Προϊόν δουλειάς και σύνεσης το πλεόνασμά μας

Προϊόν δουλειάς και σύνεσης το πλεόνασμά μας

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έργο που δρομολόγησε στην Περιφέρεια Αττικής κατά την προηγούμενη τετραετία υπερασπίζεται σε συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Γιάννης Σγουρός, νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος. Ο κ. Σγουρός καταγγέλλει όσους επιχειρούν να «κομματικοποιήσουν» τις εκλογές, αφήνοντας σαφείς αιχμές, εναντίον της κ. Ρένας Δούρου. Δεν αρνείται ότι διαθέτει κομματική ταυτότητα, ενώ υπερασπίζεται την οικονομική πολιτική που άσκησε στην Περιφέρεια, φέρνοντας ως παράδειγμα το πλεόνασμα που επέτυχε. Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό στο επόμενο χρονικό διάστημα θα διευθετηθεί και το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

– Οι εκλογές είναι αυτοδιοικητικές ή πολιτικές;

– Πολιτικά είναι όλα τα πράγματα. Ομως, η δημόσια προεκλογική αντιπαράθεση για τις περιφερειακές εκλογές, δεν πρέπει να γίνει ένας ακόμη στίβος κομματικών προστριβών. Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες είναι αυτοδιοικητικό: ποιος δηλαδή θα εργαστεί γι’ αυτούς και ποιος έχει καλύτερο και ρεαλιστικότερο πρόγραμμα. Συγκεκριμένες λύσεις απαιτούν οι πολίτες γιατί συγκεκριμένα είναι τα προβλήματα.

– Τι θεωρείτε ότι διακυβεύεται;

– Αυτό που διακυβεύεται είναι εάν η Αττική θα συνεχίσει να λύνει τα προβλήματά της ή θα μπει σε έναν κύκλο απραξίας, όπως ήταν επί πολλές δεκαετίες πριν. Οι πολίτες θα αποφασίσουν εάν θέλουν συγκεκριμένες λύσεις ή ανέξοδες υποσχέσεις.

– Διαρκώς αναφέρεστε στο πλεόνασμά της. Το αξιοποιείτε;

– Το πλεόνασμα αυτό, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, είναι προϊόν σύνεσης, χρηστής διοίκησης και πραγματικά σκληρής δουλειάς. Μας κατηγορούν κάποιοι ότι «παρκάραμε» τα χρήματα. Ομως, δεν αντέχουν άλλο λαϊκισμό οι πολίτες. Η απάντησή μου είναι ότι το πλεόνασμα είναι κωδικοποιημένο σε έργα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν βάσει ωρίμων μελετών και σχεδιασμού.

– Παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τα τέσσερα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων;

– Οι διαγωνισμοί για τις τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το Γραμματικό, η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Για την Κερατέα είμαστε στο στάδιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Για την περιοχή της Φυλής, είμαστε στο στάδιο της έγκρισης της Πρόσκλησης σε Ανταγωνιστικό Διάλογο, και τέλος στα Λιόσια, επίκειται η έγκριση της Πρόσκλησης σε Ανταγωνιστικό Διάλογο.

– Η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλει την επόμενη πενταετία στην επιστροφή της ανάπτυξης; Εχει αρμοδιότητες;

– Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Περιφέρεια έχει τις αρμοδιότητες που της ανατέθηκαν με τον «Καλλικράτη» πριν από 2,5 χρόνια, με κυρίαρχη αυτή της ανάπτυξης. Δεν μπορεί να τις υπερβεί. Οσοι εξαγγέλλουν μεγαλόπνοα σχέδια εκτός των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται εκ νόμου, κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας. Για την επόμενη πενταετία λοιπόν, η Περιφέρεια Αττικής θα μπορέσει να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, σε τρόπους καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και να ολοκληρώσει και να ξεκινήσει νέα έργα υποδομών.

– Μπορεί η Περιφέρεια να συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας;

– Εφαρμόζουμε ένα σημαντικό Πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο, ώστε να αρχίσει η απορρόφηση των κονδυλίων, ύψους 230 εκατ. ευρώ. Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 που θα αρχίσει αμέσως μετά και αφορά πάλι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υφιστάμενες ή νέες, καθώς και την έξυπνη και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, προβλέπονται περίπου 300 εκατ. ευρώ. Και παράλληλα, να σημειωθεί ότι όλα τα έργα υποδομής της Αττικής ανοίγουν θέσεις εργασίας για τον κόσμο.

– Οι αντίπαλοί σας, σας επικρίνουν ότι έχετε κομματική ταυτότητα την οποία προσπαθείτε να αποκρύψετε. Τελικά, έχετε κομματική ταυτότητα;

– Δεν απαρνήθηκα ποτέ την κομματική μου ταυτότητα. Δεν έχω κανένα λόγο να κρύβω το ποιος είμαι. Ωστόσο, το ζήτημα είναι πώς ασκεί κάποιος τα καθήκοντά του, όταν έχει ένα δημόσιο ρόλο ευθύνης. Στην Αυτοδιοίκηση έχω αχρωματοψία. Και το έχω αποδείξει στην πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή