Λοράνς Μπουν στην «Κ»: Η Ευρώπη δεν είναι αφελής

Λοράνς Μπουν στην «Κ»: Η Ευρώπη δεν είναι αφελής

Ζωτικής σημασίας η επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα – Θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίηση της Γαλλίας για την πρόσφατη άμβλυνση των ελληνοτουρκικών εντάσεων εκφράζει η υφυπουργός Ευρώπης της χώρας, Λοράνς Μπουν, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ». Η κ. Μπουν επαινεί την αντίδραση της Ελλάδας μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και επιβεβαιώνει το διαχρονικό ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ανατολική και την ευρύτερη Μεσόγειο: «Είναι η περιοχή μας, οι χώρες στην άλλη πλευρά της είναι οι γείτονές μας και έχουμε κοινό συμφέρον να επικρατεί εκεί ειρήνη και σταθερότητα».

Σε ερώτηση για την επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα, η Μπουν απορρίπτει την κριτική ότι απέτυχε στον προσεταιρισμό του Πεκίνου στην επιχείρηση να πειστεί η Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο. Συνομιλίες σαν αυτές μεταξύ του Γάλλου και του Κινέζου προέδρου «είναι ζωτικής σημασίας» για να «τερματιστεί αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν», τονίζει στην «Κ», «διαφυλάσσοντας την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», αλλά και για την αποτροπή αποστολής οπλισμού από την Κίνα στη Ρωσία. Ο Μακρόν ταξίδεψε στην Κίνα μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μπόρεσαν οι δύο ηγέτες να προβάλουν την εικόνα μιας Ευρώπης με κοινή γραμμή απέναντι στην Κίνα; «Ηταν σημαντικό από την οπτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. ότι ο πρόεδρος Μακρόν και η πρόεδρος της Κομισιόν πήγαν μαζί σε αυτήν την επίσκεψη. Ηταν σημαντικό να δείξουμε, ως Ε.Ε., ότι έχουμε τη δική μας φωνή, ανεξάρτητη από αυτήν των ΗΠΑ. Η Ε.Ε. είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, με 440 εκατομμύρια καταναλωτές, το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ, πρώτοι σε επενδύσεις σε τρίτες χώρες, πρώτοι σε εισροή επενδύσεων από τον υπόλοιπο κόσμο».

«Ιδιαίτερα από την COVID και μετά, η Ε.Ε. έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια ευθυγράμμισης των εμπορικών της συμφερόντων με τις επιταγές της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας», συνεχίζει η Γαλλίδα αξιωματούχος, που είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στο Elysée ως βασική οικονομική σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ. «Η στρατηγική αυτή βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: ισχυρή βιομηχανική πολιτική, προστασία της εσωτερικής αγοράς, αμοιβαιότητα –αυτό αφορά ειδικά την Κίνα– και κυρώσεις. Το μήνυμα είναι ότι η Ευρώπη δεν είναι αφελής και ξέρει πώς να προασπίσει τα συμφέροντά της». Η πανδημία και η ρωσική εισβολή, επιπλέον, «μας δίδαξαν ότι δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε από έναν περιορισμένο αριθμό χωρών για πρώτες ύλες και ζωτικά αγαθά», λέει η Μπουν, δηλώνοντας πάντως «ιδιαίτερα αισιόδοξη» για την ικανότητα της Ε.Ε. να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της και να μειώσει αυτές τις εξαρτήσεις. «Οι ηγέτες των κρατών-μελών έκαναν μια σοβαρή συζήτηση για την Κίνα τον Οκτώβριο και ζήτησαν να ληφθούν πρωτοβουλίες για το Inflation Reduction Act (IRA, την αμερικανική νομοθεσία για την προσέλκυση πράσινων επενδύσεων) το Δεκέμβριο. Στα μέσα Μαρτίου, λιγότερο από τρεις μήνες αργότερα, ήταν ήδη έτοιμη μια δέσμη προτάσεων, για τις πρώτες ύλες, για τη βιομηχανία μηδενικών εκπομπών, για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.».

Οταν πρωτοεξελέγη ο πρόεδρος Μακρόν, είχαμε 10 εκατομμύρια συνταξιούχους σε πληθυσμό 65 εκατομμυρίων. Το 2030 προβλέπεται ότι θα έχουμε 20 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Η απάντηση στο IRA

Ειδικά σχετικά με το IRA και τον φόβο φυγής ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που προκάλεσε, η Μπουν λέει ότι η ευρωπαϊκή απάντηση είναι «μεγάλης κλίμακας και περιλαμβάνει μέτρα που επιτρέπουν στις πιο ισχυρές, αλλά και στις πιο δημοσιονομικά αδύναμες χώρες, να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Η δυσκολία που έχουμε είναι στην παροχή των αναγκαίων δεξιοτήτων σε αρκετούς εργαζομένους ώστε οι επενδύσεις (για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση) να προχωρήσουν γρήγορα».

Στο μέτωπο της ενέργειας και της ρήξης με τη Ρωσία, σε τι βαθμό οφείλεται η αποφυγή του δυσμενούς σεναρίου για την Ευρώπη στον συντονισμό της ενεργειακής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο; «Κατ’ αρχάς, υπήρξαμε πολύ αποτελεσματικοί στην εξοικονόμηση ενέργειας – μειώσαμε την κατανάλωση αερίου κατά 20%. Βοήθησε και ο καιρός, αλλά ήταν και θέμα πολιτικής. Το πλαφόν στο αέριο έφερε επίσης αποτέλεσμα, γιατί έστειλε ένα σήμα στις αγορές, ενώ οι τιμές έπεσαν επίσης γιατί γεμίσαμε τις αποθήκες. Τώρα μπαίνει σε εφαρμογή η πλατφόρμα για κοινές προμήθειες, που θα αποτρέψει το φαινόμενο του περασμένου καλοκαιριού, όταν ο ανταγωνισμός διαφόρων κρατών-μελών οδήγησε τις τιμές στα ύψη. Τέλος, η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών έχει λειτουργήσει καλά. Η Ελλάδα, π.χ., εμπλέκεται σε σειρά έργων υποδομών που θα βοηθήσει άλλες χώρες της περιοχής».

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία εξακολουθούν να μαίνονται οι αντιδράσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι πάντα δύσκολη υπόθεση», παρατηρεί η Μπουν. «Λάβετε υπ’ όψιν ότι όταν πρωτοεξελέγη ο πρόεδρος Μακρόν, είχαμε 10 εκατομμύρια συνταξιούχους σε πληθυσμό 65 εκατομμυρίων. Το 2030 προβλέπεται ότι θα έχουμε 20 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αρα το σύστημα χρειάζεται αναμόρφωση. Ο πρόεδρος είχε προαναγγείλει τη μεταρρύθμιση στο προεκλογικό του πρόγραμμα και το νομοσχέδιο συζητήθηκε επί σχεδόν 200 ώρες στην Εθνοσυνέλευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή