Καρλ Μπιλντ στην «Κ»: Τουρκία – Ουγγαρία αποδυναμώνουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Καρλ Μπιλντ στην «Κ»: Τουρκία – Ουγγαρία αποδυναμώνουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Θεμελιώδης η έννοια της εδαφικής ακεραιότητας - Δεν βλέπω «φως» στο Κυπριακό - Πότε θα το πάρει απόφαση ο Πούτιν;

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδεχτεί κάτι λιγότερο από την επιστροφή στο status quo ante, ειδάλλως, θα δημιουργείτο ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο.

Την άποψη αυτή διατυπώνει στην «Κ» ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, ο οποίος θεωρεί ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί μόλις η Ρωσία αποδεχτεί την ήττα της. Ο ίδιος τονίζει ότι Τουρκία και Ουγγαρία δημιουργούν κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης μπλοκάροντας την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Χαρακτηρίζει επίσης περίπλοκη την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων, λόγω της «αποτυχίας επανειλημμένων διεθνών προσπαθειών» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Υπογραμμίζει σε κάθε περίπτωση ως αδιαπραγμάτευτη την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, αποκαλώντας θεμελιώδη τον σεβασμό της.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας παρατεταμένης σύγκρουσης και πολλοί φοβούνται πλέον την κόπωση των δυτικών κοινωνιών μπροστά στις δυσμενείς συνέπειες αυτής της κρίσης. Ποια είναι η γνώμη σας και σε ποια περίπτωση θεωρείτε ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών;

Όλα θα κριθούν από τη Μόσχα και το Κίεβο. Όμως πότε θα καταλάβει το Κρεμλίνο ότι η συνολική του προσπάθεια απέτυχε και θα είναι έτοιμο να καταγράψει τις απώλειες και τελικά να αποσυρθεί; Πολύ απλά, δεν μπορούν να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο. Πραγματικά δεν βλέπω καμία προοπτική το Κίεβο να είναι έτοιμο να δεχτεί κάτι λιγότερο τουλάχιστον από μια επιστροφή στην κατάσταση πριν από τις 24 Φεβρουαρίου. Από τη δική τους οπτική, μια κατάπαυση του πυρός τώρα απλώς κινδυνεύει να παγιώσει τη ρωσική κατοχή στο 17% του εδάφους της Ουκρανίας, και υποθέτω ότι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται σε αυτό για όσο μπορούν. Θα ήταν άλλωστε ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο αν γινόταν ανεκτό ότι μια μεγαλύτερη χώρα μπορεί απλώς να αρπάξει κάποια εδάφη από έναν μικρότερο γείτονα, να κηρύξει εκεχειρία και να ξεφύγει de facto με την επιθετικότητά της.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία εξακολουθούν να μπλοκάρουν την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας από το ΝΑΤΟ. Πώς αξιολογείτε τη στάση των δύο αυτών χωρών; Θα λέγατε ότι δημιουργεί ρίσκα για τις υπό ένταξη χώρες;

Πράγματι δημιουργεί κίνδυνο για τις προσπάθειες αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ευρώπη. Η Τουρκία απαιτεί σεβασμό για την προσπάθειά της να αμυνθεί ενάντια στην τρομοκρατία – κάτι που έχει κάθε δικαίωμα – αλλά πρέπει επίσης να σεβαστεί τις αμυντικές προσπάθειες του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ευρώπη και την επιλογή που έχουν κάνει η Σουηδία και η Φινλανδία. Εάν συνεχίσουν να αναστέλλουν την ένταξή μας, θα αποδυναμώνουν την ασφάλεια του Βορρά της Ευρώπης.

Η στάση της Τουρκίας προβληματίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία είναι αντιμέτωπη με ενέργειες αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της. Ποια είναι η γνώμη σας για τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο;

Είναι πράγματι μια περίπλοκη και ανησυχητική κατάσταση στην περιοχή. Η αποτυχία επανειλημμένων διεθνών προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό έχει περιπλέξει πάρα πολύ ολόκληρη την περιοχή και δυστυχώς δεν βλέπω άμεσες προϋποθέσεις για την αναβίωση αυτών των προσπαθειών. Όσον αφορά τις εντάσεις αυτήν την περίοδο, είναι φυσικά θεμελιώδες να γίνεται σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών και μπορώ μόνο να ελπίζω ότι οι συνομιλίες κάποια στιγμή θα φέρουν επίσης λύση στα περίπλοκα ζητήματα οριοθέτησης στην περιοχή.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή