«Οι ΗΠΑ θέλουν μια Ελλάδα ισχυρή»

«Οι ΗΠΑ θέλουν μια Ελλάδα ισχυρή»

13' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αμερικανικά συμφέροντα εξυπηρετούνται από την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η δημιουργία ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος που θα είναι ικανό να προσελκύσει αμερικανικές και άλλες ξένες επενδύσεις. Ο έμπειρος διπλωμάτης επισημαίνει πως οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ οικοδομούνται σε στέρεη βάση και σημειώνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα, τονίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί μια «σημαντική πολιτική δύναμη» της χώρας.

Ο κ. Πιρς εκφράζει δυσφορία για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, σημειώνοντας δηκτικά ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της υπόθεσης, αν και χαιρετίζει την αποφασιστικότητα των ελληνικών Αρχών για να τον ξανασυλλάβουν. Σε ανάλογο πνεύμα εκφράζει δυσφορία για την άνοδο της Χρυσής Αυγής και κάνει λόγο για ύπαρξη αντισημιτισμού στην Ελλάδα και την ανάγκη καταπολέμησης του φαινομένου, αλλά χαιρετίζει τη δημόσια στάση που έχει υιοθετήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ανακάλυψης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική και την κυπριακή επικράτεια, εμφανίζεται συγκρατημένος, αλλά σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει καλή συνεργασία με τις εταιρείες που θα επιδείξουν ενδιαφέρον ώστε να πεισθούν αυτές να αναλάβουν το ρίσκο και να προχωρήσουν στις αναγκαίες επενδύσεις. Τέλος, μιλάει για τις δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ, τους κινδύνους που εγκυμονούν και την ανάγκη αντιμετώπισης των τζιχαντιστών του ISIS, αποκλείοντας πάντως οποιαδήποτε συνεργασία της Ουάσιγκτον με το Ιράν.

Ποιότητα σχέσης

– Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τη σχέση με τη σημερινή Ελλάδα;

– Είναι μια σημαντική σχέση για τις ΗΠΑ. Τα αμερικανικά συμφέροντα εξυπηρετούνται εάν η Ελλάδα βγει από αυτή την κρίση πιο ισχυρή και σταθερή, ώστε να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Ο,τι κάνουμε κινείται σε αυτή τη λογική και στόχευση. Επίσης, υπάρχει πλέον πολύ λιγότερος αντιαμερικανισμός από ό,τι τη δεκαετία του ’80. Και η ποιότητα της σχέσης είναι πολύ διαφορετική. Σας θυμίζω ότι τότε υπήρχε και μεγάλη στρατιωτική παρουσία.

– Πώς αποτιμάτε τη συνεργασία με τον κ. Σαμαρά στη σκιά της οικονομικής κρίσης;

– O πρωθυπουργός ήρθε στην Ουάσιγκτον τον Αύγουστο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο, και ξανά τον Σεπτέμβριο όταν είδε τον αντιπρόεδρο, ενώ είχε συνάντηση και με τον υπ. Εξωτερικών Κέρι. Από τις συναντήσεις, όπου ήμουν παρών, μπορώ να σας πω ότι η σχέση είναι στέρεη και ότι ο πρωθυπουργός χαίρει ευρέος σεβασμού στην Ουάσιγκτον. Μετά τις επισκέψεις του κ. Σαμαρά είχαμε φυσικά και αυτή του κ. Βενιζέλου, αλλά θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στην άφιξη στην Αθήνα της υπουργού Εμπορίου Πρίτζκερ. Για μένα αυτή ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη. Συγκεντρώσαμε εδώ στην πρεσβεία όλους τους εκπροσώπους των αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα και τους ρώτησε η υπουργός ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα κατέγραψε, και μετά, όταν επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό, του παρουσίασε λεπτομερώς όλα τα θέματα. Ο κ. Σαμαράς την άκουσε με πολλή προσοχή και κατέβαλε προσπάθεια να απαντήσει σε όσο περισσότερα μπορούσε. Επίσης, τους μήνες που ακολούθησαν ζήτησε από τους συνεργάτες του να δουν τα προβλήματα και να συνεργασθούν μαζί μας για την επίλυσή τους. Και μερικά ζητήματα που είχαν «κολλήσει» για πολύ καιρό άρχισαν να κινούνται. Κάτι άλλο που παρατηρώ με ενδιαφέρον είναι ότι ο πρωθυπουργός συναντά και επικεφαλής εταιρειών, όχι μόνο πολιτικούς.

– Προφανώς για την προσέλκυση επενδύσεων.

– Ξέρετε αυτό έχει σημασία, γιατί ναι μεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στα δημοσιονομικά, αλλά αυτό που χρειάζεται τώρα δεν είναι και άλλη λιτότητα, αλλά ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Και πώς επιτυγχάνεται ανάπτυξη και πώς δημιουργούνται θέσεις; Απαιτούνται επενδύσεις. Πώς προσελκύεις τις επενδύσεις; Μέσω της δημιουργίας των αναγκαίων συνθηκών. Και αυτό γίνεται ως απόρροια συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Οι επενδυτές έχουν επιλογές. Γιατί να έρθουν στην Ελλάδα και όχι σε μια άλλη χώρα. Θα εξετάσουν ποια προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες.

– Πώς βλέπετε τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο διευθυντής του Brookings, Μπιλ Ανθόλις, προσφωνώντας πέρυσι τον κ. Τσίπρα, του ζήτησε να εξηγήσει τι σημαίνει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς να διεκδικεί την εξουσία σε μια χώρα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια σημαντική πολιτική δύναμη της Ελλάδας. Πήγαν πολύ καλά στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Κέρδισαν μία πολύ σημαντική περιφέρεια, την Αττική. Παρακολουθούμε τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρεθεί ποτέ στην κυβέρνηση. Είναι μια ομάδα διαφορετικών οργανώσεων, οπότε υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι. Υπό αυτή την έννοια είναι κατανοητό ότι ο αρχηγός του κόμματος προσπαθεί να εξηγήσει μερικά πράγματα, γιατί πολύς κόσμος έχει ερωτήματα. Το βλέπετε αυτό και από τις δημοσκοπήσεις, όπου παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει καλά ως κόμμα κόντρα στη Ν.Δ., όταν τίθεται το ερώτημα ποιον προτιμάτε για ηγέτη της χώρας, εξακολουθεί να υπολείπεται. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη της χώρας και παρακολουθούμε τις κινήσεις του.

Είναι σαν ιός

– Σας ανησυχεί η άνοδος της Χρυσής Αυγής;

– Ακούω συχνά ότι είναι απλώς μια ψήφος διαμαρτυρίας και πως μόλις οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν, το φαινόμενο θα υποχωρήσει. Αυτό μπορεί να ισχύει και να συμβεί. Αλλά το σημαντικό είναι ότι η έλλειψη ανοχής, ο αντισημιτισμός, το μίσος κατά των μεταναστών δεν έχουν θέση στον δημόσιο διάλογο πολιτισμένων κοινωνιών. Είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί ότι υπάρχει αντισημιτισμός. Δεν θα εξαφανισθεί. Είναι σαν έναν ιό, που μπορεί κατά περιόδους να βρίσκεται εν υπνώσει, αλλά όταν επανεμφανίζεται, είναι σημαντικό οι ιθύνοντες μιας χώρας να τον καταδικάζουν δημόσια και, κυρίως, να φαίνονται στα μάτια της κοινωνίας ότι το κάνουν. Και η κυβέρνηση έχει αρκετά καλές επιδόσεις σε αυτό τον τομέα.

– Ολη η κυβέρνηση ή μόνον ο πρωθυπουργός;

– Οταν μιλάει ο πρωθυπουργός, αυτό έχει σημασία. Οταν εμφανίζεται ο αντισημιτισμός, η ηγεσία πρέπει να ορθώνει τον λόγο της και νομίζω ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό έχει συμβεί, όπως είναι το σωστό και απαραίτητο να γίνεται.

– Πώς αισθάνεσθε για τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας;

– Μοιράζoμαι την οργή των οικογενειών Ελλήνων, Αμερικανών και Βρετανών, των οποίων αγαπημένα πρόσωπα δολοφονήθηκαν από τον Ξηρό και την οργάνωσή του, για το γεγονός ότι τώρα κυκλοφορεί ελεύθερος εκτοξεύοντας νέες απειλές για βία. Γνωρίζω ότι οι ελληνικές Αρχές κάνουν τα πάντα για να τον συλλάβουν ξανά και αυτό είναι φυσικά κάτι που χαιρετίζουμε. Υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως επανεξετάζονται οι διαδικασίες στο πλαίσιο των οποίων δόθηκε άδεια και κατέστη δυνατό αυτό που συνέβη. Το βέβαιο είναι ότι θα παρακολουθούμε ενεργά την εξέλιξη του ζητήματος.

– Πόσο στενή και αποτελεσματική είναι η συνεργασία των δύο χωρών;

– Συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων, ξεκινώντας από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Θα έλεγα ότι ένα από πράγματα που εκτιμούμε ιδιαίτερα στη σχέση μας με την Ελλάδα, είναι πως αν και η οικονομία έχει προσελκύσει το περισσότερο ενδιαφέρον, καθημερινά έχουμε εξαιρετική συνεργασία σε πολλούς τομείς. Είδατε την πρόσφατη τεράστια επιτυχία στην εξάρθρωση κυκλώματος ηρωίνης που ήρθε ως αποτέλεσμα δράσεων του Λιμενικού Σώματος και των τελωνειακών αρχών της Ελλάδας. Προσφέραμε κάποια βοήθεια, αλλά ήταν πρωτίστως μια ελληνική επιχείρηση και ταυτόχρονα χαρακτηριστικό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για την Ελλάδα, είναι και για την περιοχή και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Στον σωστό δρόμο τα ενεργειακά

– Βλέπετε ρόλο για την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής;

– Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης. Οχι μόνο λόγω της δικής της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Εχουμε καλέσει τη Ρωσία να αποδεχθεί, όπως έκανε η Ουκρανία, τον δίκαιο συμβιβασμό που κατέθεσε η Ε.Ε. Θα δούμε. Βραχυπρόθεσμα, δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς να διακοπεί η ροή αερίου προς την Ευρώπη. Αλλά ακόμη και αν συμβεί αυτό, είμαι πεπεισμένος πως η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδια που είμαι βέβαιος ότι περιλαμβάνουν τροφοδοσία με LNG, διαχείριση της ζήτησης κ.λπ. Δεν νομίζω, πάντως, ότι θα συμβεί τελικά κάτι τέτοιο, διότι δεν εξυπηρετεί κανέναν, ούτε τη Ρωσία. Μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα προχωράει σε κινήσεις που ωφελούν την ίδια, αλλά και την Ευρώπη, όπως είναι η επέκταση του τερματικού στη Ρεβυθούσα, που της δίνει μεγαλύτερη ευελιξία. Επίσης, προχωρούν τον ΤΑΡ. Ο Αζέρος πρόεδρος μόλις επισκέφθηκε την Ελλάδα. Πρόκειται για έργο τεράστιας σημασίας για τη χώρα σας. Δύο δισ. δολάρια άμεσων ξένων επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα θα καταστεί πολύ σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη. Δεν θα γίνει αμέσως, αλλά βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Αυτό είναι καλό για την Ελλάδα και την περιοχή.

– Οι έρευνες και προοπτικές εξόρυξης στην ελληνική αλλά και στην κυπριακή επικράτεια;

– Οντως, η άλλη σημαντική εξέλιξη είναι αυτό που συμβαίνει στο Ιόνιο και στην Κύπρο. Εχω περάσει πολλά χρόνια σε χώρες που παράγουν πετρέλαιο. Γνωρίζω πολύ καλά πώς δουλεύει ο ενεργειακός χώρος. Και μπορώ να σας πω ότι το κατά πόσον θα γίνει κάτι ή όχι, συνήθως δεν είναι πολιτική ούτε γεωπολιτική απόφαση, αλλά εμπορική και εξαρτάται από μερικά πολύ πρακτικά πράγματα. Ιδιωτικές εταιρείες παίρνουν το ρίσκο, κάνουν τις έρευνες, φέρνουν τους ειδικούς, εκπαιδεύουν στελέχη, επενδύουν τα χρήματα και, άρα, αναμένουν να έχουν μακροπρόθεσμα σημαντικά οφέλη. Προς το παρόν, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα γύρω από τις ποσότητες που υπάρχουν στην Κύπρο, οπότε είναι δύσκολο να πει κανείς τι μπορεί να γίνει. Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι μερικές φορές προτρέχουμε. Ελπίζω, για το καλό της Κύπρου και της περιοχής, να αποδειχθεί ότι υπάρχουν ποσότητες. Για το Ιόνιο, προς το παρόν ακούμε μόνον ότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

– Είναι χρήσιμο που δεν είναι στο Αιγαίο…

– Δεν είναι στο Αιγαίο, και αυτό είναι καλό. Και εδώ ελπίζω να αποδειχθεί ότι υπάρχουν καλές προοπτικές. Αν συμβαίνει αυτό, και πάλι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, γιατί βλέπω πολύ ενθουσιασμό από πολλούς παρότι βρισκόμαστε ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο. Εάν, πάντως, υπάρχουν μεγάλα αποθέματα, και ελπίζω να υπάρχουν, η διαχείριση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Εχω δει περιπτώσεις όπου άλλες χώρες, δεν θα τις κατονομάσω, επέλεγαν να κρατήσουν τα καλύτερα οικόπεδα για τον εαυτό τους και προσέφεραν περιοχές με μικρότερες προοπτικές στις εταιρείες, οι οποίες ζύγιζαν τα δεδομένα και τελικά έφευγαν. Επενδύουν τεράστια ποσά και δεν θα έρθουν αν δεν τους συμφέρει. Ολα πρέπει να γίνουν με ευθύτητα και με όρους που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των εταιρειών. Αλλά θέλω και πάλι να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο «αν». Αν, τελικά, αποδειχθεί ότι όντως υπάρχουν πηγές ενέργειας στην περιοχή.

– Διαπιστώνετε ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες;

– Δεν θα ξέρουμε αν πρώτα δεν ανοίξουν τα data room, τα εξετάσουν οι εταιρείες και λάβουν τις αποφάσεις τους.

Το Ιράκ και οι τεκτονικές πλάκες

– Πώς αποτιμάτε την κρίση στο Ιράκ και πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ;

– Είναι ένα θέμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αποφάσεις στην Ουάσιγκτον λαμβάνονται καθώς μιλάμε. Και από τη στιγμή που δεν συμμετέχω στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης πολιτικής, δεν μπορώ να σας διαφωτίσω για το ποια θα είναι ακριβώς τα επόμενα βήματα. Από την άλλη, ήμουν διευθυντής του Γραφείου για το Ιράκ και το Ιράν την περίοδο πριν από τον πόλεμο, από το 2001 έως το 2003, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησα αρκετά στη Βαγδάτη, και άρα έχω ασχοληθεί εκτενώς με την περιοχή. Το Ιράκ είναι μια χώρα όπου πρέπει κανείς να κατανοήσει τις βασικές δυναμικές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το Ιράκ αποτελείται από τρεις τεκτονικές πλάκες: την κουρδική, τη σουνιτική και τη σιιτική, και όλες χτυπούν στη Βαγδάτη. Και γύρω από το Ιράκ υπάρχουν άλλες τρεις πλάκες: η τουρκική, η περσική και η αραβική, που και αυτές συγκρούονται στο Ιράκ. Πρόκειται για μόνιμες πλάκες και δυναμικές που αλληλεπιδρούν. Η μία επηρεάζεται από τις εξελίξεις στις άλλες, αλλά όχι στον βαθμό που θα καταστεί ποτέ δυνατή η απομάκρυνση μιας από την περιοχή.

– Η πορεία και οι δράσεις του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε»;

– Αν δείτε την πορεία των ανταρτών από τη Μοσούλη μέχρι τη Βαγδάτη, είναι πρωτίστως σε περιοχές με σουνιτικούς πληθυσμούς. Αυτό δείχνει ότι οι αραβικές φυλές σε αυτές τις περιοχές δεν εναντιώνονται. Αυτό μας πάει στο θέμα που τόνισε και ο πρόεδρος Ομπάμα. Ισως χρειασθεί κάποιου είδους στρατιωτική επέμβαση για να σταματήσουν οι φρικιαστικές ωμότητες, αλλά, τελικά, πρέπει να υπάρξουν κινήσεις στο πολιτικό σκέλος. Η πρόκληση είναι να καταφέρουν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες πληθυσμού. Γιατί αν μία από τις τρεις ομάδες αισθάνεται ότι παραμερίζεται στην πολιτική διαδικασία, όπως συμβαίνει τώρα, τότε επιλέγει να κινηθεί εκτός αυτής. Και αυτό διευκολύνει τη βία που βλέπουμε. Ετσι, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε τρόπους όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε τον άμεσο στρατιωτικό κίνδυνο, αλλά και να εξασφαλίσουμε πολιτική λύση. Δεν υπάρχουν εύκολα βήματα. Πρέπει να σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση.

– Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργασθεί με το Ιράν εάν τα συμφέροντά τους συνάδουν;

– Το Ιράν είναι η χώρα που κατασκεύασε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, τα οποία σκότωσαν πολλούς Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ. Είναι μια χώρα που έχει διαδραματίσει πολύ αρνητικό ρόλο στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια, μέσω της επιρροής που ασκεί σε συγκεκριμένες ομάδες. Οταν το Ιράν δηλώνει ότι θέλει να κάνει κάτι στο Ιράκ, αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην προώθηση των συμφερόντων του και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Εύχομαι να έρθει η ημέρα που η Τεχεράνη θα αρχίσει να συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που είναι διαφορετικός, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

– Μπορεί να βρισκόμαστε στο σημείο-καμπή; Συχνά μια κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Μήπως η συγκυρία στο Ιράκ είναι μια τέτοια περίπτωση;

– Υπάρχουν πολλά επίπεδα σε αυτό. Αλλά η σκέψη ότι οι ΗΠΑ θα συμμαχήσουν με το Ιράν ενάντια στον οποιονδήποτε αντίπαλο, θα ήταν κάτι που θα δημιουργούσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις σε πολλά μέρη. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να αναζητήσουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να καταστεί δυνατή η εξεύρεση δίκαιης αλλά και σταθερής λύσης. Και δεν θα είναι σταθερή εάν δεν συμφωνήσουν σε αυτήν όλα τα μέρη.

Αν δεν λυθεί τώρα το Κυπριακό, πότε;

– Πώς βλέπετε τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού, μετά και την επίσκεψη του αντιπροέδρου Μπάιντεν στη Λευκωσία;

– Είναι μια ανοιχτή πληγή στην Ανατολική Μεσόγειο από τη δεκαετία του ’70. Εχω ασχοληθεί με το θέμα τη δεκαετία του ’80 όταν ήμουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αρμοδιότητα την Ελλάδα και την Κύπρο. Ολοι ξέρουμε τις δυσκολίες. Αλλά εγώ προτιμώ να το βλέπω διαφορετικά. Και να ρωτώ: Αν δεν λυθεί τώρα, τότε ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό στο μέλλον; Αν το νησί δεν επανενωθεί τώρα και οι δύο κοινότητες δεν καταφέρουν να βρουν έναν τρόπο να συμβιώσουν, τι θα σημαίνει αυτό για τα παιδιά και τα εγγόνια τους; Αν δεν λυθεί τώρα, τι θα σημαίνει για τις οικονομικές ευκαιρίες και τις συνέργειες που θα έχουν χαθεί; Αντίθετα, αν λυθεί, θα πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών στην Αν. Μεσόγειο.

– Ποια είναι η εικόνα που έχουν οι ΗΠΑ μετά και την επίσκεψη του αντιπροέδρου Μπάιντεν στη Λευκωσία;

– Οι ΗΠΑ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για λύση στο υψηλότερο επίπεδο της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που είναι πάντα χρήσιμο για ένα περιφερειακό ζήτημα. Είχαμε το κοινό ανακοινωθέν. Ηρθε η επίσκεψη του αντιπροέδρου. Αλλά τώρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στο επίπεδο των λεπτομερειών μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε αίσθηση του πώς εξελίσσεται το ζήτημα πριν από την πάροδο ενός διαστήματος, αργότερα στη χρονιά.

– Προοπτικές λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς πλησιάζει και η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο;

– Κατανοώ τη συναισθηματική φόρτιση για θέματα ταυτότητας, Ιστορίας, εθνικής υπερηφάνειας. Ολα αυτά είναι πολύ σημαντικά και για τις δύο χώρες. Αλλά η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης δεν είναι κάτι τόσο δύσκολο. Και πιστεύω ότι θα βρεθεί. Δεν ξέρω πότε, αλλά θα βρεθεί. Σε ό,τι αφορά τα δικά μας συμφέροντα, αυτά εξυπηρετούνται από την εξεύρεση μιας λύσης που θα συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές. Φυσικά, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Ματ Νίμιτς και την όλη διαδικασία. Ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να βρεθεί λύση έχει να κάνει με τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Θέλουμε να δούμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενσωματώνονται στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Αυτό είναι προς το συμφέρον της περιοχής, της Ελλάδας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή