Γκρέγκορι Μικς στην «Κ»: Η σχέση μας με την Ελλάδα είναι πάνω από τις κάλπες

Γκρέγκορι Μικς στην «Κ»: Η σχέση μας με την Ελλάδα είναι πάνω από τις κάλπες

Οι ενδιάμεσες εκλογές δεν θα επηρεάσουν τους δεσμούς μας – Η πολιτική μας βασίζεται στην ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων μας - Μιλά στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γκρέγκορι Μικς.

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στρατηγική σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, τόσο στο στρατιωτικό πεδίο όσο και σε αυτό της ενέργειας υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γκρέγκορι Μικς, ο οποίος χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα βαθιές, ισχυρές και διακομματικές» τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας, σημειώνοντας ότι δεν θα επηρεαστούν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, αλλά ούτε και από τις εθνικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στην Ελλάδα την άνοιξη.

Αλλωστε, στις αρμόδιες επιτροπές και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών προσεγγίζουν την Τουρκία και την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν με τον ίδιο σκεπτικισμό που εκφράζουν οι Δημοκρατικοί συνάδελφοί τους, ενώ για τη λήψη αποφάσεων των επιτροπών έχει σημασία η στάση των ηγετών τόσο της πλειοψηφίας (αυτή τη στιγμή είναι ο Γκρέγκορι Μικς στη Βουλή και ο Μπομπ Μενέντεζ στη Γερουσία) όσο και της μειοψηφίας.

Για την προοπτική πώλησης νέων και την αναβάθμιση παλαιότερων F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μικς σημειώνει ότι το Κογκρέσο και η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της οποίας προΐσταται εξετάζουν τις περιπτώσεις αυτές με γνώμονα τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας, όπως φυσικά και τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Κληθείς να σχολιάσει τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, εκφράζει την ανησυχία του για ενέργειες που, όπως λέει, κλιμακώνουν άσκοπα την ένταση μεταξύ δύο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Τέλος, εκτιμά ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ηττηθεί στην Ουκρανία, ενώ δηλώνει αισιόδοξος για τις προοπτικές του Δημοκρατικού κόμματος στο οποίο ανήκει, στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

– Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξελίσσεται ταχύτατα σε στρατηγικό κόμβο, τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον ενεργειακό τομέα. Πώς βλέπετε τη συμβολή του στην παρούσα κρίση;

– Ναι, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ένα εξαιρετικά στρατηγικό λιμάνι τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο. Από οικονομικής άποψης το λιμάνι διαχειρίζεται επίπεδα εμπορικής δραστηριότητας που δεν πρέπει να υποτιμώνται όταν εξετάζονται θέματα παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο ενεργειακό μέτωπο, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, το λιμάνι αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας. Από στρατιωτική άποψη, η επιπλέον πρόσβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Αυτά τα οφέλη του λιμανιού είναι αλληλένδετα.

– Τον τελευταίο καιρό η τουρκική ηγεσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν είναι αντικειμενικές σε σχέση με την Ελλάδα και την Τουρκία.

– Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βασίζεται στις αξίες μας και στην υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας τόσο των ΗΠΑ όσο και όλων των συμμάχων μας.

– Θα επηρεάσουν οι ενδιάμεσες εκλογές τη σχέση της Ουάσιγκτον με την Αθήνα και την ευρύτερη προσέγγισή της στην περιοχή;

– Οχι. Ευτυχώς, οι ισχυροί δεσμοί και οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας είναι ιδιαίτερα βαθιές, ισχυρές και διακομματικές. Τις βλέπουμε να ενισχύονται υπό αυτή την κυβέρνηση και δεν πιστεύω ότι οι ενδιάμεσες εκλογές θα αλλάξουν αυτή την πορεία.

– Υπό το ίδιο πρίσμα, πιστεύετε ότι οι ελληνικές εθνικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν την επόμενη άνοιξη, θα αλλάξουν κάτι στη διμερή συνεργασία;

Η επιτροπή μου ανησυχεί για οποιεσδήποτε ενέργειες κλιμακώνουν άσκοπα την ένταση μεταξύ δύο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ.

– Στόχος μου είναι να θέσω τη σχέση μεταξύ αυτών των συμμάχων πάνω από την πολιτική και το έχουμε πετύχει. Οχι, η συνεργασία θα παραμείνει άρρηκτη.

– Πώς αξιολογεί το Κογκρέσο τις θαλάσσιες και ενεργειακές συμφωνίες που έγιναν μεταξύ Τουρκίας και Τρίπολης στη Λιβύη;

– Η επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

– Θα προχωρήσει η μεταφορά νέων και η αναβάθμιση παλαιότερων F-16 στην Αγκυρα; Και αν ναι, θα υπάρξουν όροι που θα συνδέονται με αυτή; Υπάρχει τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάππας.

– Το Κογκρέσο και η επιτροπή μου εξέτασε και συνεχίζει να εξετάζει όλες τις υποθέσεις όπλων με πλήρη γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα, την περιφερειακή σταθερότητα και τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

– Πώς βλέπει η Βουλή των ΗΠΑ τον πρόεδρο Ερντογάν και τις ενέργειές του σε σχέση με την Ελλάδα (υπερπτήσεις, επιθετική ρητορική) και την Κύπρο (παραβιάσεις ΑΟΖ), αλλά και την ευρύτερη περιοχή;

– Η Βουλή και η επιτροπή μου συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και ανησυχούν για οποιεσδήποτε ενέργειες κλιμακώνουν άσκοπα την ένταση μεταξύ δύο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ.

– Πώς αξιολογείτε την κατάσταση στην Ουκρανία; Υπάρχει πιθανότητα για τερματισμό του πολέμου;

– Ευτυχώς, οι Ουκρανοί υπήρξαν εξαιρετικά γενναίοι και υπερασπίζονται με επιτυχία την πατρίδα τους, παρά την αποτρόπαια βαρβαρότητα που έχουν υποστεί από τη Μόσχα. Ο Πούτιν υποτίμησε την ανθεκτικότητά τους, υπερεκτίμησε τις ικανότητες της Ρωσίας και συσπείρωσε άθελά του τις δημοκρατίες και τους λαούς που αγαπούν την ελευθερία ενάντια στον κτηνώδη πόλεμό του. Θα ηττηθεί.

– Κλείνοντας, να σας ρωτήσω για την εσωτερική πολιτική στις ΗΠΑ και τις προοπτικές του κόμματός σας στις ενδιάμεσες εκλογές για τη Βουλή και τη Γερουσία.

– Εξαρτάται από τους ψηφοφόρους τώρα, αλλά κατά την εκτίμησή μου οι Δημοκρατικοί έχουν αποδείξει ότι η ηγεσία μας μπορεί να φέρει πραγματικά αποτελέσματα και θα μας εκλέξουν για να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο της βελτίωσης της οικονομίας μας και να ηγηθούμε στην παγκόσμια σκηνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή