Κώστας Ανδριοσόπουλος: «Το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να περικλείεται από επιχειρήσεις ή να τις εκκολάπτει»

Κώστας Ανδριοσόπουλος: «Το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να περικλείεται από επιχειρήσεις ή να τις εκκολάπτει»

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κώστας Ανδριοσόπουλος είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Ενεργειακής Οικονομίας στο ESCP Europe Business School στο Λονδίνο και διευθυντής του κέντρου ενεργειακής διοίκησης Research Centre for Energy Management (RCEM) και αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΔΕΠΑ.

Πότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανος ως Ελληνας;

Κάθε φορά που μαθαίνω για κάποια ελληνική επιτυχία ανά τον κόσμο, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.  Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και περηφάνια υποδέχτηκα τις ανακοινώσεις για τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αμφίπολη και στα Αντικύθηρα.

Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εμπειρία σας;

Να έχω έναν πιο διευρυμένο τρόπο σκέψης και να βλέπω τα πράγματα και τον κόσμο γύρω μου με άλλο μάτι και από μια πιο θετική σκοπιά. Εάν υπάρχει θέληση, δεν υπάρχουν όρια για οτιδήποτε έχουμε ως στόχο να επιτύχουμε. 

Τι πιο πολύτιμο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;

Εθεσε ισχυρές βάσεις για την περαιτέρω εκπαίδευσή μου. Ταυτόχρονα με εφοδίασε με έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης που, ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες, μου επιτρέπει να παίρνω το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πού υπερέχουμε και σε τι υστερούμε ως Ελληνες;

Είμαστε εξαιρετικά πολυπράγμονες, με μια επιχειρηματική δυναμική που μπορούμε να αναπτύξουμε στο έπακρο και να επιτύχουμε πράγματα αξιοζήλευτα σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον. Yστερούμε λίγο στην απόλυτη τήρηση και εφαρμογή κανόνων – κάτι το οποίο συνδέεται με το ανεξάρτητο επιχειρηματικό μας πνεύμα. 

Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Χρειάζεται να υπάρξει εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων και των ερευνητικών κατευθύνσεων. Επίσης, θα πρέπει τα πανεπιστήμια να αποκτήσουν διοικητική αυτονομία με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις από την πολιτεία, αλλά, ταυτόχρονα, να προχωρήσουν στην εισαγωγή και την εφαρμογή της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα του προσωπικού, ξεκινώντας από τους καθηγητές.

Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτομία;    

Η επένδυση στην παιδεία και την έρευνα θα δώσει την ώθηση στην ανάπτυξη και την καινοτομία. Βασικός πυλώνας, λοιπόν, είναι το ελληνικό πανεπιστήμιο, που θα πρέπει να περικλείεται από επιχειρήσεις -ή να τις εκκολάπτει- οι οποίες θα ενισχύονται με καταρτισμένο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, έχοντας ως προτεραιότητα την εξωστρέφεια.

Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;

Απαιτείται άμεση ενίσχυση και υποστήριξη των άριστων επιστημονικών προσπαθειών στην Ελλάδα στο σύνολο των ερευνητικών και επιστημονικών πεδίων. Πολλοί Ελληνες επιστήμονες ερευνητές διαπρέπουν ακόμη και σήμερα με πενιχρά μέσα και μικρή στήριξη από προγράμματα αριστείας.

Τι ουσιαστικό μπορούν να δώσουν στη χώρα οι διακεκριμένοι του εξωτερικού;

Μπορούν να προσφέρουν με τη μεταφορά της τεχνογνωσίας που έχουν αποκτήσει στο εξωτερικό. Επιπροσθέτως, μόνο θετική μπορεί να είναι η αξιοποίηση του ευρύτερου επαγγελματικού και κοινωνικού τους δικτύου για την προώθηση της Ελλάδας και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Τι θα συμβουλεύατε έναν συνάδελφό σας που παραμένει και βιώνει την ελληνική πραγματικότητα;

Να προσπαθήσει να δει τα πράγματα με μια πιο θετική νότα, να αναζητήσει ευρύτερες συνεργασίες με συναδέλφους στο εξωτερικό και να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο τη σκληρή δουλειά, γιατί η πορεία της χώρας, και επομένως της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας πλέον, μόνο ανοδική μπορεί να είναι.

Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση – και ποιο είναι;

Ο ελληνικός λαός, μέσα από τις δυσκολίες που πέρασε και συνεχίζει να περνά, έμαθε να είναι πιο ανεκτικός   και, κατ’ ανάγκη, πιο ευρηματικός και εξωστρεφής. Τουλάχιστον για την εργατική νεολαία, έχει καταρρεύσει ο μύθος του απόλυτου κρατισμού που επικρατούσε μέχρι σήμερα.

Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;

Πάντοτε ήταν βαθιά μας επιθυμία, εμένα και της γυναίκας μου Χρυσούλας, να επιστρέψουμε. Απαραίτητο, βέβαια, για μια μόνιμη βάση είναι η βελτίωση της λειτουργίας των πανεπιστημίων, του επιχειρηματικού τοπίου και γενικότερα η επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι προϋποθέσεις αυτές για να υποστηριχθούν πρέπει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, ώστε να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι τόσο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί.  

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;

Οποτε το επιτρέπει το πρόγραμμα, προσπαθώ να απολαμβάνω έναν καφέ με φίλους ή συναδέλφους και τα Σαββατοκύριακα να ανταλλάσσουμε επισκέψεις με τις οικογένειές μας. Ευκαιρία για «να μπαίνουν» στην ελληνική κουλτούρα τα παιδιά μου – η Μαρία, 2½ ετών, και ο Δημήτρης, 1 έτους.

Ο Ελληνας ήρωάς σας.

Ο πατέρας μου. Ενας επιτυχημένος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, η συνδρομή και η καθοδήγηση του οποίου ήταν καθοριστικές, τόσο οικονομικά όσο και ηθικά, για να τεθούν τα θεμέλια μιας επιτυχημένης πορείας στη ζωή, της δικής μου και του αδερφού μου. 

Παιχνίδι με τις λέξεις

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.

Χωριό.

Το πρόσωπο που νοσταλγώ.

Η μητέρα μου.

Η γεύση που συχνά ανακαλώ.

Ελαιόλαδο.

Η πιο ελληνική μου λέξη.

Φιλότιμο.

Τι παίρνω μαζί μου φεύγοντας απ’ την Ελλάδα.

Εικόνες…

Σταθμοί στη ζωή του

1980: Γεννιέται στην Αθήνα και μεγαλώνει στο Αίγιο.

2004: Αποφοιτά από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και ∆ιοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

2006: Αποκτά με διάκριση ΜΒΑ & Master in Finance από το Northeastern University της Βοστώνης. 

2011: ∆ιδάκτορας του Cass Business School, του City University του Λονδίνου, και καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Ενεργειακής Οικονομίας στο ESCP Europe Business School. Ιδρυτής και διευθυντής του κέντρου ενεργειακής διοίκησης Research Centre for Energy Management (RCEM).

2014: Παράλληλα με τα καθήκοντα του καθηγητή στο ESCP Europe Business School, αναλαμβάνει τη θέση αντιπροέδρου ∆.Σ. της Ελληνικής ∆ημόσιας Επιχείρησης Αερίου (∆ΕΠΑ).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή