Λαφαζάνης: «Ανοιχτός» ο ΣΥΡΙΖΑ σε στελέχη ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

Λαφαζάνης: «Ανοιχτός» ο ΣΥΡΙΖΑ σε στελέχη ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

6' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της διεξαγωγής εκλογών «χθες», με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, καθώς «τα εκλογικά συστήματα δεν αλλάζουν στην προεκλογική, με την ευρεία έννοια, περίοδο», τάσσεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην «Κ», τοποθετώντας τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου «σε εκλογικά ουδέτερο χρόνο». Ο κ. Λαφαζάνης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης στελεχών προερχόμενων από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί «να μην έχουν ευθύνη στην ψήφιση και εφαρμογή νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών». Αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, αποκρούει ως «κινδυνολογία και παραπλάνηση» την κριτική της κυβέρνησης, ενώ παραπέμπει στην περαιτέρω επεξεργασία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ την αποσαφήνιση ζητημάτων όπως ο προσδιορισμός της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

– Η αιτιολόγηση της χρηματοδότησης όσων εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, κ. Λαφαζάνη, δέχθηκε κριτική ως μη επαρκής και πειστική ακόμη και από οικονομολόγο που θεωρείται φίλα προσκείμενος στο κόμμα σας. Πιστεύετε ότι η κριτική αυτή έχει βάση; Αν η Ευρώπη εμφανισθεί αρνητική στις προτάσεις σας για αναπροσανατολισμό δράσεων του ΕΣΠΑ και άντληση χρημάτων από τα διαθέσιμα του ΤΧΣ πώς θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμά σας;

– Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη δεν εξήγγειλε το πλήρες επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια δέσμη άμεσων παρεμβάσεων ανακούφισης των πιο φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας μας και επανεκκίνησης της οικονομίας. Αυτές οι παρεμβάσεις τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και των εσόδων συνοδεύονται από μια σοβαρή προσπάθεια κοστολόγησης. Ασφαλώς κάθε καλόπιστη κριτική στο περιεχόμενο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και στην αποτίμησή τους είναι καλοδεχούμενη και υποβοηθητική. Δυστυχώς, όμως, το κυβερνητικό μπλοκ και πολλά εκ των μέσων ενημέρωσης αντιμετώπισαν τις προγραμματικές θέσεις της Θεσσαλονίκης ως ευκαιρία μιας άνευ προηγουμένου κινδυνολογίας και παραπλάνησης. Από κει και πέρα, η αναθεώρηση των δράσεων του πακέτου ΕΣΠΑ δεν είναι καθόλου κάτι ασύνηθες, ενώ τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι χρήματα του Δημοσίου που έχουν καταγραφεί στο δημόσιο χρέος και ζητείται να αξιοποιηθούν από ένα κυρίαρχο κράτος για σκοπούς συμβατούς με τους συνομολογημένους. Μια πεισματική άρνηση από την πλευρά της Ε.Ε. για τη χρήση αυτών των πόρων προς κατευθύνσεις που θα διαθέτουν και τη νωπή λαϊκή έγκριση, θα ήταν αρκετά παράδοξη.

– Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ομιλία του σε ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου του ΤΧΣ. Καλύπτει αυτή η αναφορά παλαιότερη θέση του κόμματός σας για τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο; Μπορεί να γίνει αποτελεσματική διαχείριση θεμάτων όπως τα «κόκκινα δάνεια» ή η παροχή ρευστότητας στην αγορά με τον ρόλο του Δημοσίου να περιορίζεται στον έλεγχο του ΤΧΣ;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόσφατο Συνέδριό του δεσμεύτηκε και σωστά ότι θα θέσει τις τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο, προκειμένου να διαδραματίσουν αποκλειστικά ένα κρίσιμο αναπτυξιακό, παραγωγικό και κοινωνικό ρόλο διεξόδου και ανασυγκρότησης.

Σήμερα το ΤΧΣ διαθέτει τη μετοχική πλειοψηφία στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και ισχυρότατο ποσοστό στην τέταρτη. Αν ανακοπούν οι υπό εξέλιξη σκανδαλώδεις και απαξιωτικές για το δημόσιο χρήμα κυβερνητικές απόπειρες ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και το Δημόσιο, με νομοθετική ρύθμιση, αναλάβει άμεσα τον έλεγχο του ΤΧΣ, του οποίου, άλλωστε, τα κεφάλαια είναι δάνεια του Δημοσίου, τότε σε σημαντικό βαθμό υλοποιείται η συνεδριακή μας θέση για τις τράπεζες. Με κυβέρνηση της Αριστεράς και ένα Δημόσιο να έχει τον κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο στις τράπεζες, μπορούν κάλλιστα να προωθηθούν με τον πλέον αποτελεσματικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό τρόπο οι κρίσιμες υποθέσεις της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» και της παροχής ευνοϊκής ρευστότητας στην οικονομία.

– Πού τοποθετείται ο πήχυς για προσδιορισμό της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να αντληθούν τα χρήματα που υπολογίζετε, ιδιαίτερα έπειτα από μια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών;

– Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί σε κάθε περίπτωση. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω με ακρίβεια ποιο θα είναι το όριο που θα τοποθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε από κει και πάνω να επιβάλλεται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Είναι ένα θέμα το οποίο μελετάμε και επεξεργαζόμαστε, ώστε αυτό που θα πούμε να είναι υπεύθυνο και σοβαρό. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαιώνουμε απολύτως τους πολίτες ότι φόρος κατοχής δεν πρόκειται να επιβληθεί σε καμία μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, με την ευρύτερη δυνατή έννοια της τελευταίας. Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θα έχει καμία επιβάρυνση από τον υπό διαμόρφωση ΦΜΑΠ μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Τελεία και παύλα.

– Στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν ακούσαμε τίποτα σχετικά με τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και για τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι σήμερα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Ποιες είναι οι θέσεις σας επί αυτών των ζητημάτων;

– Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ περιορίστηκε να εξαγγείλει μερικές και μόνο άμεσες φορολογικές παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και άλλες. Δεν εξήγγειλε, όμως, τις πλήρεις κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα απλό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, τις οποίες, με βάση το υπάρχον πρόγραμμα, τις επεξεργαζόμαστε περαιτέρω και σύντομα θα είμαστε σε θέση να τις παρουσιάσουμε. Στο πλαίσιο αυτό θα δώσουμε πολύ συγκεκριμένες και υπεύθυνες απαντήσεις στα ερωτήματά σας. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι στη δική μας αντίληψη δεν είναι δυνατόν να καλούνται να πληρώσουν φόρους και μάλιστα επαχθέστατους, νοικοκυριά για εισοδήματα που δεν έχουν ή είναι ανύπαρκτα. Οπως δεν είναι δυνατόν οι επαγγελματίες να εκλαμβάνονται συλλήβδην ως φοροφυγάδες και μέσα στην κρίση να φορολογούνται ανεξαιρέτως ως τέτοιοι, ακόμα και για εισοδήματα κάτω του ορίου επιβίωσής τους.

– Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.λπ. Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τις αλλαγές αυτές ή θα ανακόψει την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών;

– Οι μνημονιακές δεσμεύσεις για δήθεν «μεταρρυθμίσεις» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, είναι «μεταρρυθμίσεις» για την περαιτέρω κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, την περαιτέρω εξουθενωτική μείωση μισθών και συντάξεων, τη μεγαλύτερη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη συρρίκνωση των μικρομεσαίων επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε όφελος των μεγάλων συγκεντρώσεων στις αγορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να εφαρμόσει τέτοιου είδους νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει άμεσα τα Μνημόνια και τους όρους τους και θα προχωρήσει στην εφαρμογή του δικού του αντιμνημονιακού προοδευτικού προγράμματος ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της χώρας, με επίκεντρο τη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων και την ανάπτυξη.

– Εκλογές πότε και με ποιο εκλογικό σύστημα;

– Οι εκλογές θα έπρεπε να είχαν γίνει «χθες» και ασφαλώς τα εκλογικά συστήματα δεν αλλάζουν στην προεκλογική, με την ευρεία έννοια, περίοδο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές σκοπιμότητες. Από κει και πέρα, θέση μας είναι η απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την προώθησή της σε εκλογικά ουδέτερο χρόνο.

– Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση υπάρχει θέση για πολιτικά στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ;

– Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ανοιχτά σε ευρύτερες προσωπικότητες με αγωνιστική παρουσία και αξιοπιστία, που θα ριζοσπαστικοποιούνται και δεν θα έχουν ευθύνη στην ψήφιση και εφαρμογή νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών.

– Είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ; Σε ποιες δυνάμεις θα απευθυνθεί μέσα στη Βουλή σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, δεδομένου ότι το ΚΚΕ εμφανίζεται απόλυτα αρνητικό σε συνεργασία; Η μη επίτευξη αυτοδυναμίας σημαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ νέα προσφυγή στις κάλπες;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδιώξει, και αυτό είναι απόλυτα θεμιτό, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν πρέπει, όμως, να συγχέουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρέπει να επιδιώξει συνεργασίες ή και ψήφους ανοχής σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Εγώ δεν αποκλείω καθόλου τη δυνατότητα μιας συνεργασίας με το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς στο νέο μετεκλογικό σκηνικό. Από κει και πέρα, συνεργασίες θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο όταν υπάρχουν εχέγγυα αξιοπιστίας και στη βάση συνεπούς εφαρμογής ενός αντιμνημονιακού προοδευτικού προγράμματος. Είμαι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη δύναμη με πολύ μεγάλη διαφορά στις επικείμενες εκλογές και ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι σίγουρο και ελπιδοφόρο μετεκλογικό γεγονός για πρώτη φορά στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή