Ρ. Λέσερ: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης»

Ρ. Λέσερ: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι η επιβράδυνση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών». Το παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boston Consulting Group (BCG), της κορυφαίας εταιρείας στρατηγικών συμβούλων παγκοσμίως. Ο κ. Ριτς Λέσερ, που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2013, θα βρίσκεται από αύριο στην Αθήνα μαζί με την παγκόσμια εκτελεστική επιτροπή της BCG και πριν από το ταξίδι του στην Ελλάδα παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην «Κ». Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, επεσήμανε ότι αυτές στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα πως οι επενδυτές μπορούν να εμπιστευθούν την ελληνική οικονομία και χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα τη δημιουργία ενός πιο γρήγορου και αποτελεσματικού δικαστικού συστήματος, ενός απλού και προβλέψιμου φορολογικού συστήματος και ενός λιγότερο γραφειοκρατικού δημόσιου τομέα.

Κίνδυνοι και επιτεύγματα

Αν και ο κ. Λέσερ έκανε λόγο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στο εγγύς μέλλον, δεν παρέλειψε να τονίσει τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών: «Η ελληνική οικονομία αντιμετώπισε μια πρωτοφανή συρρίκνωση που αγγίζει το 30% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι σταθεροποιήθηκε έπειτα από έξι έτη ύφεσης. Το δημοσιονομικό και εμπορικό ισοζύγιο σταδιακά αποκαθίστανται, αλλά και η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, όπως αποδείχθηκε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις και νέες επενδύσεις. Ομως, για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης η οικονομία της Ελλάδας πρέπει να μετακινηθεί από ένα καταναλωτικό μοντέλο σε ένα μοντέλο με βασικούς άξονες την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών».

Οι Ευρώπη είναι γεμάτη προκλήσεις

Η BCG μπορεί να έχει ιδρυθεί στις ΗΠΑ, αλλά φυσικά έχει άμεσο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενα μήνα, λοιπόν, μετά τις ευρωεκλογές και θελήσαμε να ρωτήσουμε τον κ. Λέσερ πώς βλέπει την ευρωπαϊκή οικονομία. «Βλέπω συνεχείς προκλήσεις. Υπάρχουν διαρθρωτικά εμπόδια, όπως το χρέος και τα δημογραφικά, καθώς και προκλήσεις που προέρχονται από το κόστος και την ευελιξία των αγορών εργασίας. Για την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτών των προκλήσεων οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει, σε πρώτη φάση, να επιτύχουν καλύτερο συντονισμό στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική». Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να διαχωρίσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται στο προσκήνιο της καινοτομίας και κατέχουν ήδη ηγετική θέση στους τομείς τους, κάτι που, όπως επισημαίνει, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για τις δυνατότητες της Ευρώπης για το μέλλον. Ο ερχομός του κ. Λέσερ στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά τυχαίο γεγονός αποτελεί. «Εχουμε μεγάλη εμπειρία από τη συμβολή μας σε προσπάθειες ανάκαμψης των οικονομιών και άλλων χωρών και θέλουμε να διαδραματίσουμε ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον».

Οι 4 κλάδοι που ξεχωρίζουν

Τουρισμός, γεωργία, ναυτιλία, νέες τεχνολογίες. Αυτοί είναι οι τομείς στους οποίους ο κ. Λέσερ θα συμβούλευε να επενδύσουν οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα. Ο τουρισμός είναι ο πρώτος και προφανής κλάδος, η γεωργία σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί προνομιακό τομέα, ενώ σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία ο κ. Λέσερ υπενθύμισε τη σχετική μελέτη της BCG σύμφωνα με την οποία ο κλάδος αντιπροσωπεύει πάνω από το 8% του ΑΕΠ και σχεδόν 200.000 θέσεις εργασίας που επηρεάζουν μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις νέες τεχνολογίες, λέγοντας ότι «είναι ο κλάδος που θα κάνει την πραγματική διαφορά». Και έγινε πιο σαφής στη συνέχεια: «Για να ευδοκιμήσει σε ένα ψηφιακό κόσμο, η Ελλάδα θα πρέπει να αγκαλιάσει την τεχνολογία και να ενθαρρύνει τη χρήση της στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Επίσης, η υιοθέτηση των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την εκπαίδευση, διότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να οικοδομήσει την επόμενη γενιά εργαζομένων και επαγγελματιών που θα είναι άρτια καταρτισμένοι σε τεχνολογικό επίπεδο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή