Anthony Mackie: “Θα ήθελα να ακούω τι σκέφτονται οι γυναίκες»

Anthony Mackie: “Θα ήθελα να ακούω τι σκέφτονται οι γυναίκες»

6' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες πριν προβληθεί στην Ελλάδα η εντυπωσιακή υπερπαραγωγή των Marvel Studios “Captain America: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα”, συναντήσαμε στο Λονδίνο τον …ιπτάμενο ηθοποιό Αντονι Μάκι ή Falcon, που γίνεται ο αχώριστος φίλος και σύμμαχος του «Κάπτεν Αμερικα».

Με σπουδές στη δραματική σχολή Τζούλιαρντ, ο 36χρονος Αντονι Μάκι πρωτοσυζητήθηκε με την εκπληκτική του ερμηνεία στο ρόλο του ράπερ Tupac Shakur στο θεατρικό έργο “Up Against The Wind” και έκτοτε έχει παίξει τόσο σε παραστάσεις, στο Broadway και εκτός, όσο και σε αξιόλογες κινηματογραφικές ταινίες, όπως το βραβευμένο με Οσκαρ The Hurt Locker της Kάθριν Μπίγκελοου, το 8 Mile του Κέρτις Χάνσον απέναντι από τον Εμινεμ, το αριστουργηματικό Million Dollar Baby του Κλιντ Ιστγουντ κ.α. Στο νέο Captain America, υποδύεται τον Σαμ Γουίλσον, έναν πρώην αλεξιπτωτιστή των ειδικών δυνάμεων που βοηθά βετεράνους να προσαρμοστούν στην κοινωνία μετά τις πολεμικές αποστολές τους.

Οπως όλοι οι ήρωες στο σύμπαν της Marvel, όμως, έχει κι αυτός μια διπλή ταυτότητα: η μυστική του εκπαίδευση στο στρατό με μια high-tech ιπτάμενη στολή τον μεταμορφώνει στον ατρόμητο Falcon, που γίνεται ο επιστήθιος φίλος και σύμμαχος του Captain America.

Πρόκειται για το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Falcon, του πρώτου αφροαμερικανού ήρωα που εμφανίστηκε στα mainstream κόμικς στην Αμερική, το 1969, στον απόηχο των κινητοποιήσεων για τα δικαιώματα των μαύρων που είχε συγκλονίσει τη χώρα. Και για τον Μάκι όμως, είναι η πρώτη εμφάνιση σε κινηματογραφικό franchise τέτοιου μεγέθους, γεγονός που αναμένεται να απογειώσει την καριέρα του. Γι’ αυτό και στη συνάντησή μας στο Λονδίνο ήταν εξαιρετικά ευδιάθετος – και μάς αποκάλυψε το πηγαίο κωμικό ταλέντο του.

Πως ήταν να πετάς;

Τρομακτικό και οδυνηρό, αλλά είχε πλάκα. Πιστεύω ειλικρινά ότι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι ηθοποιοί στο Χόλιγουντ είναι αυτοί που παίζουν τους ιπτάμενους υπερήρωες. Σου φοράνε έναν στενό κορσέ, σε δένουν με ιμάντες και σε τραβάνε από εδώ κι από εκεί για ώρες. Με φαντάζεσαι σε κορσέ;

Και είναι αλήθεια ότι κόντεψες να σκοτωθείς στα γυρίσματα;

Κάθε μέρα. Αλλά το διασκέδασα, θα το έκανα ξανά χωρίς δεύτερη σκέψη. Ελάχιστοι ηθοποιοί έχουν μια τέτοια ευκαιρία.

Εχεις αληθινούς ήρωες στη ζωή σου;

Ημουν τυχερός γιατί σε κάθε κρίσιμη φάση της ζωής μου υπήρχε κάποιος να με σηκώνει, να με σπρώχνει στο επόμενο βήμα και να είναι κακός μαζί μου! Τ’ αδέρφια μου ήταν μεγάλοι μου ήρωες – εγώ ήμουν πιτσιρικάς και ο ένας πηγαινε στη Νομική και ο άλλος τέλειωνε το διδακτορικό του ως Μηχανικός. Ευτύχησα να έχω και εξαιρετικούς δασκάλους, όπως τον μέντορά μου στην υποκριτική, τον Λάρι Μος, που μου μάθαιναν διαρκώς κάτι νέο και μου θύμιζαν γιατί μπήκα σ’ αυτή τη δουλειά εξ’ αρχής και πόσο διαασκεδαστική μπορεί να είναι. Γιατί, ξέρεις, συνήθως είναι άχαρο να διεκδικείς έναν ρόλο, να παρουσιάζεις το βιογραφικό σου, να περιμένεις, και στο τέλος να σου λένε “εχεις κάνει καλή δουλειά αλλά δεν μας κάνεις”. Αυτή την απόρριψη βιώνουμε, δύο φορές την εβδομάδα! Δεν είναι εύκολο, ειδικά σε μια εποχή της υπερβολικής έκθεσης.  Λες μια κουβέντα, γράφετε εσείς κάτι στο Ιντερνετ και μέσα σε ελάχιστο χρόνο ο καθένας θα το αναλύει και θα το ξεκοκκαλίζει και θα έχει άποψη για κάθε κουβέντα σου.

Μήπως αυτό ενισχύεται επειδή υποδύεστε χαρακτήρες κόμικς με τεράστιο κοινό θαυμαστών;

Ναι, αλλά σ’ αυτόν τον χορό μπήκαμε συνειδητά και πρέπει να χορέψουμε.

Η ταινία αρχίζει και τελειώνει με σκηνές όπου είσαι εσύ και ο Κάπτεν Αμέρικα. Βλέπεις τον εαυτό σου σαν το νέο κολλητό του σε επόμενες ταινίες;

Το ελπίζω! Είναι τρομερός τύπος! Κι αν δεις τα κόμικς, ο Κάπτεν και ο Φαλκον στην πορεία γίνονται έμπιστοι φίλοι και σύμμαχοι. Απολαμβάνω να δουλεύω με τον Κρις, είμαστε φίλοι πολύ καιρό και δεν θα ‘χα πρόβλημα να γυρίσω 17 ταινίες μαζί του.

Πόσο διαφορετικό ήταν να παίζεις έναν στρατιώτη στο Hurt Locker και σ’ αυτή την ταινία;

Εντελώς! Αλλο να παίζεις εν ενεργεία στρατιώτη και άλλο κάποιον που έχει γυρίσει από τον πόλεμο και βοηθά βετεράνους να προσαρμοστούν στην κοινωνία. Οταν πήρα το σενάριο, επικοινώνησα με πολλούς στρατιώτες που είχα γνωρίσει όταν γυρίζαμε το Hurt Locker και τους ρώτησα για τις εμπειρίες τους μετά την επιστροφή. Οπως και ποιά θα ήταν η σημαντικότερη συμβουλή που θα εύχονταν κάποιος να τους είχε δώσει όταν υπηρετούσαν.

Ησουν φαν των κόμικς της Μarvel;

Οχι. Βασικά τα πρωτοδιάβασα πριν περάσω από οντισιόν γι’ αυτη την ταινία. Ο αδερφός μου ήταν φανατικός, οπότε ήξερα ποιός ειναι ο Φάλκον, και κάποια στιγμή σαν παιδί μπορεί να φαντάστηκα ότι θέλω να γίνω σαν αυτόν τον τύπο.

Ξέρουμε ότι έχεις ένα δικό σου μπαρ στο Μπρούκλιν – και μάλιστα έφτιαξες μόνος σου όλη την επίπλωση…

Ναι! Επαιζα σε μια παράσταση στο Μπροντγουέι και όταν τέλειωσε, είδα έξω απ’ το θέατρο έναν τεράστιο κάδο με ξυλεία από τα σκηνικά. Νοίκιασα ένα φορτηγό και τη μάζεψα. Οταν δουλεύεις στο θέατρο, είσαι απασχολημένος μόνο τρεις ώρες την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι έχεις άφθονο χρόνο για να …μπλέξεις! Επρεπε να βρω κάτι να κάνω. Ετσι μέσα στη μέρα καθόμουν σ’ αυτό το χώρο που είχα νοικιάσει, έκοβα ξύλα κι έφτιαχνα κατασκευές.

Και το μπαρ;

Πάντα ήθελα ένα μπαρ. Μεγάλωσα στη Νέα Ορλεάνη, βλέπεις, που έχει παράδοση στο είδος! Το μπάρ είναι νομίζω το τέλειο μέρος για να γνωρίσεις κόσμο, να εκφραστείς, να μιλήσεις για πολιτική ή ό,τι άλλο. Ασε που νομίζω ότι το καλύτερο εργαλείο για έναν ηθοποιό, είναι να συναναστρέφεται ανθρώπους που δεν είναι ηθοποιοί. Ανοιξα λοιπόν το NOBAR στη Nostrand, και όποτε δεν δουλεύω θα με βρεις εκεί να φτιάχνω ποτά και να μιλάω με κόσμο. Επίσης, φτιάχνουμε το καλύτερο βραστό gumbo εκτός Νέας Ορλεάνης. Μοιράζουμε στους πελάτες χανζαπλάστ γιατί το φαγητό είναι τόσο καλό που όπως ορμάνε, όλο και κάποιος θα δαγκώσει το δάχτυλό του. 

Δεν έχετε κουταλοπήρουνα;   

Φυσικά όχι, baby! Ποιός τα χρειάζεται αυτά, έχουμε 2014!

Δεδομένου ότι ο Καπτεν Αμερικα έρχεται από τη δεκατία του ’40, ο χαρακτήρας σου του δίνει συμβουλές για να προσαρμοστεί. Αν συνέβαινε στ’ αλήθεια, τι θα έλεγες σε κάποιον από το παρελθόν;

Οτι τα κορίτσια έγιναν πιο μοχθηρά, ότι τα ενοίκια ανέβηκαν και ότι φτιάχνονται καλύτερα αμάξια. Και για τον Στίβι Γουόντερ.

Και από ταινίες;

«Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» και «Ο πρίγκιπας της Ζαμούντα» με τον Εντι Μέρφι. Οι καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.

Ποιά υπερφυσική δύναμη θα ήθελες να έχεις;

Του Μελ Γκίμπσον σε «Αυτό που θέλουν οι γυναίκες». Να διαβάζω τη σκέψη τους. Η καλύτερη υπερδύναμη απ’ όλες! Ολοι οι άντρες θα με πλήρωναν για να μάθουν τι σκέφτονται οι γυναίκες!

Οχι να πετάς;

Ειδικά εδώ, στο Λονδίνο, θα ήταν χρήσιμο. Δεν έχω δει πουθενά μποτιλιάρισμα σαν του Λονδίνου. Μου θυμίζει ένα παλιό σκετς των Μόντι Πάιθον, με δύο άγγλους που έρχονται «μουρη με μουρη» σ΄ ένα στενό, καταφέρνουν να συνενοηθούν με άναρθρες φωνές στο πι και φι και ως δια μαγείας συνεχίζουν το δρόμο τους. Είναι χίλιες φορές χειρότερα από τη Νέα Υόρκη. Είναι σαν μποτιλιάρισμα του Λος Αντζελες, αλλά στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Θα ήθελες ο χαρακτήρας σου να επιστρέψει στη σειρά των Avengers;

(Γελώντας) Διάολε, ναι! Τι περιμένεις να σου πω; Οτι δεν θέλω να παίζω σε μια από τις πιο κερδοφόρες σειρές ταινιών όλων των εποχών; Οτι είμαι υπεράνω;

Οι δυνάμεις των περισσότερων υπερ-ηρώων βασίζονται σε στολές και «ελιξίρια»…

Εξ’ου και ο όρος ΥΠΕΡ-ήρωας…

Αλλά το κορίτσι της ταινίας τα βγάζει πέρα όντας απλά η Σκάρλετ Τζοχάνσον.

Αυτό κάνουν τα κορίτσια! Εμείς πρέπει να έχουμε υπερδυνάμεις για να τα βγάλουμε πέρα κι εκείνες μας ποδοπατάνε κάθε λεπτό κάθε μέρας.

> Στις αίθουσες από τις 3 Απριλίου, σε διανομή της Feelgood.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή