Κριστίν Λαγκάρντ: «Θέλω να εξαντλήσω την πενταετία στο ΔΝΤ»

Κριστίν Λαγκάρντ: «Θέλω να εξαντλήσω την πενταετία στο ΔΝΤ»

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον θώκο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προαλείφεται η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς κινητοποίησης για το ελληνικό χρέος. Η πρώην υπουργός της Γαλλίας δέχεται πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή από σημαντικά στελέχη συντηρητικών κομμάτων στην Ευρώπη, τα οποία επιμένουν στην ανάγκη να εγκαταλείψει τη σημερινή της αποστολή για να αντικαταστήσει τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την περασμένη εβδομάδα, το βρετανικό περιοδικό «Economist» επέμενε σε κύριο άρθρο του ότι η 58χρονη νομικός είναι η καταλληλότερη για τη θέση, εν μέρει λόγω και της απουσίας άλλου αξιόπιστου υποψηφίου. Μία τέτοια μετακίνηση, ωστόσο, θα θυσίαζε την 70χρονη παράδοση που θέλει το ΔΝΤ να διοικείται από Ευρωπαίο. Παράλληλα, θα άνοιγε τον δρόμο σε κάποιον εκπρόσωπο αναπτυσσόμενης οικονομίας να αναρριχηθεί στην ηγεσία του Ταμείου, απειλώντας με τον τρόπο αυτό το μέγεθος, αλλά και τους όρους κάθε μελλοντικής χρηματοδότησης της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών από το ΔΝΤ.

Τι λέει η ίδια; Ερωτηθείσα από την «Κ» για πιθανή μετακόμισή της στις Βρυξέλλες, επέμεινε ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει το ΔΝΤ, όπου η θητεία της λήγει στα μέσα του 2015. «Θέλω να εξαντλήσω την πενταετία μου. Οταν αρχίζουν οι φήμες και τα σενάρια, είναι αδύνατον να τα σταματήσεις και γι’ αυτό θα συνεχίσω να λέω ότι δεν είμαι υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν», λέει η κ. Λαγκάρντ.

Στην επισήμανση ότι η αποκάλυψη των σημερινών της προθέσεων δεν αποτελεί δέσμευση παραμονής στο τιμόνι του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ απαντάει ότι είναι αδύνατον να είμαστε απόλυτοι σε ό,τι αφορά το μέλλον. «Τι θα γίνει αν με πατήσει λεωφορείο ή μου τύχει κάτι άλλο; Θεός φυλάξοι! Η μοίρα δεν είναι στα χέρια μου», θα πει.

Οι αποφάσεις της, πάντως, θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, η κ. Λαγκάρντ υπήρξε από τους διαμορφωτές της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ μετά τη μετακόμισή της στην Ουάσιγκτον το 2011, συνέχισε να επιτελεί τον ίδιο ρόλο στο ΔΝΤ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, υπερασπίστηκε τον ρόλο της στην προσπάθεια που κάνει για να πεισθούν οι δύο εταίροι του ΔΝΤ στην τρόικα, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ, να προσφέρουν στην Ελλάδα περιθώριο ώστε να προωθήσει τις συμφωνηθείσες περικοπές δαπανών. Σύμφωνα, μάλιστα, με το πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΔΝΤ, Ντομένικο Λομπάρντι, το Ταμείο ζήτησε από την τρόικα να μην είναι τόσο συγκεκριμένη σε ό,τι αφορά τις περικοπές αυτές. Το αίτημα, όμως, απορρίφθηκε ύστερα από απαίτηση της Ε.Ε. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών αντιστάθηκαν με επιτυχία στο αίτημα του ΔΝΤ για μεγαλύτερη παραγραφή ελληνικών χρεών από γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Και για να καταδείξει την «αξία» της πρότασης θα σημειώσει με νόημα: «Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν οργισθεί με τον τρόπο, με τον οποίο το ΔΝΤ διαχειρίστηκε την ευρωπαϊκή κρίση, κάνοντας λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά, με στόχο όχι τόσο την προστασία της Ελλάδας, αλλά των Ευρωπαίων δανειστών της».

Ο πρώην επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών του ΔΝΤ, Σάιμον Τζόνσον, υποστηρίζει ότι η Λαγκάρντ επέδειξε μεροληψία υπέρ της Ευρώπης. Και προχωράει ένα βήμα παραπέρα: «Το ΔΝΤ δεν μπορεί να μεταμορφώνεται σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», λέει. Η Λαγκάρντ αρνείται τη μομφή αυτή, επιμένοντας ότι η Ελλάδα και άλλες προβληματικές οικονομίες στην Ευρώπη υποχρεώθηκαν σε μεγαλύτερες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις απ’ ό,τι οι ασιατικές χώρες στην κρίση της δεκαετίας του 1990. «Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, τα ευρωπαϊκά κράτη πραγματοποίησαν μεγαλύτερες προόδους από τα ασιατικά. Οι αναπτυξιακοί ρυθμοί των ασιατικών χωρών και το τραπεζικό σύστημα της ηπείρου μας υποχρέωσαν να διαμορφώσουμε πολύ πιο συμπυκνωμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Οι χώρες αυτές υπέφεραν για δύο με τρία χρόνια, διάστημα που θα είναι μεγαλύτερο στην Ευρώπη, λόγω του αργού ρυθμού ανάκαμψης. Παρότι λοιπόν το πρόγραμμα στην Ευρώπη έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, ο όγκος της δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης είναι υψηλότερος στην ήπειρό μας απ’ ό,τι στην Ασία», λέει η κ. Λαγκάρντ.

Υπήρξα πολιτικός, αλλά δεν είμαι πολιτικό ζώον

«Υπήρξα πολιτικός και παθιάζομαι με την πολιτική. Δεν είμαι, όμως, πολιτικό ζώον. Πιστεύω βαθιά στη δύναμη του ατόμου και στην ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε προνόμιο, εφόσον το άτομο εργάζεται σκληρά. Οι αρχές μου αυτές, όμως, δεν με τοποθετούν σε συγκεκριμένο ιδεολογικό, κομματικό χώρο», λέει η κ. Λαγκάρντ στην «Κ».

Εχοντας οικοδομήσει την καριέρα της χωρίς τη βοήθεια ισχυρού μέντορα, όπως ο Μπιλ Κλίντον ή ο σερ Ντένις Θάτσερ, η κ. Λαγκάρντ μιλάει συχνά για τα δικαιώματα των γυναικών, υποστηρίζοντας την ποσόστωση υπέρ των γυναικών στα εταιρικά Δ.Σ. και ευνοώντας γυναίκες για προαγωγές εντός του ΔΝΤ. Οταν ο Ντομινίκ Στρος-Καν υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τη διοίκηση του ΔΝΤ το 2011, λόγω απόπειρας βιασμού για την οποία κατηγορήθηκε, η Λαγκάρντ έγινε –για μία ακόμη φορά στη σταδιοδρομία της– «ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή».

Προσέξτε διαδρομή: Η προαγωγή της στην κεφαλή της Baker & McKenzie το 1999 αποφασίστηκε σε μία προσπάθεια της εταιρείας να μεταβάλει την εικόνα της. Λίγα χρόνια νωρίτερα, η Baker & McKenzie είχε αντιμετωπίσει αγωγή: α) από γραμματέα για σεξουαλική παρενόχληση, β) από γυναίκα-συνεταίρο για διακρίσεις λόγω του φύλου της και γ) από άνδρα υπάλληλο για διάκριση, λόγω του ότι έπασχε από AIDS. Η υπόθεση αυτή, μάλιστα, ενέπνευσε την κινηματογραφική ταινία «Φιλαδέλφεια».

«Είναι σημαντικό να αντιληφθεί κανείς ότι η Κριστίν υπήρξε πάντα outsider», λέει η Τόνια Κριζεό, γραμματέας της κ. Λαγκάρντ εδώ και 18 χρόνια. «Υπήρξε μία Γαλλίδα έφηβος στην Αμερική, μετά μία Ευρωπαία στην Baker & McKenzie, μπήκε στην κυβέρνηση χωρίς να είναι απόφοιτος της ΕΝΑ ούτε και δημόσιος υπάλληλος, ενώ ουδέποτε υπήρξε πολιτικό ζώον. Πάντα της ήταν μία γυναίκα ανάμεσα σε πολλούς άνδρες, ενώ ακόμη και σήμερα ως επικεφαλής του ΔΝΤ, είναι μία νομικός ανάμεσα σε οικονομολόγους». Στην Κομισιόν, αν πάει, τι θα είναι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή