Αλ. Τουρκολιάς: «Η Εθνική είναι έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη»

Αλ. Τουρκολιάς: «Η Εθνική είναι έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη»

12' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς πιστεύει στη δύναμη της τραπεζικής δουλειάς. Μετά τα τριάντα επτά έτη τραπεζικής εμπειρίας, εκπέμπει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται η οικονομία για να κάνει το επόμενο, δύσκολο αλλά τόσο κρίσιμο, βήμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας έχει αντιμετωπίσει πολλές, συχνά περίπλοκες, εγχώριες και διεθνείς κρίσεις. Από αυτή τη θέση, όταν επιμένει ότι οι τράπεζες, ισχυρές μετά την ενίσχυση των φορολογουμένων και των μετόχων, θα καταφέρουν να δώσουν στην οικονομία το χέρι που χρειάζεται για να πάρει «τα πάνω της», έχει σαφές σχέδιο. Το συμφέρον της Τράπεζας είναι «να χρηματοδοτήσει το ταχύτερο και με τον καλύτερο τρόπο την πραγματική οικονομία», εξηγεί στη συνέχεια.

«Η μεγάλη δύναμη της Εθνικής είναι η ικανότητά της να δημιουργεί εσωτερικό κεφάλαιο μέσω της κερδοφορίας του ομίλου», εξηγεί. Τα αποτελέσματα του 2013 το επιβεβαιώνουν. Κέρδη στην Ελλάδα (341 εκατ. ευρώ), στην Τουρκία (440 εκατ.) και στη ΝΑ Ευρώπη (25 εκατ.), με την Εθνική Ασφαλιστική να συνεισφέρει κέρδη 115 εκατ., η «αλλαγή πορείας της εταιρείας είναι γεγονός». Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

– Είναι, πλέον, το τραπεζικό σύστημα εκτός κινδύνου;

– Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν σοβαρότατα προβλήματα από την εξαετή βαθιά ύφεση. Σήμερα, όμως, το σύστημα έχει ανακάμψει. Το αποδεικνύουν συγκεκριμένες εξελίξεις. Οι καταθέσεις, για παράδειγμα, ανακάμπτουν: εξέλιξη που επιτρέπει τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, άρα του κόστους για τις επιχειρήσεις, δηλαδή για την οικονομία. Παράλληλα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων επισφαλειών έχει μειωθεί σημαντικά. Τέλος, η επιστροφή της εθνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης θα ενισχύσει την περαιτέρω ενδυνάμωση του πιστωτικού συστήματος.

– Υπάρχει κίνδυνος για τον αποταμιευτή; Θα πρέπει να φοβάται μια επανάληψη όσων συνέβησαν στην Κύπρο;

– Oι αποταμιευτές δεν διατρέχουν σε καμία περίπτωση ούτε αυτόν ούτε κάποιον άλλο κίνδυνο. Εξάλλου, το πρόβλημα της Κύπρου ήταν εντελώς διαφορετικό από της Ελλάδας και γι’ αυτό υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση. Καμία τράπεζα στην Ελλάδα δεν είχε ενεργητικό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας. Οι δείκτες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών ήταν πολύ καλοί και τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι τράπεζες στήριξαν την πραγματική οικονομία και έμειναν μακριά από τις περίφημες τοξικές επενδύσεις, που χαρακτήριζαν εκείνη την εποχή. Αλλά και στο νέο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, με τους κανόνες που τέθηκαν, είμαι σίγουρος ότι το ελληνικό πιστωτικό σύστημα θα ανταποκριθεί.

– Τι δεν πήγε καλά;

– Η γενεσιουργός αιτία της κρίσης ήταν οι βαρύτατες και άμεσες κεφαλαιακές απώλειες, λόγω του PSI –γνωστό ως «οικειοθελές κούρεμα ομολόγων»– τον Μάρτιο του 2012 και η επιβληθείσα πρόσθετη «επαναγορά» ομολόγων τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Παράλληλα, εξίσου μεγάλη ζημία προκάλεσε η αθέτηση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς προμηθευτές του, οι οποίοι ήσαν πελάτες των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που είχε πολλαπλάσιο αρνητικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

– Πολλοί ρωτούν γιατί χρειάστηκαν τόσο πολλά κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών…

– Δεν χρειάστηκαν περισσότερα από τα κεφάλαια που εξαφανίστηκαν με το «κούρεμα» των ομολόγων. Η ανακεφαλαιοποίηση κάλυψε τη ζημία, ώστε τα κεφάλαια των τραπεζών να αντιστοιχούν στα πρότυπα ασφαλείας. Είναι σημαντικό να προσέξει κανείς ότι οι τράπεζες έκαναν πολύ περισσότερα από μόνες τους. Για παράδειγμα, ενώ οι ζημίες από τα κρατικά ομόλογα για την Εθνική Τράπεζα ανήλθαν σε 12 δισ. ευρώ, το Ταμείο, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ενωση και το κράτος έβαλαν τα 8,7 δισ., ενώ οι μέτοχοι προσέφεραν 1,07 δισ. και η Εθνική Τράπεζα μέσω της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου (κερδοφορία, μείωση κόστους, πώληση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.) προσέθεσε τα υπόλοιπα 2 δισεκατομμύρια.

Το σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι η Τράπεζα είναι σε θέση να συνεχίσει την αναδιοργάνωσή της και να αποτελεί ένα ρωμαλέο τραπεζικό οργανισμό, ανταγωνιστικό και λειτουργικό, έτοιμο να στηρίξει το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Να στηρίξει, δηλαδή, τις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. Να διευκολύνει και να πολλαπλασιάσει τις ξένες άμεσες επενδύσεις.

Η Τράπεζα πρέπει να βοηθάει πολλές επενδύσεις, όχι μόνον τις μεγάλες, ώστε να συγκροτηθεί ένα νέο δίκτυο επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους ανά τη χώρα, καίριας σημασίας για την απασχόληση. Είναι, άλλωστε, προς το συμφέρον της ίδιας της Τράπεζας να κρατήσουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο δανεισμού σε σύγκριση με την πολύ καλή καταθετική βάση.

– Τι έκαναν οι τράπεζες με τα κεφάλαια που πήραν;

– Υπάρχει, δυστυχώς, ένας μύθος, που λέει ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών έγινε για να καλυφθούν ζημίες που δήθεν προκάλεσε η κακή διαχείριση δανείων. Αυτό δεν είναι αληθές! Η ανακεφαλαιοποίηση κάλυψε τις καταθέσεις, που θα είχαν, αλλιώς, κινδυνεύσει. Το τραπεζικό σύστημα πέρασε περίοδο υψηλού κινδύνου, πριν ανακτήσει τη σταθερότητα που απολαμβάνει τώρα.

– Πόσο ακόμη θα κρατήσει η περικοπή του δανεισμού;

– Να σας απαντήσω για την Εθνική Τράπεζα. Στη βάση του σχεδίου μας προχωρούμε σε νέες χρηματοδοτήσεις χρησιμοποιώντας ένα γενικό κανόνα «60-40», δηλαδή την απαραίτητη συμμετοχή του επιχειρηματικού φορέα κατ’ ελάχιστον με 40% ώστε και η Τράπεζα να προσθέτει το υπόλοιπο 60%. Νέα δάνεια, που θα στηρίξουν το νέο, παραγωγικό και εξωστρεφές, μοντέλο της οικονομίας έχουν ξεκινήσει ήδη μέσα στο 2014 και θα πιάσουμε τον στόχο μας, που ήδη υλοποιείται, για τη διοχέτευση στην οικονομία 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στα συγχρηματοδοτούμενα με ευρωπαϊκούς οργανισμούς δάνεια, η Εθνική Τράπεζα καλύπτει τα μισά από τα δάνεια του συνόλου της τραπεζικής αγοράς. Προσθέστε την ενεργό παρουσία μας στα μεγάλα έργα, που ξεκινούν πάλι. Το σύνολο όλων αυτών των κεφαλαίων ευελπιστούμε να αποτελέσει τη βασική πηγή ρευστότητας στην οικονομία για τους αμέσως επόμενους μήνες.

Η Εθνική Τράπεζα έκανε ό,τι χρειαζόταν για να υπάρχει στο τραπέζι η δυνατότητα νέων δανείων. Θα συνεχίσει την αναδιοργάνωσή της, που την καθιστά ικανότερη να στηρίξει το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Από μόνη της, όμως, δεν μπορεί να πετύχει το ζητούμενο αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε σοβαρούς και δυναμικούς πελάτες, που θα είναι έτοιμοι να βάλουν κεφάλαια και δημιουργικότητα.

– Ποια είναι η προτεραιότητα της Τράπεζας για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση;

– Οπως είπα και πιο πριν, αυτό σημαίνει ότι θα στηρίξουμε νέα επενδυτικά σχέδια από τον ιδιωτικό τομέα και την προσπάθεια επενδυτών από το εξωτερικό. Οχι μόνον ως προς τον αριθμό των επενδυτών, αλλά και ως προς το μέγεθος και τη διάχυση των επενδύσεων σε όλη την επικράτεια. Πιστεύω ότι εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχύσουμε πολλές μικρότερες και μεσαίες μονάδες, για να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής του μέσου Ελληνα, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οσοι νομίζουν ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις τους κάνουν λάθος. Η Τράπεζα ζητεί να χρηματοδοτήσει το ταχύτερο και με τον καλύτερο τρόπο την πραγματική οικονομία, αφού, μεταξύ άλλων, η σύναψη νέων δανείων είναι προς το συμφέρον της ίδιας. Τούτο ισχύει ειδικότερα στην περίπτωσή μας, αφού θέλουμε να μεγαλώσουμε το ποσοστό των δανείων προς καταθέσεις. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τα σωστά κριτήρια.

Οι τρεις επόμενοι βασικοί στόχοι

– Τι έκανε η Εθνική Τράπεζα για την επιχειρηματική και κεφαλαιακή θωράκισή της;

– Τους τελευταίους 18 μήνες, η Εθνική Τράπεζα ανέπτυξε σειρά πρωτοβουλιών με τρεις στόχους. Ριζική αναδιοργάνωση του κόστους λειτουργίας της, ουσιαστική βελτίωση του κόστους ρευστότητας και βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας. Οι δαπάνες λειτουργίας μειώθηκαν κατά 40% και αυτό αποτελεί την απαρχή αναδιοργάνωσης της Τράπεζας. Θωράκισε, επίσης, το πλεονέκτημα που παραδοσιακά διαθέτει η Εθνική στις καταθέσεις, τόσο ως προς το μέγεθος όσο και για τη σύνθεσή τους (αναλογία μεταξύ ταμιευτηρίου και προθεσμιακών), με παράλληλη μείωση του κόστους της ρευστότητας. Μηδενίσαμε, επίσης, την εξάρτηση από τον ειδικό λογαριασμό χρηματοδότησης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος (με την αποδέσμευση των τελευταίων 33 δισ. ευρώ), γεγονός που μας βοήθησε να μειώσουμε σημαντικά το κόστος της ρευστότητας.

Επιπλέον, έγινε ενεργή διαχείριση του ισολογισμού μας μέσω επαναγοράς υβριδικών τίτλων, καλυμμένων ομολογιών και προνομιούχων μετοχών, πέραν της αύξησης κεφαλαίου. Η αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε επιτυχώς και η Εθνική, υπό πολύ δύσκολες περιστάσεις, αύξησε τα κεφάλαιά της με την εντυπωσιακή συνδρομή ιδιωτών μετόχων σε ύψος 1 δισ. και 70 εκατομμυρίων. Ολα τα παραπάνω στηρίζουν τη βασική στρατηγική μας, που είναι η επίτευξη διαχρονικής οργανικής κερδοφορίας και φυσικά, έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα βασικό δείκτη ασφαλείας εποπτικών κεφαλαίων στο 11,2%.

– Τι θα κάνετε με τις επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους; Πώς θα λειτουργήσει η «τράπεζα επισφαλειών» ή η «Bad Bank» που δημιουργείτε;

– Ο όρος «Bad Bank» έχει παρεξηγηθεί. Για την Τράπεζα, τα προβληματικά δάνεια συνιστούν περιουσιακό στοιχείο. Μια αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επισφαλειών θα ωθήσει την κερδοφορία της Εθνικής. Αρχικώς, οι τράπεζες αντιμετώπισαν το πρόβλημα με τη δημιουργία νέων, πολύ υψηλών, προβλέψεων. Ενδεικτικά, η Εθνική Τράπεζα καλύπτει, μέσω προβλέψεων που έχει ήδη κάνει, το 57% των επισφαλειών. Εξάλλου, οι επισφάλειες του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας είναι, ποσοστιαία, οι χαμηλότερες της τραπεζικής αγοράς.

Πρώτη από όλες τις τράπεζες η Εθνική προχώρησε στη δημιουργία νέας μονάδας Εταιρικών Πιστοδοτήσεων Ειδικής Διαχείρισης. Ο σχεδιασμός έγινε με τη στήριξη εξειδικευμένων συμβούλων, με τη συνεργασία της εταιρείας McKinsey & Co. και η διαχείριση θα γίνει με πρότυπα και πρακτικές αντίστοιχων μονάδων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, σε πρώτη φάση, σε μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε επιλεγμένα χαρτοφυλάκια μεγάλων επιχειρήσεων. Η νέα κατεύθυνση είναι να προσαρμόζεται η Τράπεζα στις πραγματικές δυνατότητες του δανειολήπτη. Με ευαισθησία στον ανήμπορο, αλλά και με αυστηρότητα στον κακοπληρωτή. Στην παρούσα φάση, η διαχείριση της ειδικής μονάδας προβληματικών δανείων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν «μόδα», αλλά με συγκεκριμένους στόχους και σεβασμό στο νομικό πλαίσιο.

– Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις;

– Η προσπάθειά μας θα είναι να αναγεννηθεί μια εταιρεία και να μπορέσει να ξαναβάλει μπροστά ή, όταν αυτό είναι αδύνατον, να ελαχιστοποιηθεί η ζημία για την Τράπεζα. Η προσέγγιση της Εθνικής Τράπεζας δεν είναι να τιμωρήσει ούτε, βεβαίως, να χαρίσει, αλλά να επιτύχει μια σαφή οικονομική αποστολή και όχι να εκμεταλλευθεί τη δυσκολία ή τη δυσχέρεια που μπορεί να αντιμετωπίζει ο πελάτης, στο πλαίσιο της καλής πρακτικής και με στελέχη με σπουδαία εμπειρία στη διαχείριση προβληματικών δανείων.

Εννοείται ότι οι πρώτες μονάδες που θα διευκολυνθούν είναι όσες υιοθετήσουν, από μόνες τους, διαδικασίες ανάκαμψης. Στη βάση αυτή, η δική μας βοήθεια βελτιώνει περαιτέρω τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά, επιτρέπει την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και αναθερμαίνει τις ελπίδες επενδυτικής και επιχειρηματικής ανόδου.

Αυστηρά, αλλά ρεαλιστικά τα stress test

– Πόσο ρεαλιστικές θεωρείτε τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τις κεφαλαιακές ανάγκες;

– Η Τράπεζα της Ελλάδος υιοθέτησε, όπως η ίδια διευκρίνισε, μια «αυστηρή προσέγγιση». Οι εκτιμήσεις της δεν μπορεί παρά να θεωρούνται ρεαλιστικές, υπό την έννοια των παραδοχών που υιοθετήθηκαν. Επομένως, οι όποιες ενστάσεις δεν θα μπορούσαν να είναι επί του αποτελέσματος της άσκησης, αλλά μόνον επί των παραδοχών. Η Εθνική Τράπεζα, για να περιοριστώ στα καθ’ ημάς, δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα. Οι ρόλοι ενός εκάστου είναι διακριτοί και είναι σεβαστοί.

– Πολλοί στην αγορά εξεπλάγησαν με το μέγεθος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστεί η Εθνική Τράπεζα.

– Σε ό,τι μας αφορά, τοποθετηθήκαμε με σαφήνεια. Εξηγήσαμε, για παράδειγμα, ότι από την άσκηση της BlackRock, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στην καλύτερη θέση συγκριτικά με την αγορά, στην Ελλάδα. Οι όποιες ανάγκες που ανακοινώθηκαν για τον όμιλο της Εθνικής προκύπτουν ουσιαστικά από το εξωτερικό, βάσει όμως μιας εξαιρετικά δυσμενούς άσκησης προσομοίωσης που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο της άσκησης.

– Ποια είναι η δική σας αντιμετώπιση;

– Οπως όλες οι ελληνικές τράπεζες, έχουμε την υποχρέωση να υποβάλουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι την 15η Απριλίου, σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή της. Εχουμε ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο, αλλά δεν είναι σωστό να αναφερθώ σε αυτό, πριν από την υποβολή, συζήτηση και έγκρισή του.

Οποιαδήποτε αναφορά σε κινήσεις της Εθνικής, όπως αναφέρονται από ορισμένους, δεν ανταποκρίνεται σε ενέργειες της Τράπεζας.

– Σε λίγους μήνες θα ολοκληρωθεί και η έρευνα που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αναμένετε να προκύψουν πρόσθετες ανάγκες κεφαλαίων για την Εθνική Τράπεζα;

– Η άσκηση που οργάνωσε και έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος είχε την πλήρη κάλυψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι δεν μπορεί να έχει σημαντικές διαφορές, πλην κάποιων επικαιροποιήσεων που θα χρειαστεί να γίνουν ή σε αλλαγές που θα προκύψουν από την υιοθέτηση συμπληρωματικών παραμέτρων.

– To 2013 γύρισε σε κέρδη για τον όμιλο της Εθνικής. Πόσο καλύτερο μπορεί να αποδειχθεί το τρέχον έτος;

– Η Εθνική έχει επανέλθει σε διαχρονική οργανική κερδοφορία. Τα αποτελέσματα του 2013 δεν είναι παρά η επιβεβαίωση της πορείας αυτής. Ο βασικός μας στόχος για την αποκλιμάκωση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών, που επιτυγχάνεται πλέον επί πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, επετεύχθη με παράλληλη θωράκιση του χαρτοφυλακίου μας, αλλά και στήριξης της πελατείας μας σε όλους τους τομείς. Αυτά, σε συνδυασμό με τον περαιτέρω εξορθολογισμό του λειτουργικού μας κόστους και του κόστους ρευστότητος, μας δίνουν τα περιθώρια για καταγραφή θετικών αποτελεσμάτων και στο τρέχον έτος, αλλά και στα επόμενα.

– Πόσο καθοριστική αναμένετε να συνεχίσει να είναι η συμμετοχή της Finansbank στα αποτελέσματα;

– Η Finansbank επέδειξε ιδιαίτερη αντοχή στις δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν στην Τουρκία. Τα στοιχεία για τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους ενισχύουν την πρόβλεψη για συνέχιση της κερδοφόρου πορείας της Finansbank, όπως ήδη την βιώνουμε.

– Θα συνεχίσετε τη μείωση του λειτουργικού κόστους με την περικοπή των δαπανών προσωπικού;

– Είναι αλήθεια ότι το λειτουργικό κόστος μειώθηκε αισθητά ως αποτέλεσμα και των διεργασιών της οργανικής αναδιάταξης δυνάμεων του ανθρωπίνου δυναμικού της Τράπεζας, σε συνδυασμό με το πετυχημένο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης 2.490 εργαζομένων, με αντίκτυπο που δεν εξαντλείται σε ένα και μόνο έτος. Μόλις πρόσφατα καταργήσαμε αγκυλώσεις, με την ομόθυμη στήριξη του Συλλόγου των Εργαζομένων, ώστε να προωθήσουμε νέα στελέχη σε ανώτατες θέσεις ευθύνης. Φυσικά, θωρακίζουμε συνεχώς το χαρτοφυλάκιο, αλλά και την εταιρική διακυβέρνηση, γιατί θέλουμε να αναδειχθεί η πραγματική εικόνα της Εθνικής Τράπεζας: ισχυρή, ανταγωνιστική, σύγχρονη, κύρια αρωγός της ελληνικής οικονομίας.

«Είμαι τραπεζικός, όχι τραπεζίτης»

Σε μια κρίσιμη εποχή, όπως αυτή που έχουμε να διαχειριστούμε, βρίσκω μεγάλο στήριγμα στην εμπειρία και στα μαθήματα που αποκόμισα από αυτό που αποκαλώ «θάλασσα», εξηγεί ο Αλέκος Τουρκολιάς. Η αναφορά του είναι άμεση: για ένα πολύ μεγάλο μέρος της μακράς τραπεζικής διαδρομής που έχει πίσω του, βρέθηκε να αντιμετωπίζει τις οξύτατες κρίσεις που δημιουργεί μια απότομη μεταβολή συνθηκών σε μια απολύτως διεθνοποιημένη αγορά.

Επάγγελμα «τραπεζικός» –αυτό το «τραπεζίτης», που λένε κάποιοι, αφορά μόνον τους μεγάλους μετόχους, σημειώνει–, διατηρεί το χαρακτηριστικό του ανθρώπου που θέλει να χτίζει συμφωνίες οι οποίες θα δημιουργήσουν προστιθέμενες αξίες, παραγωγή και νέες ευκαιρίες.

«Η τραπεζική δουλειά ήταν για μένα μια συνεχής πρόκληση: εθνική, γιατί έπρεπε να ωφεληθεί η χώρα, εταιρική, αφού φροντίζουμε το συμφέρον και του μικρότερου μετόχου που μας εμπιστεύεται και επαγγελματική, επειδή στηρίζεται στην ακεραιότητα», υπογραμμίζει.

Ο κ. Τουρκολιάς ξεκίνησε το 1977 εργαζόμενος στον Πειραιά για την Bank of America και το 1981 μετατέθηκε στο ναυτιλιακό κέντρο της τράπεζας, στο Λονδίνο. Το 1989 ανέλαβε τις ναυτιλιακές δραστηριότητες της Bank of Nova Scotia στν Ελλάδα. Η εμπειρία, των διαδικασιών και του μεγάλου ορίζοντα ήταν μοναδική, παραδέχεται.

Δέκα χρόνια αργότερα, η ένταξη στην Εθνική Τράπεζα, αποτέλεσε λόγο ξεχωριστής υπερηφάνειας. Επελέγη από τη διοίκηση Θόδωρου Καρατζά, διοικητή που άλλαξε την πορεία της Εθνικής για να αναλάβει τη Διεύθυνση Ναυτιλίας και το 2004 του ανατέθηκε η Γενική Διεύθυνση Εταιρικής και Επενδυτικής. Το 2005 πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει ειδικό Τμήμα Αναδιάρθρωσης Επιχειρήσεων που αντιμετώπιζαν χρηματοοικονομικές δυσκολίες.

«Θεωρώ τιμητική τη συμμετοχή μου, από την παρούσα θέση, στην αντιμετώπιση μιας από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της Εθνικής, έπειτα από 17 χρόνια εργασίας στην Τράπεζα, μαζί με τόσους άξιους τραπεζικούς», υπογραμμίζει.

Οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν πολλά, βγήκαν με επιτυχία εκτός Ελλάδος και αντιμετώπισαν σωστά τη μεγάλη κρίση, επιμένει. «Αυτό που δεν διάβασαν σωστά ήταν οι υπερβολές στην καταναλωτική κρίση, οι οποίες, όμως, προκλήθηκαν κυρίως επειδή οι τράπεζες αξιοποίησαν τα περιθώρια που έδινε η καταναλωτική έκρηξη για να τροφοδοτήσουν τα παραγωγικά και επιχειρηματικά δάνεια», απαντάει στην αναμενόμενη ερώτηση για τις ευθύνες των τραπεζών στη μεγάλη κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή