Γιώργος Π. Μυλωνάς: «Η διεθνής εμπειρία μου με βοήθησε να εκτιμώ τις χαρές της συνεργασίας»

Γιώργος Π. Μυλωνάς: «Η διεθνής εμπειρία μου με βοήθησε να εκτιμώ τις χαρές της συνεργασίας»

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανος ως Ελληνας;

Οταν Ιρλανδοί συνάδελφοι επισκέφτηκαν το εργαστήριό μας στο Imperial την περίοδο που έμπαιναν σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης και λιτότητας. Σχολιάζοντας το γεγονός και αναγνωρίζοντας τις ομοιότητες με την Ελλάδα, μου είπαν: Οι Ελληνες τουλάχιστον κατεβαίνετε στους δρόμους για να διαδηλώσετε… Περιπτώσεις όπως η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ή πρωταθλήματα ποδοσφαίρου δεν με αγγίζουν για περισσότερους από έναν λόγους.

Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εμπειρία σας;

Με έκανε πιο ανοικτό και δεκτικό στον πολυφυλετισμό και στη διαφορετικότητα, με βοήθησε να αναγνωρίζω τον τρόμο του μετανάστη ακόμη και όταν αυτός βρίσκεται στις καλύτερες συνθήκες, να εκτιμώ τα οφέλη της σωστής οργάνωσης καθώς και τις χαρές και τα θετικά της συνεργασίας.

Τι πιο πολύτιμο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;

Την ευκαιρία να… μην περάσω στο Πολυτεχνείο. Ετσι, είχα μια καλή δικαιολογία -και το χρόνο- να αφεθώ στην ξεγνοιασιά και την ανεμελιά μιας παρατεταμένης εφηβείας και να συλλέξω τα εμπειρικά εφόδια που αυτή έχει να προσφέρει. Η οικογένειά μου και κάποιοι καλοί φίλοι αντιπροσωπεύουν για εμένα την ελληνική παιδεία.

Πού υπερέχουμε και σε τι υστερούμε ως Ελληνες;

Υπερέχουμε στην πλούσια ιστορία, στο δέσιμό μας με τον τόπο και την οικογένειά μας, στην τύχη την έξοδο από τη μήτρα της μάνας μας να τη διαδέχονται η αγκαλιά της θάλασσας και η ζεστασιά του ήλιου. Υστερούμε στο ότι είμαστε ξερόλες, καχύποπτοι, ζηλεύουμε τις επιτυχίες του διπλανού μας και έχουμε μια τάση να επαναπαυόμαστε στην πλούσια ιστορία μας.

Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Με αξιοκρατία, διαφάνεια, σωστή διαχείριση πόρων, οργάνωση, κίνητρα (σε φοιτητές και καθηγητές), άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και με ουσιαστική επιτήρηση από το κράτος, ώστε να μην είναι ούτε μαγαζάκι ούτε απροσπέλαστο από τα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτομία;

Θα φρόντιζα η εκπαίδευση να είναι εστιασμένη στην έρευνα και τη συνεργασία με επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους θα πρέπει να επενδύουν στην έρευνα.

Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;

Οπουδήποτε δεν στραγγαλίζεται από τη μετριότητα.

Τι ουσιαστικό μπορεί να δώσουν στη χώρα οι διακεκριμένοι του εξωτερικού;

Εξωθεν καλή μαρτυρία, βοήθεια σε Ελληνες που πραγματικά επιθυμούν να σπουδάσουν σε καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού και την εμπειρία τους σε επιτυχώς δοκιμασμένες δομές.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον συνάδελφό σας που παραμένει και βιώνει την ελληνική πραγματικότητα;

Αν έχει τη δυνατότητα, να εργαστεί στο εξωτερικό, έστω και για λίγο.

Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση – και ποιο είναι;

Οχι. Κάποιες θετικές αλλαγές υπάρχουν, αλλά είναι καταπλακωμένες από το τεράστιο κοινωνικό κόστος. Θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί από καιρό χωρίς το δόγμα του σοκ και του δέους.

Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;

Ψυχή, δεν έχω καν φύγει! Σώματι, θα επέστρεφα εάν είχα μια ελπίδα προοπτικής και σταθερότητας και την αίσθηση πως η επαγγελματική ζωή είναι στα χέρια μου.

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;

Την εποικοδομητική δυσπιστία, την ευθύτητα, τη μερική έλλειψη πολιτικής ορθότητας και τη φέτα, ως συνοδεία σχεδόν σε όλα τα φαγητά.

Ο Ελληνας ήρωάς σας.

Η πλειονότητα των Ελλήνων που καλούνται να ανεχτούν ένα μικρό ποσοστό ανεγκέφαλων και ανιστόρητων «πατριωτών».

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.

Το φως.

Το πρόσωπο που νοσταλγώ.

Οι φίλοι μου.

Η γεύση που συχνά ανακαλώ.

Πικρία από κάποιες βιωματικές μνήμες.

Η πιο ελληνική μου λέξη.

Θάλασσα.

Τι παίρνω μαζί μου φεύγοντας από την Ελλάδα.

Θαλπωρή.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

1998

Φεύγω για την Αγγλία με ελάχιστη γνώση Αγγλικών. Ξεκινώ να εργάζομαι στο τμήμα των Mechatronics του University of Sussex, ενώ αρχίζω και μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη των Υπολογιστών στο Imperial College του Λονδίνου.

2008

Ολοκληρώνω το διδακτορικό μου στην καταγραφή και χρήση οφθαλμικών κινήσεων (eye-tracking) για τον ασφαλή χειρισμό χειρουργικών ρομπότ και μεθόδων ιατρικής απεικόνισης.

2012

Αναλαμβάνω τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του Hamlyn Centre for Robotic Surgery.

2014

Πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα της χρήσης ενός νέου χειρουργικού μηχανισμού που εφηύρα. Θα κάνει τις ρομποτικές επεμβάσεις πολύ προσιτές οικονομικά – μέσω φυσικών οπών ή μιας τομής στο δέρμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή