Μόνικα: «Πάντα το Μονικάκι θα είμαι»

Μόνικα: «Πάντα το Μονικάκι θα είμαι»

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι χρόνια μετά την ενθουσιώδη υποδοχή του πρώτου της άλμπουμ, που έκανε κοινό και κριτικούς να αναγνωρίσουν στο πρόσωπό της τη νέα ελπίδα της ελληνικής μουσικής σκηνής, η Μόνικα επιστρέφει με τον νέο της δίσκο «Secret in the Dark» και μία μοναδική για τη φετινή χρονιά συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Τετάρτη 16 Ιουλίου. Συνοδευόμενη από Αμερικανούς μουσικούς, οι οποίοι έχουν παίξει με την Amy Winehouse, τη Sharon Jones και τον Mark Ronson, η Μόνικα θα παρουσιάσει ζωντανά τα καινούργια της τραγούδια. Η Μόνικα Χριστοδούλου είναι αυτοδίδακτη στο τραγούδι, στο πιάνο, στην κιθάρα, στο σαξόφωνο, στο ακορντεόν και στα τύμπανα. Εκανε τα πρώτα της βήματα στην μπάντα Serpentine του αδερφού της Θανάση Χριστοδούλου και έγινε δημοφιλής με το που ανέβασε το 2006 στο MySpace το πρώτο προσωπικό της demo, που οδήγησε στην ανακάλυψή της από την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Archangel Music. Και τα δύο πρώτα άλμπουμ της, το «Avatar» και το «Exit», έγιναν πλατινένια.

Δεν είστε πολύ νέα για το Ηρώδειο;

Αν μη τι άλλο, αυτό με τιμά τόσο πολύ, που σχεδόν τρέμω από το βάρος της ευθύνης που κουβαλάω αλλά και από τον ενθουσιασμό που μπορώ να εκδηλώσω.

Η ευθύνη ή ο ενθουσιασμός θα υπερισχύσει;

Δεν θα επιτρέψω στον ενθουσιασμό να ξεπεράσει την ευθύνη. Διότι ακόμη και όταν πατάω το πόδι μου ως θεατής στο Ηρώδειο, ξέρω ότι πρέπει να σεβαστώ τα πάντα στο χώρο. Ομως, θέλω να περάσω και καλά εκείνο το βράδυ.

Σας άλλαξε η Αμερική;

Νομίζω ότι εξελίχθηκα μουσικά. Δηλαδή δεν διακόπτω τους δεσμούς μου με τα παλιά μου ακούσματα -ο Χατζιδάκις και οι Radiohead πάντα θα είναι μέσα μου-, αλλά πήγα ένα βήμα πιο πέρα.

Με… disco και pop;

Και groove! Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν ξέρουν ότι πάντα χόρευα με αυτήν τη μουσική: Madonna, Nelly Furtado… Αντίθετα, όταν βγήκε ο πρώτος μου δίσκος, με ρωτούσαν: «Καλά, πού έκρυβες τη σκοτεινή πλευρά σου τόσα χρόνια;». Η ήρεμη ενέργεια έβγαινε όταν έμενα μόνη μου στο σπίτι.

Τώρα αντιστράφηκαν τα πράγματα;

Τώρα μεγαλώνω και χορεύω στο στούντιο αντί στα πάρτι!

Σας ενοχλεί που δεν είστε πια «κοριτσάκι-έκπληξη»;

Οχι, φυσικά. Σιγά μην είμαστε μια ζωή κοριτσάκια-έκπληξη!

Πότε νιώσατε ότι μεγαλώσατε;

Νομίζω τον τελευταίο χρόνο. Οταν αναγκάστηκα να ταξιδεύω για μήνες ολομόναχη για να κυνηγήσω αυτό που ήθελα. Οχι χαλαρά με ένα σακίδιο στην πλάτη, αλλά με επαγγελματική ένταση και μοναξιά. Στο αεροδρόμιο της Ελβετίας γύρισα και ρώτησα κάποιον δίπλα μου: «Σε ποια χώρα είμαστε;».

Τόσο πολύ επιθυμούσατε να κάνετε δίσκο στο εξωτερικό;

Στην αρχή δεν έγινε έτσι! Είχα πάει στη Νέα Υόρκη να δω τη φίλη μου Φελίσια, με την οποία ήμαστε συμμαθήτριες στο Καρπενήσι, και ήρθε και ο Δημήτρης Λιλής, που είναι DJ και δημοσιογράφος, αλλά ουσιαστικά είναι ο μέντοράς μου από 16 ετών. Και μου λέει: «Δεν πάμε μια βόλτα στα δισκοπωλεία;». Ε, από εκεί βρεθήκαμε έξω από τα Dunham Studios και ο Δημήτρης τούς έπαιρνε τηλέφωνο.

Ηξεραν ποια είστε;

Οχι βέβαια! Αλλά έτυχε να είναι μέσα ο Hommer Steinweiss (σ.σ. ντράμερ και συνθέτης του «Back to Black» της Amy Winehouse) και του άρεσε το demo μου.

Το demo που είχατε… τυχαία μαζί σας; 

Πάντα έχω demo στην τσάντα μου. Γιατί πάντα θα υπάρχει μια μελωδία που θα μου έρθει στο μυαλό να ηχογραφήσω την ώρα που θα περπατάω ή θα κάνω ποδήλατο.

Οι μουσικοί της Amy Winehouse που θα ακούσουμε στο Ηρώδειο είναι καλύτεροι από τους Ελληνες μουσικούς; 

Δεν ξέρω εάν είναι καλύτεροι. Αλλά έχουν βιώσει αυτήν τη μουσική γιατί έχουν μεγαλώσει μαζί της. Επίσης, είναι πιο επαγγελματίες. Ενώ στην Ελλάδα, δυστυχώς, οι μουσικοί πρέπει να κάνουν και άλλες δουλειές για να ζήσουν.

Εσείς πώς ζείτε;

Με τη βοήθεια των γονιών μου και της δισκογραφικής εταιρείας.

Δεν… ντρέπεστε, 29 ετών γυναίκα;

Πραγματικά… Ακόμη και σήμερα το πρωί μού τηλεφώνησε η μαμά μου και μου είπε: «Να κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί…». Εχω κι εγώ ένα κομπόδεμα, αλλά ό,τι λεφτά έχω βγάλει τα επενδύω στη μουσική.

Είστε δηλαδή μια άφραγκη σταρ;

Ο μύθος κατέρρευσε!

Μοιράζεστε τις ανησυχίες της γενιάς σας;

Προσπαθώ να τραγουδήσω για την ανασφάλεια αλλά και για τη διαρκή εγρήγορση, η οποία μπορεί να αποβεί πολύ δημιουργική. Προσωπικά έχω υπάρξει πάρα πολύ τυχερή στη ζωή μου, αλλά θεωρώ ότι έχει να κάνει και με τη θετική ενέργεια. Η στασιμότητα είναι πολύ άσχημο πράγμα. Το χειρότερο για μένα είναι όταν βλέπω νέους ανθρώπους -ειδικά όσους τα έχουν βρει έτοιμα- να επαναπαύονται και να μη βάζουν το μυαλό τους σε δημιουργική διαδικασία.

Το φαινόμενο είναι ελληνικό ή παγκόσμιο;

Είναι διεθνές. Στην Αμερική οι συνθήκες ζωής για τους νέους είναι πιο άσχημες απ’ ό,τι εδώ. Απλώς αυτοί έχουν συνηθίσει και δεν τους κακοφαίνεται. Ολοι δουλεύουν σε καφετέριες τα απογεύματα! Βέβαια στην Αμερική υπάρχει αξιοκρατία. Ενώ στην Ελλάδα κάποιος που αξίζει και δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ μπορεί να μην αναγνωριστεί ποτέ. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει η νέα γενιά στην Ελλάδα.

Εχετε βρει καμία πόρτα κλειστή στη ζωή σας;

Οχι. Διότι ποτέ δεν ζητούσα τίποτα.

Εάν δεν σας είχε ανοίξει η πόρτα των Dunham Studios;

Θα το κυνηγούσα λίγο ακόμη. Κάποια στιγμή θα άνοιγε, ίσως μέσω εταιρειών, και χωρίς την ανθρώπινη χημεία.

E, μήπως δεν έχουν άδικο όσοι σας κατηγορούν για έπαρση;

Ψώνιο δεν με λες. Ούτε στις συναυλίες μου είμαι ντίβα. Αλλά η εικόνα μου πλάθεται μέσα από τα μίντια.

Επόμενα πλάνα σας;

Σκέφτομαι πολύ σοβαρά μια συναυλία στη Νέα Υόρκη με την ίδια μπάντα. Και θα ήθελα να γράψω μουσική για κινηματογράφο.

Η Ελλάδα τοποθετείται σήμερα στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη;

Βέβαια. Εχουμε τον Ντέμη Ρούσσο, τη Νάνα Μούσχουρη, τον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι.

Κάτι καινούργιο;

Φοβάμαι πως όχι.

Ο αγγλικός στίχος είναι μονόδρομος; 

Νομίζω ότι ένας καλλιτέχνης και στα Ελληνικά μπορεί να έχει παγκόσμια αποδοχή, γιατί η ελληνική γλώσσα είναι πολύ όμορφη. Εγώ πάντως δεν ξεκίνησα να γράφω Αγγλικά για να γίνω διάσημη. Εγραφα Αγγλικά από 10 ετών. Και μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο, αλλά πιστεύω ότι και ο τελευταίος μου δίσκος έχει ελληνικά στοιχεία. Οι ξένοι μουσικοί μού έλεγαν ότι χρησιμοποιώ περίεργες αρμονίες, οι οποίες συνειδητοποίησα ότι προέρχονται από τα ρεμπέτικα.

Συνεπώς η Ελλάδα σάς εμπνέει;

Ελλάδα με μια σάλτσα παγκόσμια.

Η φιλοδοξία σας φτάνει μέχρι τα πέρατα της Γης;

Δεν μπορώ να το πω. Θέλω να μη βαρεθώ ποτέ να επικοινωνώ μέσω της μουσικής.

Το στίγμα σας μέσα από όλες αυτές τις αλλαγές;

Πάντα το Μονικάκι θα είμαι. Θα τραγουδάω από την καρδιά μου.

info: H συναυλία της στο Ηρώδειο θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου, ενώ το νέο της άλμπουμ «Secret In The Dark» θα κυκλοφορήσει από την Archangel Music το φθινόπωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή