«Η Ε.Ε. βλέπει πολύ αρνητικά σημάδια»

«Η Ε.Ε. βλέπει πολύ αρνητικά σημάδια»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τη βαθιά ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην Τουρκία, ιδιαίτερα σε μια ευαίσθητη περίοδο για το κουρδικό ζήτημα, οι εξελίξεις στο γειτονικό Βόρειο Ιράκ, εκφράζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρέσβης της Ε.Ε. στην Αγκυρα, Στέφανο Μανσερβίζι, ο οποίος βρέθηκε το προηγούμενο τριήμερο κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ, στο πλαίσιο της αυξημένης σημασίας που αποδίδει η Ενωση στο Κουρδικό.

Στη διάρκεια της συζήτησης, που έλαβε χώρα στο Ντιγιαρμπακίρ, στο προαύλιο του επιβλητικού ναού του Αγίου Κυριάκου, της μεγαλύτερης αρμενικής εκκλησίας στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μανσερβίζι δεν έκρυψε την ανησυχία του για το μέλλον του Ιράκ.

– Πώς αποτιμάτε την κατάσταση στη Μοσούλη και το Βόρειο Ιράκ γενικότερα;

– Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις. Η προσοχή μας είναι πρωτίστως στραμμένη στους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί και είναι όμηροι. Οπως είναι φυσικό, εδώ στην Τουρκία το ζήτημα έχει εκ των πραγμάτων μια ιδιαίτερα φορτισμένη διάσταση, καθώς πρόκειται για Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του προξένου της χώρας στη Μοσούλη. Ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα διασωθούν, θα απελευθερωθούν. Προέχουν η ασφάλειά τους και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

– Τι ακριβώς πράττει η Ε.Ε.; Είστε σε επικοινωνία με τις ΗΠΑ, την Τουρκία;

– Ναι. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Τουρκία, η βαρώνη Αστον επικοινώνησε με τον υπ. Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Εγώ θα συναντηθώ τις επόμενες ημέρες με όλους τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Αγκυρα για να αποτιμήσουμε την κατάσταση και να συντονίσουμε τις κινήσεις μας.

– Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των όσων συμβαίνουν;

– Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να κρίνω το συνολικό πλέγμα των επιπτώσεων. Μπορώ, όμως, με βεβαιότητα να σας πω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι να ανησυχούμε. Πρόκειται για μια περιοχή που ήταν ήδη πολύ ασταθής και για μια χώρα που είχε πολλά προβλήματα στη λειτουργία της και βίωνε μια δύσκολη διαδικασία.

– Πώς θα επηρεασθεί η Τουρκία;

– Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει ενεργοποιηθεί έντονα στην περιοχή σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής. Υπό αυτό το πρίσμα αποτιμούμε την κατάσταση και εργαζόμαστε για την εκτόνωσή της, αλλά ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι.

– Οι επιπτώσεις εδώ στη Νότια Τουρκία όπου ζουν Κούρδοι;

– Είναι δύσκολο να πει κανείς ποιες θα είναι ακριβώς οι επιπτώσεις, αλλά ως πρέσβης της Ε.Ε. στην Τουρκία γνωρίζω ότι οι Κούρδοι είναι ένα τμήμα του πληθυσμού που επηρεάζονται περισσότερο από όλους. Είμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία. Στο εσωτερικό της Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ειρήνευσης με τους Κούρδους, η οποία όμως παραμένει πολύ εύθραυστη και μπορεί να επηρεασθεί από τις εξελίξεις στο γειτονικό Ιράκ. Πάντως, εδώ στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας διαπιστώνει κανείς όχι μόνον ανησυχία, αλλά και ότι έχουν πίστη στον εαυτό τους.

– Τι πρέπει να γίνει τώρα;

– Η κρίση αυτή πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και με τον σωστό τρόπο. Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο και δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, τότε, όπως με τα πάντα στη συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες.

– Είμαστε μπροστά στον διαμελισμό του Ιράκ;

– Κοιτάξτε. Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα. Από την άλλη, οφείλω να αναγνωρίσω ότι βλέπουμε μπροστά μας πολύ αρνητικά σημάδια, γι’ αυτό ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση άμεσα και αποτελεσματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή