήταν εκείνοι που δίδαξαν στον κόσμο ότι η νομιμότητα μιας κυβέρνησης μπορεί να πηγάζει μόνο από τον λαό. Σε αυτή την κρίσιμη και δύσκολη στιγμή, τα έθνη μας παραμένουν βασικοί σύμμαχοι στην παγκόσμια σκηνή, καθώς ενισχύουμε τη διατλαντική συμμαχία και υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία στον κόσμο.

– Οι σκέψεις σας για την ελληνοαμερικανική κοινότητα και τον ρόλο της στην πολιτική, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα;

– Το έθνος μας έχει από καιρό ευλογηθεί από την τεράστια εξαιρετική συνεισφορά των γιων και των θυγατέρων της Ελλάδας στην κοινωνία, στην οικονομία και στα κοινά μας. Με αίσθημα πολιτικού καθήκοντος, ισχυρές οικογενειακές αξίες, ακμαίο πολιτισμό και ακούραστη εργασιακή ηθική, οι Ελληνοαμερικανοί έχουν ενισχύσει το έθνος μας με πολλούς τρόπους: είτε σε αιρετά αξιώματα είτε στον ιδιωτικό τομέα, στις τέχνες και στις επιστήμες ή στην ηγεσία της κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή