Β. Μιχαλολιάκος: «Τα 129 έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ αλλάζουν τον Πειραιά»

Β. Μιχαλολιάκος: «Τα 129 έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ αλλάζουν τον Πειραιά»

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 θα διεκδικήσει ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, αν επανεκλεγεί δήμαρχος Πειραιά. Στη συνέντευξή του στην «Κ», μιλάει για το όραμα της επόμενης τετραετίας, στρέφει τα πυρά του εναντίον «των μαθητευόμενων μάγων και συνυπεύθυνων για την κατάντια της πόλης» και χωρίς να αποποιείται το κομματικό του παρελθόν, απευθύνει ενωτικό κάλεσμα στους πολίτες.

– Ποιο είναι το όραμά σας για την επόμενη τετραετία; Γιατί να σας ψηφίσουν εκ νέου oι πολίτες του Πειραιά;

– Οι προηγούμενες εκλογές έγιναν με διακύβευμα αυτή καθαυτή την επιβίωση του Πειραιά. Αν δηλαδή υπήρχε επόμενη ημέρα ή όχι. Τα σκουπίδια κυριολεκτικά τον έπνιγαν. Τα οικονομικά στο «κόκκινο» με χρέος 100 εκατ. ευρώ και 15 εκατ. ληξιπρόθεσμα, οι εργαζόμενοι απλήρωτοι, οι προμηθευτές απλήρωτοι, το πράσινο ανύπαρκτο, το παρεμπόριο οργίαζε, ο ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της πόλης ήταν πόλος έλξης παραβατικών, το παζάρι έκλεινε τους δρόμους με δεκάδες παράνομους, κοινωνική αλληλεγγύη ανύπαρκτη, ο δήμος από πλευράς διοίκησης εγκαταλελειμμένος. Αυτήν την κατάσταση ανατρέψαμε και δώσαμε το φιλί της ζωής στην πόλη. Τη βγάλαμε από την Εντατική και τώρα ο Πειραιάς μπήκε και πάλι στον χάρτη της αξιοπρέπειας, της ανάπτυξης και της ελπίδας. Σήμερα γίνονται 129 μικρά και μεγάλα έργα ύψους 100 εκατ. που αλλάζουν την εικόνα της πόλης και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών…

– Οι αντίπαλοί σας μιλούν για χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ…

– Κάποιοι ως μαθητευόμενοι μάγοι και συνυπεύθυνοι για την κατάντια του Πειραιά είναι ακόμη στις εποχές «λεφτά υπάρχουν». Δεν έχουν αίσθηση τι έχει αλλάξει στην κοινωνία και πόσες θυσίες έχουν κάνει οι Πειραιώτες και όλοι οι Ελληνες. Αυτήν την ώρα εκτελείται το μεγαλύτερο δημοτικό έργο που έγινε ποτέ στον Πειραιά, προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την ανάπλαση όλης της παραλιμένιας ακτής. Από τον Αγιο Διονύσιο μέχρι τον Αγιο Νικόλαο. Το 2015 το τραμ θα βρίσκεται στην πόλη και το 2017 έρχεται το μετρό. Το προσεχές διάστημα η πόλη ετοιμάζεται να δεχθεί έργα ενός δισ. ευρώ. Αυτό δεν έγινε αυτόματα. Με τη δική μας δράση και πίεση έγινε. Αξίζει να σημειώσω ότι από το 2004, ενώ ο Πειραιάς ήταν συνδιοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και για 12 ολόκληρα χρόνια, «δέχθηκε» έργα μόλις 12 εκατ. ευρώ. Αυτό νομίζω τα λέει όλα για το τι πετύχαμε. Το 2015 ο Πειραιάς θα είναι η Ναυτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Διεκδικούμε δε με αξιοπιστία τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Ετσι αλλάζει ο Πειραιάς. Με έργα και όχι με λόγια.

– Σας αιφνιδίασε η υποψηφιότητα Μώραλη με τη στενή διασύνδεση με τον Ολυμπιακό;

– Οι εκλογές είναι γιορτή δημοκρατίας. Σε αυτές δεν έχω αντιπάλους, αλλά μελλοντικούς συνεργάτες. Η γνώση και η εμπειρία του καθενός θα μας είναι χρήσιμη την επόμενη ημέρα. Ο Ολυμπιακός δεν είναι ούτε κόμμα ούτε δημοτική παράταξη. Ολυμπιακοί υπάρχουν σε όλους τους συνδυασμούς και κυρίως Ολυμπιακοί υπάρχουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Οσοι πιστεύουν, δε, ότι οι πολίτες είναι αγέλες που θα τους κατευθύνουν δίνοντας εντολές, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι καιροί έχουν αλλάξει.

– Το γεγονός ότι είστε «γέννημα – θρέμμα» της Ν.Δ. διευκολύνει ή δυσχεραίνει την προσπάθειά σας να πετύχετε ευρύτερες συμμαχίες;

– Ημουν μέλος της μεγάλης παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Της παράταξης που έβαλε την Ελλάδα στην Ε.Ε., της παράταξης του μέτρου και όχι της παροχολογίας. Πριν από τις προηγούμενες εκλογές κι ενώ όλοι προεξοφλούσαν ότι δεν θα εκλεγώ, παραιτήθηκα από βουλευτής, κάτι που τότε δεν ήταν αυτονόητο ούτε προαπαιτούμενο. Μάλιστα, δεν επέστρεψα στην κεντρική πολιτική σκηνή όταν το κόμμα μου πήρε την εξουσία, όπως κατά παράδοση έκαναν στο παρελθόν άλλοι. Από την ημέρα που παραιτήθηκα, όμως, όχι στο ναδίρ, αλλά στο ζενίθ της πολιτικής μου πορείας που θα μπορούσα να κατέχω όποια θέση ήθελα, είπα ότι πλέον κόμμα μου είναι ο Πειραιάς. Και το έκανα πράξη. Δεν αποποιούμαι το παρελθόν μου. Το τιμώ αλλά δεν με προκαθορίζει. Δεν διαχώρισα εργαζομένους, δεν διαχώρισα δημότες. Εξάλλου, τα προβλήματα και οι λύσεις τους δεν είναι ούτε πράσινες ούτε κόκκινες ούτε μπλε.

– Ησασταν ο πρώτος που παραιτήθηκε για να διεκδικήσει το δημαρχιακό αξίωμα το 2010. Aν δεν εκλεγείτε, σκέφτεστε να επιστρέψετε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

– Tην ώρα της αξιοπρέπειας, της προοπτικής, της δημιουργίας ενός Πειραιά-προνομίου ζωής, δεν περισσεύει ούτε λεπτό για άλλες σκέψεις. Δεν υπάρχει χώρος για πισωγυρίσματα και πειραματισμούς. Θα κερδίσουμε γιατί έχουμε πίστη, έχουμε όραμα, έχουμε κάνει έργο. Εχουμε λατρεία για τον Πειραιά και έχουμε δίπλα μας τη συντριπτική πλειοψηφία των Πειραιωτών. Τους ζητώ, λοιπόν, να μου εμπιστευθούν την ψήφο τους γιατί η ψήφος είναι δύναμη έργου. Τα μεγάλα έργα χρειάζονται πολλά χρήματα, τα πολύ μεγάλα έργα χρειάζονται μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και πίστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή