Γ. Χατζημαρκάκης: «Υπερασπιζόμουν ελληνικά συμφέροντα με τη γερμανική φανέλα»

Γ. Χατζημαρκάκης: «Υπερασπιζόμουν ελληνικά συμφέροντα με τη γερμανική φανέλα»

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, που θα ελέγχεται από το ευρωκοινοβούλιο και μείωση της ανεργίας των νέων, είναι οι προϋποθέσεις για έξοδο της χώρας από την κρίση, σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζημαρκάκη. Ο ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες», που πέρασε δέκα χρόνια στα έδρανα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ως ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων της Γερμανίας (FDP) και την Κυριακή διεκδικεί την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, δηλώνει στο «kathimerini.gr» ανοιχτός σε συνεργασίες- πλην της Χρυσής Αυγής- ελεύθερος από κομματικές ταμπέλες και έτοιμος να δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών.

– Τι καινούργιο φέρνουν οι «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» σε σχέση με τα άλλα κόμματα που κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές;

Πρώτα από όλα δεν κρατάμε κομματική ταμπέλα και δεν περιοριζόμαστε σε έναν ιδεολογικό χώρο. Μπορεί η λύση να έχει μια βάση Αριστερή, όπως για παράδειγμα κόβουμε χρήμα για να βγούμε από την κρίση. Μπορεί όμως καμία φορά η λύση να πηγάζει και από την φιλελεύθερη ιδεολογία. Το δεύτερο καινούργιο στοιχείο είναι ότι προσπαθούμε να περάσουμε αλήθειες και τεχνογνωσία. Είχα την ευκαιρία να αποκτήσω εμπειρία στην Ευρωβουλή κατά τη διάρκεια της δεκαετούς παρουσίας μου, ενώ το ευρωψηφοδέλτιό μας ξεχωρίζει από άλλα, επειδή συγκεντρώνει χρήσιμους κι όχι διάσημους. Για παράδειγμα, εγώ σέβομαι πάρα πολύ τον Θοδωρή Ζαγοράκη, χάρηκα πολύ όταν μας έκανε υπερήφανους με την κατάκτηση του Euro το 2004, όμως πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρειάζεται ανθρώπους με γνώση των ευρωπαϊκών υποθέσεων.

– Τι παραπάνω πιστεύετε ότι θα πετύχετε για την Ελλάδα που δεν καταφέρατε να πετύχετε ως ευρωβουλευτής εκπροσωπώντας το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων;

Πολλές φορές βρέθηκα στο ευρωκοινοβούλιο μόνος μου υπερασπιζόμενος με τη γερμανική φανέλα ελληνικά συμφέροντα. Οπως τότε που ήμουν μόνος στην ολομέλεια, όταν συζητήθηκε το θέμα των κλεμμένων Μαρμάρων του Παρθενώνα και των πολιτιστικών θησαυρών της Ελλάδας. Το καινούργιο λοιπόν που φέρνω είναι να διεκδικώ. Να κάνω δουλειά, κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, να έχουμε δηλαδή έναν σκοπό και να τον υπηρετούμε. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που πρέπει να ακουστούν δυνατά και να λέμε αλήθειες, οι οποίες δεν λέγονται.

– Υπάρχει θέση για την Ελλάδα στην Ευρώπη άνευ όρων;

Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ σημαντική. Ο ελληνικός πολιτισμός, είναι η μαγιά στη ζύμη του ευρωπαϊκού, χωρίς την ελληνική φιλοσοφία δεν θα υπήρχε αυτό που είναι σήμερα η Ευρώπη. Καλό θα ήταν να θυμόμαστε κάποιες βασικές αρχές από την Αρχαία Ελλάδα, με τις οποίες θα μπορούσαμε να γίνουμε πάλι πρότυπο δημοκρατίας στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο σκοπός, να γυρίσουμε στην ηθική της πολιτικής. Αναφορικά με τα οικονομικά της χώρας, χωρίς ένα μεγάλο κούρεμα, και χωρίς μια διαχειρισιμότητα και βιωσιμότητα του χρέους δεν γίνεται τίποτα, κι εδώ βλέπω μια κυβέρνηση που δεν διεκδικεί.

– Μπορεί η λιτότητα που εφαρμόζεται σε χώρες της Ευρώπης να αποδώσει μακροπρόθεσμα και ποια είναι η δική σας πρόταση ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτή την πολιτική;

Δυστυχώς η Ελλάδα λόγω της λανθασμένης πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που προσπάθησαν να διαχειριστούν την κρίση έχει γίνει αποικία των δανειστών. Μπορεί τυπικά να έχει την προεδρία της Ε.Ε., όμως επί της ουσίας αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα. Γιατί πήρε η Ισπανία 100 δισ. ευρώ από το EFSF για να διασώσει τις τράπεζες χωρίς μνημόνιο, χωρίς τρόικα, χωρίς μαστίγιο; Γιατί η Ελλάδα πλήρωνε δύο χρόνια τεχνητά υψηλά επιτόκια; Επειδή δεν είχε κανέναν έλληνα πολιτικό, ο οποίος διεκδικούσε κάτι άλλο. Κι έτσι φτάσαμε στα ίδια ύψη του χρέους σήμερα, τα οποία είχαμε όταν ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση. Αρα, όλες αυτές οι θυσίες για το τίποτα.

– Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ με οποιοδήποτε κόστος;

Ζήτημα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη προς το παρόν δεν υφίσταται. Για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνουν τέσσερα βήματα. Πρώτον, να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του χρέους τουλάχιστον κατά πενήντα χρόνια. Δεύτερον, να γίνει ένα γενναίο κούρεμα της τάξης του 50%, τρίτον, να υπάρξει μια άτοκη αποπληρωμή, γιατί το ύψος του επιτοκίου στο πρώτο Μνημόνιο ήταν άδικο και μόνο έτσι μπορεί να διορθωθεί, και τέλος να δημιουργηθεί ένα ταμείο ανάπτυξης, το οποίο παρουσιάστηκε από την κ. Μέρκελ όταν επισκέφτηκε την Αθήνα.

– Είναι αναγκαία η εποπτεία της τρόικας στην Ελλάδα;

Η τρόικα είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής χωρίς σχέδιο. Μόνο και μόνο που το ΔΝΤ εντάχθηκε στην τρόικα είναι τεράστιο λάθος. Υπήρχαν φωνές στην Ευρώπη που δεν ήθελαν το ΔΝΤ, ο κ. Σόιμπλε ήταν κατά, εγώ ήμουν πάντα αντίθετος. Εμείς ζητάμε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, που θα ελέγχεται από το ευρωκοινοβούλιο, δεν χρειαζόμαστε πλέον το ESM και το EFSF, αυτά είναι δύο εργαλεία των δανειστών.

– Ποιος είναι ο πήχης που βάζετε στις ευρωεκλογές;

Ολοι ξέρουμε ότι το ποσοστό που πρέπει να πάρει ένα κόμμα για να έχει μια θέση στην ευρωβουλή είναι 4,7%. Αυτός είναι ο στόχος, να εκλέξουμε τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή, ίσως δύο ή τρεις ευρωβουλευτές.

– Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας μετά την 25η Μαΐου;

Ο αληθινός αγώνας αρχίζει μετά. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μεγάλο ζήτημα λόγω του χαμηλού ποσοστού που φαίνεται πως θα πάρουν τα δύο κόμματα της κυβέρνησης. Εάν δεν φτάσουν το 25% μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τότε θα έχουμε μια κυβερνητική κρίση και θα πάμε σίγουρα σε μία διαδικασία μεταβατική. Εκεί οι «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» θα παίξουν ρόλο, έχουμε ξεκάθαρες θέσεις για το πώς θα μπορούσαμε να βγούμε από την κρίση, άλλα κόμματα, όπως το «Ποτάμι», και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ξεκάθαρες θέσεις. 

– Σκοπεύετε να κατεβείτε στις εθνικές εκλογές κι αν χρειαζόταν να συνεργαστείτε με κάποιο κόμμα, ποιο είναι πιο κοντά στη δική σας ιδεολογία;

Θα μείνουμε και θα κατέβουμε στις εθνικές εκλογές. Ηδη έχουμε μιλήσει με κάποια άλλα κόμματα, που ανήκουν στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Εχω έρθει σε επαφή στο παρελθόν και με άλλα κόμματα του κεντρώου χώρου. Είμαστε ανοιχτοί σε όλους, εκτός από τη Χρυσή Αυγή και ανθρώπους του συστήματος.

-Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική, αποφασίζουν ξαφνικά να πολιτευτούν. Είναι ίσως μια μόδα που θα περάσει;

Το βρίσκω πάρα πολύ καλό να εντάσσονται στην πολιτική άνθρωποι, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν αναζήτησαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, αλλά πρέπει να είμαστε και λίγο προσεκτικοί. Οι δημοσιογράφοι είναι μέρος του πολιτικού συστήματος, έχουν ίσως και μεγαλύτερη ευθύνη από κάποιους πολιτικούς. Και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είναι πολύ συμπαθητικός, έχει στη ζωή του αφήσει κάποια ίχνη πολιτικά. Θυμάμαι για παράδειγμα ότι έκανε μια εκπομπή με τον κύριο Μιχαλολιάκο, όταν αυτός δεν ήταν ακόμα τόσο γνωστός και μετά από αυτή την εκπομπή, η οποία παρουσίασε τον πρόεδρο και ιδρυτή της Χρυσής Αυγής ως τον καλό θείο της γειτονιάς, ανέβηκαν τα ποσοστά του.

-Ποιος είναι ο στόχος σας μακροπρόθεσμα για την Ελλάδα. Εχει ο ελληνικός λαός λόγους να πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον;

Εγώ πιστεύω σε αυτήν τη χώρα, είναι μια από τις ωραιότερες με πολύ δημιουργικούς ανθρώπους, οι οποίοι ζητούν ένα πράγμα. Να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα ταλέντα τους, εντός κι όχι εκτός της χώρας. Ντρέπομαι και στενοχωριέμαι όταν σε μία επαρχιακή πόλη, όπως είναι η Καστοριά, η ανεργία στους νέους φτάνει το 72%. Είναι το ευρωπαϊκό ρεκόρ. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κατεβάσουμε τη νεανική ανεργία στο μηδέν. Είναι εφικτό και πρέπει να δώσουμε σε κάθε νέο άνθρωπο μια ευκαιρία να ενταχθεί στην αγορά εργασίας από την πρώτη μέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή