Οι εργαζόμενοι αγκάλιασαν το μοντέλο Work@Home

Οι εργαζόμενοι αγκάλιασαν το μοντέλο Work@Home

Τη δυνατότητα τηλεργασίας δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα από το σπίτι παρέχει στο προσωπικό της η Eurobank

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική τηλεργασίας –Work@Home– που έθεσε σε εφαρμογή η Eurobank, δηλαδή η δυνατότητα τηλεργασίας από το σπίτι δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα, αποτελεί μια σύγχρονη εργασιακή και κοινωνική πραγματικότητα, που απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων.

Αυτό επισημαίνει στη συνέντευξή της στην «Κ» η γενική διευθύντρια, επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου Eurobank, Νατάσσα Πασχάλη, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή των εργαζομένων είναι μέχρι σήμερα «εντυπωσιακή».

– Η Eurobank εφαρμόζει το υβριδικό μοντέλο εργασίας από τις 24 Ιουνίου. Γιατί αποφασίσατε να προχωρήσετε στη θέσπιση αυτού του μοντέλου και πόσοι εργαζόμενοι συμμετέχουν;

– Η πρωτοποριακή πολιτική τηλεργασίας Work@Home που ανακοινώσαμε ανταποκρίνεται σε μια σύγχρονη εργασιακή και κοινωνική πραγματικότητα. Είμαστε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που εφαρμόζει επίσημα τον συνδυασμό εργασίας από το γραφείο και από το σπίτι (Work@Home | Work on Premises). Στόχος μας είναι η επίτευξη της ισορροπίας στη ζωή των ανθρώπων μας, που θα μας οδηγήσει στην ευημερία και θα συμβάλει ώστε να γίνουμε όλοι πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις 24 Ιουνίου και μέχρι σήμερα –έπειτα από μια σιωπηρή παράταση που δώσαμε προκειμένου να υπάρξει ευκαιρία σε όλους τους εργαζομένους να αποφασίσουν εάν θα το επιλέξουν και να προσαρμόσουν τη ζωή τους σε αυτό– η συμμετοχή είναι εντυπωσιακή. Οριστικά αποτελέσματα θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα, αλλά είμαι σε θέση να πω ότι οι εργαζόμενοί μας το έχουν αγκαλιάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η περίμετρος των εργαζομένων που καλύπτει είναι μεγάλη, καθώς αφορά όλους τους εργαζομένους στην Τράπεζα και τις θυγατρικές του ομίλου, με εξαίρεση το δίκτυο των καταστημάτων και τις μονάδες του private banking, όπου δηλαδή υπάρχει φυσική επαφή με τον πελάτη. Αρα αφορά περίπου 3.700 εργαζομένους, δηλαδή πάνω από το 60% του προσωπικού μας, που μπορεί να επιλέξει να εργάζεται από το σπίτι δύο ή κατ’ εξαίρεσιν τρεις φορές την εβδομάδα.

Στόχος, η επίτευξη της ισορροπίας στη ζωή των ανθρώπων μας, που θα συμβάλει ώστε να γίνουμε όλοι πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί.

– Πώς φτάσατε στην απόφαση να υιοθετήσετε το υβριδικό μοντέλο εργασίας;

– Η Eurobank είναι μία τράπεζα, η οποία ανέκαθεν υιοθετούσε σύγχρονες πολιτικές και μοντέλα εργασίας για το προσωπικό της. Εχουμε ήδη προχωρήσει στη λειτουργία της νέας γενιάς καταστημάτων μας, Future Branch, όπου τα στελέχη μας εκπαιδεύονται στην παροχή phygital εξυπηρέτησης προς τους πελάτες μας. Επίσης, ήδη από πέρυσι η κεντρική μονάδα της λιανικής τραπεζικής έχει μετακινηθεί στα νέα, υπερσύγχρονα γραφεία μας στο Piraeus Port Plaza που αξιοποιούν τα οφέλη του hot desking. Ολα αυτά είναι αλλαγές που αξιοποιούν ορισμένα από τα πιο σημαντικά «συστατικά» που ορίζουν το μέλλον του χώρου εργασίας – όπως τη δημιουργία περιβάλλοντος που ενισχύει την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία, τους εναλλακτικούς χώρους εργασίας υψηλής αισθητικής, την ύπαρξη οικείων χώρων χαλάρωσης και την ευρύτερη υιοθέτηση πρακτικών λειτουργίας με σεβασμό στο περιβάλλον.

Η τηλεργασία σαν μοντέλο εργασίας δεν είναι κάτι νέο για τη Eurobank. Την αξιοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε μεγάλο βαθμό. Υποστηρίξαμε συστηματικά τις ομάδες μας προκειμένου να επιτύχουμε την ετοιμότητά τους για την εισαγωγή του υβριδικού μοντέλου εργασίας στην εργασιακή μας καθημερινότητα. Υλοποιήσαμε στοχευμένες εκπαιδεύσεις για τους μάνατζερ ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τις ομάδες τους κατά τη μετάβαση στον νέο τρόπο εργασίας, αλλά και για όλους τους εργαζομένους, φροντίζοντας να αποκτήσουν πιστοποιήσεις σε νέες ψηφιακές δεξιότητες.

– Πώς η πανδημία έχει μετασχηματίσει την εργασία; Ποιες είναι οι νέες συνθήκες και ισορροπίες που διαμορφώνονται στους χώρους εργασίας;

– Η πανδημία μάς δίδαξε πολλά. Οι αλλαγές που επέφερε στην αγορά εργασίας είναι σημαντικές, καθώς αναδύθηκαν εναλλακτικοί τρόποι εργασίας. Γνωρίζουμε ότι πολλοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών κολοσσών, όπως η Credit Suisse, η Deutsche Bank, η Royal Bank of Canada, η Citibank, έχουν ήδη επιλέξει υβριδικά μοντέλα εργασίας, παρέχοντας στους εργαζομένους τους τη δυνατότητα να επιλέγουν εάν και πότε θα δουλεύουν από το σπίτι ή το γραφείο. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας –όπως αυτή της Focus Bari– όπου το 70% των ερωτηθέντων Ελλήνων δηλώνει απολύτως και μάλλον υπέρ της τηλεργασίας.

– Ποια είναι τα οφέλη για τον Οργανισμό που προκύπτουν από το μοντέλο της τηλεργασίας;

– Πρόκειται για ένα μοντέλο εργασίας που απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων, καθώς μπορούν να αξιοποιούν όλα τα οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας, ενώ δεν αντιμετωπίζουν ζητήματα απομόνωσης και αποσύνδεσης. Διατηρώντας μόνο τα θετικά από τα δύο μοντέλα –εργασία στο γραφείο – εργασία στο σπίτι– συμπεραίνουμε ότι μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει κάποιος από τη χρήση του υβριδικού μοντέλου. Οι άνθρωποί μας θα συνεχίσουν να είναι σε επαφή με τους συναδέλφους τους, δεν θα χάσουν τίποτα από την κοινωνικότητά τους, θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε ένα δομημένο περιβάλλον αλλά παράλληλα θα γλιτώσουν την απίστευτη κίνηση και το στρες στους δρόμους. Επίσης, με το υβριδικό μοντέλο η Eurobank συμβάλλει και έμπρακτα σε μια υπεύθυνη, βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς η μείωση των μετακινήσεων «μεταφράζεται» σε μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, ενώ παράλληλα συνεισφέρουμε στη μείωση της ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή