Εντονο ενδιαφέρον ξένων ομίλων για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Εντονο ενδιαφέρον ξένων ομίλων για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανικά, κινεζικά και καναδικά funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων στη χώρα μας, αποκαλύπτει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» η υπουργός Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη. Παράλληλα, επισημαίνει το ενδιαφέρον μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων να αποκτήσουν παρουσία στον ελληνικό τουριστικό προορισμό, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Four Seasons.

H κ. Κεφαλογιάννη τονίζει ότι έχει δώσει οδηγίες προς όλες τις υπηρεσίες για τη διενέργεια συνεχών ελέγχων στον χώρο των ιδιωτικών κατοικιών που πλέον, βάσει της νομοθεσίας, έχουν τη δυνατότητα νόμιμης τουριστικής λειτουργίας. Ηδη, συμπληρώνει, οι έλεγχοι αποδίδουν, καθώς έχουν βεβαιωθεί τα πρώτα πρόστιμα. Να σημειωθεί ότι, για κάθε περίπτωση κατοικίας που βεβαιώνεται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες ότι ενοικιάζεται παράνομα, χωρίς δηλαδή να διαθέτει το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 50.000 ευρώ.

Παράλληλα, η υπουργός Τουρισμού αναφέρει ότι επιταχύνθηκε η διεκπεραίωση εκκρεμών υποθέσεων παραβάσεων που συσσωρεύονταν για χρόνια στο υπουργείο και αφορούσαν το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την κύρωση προστίμων ύψους 2,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εκφράζει τη θέση ότι φαινόμενα που εκθέτουν τον ελληνικό τουρισμό πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά.

– Με δεδομένο ότι η φετινή περίοδος εξελίσσεται θετικά, ποια είναι η προετοιμασία του υπουργείου Τουρισμού για το 2015;

– Με το τελευταίο νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε ένα σύνολο σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την πλήρη αναμόρφωση του τουριστικού προϊόντος. Υλοποιώντας τη στρατηγική μας, στοχεύουμε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό. Τα μηνύματα από τις επαφές μας με την παγκόσμια αγορά μάς κάνουν να αισιοδοξούμε. Αυτά όμως δεν αρκούν. Προετοιμαζόμαστε για τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, με πρώτο σταθμό το Λονδίνο τον Νοέμβριο. Εκεί θα παρουσιάσουμε νέες σημαντικές πρωτοβουλίες για το 2015.

– Πώς επηρεάζουν την επιχειρηματική τουριστική αγορά οι διατάξεις του νομοσχεδίου;

– Με τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει διαμορφώσαμε ένα άκρως φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Απλοποιήσαμε τις διατάξεις για τα τουριστικά καταλύματα, αναπτύξαμε τον θεματικό τουρισμό, ενισχύσαμε τις υφιστάμενες διατάξεις για τις τουριστικές υποδομές. Σας δίνω χαρακτηριστικό παράδειγμα τον οινοτουρισμό ή τον αγροτουρισμό. Δίνουμε εφόδια και κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Είμαι βέβαιη ότι θα τα εκμεταλλευτεί για την ανάπτυξη του κλάδου.

– Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα ξένων ομίλων που έχουν ενημερώσει το υπουργείο ότι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα; Και αν ναι, τι ζητάνε από την ελληνική πλευρά για να τις υλοποιήσουν;

– Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό από σημαντικούς ομίλους, όπως, για παράδειγμα, η Four Seasons. Παράλληλα, αμερικανικά, κινεζικά και καναδικά funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό δείχνει το υψηλό επίπεδο του ελληνικού τουρισμού. Το one stop shop και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας ήδη λειτουργούν θετικά.

– Τι ενέργειες κάνει το υπουργείο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας στον χώρο του τουρισμού;

– Η διαδικασία απόκτησης σήματος λειτουργίας των ιδιωτικών κατοικιών που νομοθετήσαμε ήδη θεωρείται διεθνώς καλή πρακτική. Εκατοντάδες νέα σήματα αποδίδονται κάθε μήνα. Εχουμε δώσει σαφείς οδηγίες προς όλες τις υπηρεσίες για τη διενέργεια συνεχών ελέγχων. Αυτοί αποδίδουν και έχουμε τις πρώτες βεβαιώσεις προστίμων. Παράλληλα, επιταχύναμε την επιβολή κυρώσεων ύψους 2,2 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες υποθέσεις παραβάσεων που συσσωρεύονταν για χρόνια στο υπουργείο. Φαινόμενα που εκθέτουν τον ελληνικό τουρισμό πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι δεν αρκούν οι έλεγχοι. Το κρίσιμο είναι να καλλιεργηθεί επαγγελματική συνείδηση σε όλους όσοι εμπλέκονται με τον τουρισμό. Να περάσουμε επιτέλους σε ένα στάδιο ωριμότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή