Μ. Σαπέν: «Θα ασχοληθούμε με το χρέος σας το φθινόπωρο»

Μ. Σαπέν: «Θα ασχοληθούμε με το χρέος σας το φθινόπωρο»

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γαλλία, ο Μισέλ Σαπέν ανήκει σε εκείνα τα μέλη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης τα οποία χαίρουν εκτίμησης από τον λαό. Ηρεμος, ευθύς και γνώστης του αντικειμένου του, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και στην Ελλάδα. Λίγο προτού συναντηθεί με τρεις Ελληνες υπουργούς, παραχώρησε στην «Κ» συνέντευξη.

– Κατ’ αρχάς, κ. Σαπέν, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πρόκληση της επόμενης Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ;

– Σήμερα αυτό που απασχολεί τους Γάλλους είναι να ανακτήσει η Ευρώπη και ειδικότερα η Ευρωζώνη και, φυσικά, κάθε μία από τις χώρες-μέλη, εκ των οποίων και η Γαλλία, μια ικανοποιητική ανάπτυξη, προκειμένου το δημόσιο έλλειμμα να μπορέσει να συνεχίσει να μειώνεται σε ευνοϊκές συνθήκες. Δεν πρόκειται για μια αναμέτρηση μεταξύ του «σοβαρού» προϋπολογισμού έναντι της ανάπτυξης, αλλά στην υπηρεσία της ανάπτυξης. Αυτή η ισορροπία μάς φαίνεται απαραίτητη και αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της γαλλικής πρότασης, όπως έχει υιοθετηθεί από τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και το σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Αυτή είναι επομένως η πρόκληση της επόμενης Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

– Ναι, αλλά η υπέρμετρη λιτότητα δεν είναι απαραίτητα θετική. Το βλέπουμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Πιστεύετε ότι η συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν η σωστή;

– Η συνταγή εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με εξαιρετικά άγριο, βίαιο και σκληρό τρόπο για την οικονομία και τον ελληνικό λαό. Αλλά αν κοιτάξουμε τα αποτελέσματα σήμερα, η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει εκεί προς το συμφέρον της ίδιας αλλά και του ευρώ. Εάν η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει το ευρώ, και άλλες χώρες θα την είχαν ακολουθήσει, με αποτέλεσμα η Ευρωζώνη να κινδυνεύσει με κατάρρευση. Από αυτή την άποψη, υπήρξε θετική εξέλιξη: η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρωζώνη. Παρατηρούμε, επίσης, σταδιακή επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, βλέπω ότι η ανεργία άρχισε να μειώνεται. Ακόμη, ότι η Ελλάδα, και πρέπει να είναι υπερήφανη γι’ αυτό, ξαναβρίσκει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Ετσι, από μια άποψη, τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των υπογεγραμμένων συμφωνιών με την Ε.Ε, έχουν αποδώσει καρπούς. Παρ’ όλα αυτά, η κοινωνική κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, γι’ αυτό πρέπει οι προσπάθειες να συνεχιστούν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία. Ομως αυτό πρέπει να γίνει με ισχυρότερη δύναμη θέλησης.

– Κατά την άποψή σας, η Ελλάδα έχει διαφύγει τον κίνδυνο;

– Η Ελλάδα έχει βγει από τη ζώνη της αναταραχής, από το επίκεντρο της καταιγίδας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παραμένει εντελώς εκτός κινδύνου. Βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική, χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική κατάσταση, και αυτό της επιτρέπει να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τη ζώνη της καταιγίδας. Τα πιο σκληρά μέτρα ανήκουν στο παρελθόν, αν και συμφωνώ ότι είναι ακόμα δύσκολες οι συνθήκες για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

– Πώς η Γαλλία θα μπορούσε να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα την Ελλάδα; Το Παρίσι θα υποστηρίξει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη μορφή ενός «κουρέματος»;

– Κατ’ αρχάς, σήμερα η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας με μια βοήθεια ύψους 43 δισ. ευρώ. Εξάλλου, υπάρχει προθυμία υποστήριξης μια σειράς πρωτοβουλιών, ιδίως ως προς το εγχείρημα της ίδρυσης ενός θεσμικού οργάνου για την ανάπτυξη, στο οποίο η χρηματοδοτική συνεισφορά της Γαλλίας θα είναι 30 εκατ. Είμαστε επίσης από τους πρώτους που συμβάλαμε στην παροχή τεχνικής βοήθειας και, κυρίως, στη διαχείριση των φόρων, οπότε η Γαλλία βοηθά και θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα. Κατόπιν, τίθεται το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τις ανάγκες της Ελλάδας, θα εξετάσουμε από κοινού τη συνολική κατάστασή του αυτό το φθινόπωρο. Με βάση τις πληροφορίες που θα έχουμε, θα λάβουμε αποφάσεις σε θέματα χρηματοδότησης. Η Ελλάδα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η Γαλλία και το Eurogroup θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, αλλά, όσον αφορά το χρέος, είναι πολύ νωρίς για να πούμε περισσότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή