Μίλτος Κύρκος: “Δεν ψηφίστηκα επειδή με λένε Κύρκο”

Μίλτος Κύρκος: “Δεν ψηφίστηκα επειδή με λένε Κύρκο”

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το 1981 ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος εκλεγόταν ευρωβουλευτής στις πρώτες ευρωεκλογές στην Ελλάδα, ο γιος του Μίλτος ήταν 22 ετών και οργανωμένος στον «Ρήγα Φεραίο» στα Εξάρχεια. Στις δεύτερες ευρωεκλογές, το 1985, ο Λεωνίδας Κύρκος επανεξελέγη. Ο Μίλτος, όμως, είχε αρχίσει… να αποσύρεται διακριτικά από τις κομματικές δραστηριότητες. Σπούδασε χημικός μηχανικός στη Ρουμανία, εργάστηκε πάνω στο αντικείμενό του για λίγα χρόνια και από το ’93 μέχρι πρόσφατα εργαζόταν σε επιχείρηση εισαγωγής και παραγωγής επιτραπέζιων παιχνιδιών. Παράλληλα, ανέπτυσσε εκπαιδευτικές εφαρμογές στο Διαδίκτυο με σκοπό την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς στα κοινωνικά προβλήματα και τα τελευταία δύο χρόνια διετέλεσε συνεργάτης του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Δανέλλη. Ολα αυτά μέχρι την περασμένη Κυριακή, όταν  αποτέλεσε μία από τις εκπλήξεις των ευρωεκλογών ως υποψήφιος του νεοπαγούς κόμματος «Ποτάμι». Συναντηθήκαμε την Τετάρτη το πρωί με καταγεγραμμένα περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα της χώρας και με τα μέχρι τότε στοιχεία να δείχνουν ότι εκλέγεται.

Πήγατε καλά λόγω ονόματος;

Οχι. Λόγω ονόματος προξένησα το αρχικό ενδιαφέρον. Εάν η προεκλογική παρουσία μου ήταν αρνητική, θα είχε δημιουργηθεί ένα κύμα εναντίον μου και όχι υπέρ μου.

Σας ζήτησε ποτέ στο παρελθόν η Αριστερά να εξαργυρώσετε το όνομά σας με ψήφους;

Η Αριστερά δεν έχει τη λογική της οικογενειοκρατίας. Η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της Αριστεράς γίνεται μέσα από τη δράση στις διαδικασίες και στα κινήματα.

Ενώ το «Ποτάμι» έχει τη λογική της οικογενειοκρατίας;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με γνώριζε προσωπικά. Σίγουρα, όμως, ήθελε να δώσει στο «Ποτάμι» και το πρόσημο της Αριστεράς. Αλλά μιας συναινετικής Αριστεράς των συνθέσεων και του ήρεμου λόγου. 

Υπάρχει και ένα πρόσημο Δεξιάς στο «Ποτάμι»;

Στην Ελλάδα βάζουμε πολύ απωθητικές ταμπέλες σε διάφορους χώρους. Ομως γνώρισα τον συνυποψήφιό μου καθηγητή της Οξφόρδης Παύλο Ελευθεριάδη, που είναι φιλελεύθερος. Ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα προβλήματα στο «Ποτάμι» είναι αυτός που θα δώσει τη λύση.

Κηρύσσετε δηλαδή το τέλος των ιδεολογιών υπέρ των πρακτικών λύσεων;

Μην το πούμε τόσο δραματικά. Κάθε λύση είναι προϊόν μιας σύγκρουσης μεταξύ συμφερόντων και το «Ποτάμι» έχει επιλέξει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ασθενέστερων και να προωθεί την αποδοτικότητα των μηχανισμών του κράτους. Οι άνθρωποι που συγκροτούν το «Ποτάμι» δεν είναι απολιτίκ. Εχουν οράματα και ιδεολογική προέλευση.

Πού τοποθετείται το «Ποτάμι» στον άξονα Αριστεράς – Δεξιάς;

Ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, κατά τη γνώμη μου, η ΝΔ θα έπρεπε να πάψει να είναι ανοιχτή προς την ακροδεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να στοχεύσει προς τον κεντροαριστερό χώρο, ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή η χώρα να αποκτήσει μια κυβέρνηση που να περιέχει και την Αριστερά, χωρίς ένα αντιευρωπαϊκό κομμάτι.

Αρα το «Ποτάμι» είναι νταν κέντρο;

Είναι κέντρο. Αλλά στη δική μας οπτική το ουράνιο τόξο του κέντρου είναι μεγάλο.

Δηλαδή δεν θα συμμετέχετε στη συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς;

Οχι. Δεν είμαστε κύριος παίκτης του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Εμάς μας ενδιαφέρει το αύριο της χώρας πώς θα είναι.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συμφωνεί μαζί σας;

Φυσικά. Στο «Ποτάμι» όλοι μιλάμε με την ίδια φωνή. Κάποια στιγμή αυτό μπορεί να μη συμβαίνει. Στο μεταξύ, ας το χαρούμε.

Είναι πιο εύκολο να συμφωνείτε μεταξύ σας όταν δεν έχετε θέσεις;

Εχουμε θέσεις, αλλά κανείς δεν δίνει σημασία. Για παράδειγμα, τώρα η ΝΔ και ο Τσίπρας τσακώνονται για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Εμείς έχουμε εδώ και καιρό περιγράψει μια διαδικασία έγκρισης από τη Βουλή. Ε, είναι σαν να μην έπεσε στο τραπέζι! Γιατί χαλάει στα κόμματα τη «μαγιά» να τοποθετούν δικούς τους ανθρώπους ανεξέλεγκτα!

Πολιτικές θέσεις έχετε;

Εχουμε, αλλά και παράγουμε. Εχουμε δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε παραγάγει και τις είκοσι θέσεις για την εθνική ανασυγκρότηση σε συγκεκριμένους τομείς.

Μπορεί ένα κόμμα ενός ανδρός να μετατραπεί σε δημοκρατικό κόμμα;

Πιστεύετε ότι εξασφαλίζεται αναγκαστικά η δημοκρατία σε άλλα κόμματα όπου υπάρχουν καταστατικό και όργανα; Είμαι αισιόδοξος για το «Ποτάμι».

Θα ψηφίσετε, όμως, τον σημερινό αρχηγό;

Και με τα δύο χέρια.

Η σημερινή Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική από αυτή στην οποία εξελέγη ευρωβουλευτής το ’81 ο πατέρας σας;

Ναι. Η σημερινή Ευρώπη αδυνατεί να δώσει λύσεις. Ο ευρωσκεπτικισμός έχει φουντώσει και η ακροδεξιά προελαύνει.

Θα συνεννοείστε για εθνικά θέματα με τους ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής;

Θα ήθελα να πω όχι. Θα κρίνω, όμως, όταν θα πάω στο Ευρωκοινοβούλιο. Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ. Δεν θα ήθελα αυτό να θεωρηθεί οποιοδήποτε άνοιγμα στο εγκληματικό κομμάτι της Χρυσής Αυγής.

Θα τους χαιρετάτε και στο καφενείο;

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Ο ένας από αυτούς είναι ο πατέρας του παιδιού που δολοφονήθηκε. Παρόλο που θέλεις να εξαφανιστεί αυτό το κόμμα, ο τρόπος δεν είναι να φωνάζεις «εξαφανιστείτε»! Διότι, όταν το λες αυτό, εκείνοι δυναμώνουν. Αυτό θέλουν. Να νιώσουν ότι είναι ενάντια σε όλο το ευρωπαϊκό σύστημα. Ενιωσαν ότι ήταν ενάντια σε όλο το ελληνικό σύστημα και γιγαντώθηκαν.

Τι θέλουμε;

Να εκφραστεί και ο αντι-ευρωπαϊσμός της Ελλάδας μέσα από αυτούς;

Το «Ποτάμι» πήγε πολύ χειρότερα από ό,τι περιμένατε;

Ηταν φυσικό να υπάρχει συμπίεση μέσα στις μυλόπετρες των εκλογών. Αλλά το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό.

Οι φίλοι του πατέρα σας θύμωσαν που δεν πολιτευτήκατε με τη ΔΗΜΑΡ;

Πιστεύω ότι κάποιοι άνθρωποι που με αγαπούσαν στενοχωρήθηκαν γιατί έκανα μια επιλογή που δεν ήταν ΔΗΜΑΡ.

Πώς ήταν ως πατέρας ο πατέρας σας;

Δεν μπορούσε να είναι όσο πατέρας θα ήθελε. Ενιωθε πως το καθήκον προς τον κόσμο ήταν πολύ ισχυρότερο από την επίσης τρομακτική δική του διάθεση να είναι με την οικογένειά του.

Ο αδερφός σας;

Ο αδερφός μου ζει στην Αγγλία. Μου είπε: «Κάνε ό,τι καταλαβαίνεις, χαίρομαι πολύ που συμμετέχεις».

Τι κάνει στην Αγγλία;

Εφυγε από την Ελλάδα το ’68, σε ηλικία 13 ετών, διότι ο πατέρας μου ήταν φυλακή και η μάνα μου άρρωστη και δεν μπορούσε να θρέψει δύο παιδιά – οπότε κράτησε εμένα, τον μικρότερο. Με τη βοήθεια του Γιώργου Κατηφόρη φοίτησε εσωτερικός σε σχολείο στο Λονδίνο. Σήμερα έχει δική του εταιρεία με συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και τον ένα του γιο τον λένε Leo.

Ενα πράγμα που θα θέλατε να πετύχετε στο Ευρωκοινοβούλιο;

Το 85% των νόμων που ψηφίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο καθορίζουν την ελληνική πραγματικότητα. Θα ήθελα να εμπλέξω το έργο στην Ευρωβουλή με τις ανάγκες των ανθρώπων εδώ για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη.

Είχατε απογοητευτεί από την πολιτική τα προηγούμενα χρόνια; 

Οχι. Αλλά, επειδή είχα το παράδειγμα του Λεωνίδα, δεν ήμουν διατεθειμένος να πληρώσω και εγώ το τίμημα. Παρακολουθούσα όμως από κοντά όλη τη μετάλλαξη του Συνασπισμού σε ΣΥΡΙΖΑ.

Ψηφίσατε ποτέ ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ;

Οχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή