Σε ποινικά δικαστήρια οι φορολογικές συμφωνίες πολυεθνικών με το Λουξεμβούργο

Σε ποινικά δικαστήρια οι φορολογικές συμφωνίες πολυεθνικών με το Λουξεμβούργο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση της να φέρει την υπόθεση των ειδικών φορολογικών συμφωνιών του Λουξεμβούργου με πολυεθνικές εταιρείες από όλο τον κόσμο στα ποινικά δικαστήρια των χωρών, όπου έχουν την πραγματική τους έδρα οι εταιρείες, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωβουλευτής των Πρασίνων και πρώην εισαγγελέας κ. Ευα Ζολύ μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των «Κυνηγών της διαφθοράς», ενός δικτύου εισαγγελέων από όλο τον κόσμο που χρηματοδοτείται από την Νορβηγική κυβέρνηση. Η κυρία Ζολύ μίλησε στο περιθώριο της συνάντησης με την «Καθημερινή».

– Ποια είναι η διαφορά σε όσα ξέραμε μέχρι σήμερα από τις αποκαλύψεις των φορολογικών συμφωνιών του Λουξεμβούργου;

Ευα Ζολύ: Νομίζω ότι γνωρίζαμε ότι το Λουξεμβούργο ήταν πολύ φιλικό σε χολντινγκ εταιρείες ομίλων. Ξέραμε ότι γινόταν «φορολογική βελτιστοποίηση», όπως λέγεται η φοροαποφυγή. Τώρα το καινούργιο είναι ότι έχουμε τις φορολογικές συμφωνίες 340 εταιρειών δημοσιευμένες. Βλέπουμε το σχήμα που χρησιμοποιούσε η Pricewaterhouse Coopers για τους πολυεθνικούς πελάτες της. Τεχνητά στερούν τη Νορβηγία για παράδειγμα από φόρο εισοδήματος για να τον εισπράξει το Λουξεμβούργο και έπειτα εξαφανίζουν και εκείνο που θα έπρεπε να πληρώνουν σε φόρους στο Λουξεμβούργο. Ο φόρος είναι 29%…

– εξαφανίζεται μαγικά…

Ευα Ζολύ:..ναι είναι μαγεία πως το Λουξεμβούργο συμφωνεί αντί για 29% να πάρει 0.15% στα κέρδη. Διότι το Λουξεμβούργο θέλει μόνο να πάρει το εισιτήριο εισόδου (Gate fee) δεν τους ενδιαφέρει ο φόρος στο εισόδημα. Γιατί πρέπει ένας Νορβηγός οδοντίατρος, όπως φαίνεται από τις συμφωνίες να πληρώνει φόρο στο Λουξεμβούργο ή μια ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Δεν υπάρχει λόγος. Δεν παράγεται πλούτος από αυτούς στο Λουξεμβούργο. Είναι μόνο μια επιχείρηση στα χαρτιά την ώρα που οι Έλληνες πολίτες στερούνται φορολογικά έσοδα που θα ήταν χρήσιμα εδώ. Πρόκειται για άρρωστο σύστημα. Ο καπιταλισμός σκοτώνει τον καπιταλισμό. Εχει έρθει η στιγμή κάτι να κάνουμε …

– Η στιγμή για ποιο πράγμα; Ο πρόεδρος της ΕΕ κ Ζάν Κλώντ Γιουνκέρ λέει ότι αυτές οι συμφωνίες ήταν νόμιμες ;

Ευα Ζολύ: Ο Γιουνκέρ είναι εν μέρει υπεύθυνος για αυτές τις συμφωνίες που στοιχίζουν στους Ευρωπαίους  φορολογούμενους της απώλεια 1 τρις δολαρίων τον χρόνο. Είναι το παράδοξο της κατάστασης ότι αυτός ο άνθρωπος προσπαθεί να ξανασηκώσει την ευρωπαϊκή οικονομία στα πόδια της. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες, που θα έπρεπε να τον ελέγξουν εξ αιτίας των ευρωσκεπτικιστών, τον προστατεύουν και οι «Πράσινοι» στους οποίους ανήκω είναι ένα πολύ μικρό κόμμα.

– Λύνεται όμως αυτό το πρόβλημα με επιμέρους κρατικές ρυθμίσεις ή χρειάζεται μια συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ;

Ευα Ζολύ: Δουλεύω για αυτό 20 χρόνια. Ο ΟΟΣΑ είναι ένα κλάμπ πλούσιων χωρών που ανέχεται αυτή την πρακτική διότι αποτελεί μια έμμεση παράνομα επιδότηση στις εταιρείες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Η λύση δεν πρόκειται να έρθει από τον ΟΟΣΑ είναι πιο εύκολο να την αποφασίσει η ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G-20). Ομως και οι φορολογούμενοι πρέπει να κάνουν κάτι πχ οι Ελληνες φορολογούμενοι να μην αγοράζουν τις υπηρεσίες τους. Αλλά και οι εθνικές αρχές θα μπορούσαν πχ να αποφασίζουν εφόσον βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής να μην αποδέχονται ενδοεταιρικά δάνεια που ξεπερνούν το Λίμπορ κατά ένα ποσοστό που δεν είναι ρεαλιστικό και  προφανώς γίνεται για λόγους φορολογικής ελάφρυνσης. Μπορεί να διαχωρισθεί το εταιρικό –αστικό κομμάτι από το φορολογικό και να απαγορευθούν  τεχνητές οντότητες πχ μια εταιρεία με γραφεία 50 τετραγωνικών που κάνει 1,5 δις ευρώ κέρδη. Στη βάση αυτή μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί το ποινικό δίκαιο…

– Μα στο Λουξεμβούργο είναι νόμιμο λέει ο Γιούνκερ…

Ευα Ζολύ: Είναι μαγικό, είναι νόμιμο στο Λουξεμβούργο αλλά όχι στη χώρα που η εταιρεία έχει την έδρα της, στην Ελλάδα, τη Νορβηγία, τη Γαλλία. Αυτό μετράει. Δεν θα αργήσει να γίνει και η ποινική αποτίμηση αυτών που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες και τότε θα -αν απειληθούν με 10ετή φυλάκιση- θα αλλάξουν.

– Η ΕΕ κάνει έρευνα εναντίον της Apple και της Starbucks θεωρώντας αυτά τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα και τις εκπτώσεις στους φόρους που προκαλούν παράνομα κρατική ενίσχυση. Δεν είναι αυτός ένας καλύτερος δρόμος;

Ευα Ζολύ: Είναι ένας έξυπνος τρόπος να το κάνεις. Ηδη η Νορβηγία καταδίκασε την ΙΚΕΑ επειδή χρησιμοποιούσε για αυτόν τον λόγο το ολλανδικό φορολογικό καθεστώς. Ο Νορβηγός δικαστής απεφάνθη ότι ένα ενδοεταιρικό δάνειο με ψηλό επιτόκιο όταν τα επιτόκια στην Ευρώπη ήταν αρνητικά δεν είχε σχέση με την κοινή λογική. Φυσικά η εταιρεία άσκησε έφεση. Το νομικό μας σύστημα κτίσθηκε για να μας προστατεύει από την κρατική αυθαιρεσία  αλλά σήμερα απειλούμαστε από ιδιωτικά συμφέροντα. Η εξουσία έχει περάσει στα χέρια των ιδιωτών και αυτό το αντιλαμβάνεσαι όταν κοιτάξεις σε μία αίθουσα δικαστηρίου αντικρίζοντας 3 άτομα που εκπροσωπούν το κράτος και 60 μια πολυεθνική  εταιρεία. Εχουν προνόμιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή