Οριο δύο θητειών για τον δήμαρχο

Οριο δύο θητειών για τον δήμαρχο

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα «πραγματικά συμμετοχικό δήμο, σε μια Αθήνα που επιτέλους έχει τη μορφή, την ψυχολογία και τη νοοτροπία σπουδαίας πόλης» στοχεύει ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος δηλώνει στην «Κ» πως, εφόσον εκλεγεί, στόχος του είναι να διεκδικήσει και δεύτερη θητεία στον δήμο, αρνούμενος την κεντρική πολιτική σκηνή. «Αν αποτύχω ως δήμαρχος θα αποχωρήσω από την πολιτική» σημειώνει και δεν αρνείται να σχολιάσει τους άλλους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου. Ο κ. Καμίνης είναι «εξαφανισμένος σε μια Αθήνα που χρειάζεται δήμαρχο», λέει. Ο κ. Γ. Σακελλαρίδης έχει «πολύ κλειστοφοβικές θέσεις για μια Αθήνα που χρειάζεται εξωστρέφεια». Ο κ. Νικ. Κακλαμάνης είναι «δοκιμασμένος» σε μια Αθήνα που χρειάζεται την ανανέωση. Για τον υποψήφιο της Χ.Α. Ηλία Κασιδιάρη, τέλος, θεωρεί ότι είναι «περισσότερο “σκοτάδι” σε μια Αθήνα που χρειάζεται περισσότερο φως».

– Ανησυχείτε ότι η υποψηφιότητα του κ. Κακλαμάνη μπορεί να σας αφήσει εκτός β΄ γύρου; Ειδικά τώρα που εμφανίζεται ως ανεξάρτητος;

– Ο κ. Κακλαμάνης είναι ανεξάρτητος βουλευτής εδώ και μερικές ημέρες. Παραμένει, όμως, «εξαρτημένος» από τη μακρά πολιτική του διαδρομή και «προσδιορισμένος» από τη δημαρχιακή του θητεία. Είχε την ευκαιρία του. Η Αθήνα τώρα χρειάζεται τη δική της ευκαιρία. Και θα την έχει ακόμη και αν ο κ. Κακλαμάνης, έστω και έμμεσα, ενισχύει τον κ. Καμίνη, ενώ τον κατηγορεί ότι χειροτέρεψε την πόλη. Παρ’ όλα αυτά πάντως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εγώ θα αντιμετωπίσω τον κ. Καμίνη στον β΄ γύρο.

– Ηταν επιλογή πολιτικής επιβίωσης να εγκαταλείψετε τη Βουλή για την Αυτοδιοίκηση;

– Επιλογή πολιτικής επιβίωσης, έτσι όπως φαντάζομαι ότι το εννοείτε, θα ήταν αν περίμενα πρώτα να γίνω δήμαρχος και μετά να εγκαταλείψω τη Βουλή. Δεν έκανα αυτό.

– Αν εκλεγείτε  θα παραμείνετε μέχρι το τέλος της θητείας σας ή θα επιστρέψετε με την πρώτη ευκαιρία στην κεντρική σκηνή; 

– Το στοίχημά μου είναι να είμαι ένας καλός δήμαρχος για την Αθήνα. Αν δεν τα καταφέρω αποχωρώ από την πολιτική. Αν πετύχω ως δήμαρχος θα επιδιώξω δεύτερη θητεία και τέλος. Ο,τι έχεις να δώσεις το έχεις δώσει σε μια δεκαετία. Πρέπει να υπάρξει το όριο των δύο θητειών για τον δήμαρχο.

– Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να υπάρχει μία «σκλήρυνση» των θέσεών σας. Ομολογώ, για παράδειγμα, ότι δεν ανέμενα την ένστασή σας στο ζήτημα του τεμένους.

– Το τέμενος πρέπει να γίνει. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό που λέω είναι ότι ο στοιχειώδης ρεαλισμός επιβάλλει να εξετάσουμε το «πού» θα γίνει.

– Μα ήταν η δική σας κυβέρνηση που ψήφισε τον σχετικό νόμο…

– Η Αθήνα δεν είναι αυτό που ήταν όταν ψηφίστηκε ο νόμος. Εχει ήδη πολλές επιβαρύνσεις για να αντέξει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας χωροθέτησης στον αστικό ιστό. Ειδικά αν οι Αθηναίοι δεν το αποδέχονται αυτό. Επειδή λέτε για σκλήρυνση. Ναι, είμαι «σκληρά υπέρ» να συμμετέχουν ενεργά σε ό,τι τους αφορά και «σκληρά κατά» σε όσους τους αγνοούν και φοβούνται τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ολα τα άλλα είναι διαστρέβλωση όσων έχω πει, γιατί το ζήτημα «καίει» και είναι βολικό να γίνεται θόρυβος ώστε να αποφύγουμε να το αντιμετωπίσουμε. Είναι προφανές, ότι πραγματικά προοδευτικός είναι όποιος πιστεύει στον συμμετοχικό δήμο και όχι όποιος μεταμφιέζει τον φόβο του για τη δύναμη της άμεσης δημοκρατίας και τα δημοψηφίσματα σε ψευτοευαισθησίες. Οσοι φοβούνται τη συμμετοχικότητα στη δημοκρατία, φοβούνται την ουσία της δημοκρατίας.

– Ας υποθέσουμε ότι στις 25 είστε ο νικητής. Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα κάνατε για την Αθήνα;

– Τρεις άμεσες προτεραιότητες από την πρώτη μέρα… Πρώτον, αντιμετώπιση της ανομίας και αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στην πόλη. Εχω ήδη καταθέσει την πρότασή μου στον κ. Δένδια. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι που προέρχονται από τη Δημοτική Αστυνομία να συγκροτήσουν ένα ειδικό Σώμα το οποίο να λειτουργεί με μητροπολιτική λογική, με κανονικά ένοπλους αστυνομικούς και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Δεύτερον, οργάνωση ενός δημοτικού κοινωνικού φαρμακείου για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, ώστε να έχουν όλοι κάλυψη σε φάρμακα ακόμη και οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς, και άμεση επαναλειτουργία των δημοτικών ιατρείων που τώρα είναι κλειστά με δυνατότητα συνταγογράφησης και εμβολιασμών. Και τρίτον, μια μεγάλη επιδρομή καθαριότητας σε όλες τις γειτονιές, ώστε να πάρει την πρώτη ανάσα η πόλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή