«Σοφή η κίνηση για έξοδό σας από το Μνημόνιο»

«Σοφή η κίνηση για έξοδό σας από το Μνημόνιο»

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η απόπειρα Σαμαρά για έξοδο από το Μνημόνιο αποτελεί «σοφή κίνηση» εκτιμά ο Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, ο αρμόδιος αναλυτής της ευρωπαϊκής οικονομίας στο Ινστιτούτο Πίτερσον, το σημαντικότερο ίσως στις ΗΠΑ για οικονομικά θέματα. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι αγορές βλέπουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς πιο ρεαλιστικές θέσεις και υπό αυτό το πρίσμα δεν θα αντιδράσουν υπερβολικά εάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ περιγράφει ως μεγαλύτερο κίνδυνο το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.

– Πώς βλέπετε την απόπειρα Σαμαρά για έξοδο από το μνημόνιο;

– Είναι σαφής η πολιτική στόχευση μιας τέτοιας κίνησης. Το ίδιο έκανε και η πορτογαλική κυβέρνηση. Αυτό θα έκανε κάθε πρωθυπουργός που επιθυμεί να διατηρηθεί στην εξουσία. Ισως να πρόκειται τελικά για σοφή κίνηση. Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

– Τι εννοείτε;

– Στην πορεία θα αυξάνονται οι τριβές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Η τρόικα θα τελειώσει τον Δεκέμβριο αφού θα ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και ίσως ο τερματισμός της παρουσίας και του ΔΝΤ να αποτελεί λογική εξέλιξη. Καθώς στο μνημόνιο του ΔΝΤ για την Ουκρανία θα γίνονται αλλαγές που είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα περιλαμβάνουν και αναδιάρθρωση του χρέους, η απόσυρση του Ταμείου από την Ελλάδα θα αφαιρέσει μια αβεβαιότητα. Θα αποτρέψει πολλούς επενδυτές από το να αναμένουν, λόγω της εμπλοκής του ΔΝΤ, αναδιάρθρωση χρέους και στην Ελλάδα, αφού θα έχει γίνει στην Ουκρανία. Και εκεί μέχρι πριν από μερικούς μήνες επέμεναν ότι δεν επρόκειτο να γίνει.

– Και οι εταίροι;

– Είτε αρέσουν είτε όχι, ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του είναι το καλύτερο που έχει να προσφέρει η Ελλάδα σήμερα. Υπό αυτό το πρίσμα είναι σοφή κίνηση. Δεν θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις αγορές.

– Αλλά όποτε έγινε αναφορά σε έξοδο, τα σπρεντς ανέβηκαν.

– Αν η εξέλιξη λάβει τη μορφή σύγκρουσης, «η τρόικα φεύγει και εγώ κάνω ό,τι θέλω», τότε ναι, θα υπάρξουν προβλήματα. Για αυτό πρέπει να διαπραγματευθούν μια ευφυή λύση. Υπάρχει η «μετά μνημόνιο επιτήρηση» που ακολουθεί πάντα. Μπορείς να προβάλεις το πολιτικό επιχείρημα «τελειώνει το μνημόνιο», αλλά την ίδια ώρα οφείλεις να συνεχίζεις τις μεταρρυθμίσεις.

– Η διαχείριση του χρέους θα περάσει πλήρως στους Ευρωπαίους;

– Το χρέος της Ελλάδας έχει αναλάβει έτσι κι αλλιώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η θέση του είναι πολύ σαφής, οπότε με την αποχώρηση του ΔΝΤ αφαιρείται κάθε προοπτική σύγχυσης.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία;

– Η σύντομη απάντηση είναι, όχι. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει έξοδο από το ευρώ, αλλά το τέλος της τρόικας και του μνημονίου. Για το «κούρεμα», εντάξει, το λένε…

– Κάποιοι μίλησαν για επιμήκυνση στα 100 χρόνια.

– Εκεί μπορεί να υπάρξει συζήτηση. Λένε 100, θα τους πουν 50, μπορεί να συμφωνήσουν στα 60. Κάπως έτσι θα πάει. Το να πει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί σε μετριοπαθές κόμμα θα ήταν υπερβολικό. Αλλά και το να λέει ότι είναι ταυτόσημος με το χάος είναι επίσης λάθος. Δεν νομίζω ότι εάν κερδίσει τις εκλογές οι αντιδράσεις των αγορών θα είναι εκρηκτικές όπως θα συνέβαινε αν κέρδιζε το 2012. Οι αγορές έχουν ηρεμήσει, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, όπως μου είπατε και εσείς, ένα διαφορετικό κόμμα σε σχέση με πριν από δυόμισι χρόνια. Επίσης, και αυτό έχει σημασία, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ διαφορετική θέση. Θα υπάρξουν, φυσικά, κίνδυνοι αν έρθει στην εξουσία, αν δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση ή αν διχαστεί και διασπαστεί και έχουμε τελικά μήνες αστάθειας. Αυτός θα έλεγα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα.

– «Κούρεμα» χρέους;

– Δεν υπάρχει περίπτωση για «κούρεμα». Αποκλείεται. Ο μόνος δρόμος είναι η επιμήκυνση και τα επιτόκια. Το ΔΝΤ ως οργανισμός λειτουργεί με κανόνες που επιβάλλουν την αποπληρωμή των δανείων που έχει παράσχει εντός ολίγων ετών, συνήθως επτά. Αντίθετα, ο ΕΜΣ είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα. Εάν κρίνει ότι είναι προς όφελος της Ευρώπης, δεν χρειάζεται καν να αποπληρωθεί.

– Η πιθανή λύση για τα επιτόκια;

– Θα μπορούσαν να «κλειδώσουν» τα πολύ χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ για την Ελλάδα με κάλυψη από τον ΕΜΣ. Αν γλυτώνεις σαν χώρα 4% του ΑΕΠ σου σε τόκους, σε 20 χρόνια έχεις μεγάλο όφελος που ισοδυναμεί με σημαντικό «κούρεμα». Αν το κάνεις για 40 χρόνια, τα οφέλη είναι τεράστια. Προς τα εκεί πάμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή