Ο Σιάο Τζουντσένγκ στην «Κ»: Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται σε πείσμα των δυσκολιών

Ο Σιάο Τζουντσένγκ στην «Κ»: Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται σε πείσμα των δυσκολιών

Οι οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις αναπτύσσονται σταθερά σε πείσμα της πανδημίας και των γεωπολιτικών προκλήσεων, εκτιμά ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σιάο Τζουντσένγκ

9' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις αναπτύσσονται σταθερά σε πείσμα της πανδημίας και των γεωπολιτικών προκλήσεων, εκτιμά ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σιάο Τζουντσένγκ. Μιλώντας στην «Κ» όμως εμφανίζεται ανήσυχος για τις διεθνείς εξελίξεις και διατυπώνει την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να αναπτύσσει μια ανεξάρτητη πολιτική, καθώς δηλώνει πως «οι ΗΠΑ άλλα λένε και άλλα πράττουν, εργαλειοποιούν την Ταϊβάν, το Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ, το Χονγκ Κονγκ και άλλα ζητήματα θεμελιωδών συμφερόντων της Κίνας, παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας». Eπίσης σχολιάζει τη νέα πρωτοβουλία του G7 να διαθέσει 600 δισ. δολάρια ως ανταγωνιστική απάντηση στο κινεζικό πρόγραμμα «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος».

– Πώς αξιολογείτε την παρούσα κατάσταση των σινοελληνικών οικονομικών σχέσεων στο πλαίσιο της νέας διεθνούς ισορροπίας δυνάμεων;

Τα τελευταία χρόνια στο διεθνές περιβάλλον έχουν επέλθει ριζικές αλλαγές, τις οποίες επιτάχυνε και περιέπλεξε ακόμα περισσότερο η σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας. Η τελευταία οδήγησε σε αναθεώρηση του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη, στη διατάραξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και δημιούργησε μεγάλες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ολα τα κράτη πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένα στη συνεργασία, την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, και να αντιμετωπίσουν μαζί τους κινδύνους και τις προκλήσεις, διατηρώντας την παγκόσμια ειρήνη και τάξη.

Οι οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις αναπτύσσονται σταθερά σε πείσμα της πανδημίας και των γεωπολιτικών προκλήσεων. Με φάρο την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», η συνεργασία μας σε παραδοσιακούς τομείς, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και τα χρηματοοικονομικά, έχει καρποφορήσει και πλέον επεκτείνεται σε αναδυόμενους τομείς, όπως η πράσινη τεχνολογία και η ψηφιοποίηση, που ενισχύουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας, παρέχοντας σταθερότητα σε έναν πολυτάραχο κόσμο.

– Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Τζον Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν μια σύγκρουση ή έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Δεν επιθυμούν να εμποδίσουν την Κίνα να καταστεί μια μεγάλη δύναμη, να αναπτύξει την οικονομία της και να επιδιώξει τα συμφέροντα του λαού της. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρονται στο ζήτημα της Ταϊβάν παραλληλίζοντάς το με αυτό της Ουκρανίας, γεγονός που προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα. Τι έχετε να δηλώσετε γι’ αυτό;

Οι ΗΠΑ άλλα λένε και άλλα πράττουν. Εργαλειοποιούν την Ταϊβάν, το Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ, το Χονγκ Κονγκ και άλλα ζητήματα θεμελιωδών συμφερόντων της Κίνας, παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας. Στον οικονομικό τομέα οι κινέζικες εταιρείες προηγμένης τεχνολογίας βρίσκονται υπό καθεστώς πολιορκίας. Πάνω από χίλιες έχουν ήδη υποστεί κυρώσεις. Με πρόσχημα την «προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», οι ΗΠΑ σπέρνουν φήμες και ψέματα για δήθεν «καταναγκαστική εργασία» στο Σιντζιάνγκ, πλήττοντας σκοπίμως την παραγωγή βαμβακιού, ντομάτας, φωτοβολταϊκών και άλλους επικερδείς παραγωγικούς κλάδους της περιοχής, με στόχο να κάμψουν την ανάπτυξη της Κίνας, κάτι το οποίο παραβιάζει τις αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού, της ελεύθερης αγοράς, τους διεθνείς οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες και διαταράσσει τη διεθνή εμπορική τάξη, υπονομεύοντας τη σταθερότητα της παγκόσμιας βιομηχανικής και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι ΗΠΑ εργαλειοποιούν την Ταϊβάν, το Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ, το Χονγκ Κονγκ και άλλα ζητήματα θεμελιωδών συμφερόντων της Κίνας, παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις μας.

Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι εσωτερικό ζήτημα της Κίνας και διαφέρει πλήρως από αυτό της Ουκρανίας. Η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας. Η Κίνα επιθυμεί ειλικρινά την ειρηνική επανένωση, επιφυλάσσεται ωστόσο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της παρέμβασης των ξένων δυνάμεων και των αυτονομιστών που δρουν υπέρ μιας «ανεξάρτητης Ταϊβάν».

– Πέρα από τον αντίκτυπο στη διεθνή ισορροπία, τις διακρατικές σχέσεις και την οικονομία, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέτεινε τα διλήμματα των μικρών χωρών που βρίσκονται παγιδευμένα στις συγκρούσεις μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μέχρι σήμερα, οι διαφορές και αντιφάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ μεταβάλλονται συνεχώς. Οι μικρές χώρες ενδέχεται να αναγκαστούν να επιλέξουν πλευρά. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Παρότι ο πόλεμος συνεχίζεται και απέχουμε από την ειρήνη, ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών αρχίζουν να σκέφτονται διαφορετικά. Ποιο είναι το πολύτιμο μάθημα που μπορεί να αντλήσει η διεθνής κοινότητα από αυτή την κρίση; Τα αίτια της σύγκρουσης ξεκινούν το 2014 ή νωρίτερα, όταν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ διεκδίκησαν μονομερώς μια σφαίρα ασφαλείας εις βάρος της Ρωσίας και άρχισαν να την επεκτείνουν ανατολικότερα. Εάν οι μεγάλες και μικρές χώρες έπαιρναν πρωτοβουλία και πίεζαν για λύσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότητας, και όχι με τη συμμετοχή τους σε ξεπερασμένους ψυχροπολεμικούς συνασπισμούς, ίσως τότε θα ήταν δυνατόν να αποφευχθεί η σημερινή κρίση.

Ολες οι χώρες, ανεξαρτήτως μεγέθους, ισχύος και πλούτου, αποτελούν μέλη της διεθνούς κοινότητας και μπορούν να εκφράζουν ανεξάρτητα τη βούλησή τους. Μέσα από την προάσπιση των κοινών συμφερόντων της διε-θνούς κοινότητας και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ακόμα και μια μικρή χώρα μπορεί να επιδείξει μεγάλη δύναμη. Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να αναπτύσσει μια ανεξάρτητη πολιτική απέναντί μας. Οι ΗΠΑ δεν αντιπροσωπεύουν ολόκληρο τον πλανήτη, ούτε και καθορίζουν το μέλλον του. Οι χώρες που ασπάζονται την ηθική και τη δικαιοσύνη δεν φοβούνται τον εξαναγκασμό και δεν ενδιαφέρονται για το μέγεθος και την ισχύ. Αυτή είναι η πραγματική και αδιαμφισβήτητη δύναμή τους.

– Πιστεύετε ότι αυτοί οι νέοι διεθνείς συσχετισμοί θα επηρεάσουν το επίπεδο συνεργασίας των χωρών μας;

Η ανθρωπότητα βρίσκεται απέναντι σε πρωτοφανείς και αλληλένδετες αλλαγές, σε συνδυασμό με μια πανδημία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του αιώνα μας. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την COVID-19 και τις κοινές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ολα τα κράτη πρέπει να συνεργάζονται και να αναζητούν κοινό πεδίο συνεννόησης περιορίζοντας τις μεταξύ τους διαφορές.

Η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο αρχαίοι πολιτισμοί που προωθούν τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ πολιτισμών και μεταλαμπαδεύουν το Ολυμπιακό Πνεύμα, ώστε με γνώμονα την αρχαία σοφία που έχουν κληρονομήσει να χαράξουν κοινή πορεία, οικοδομώντας μαζί μια πανανθρώπινη κοινότητα με ένα κοινό μέλλον.

Η Ελλάδα, πύλη οικονομικής ενοποίησης Ασίας – Ευρώπης

– Η διμερής οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας – Ελλάδας επεκτάθηκε, πέρα από τη ναυτιλία και τα λιμάνια, στην ενέργεια και σε άλλους τομείς. Ενδέχεται οι περαιτέρω κινεζικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα να συναντήσουν φραγμούς λόγω διεθνών πολιτικών παραγόντων;

Η έμπρακτη συνεργασία των χωρών μας στον ενεργειακό τομέα έχει γερά θεμέλια. Οι κινέζικες επιχειρήσεις παραμένουν προσηλωμένες στην πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη της Ελλάδας, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει καλέσει επανειλημμένως κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα. Eργα όπως η επένδυση της COSCO Shipping στο λιμάνι του Πειραιά και η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου του ΑΔΜΗΕ, με συμμετοχή και επένδυση από τη State Grid της Κίνας, όχι μόνο αποφέρουν πλούσια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για όλους, αλλά αποτελούν λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας. Η κινεζική πλευρά επιθυμεί να ενισχύσει τον πολιτικό συντονισμό και την επικοινωνία της με την Ελλάδα, με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Eνας Δρόμος».
 
– Κινεζικές τράπεζες και επιχειρήσεις επιθυμούν να επενδύσουν σε σιδηροδρομικές υποδομές στα Βαλκάνια, ώστε ο Πειραιάς να συνδεθεί αποτελεσματικά με την Κεντρική Ευρώπη. Τα σχέδια αυτά προχωρούν ή συγκρούονται με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που θέλουν οι λεγόμενες στρατηγικές υποδομές να διατηρούνται υπό ευρωπαϊκή ιδιοκτησία;

– Η κατασκευή και ανάπτυξη της γραμμής ταχείας σύνδεσης ξηράς – θάλασσας της Κίνας με την Ευρώπη προχωρεί με ταχείς ρυθμούς, έχοντας καταστεί ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός δίαυλος Κίνας – Ε.Ε. που ενώνει εννέα χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε το τμήμα του σιδηροδρόμου Ουγγαρίας – Σερβίας από το Βελιγράδι μέχρι το Νόβι Σαντ στη βόρεια Σερβία.

Eνας από τους πυλώνες της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Eνας Δρόμος» είναι η ενίσχυση της σύνδεσης της κινεζικής οικονομίας με τον υπόλοιπο κόσμο, και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, μέσω των υποδομών και της διασύνδεσης διαφορετικών τομέων, και η ταυτόχρονη προώθηση της συνεργασίας των κρατών που βρίσκονται κατά μήκος αυτών των γραμμών. Υποστηρίζουμε την ευθυγράμμιση αυτής της πρωτοβουλία με την πρωτοβουλία της Ε.Ε. «Μια Ευρώπη συνδεδεμένη σε παγκόσμιο επίπεδο» ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε σημαντική πύλη για τη βαθύτερη οικονομική ενοποίηση Ασίας και Ευρώπης. Ο πυρήνας της σινοευρωπαϊκής συνεργασίας είναι το αμοιβαίο όφελος. Oλα τα μέρη πρέπει να εξετάζουν με αντικειμενικό τρόπο τη συνεργασία της Κίνας και των σχετικών ευρωπαϊκών χωρών στον κλάδο των υποδομών και να μην πολιτικοποιούν τις οικονομικές και εμπορικές υποθέσεις.
 
– Πώς θα σχολιάζατε την απόφαση του G7 να διαθέσει 600 δισ. δολάρια ως απάντηση στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Eνας Δρόμος»;

– Από τη στιγμή εκκίνησής της, εδώ και εννέα χρόνια, η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Eνας Δρόμος» βασίζεται στις αρχές του ανοιχτού διαλόγου, της από κοινού οικοδόμησης και του αμοιβαίου οφέλους με στόχο την ευημερία των λαών των συμμετεχόντων κρατών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, εάν υλοποιηθούν όλα τα έργα υποδομών στον τομέα των μεταφορών και υποδομών, τότε, μέχρι το 2030, η πρωτοβουλία αναμένεται να αποφέρει κάθε χρόνο κέρδη ύψους 1,6 τρισ. δολαρίων για όλο τον κόσμο, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 90% του οποίου θα μοιράζονται μεταξύ τους οι μετέχουσες χώρες. Τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα για τα κράτη μικρού και μεσαίου εισοδήματος. Από το 2015 μέχρι και το 2030, 7,6 και 32 εκατομμύρια άνθρωποι θα απαλλαγούν αντίστοιχα από την ακραία και ήπια φτώχεια.

Η Κίνα χαιρετίζει όλες τις πρωτοβουλίες που δίνουν ώθηση στη δημιουργία υποδομών παγκοσμίως και στην οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών. Πιστεύουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία αποκλειόμενες μεταξύ τους. Η διεθνής κοινότητα ελπίζει σε δράσεις που θα δημιουργήσουν πραγματικό πλούτο και ευημερία για όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, η χώρα μας αντιτίθεται σε γεωπολιτικές κινήσεις που παρουσιάζονται ως έργα κατασκευής υποδομών με απώτερο στόχο να αμαυρώσουν την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Eνας Δρόμος». Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν η πρωτοβουλία του G7 να συμβάλει στη δημιουργία υποδομών στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στη Λιβύη και σε άλλες χώρες.

Τουριστική συνεργασία

– Απέχουμε ακόμα από το τέλος της πανδημίας και το άνοιγμα των συνόρων, γεγονός που έχει εκτροχιάσει κάθε προσδοκία για την περαιτέρω προώθηση της τουριστικής συνεργασίας. Τι έχετε να σχολιάσετε πάνω σε αυτό;

– Με βάση τις εθνικές συνθήκες και την τρέχουσα κατάσταση της επιδημίας στην Κίνα, η χώρα μας εφαρμόζει μια δυναμική στρατηγική «μηδενικής COVID» που της επιτρέπει να ελέγχει αποτελεσματικά την επιδημία. Αυτή η διαδικασία έχει επηρεάσει σε ορισμένο βαθμό τη συνεργασία της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των σινοελληνικών οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, αλλά οι επιπτώσεις αυτές είναι προσωρινές και περιορισμένες. Η Κίνα προσαρμόζει δυναμικά τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της πανδημίας σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη στη βάση των εκάστοτε επιδημιολογικών δεδομένων, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της σταθερότητας της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Πρόσφατα εφαρμόσαμε μια νέα πολιτική θεωρήσεων για αλλοδαπούς. Συνεχίζουμε απαρέγκλιτα το άνοιγμα της χώρας μας. Για την Ελλάδα, χώρα – στρατηγικό εταίρο της Κίνας, διεθνή εταίρο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Eνας Δρόμος» και μέλος της συνεργασίας της Κίνας με τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, υπάρχουν πλούσιες προοπτικές συνεργασίας με την Κίνα σε ποικίλους τομείς. Η επιδημία ποτέ δεν εμπόδισε τις χώρες μας να προωθήσουν την τουριστική συνεργασία τους. Πρόσφατα βίντεο τουριστικής προώθησης σινοελληνικής συμπαραγωγής προβλήθηκαν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και χώρους στάθμευσης στην Κίνα με συνολικά 100 εκατ. προβολές. Στο πλαίσιο του Eτους Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας – Ελλάδας, η επαρχία Τσιανγκσού μαζί με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον ΕΟΤ πραγματοποίησαν προωθητικές δραστηριότητες και προέβαλαν σειρά βίντεο με τίτλο «Συνάντηση πέρα από τον χώρο και τον χρόνο». Χάρη στις κοινές προσπάθειες των χωρών μας, το μέλλον της τουριστικής συνεργασίας μας μετά το τέλος της επιδημίας προδιαγράφεται λαμπρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή