Πάνος Κ. Πουλιάσης: Το αστέρι της επιστήμης στο Σίτι

Πάνος Κ. Πουλιάσης: Το αστέρι της επιστήμης στο Σίτι

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάνος Κ. Πουλιάσης είναι επίκουρος καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Εμπορευμάτων και Χρηματοοικονομικής, διευθυντής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Business Studies), μέλος του Διεθνούς Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών στο Cass Business School στο City University στο Λονδίνο και επισκέπτης καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Πότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανος ως Ελληνας;

Καθημερινά. Για την ιστορία του πολιτισμού μας και την επιρροή που έχει ασκήσει σε άλλους πολιτισμούς. Για τα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας. Για τους ανθρώπους που διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μαζί με το αίσθημα της υπερηφάνειας έρχεται και η ηθική υποχρέωση να στέκομαι οπουδήποτε αντάξιος της καταγωγής μου.

Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εμπειρία σας;

Το να ζεις την πραγματικότητα μιας άλλης χώρας είναι μια εμπειρία που σε ανταμείβει τόσο σε προσωπικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Είναι η αλληλεπίδραση με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, που συνιστά πηγή μάθησης και εξέλιξης.

Τι πιο πολύτιμο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;

Το ελληνικό δημόσιο σχολείο και το ελληνικό πανεπιστήμιο με καθόρισαν. Παρά τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος, είχα πρόσβαση σε μια ουσιαστική και σφαιρική παιδεία. Ας μην ξεχνάμε και τη συμβολή της οικογενειακής και κοινωνικής παιδείας -ανεκτίμητα αγαθά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας ως Ελλήνων.

Πού υπερέχουμε και σε τι υστερούμε ως Ελληνες;

Δεν νομίζω ότι υπερέχουμε ή υστερούμε. Το ανθρώπινο πνεύμα, η ικανότητα και το σθένος δεν έχουν έθνος.

Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Είναι ποιοτικό και την αποστολή του για πρόσβαση, μετάδοση και παραγωγή γνώσης την εκπληρώνει στο άρτιο. Για την ανταγωνιστικότητά του: διεθνοποίηση του ελληνικού πανεπιστημίου, συμμαχίες με τη βιομηχανία, αξιοκρατία, συστηματική αξιολόγηση του ακαδημαϊκού επιπέδου, αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων για διδασκαλία και έρευνα και αξιοποίηση των Ελλήνων επιστημόνων.

Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτομία;

Πρέπει να υιοθετηθεί μια νέα κουλτούρα και δυναμική, ένα αξιοκρατικό περιβάλλον πρόσβασης σε κεφάλαια. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει αποτελεσματικά και αυτόνομα θεσμικά όργανα που να διευκολύνουν τις διεθνείς συνεργασίες, τη διαφήμιση, την πληροφόρηση. Θα υποστήριζα την προώθηση κλάδων με αναπτυξιακή προοπτική, όπως της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της γεωργίας, της ναυτιλίας. Τα πανεπιστήμια, π.χ., να ενισχυθούν και ως ερευνητικά κέντρα, με προσανατολισμό την εφαρμοσμένη έρευνα. Η προώθηση καινοτόμων ιδεών και η πραγματοποίηση επωφελών έργων επιστημονικής έρευνας θα δημιουργήσουν προοπτικές επένδυσης και θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες.

Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;

Παντού, στις επιστήμες, στις τέχνες, στην επιχειρηματικότητα, στους ανθρώπους του μόχθου και, φυσικά, στην ελληνική οικογένεια. Το παράδοξο είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί η αναγνώριση και η στήριξή της.

Τι ουσιαστικό μπορούν να δώσουν στη χώρα οι διακεκριμένοι του εξωτερικού;

Ολοι έχουν την τιμή να είναι πρεσβευτές του ελληνισμού και την ευκαιρία να συμβάλλουν στη διαφήμιση του τόπου μέσω όχι μόνο της επαγγελματικής τους επιτυχίας, αλλά της εργατικότητας και της προσωπικής τους συμπεριφοράς.

Τι θα συμβουλεύατε έναν συνάδελφό σας που παραμένει και βιώνει την ελληνική πραγματικότητα;

Δεν είμαι αρμόδιος να το κάνω. Απλώς θα εξέφραζα σεβασμό προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που εκτελούν το έργο τους με συνέπεια παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση – και ποιο είναι;

Παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού, δεν είμαι βέβαιος ότι έχουμε κάνει ισάξια πρόοδο ώστε να συσταθεί μια σύγχρονη και δίκαιη ευρωπαϊκή χώρα όπου το κράτος υπηρετεί τον πολίτη.

Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;

Εάν υπήρχε μια αίσθηση ασφάλειας ότι την επαγγελματική μου προοπτική την καθορίζω εγώ. Στην παρούσα φάση, είμαι ευχαριστημένος και με τη δουλειά μου, και με τη ζωή μου στο Λονδίνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μου λείπει η Ελλάδα. Καθόλου απίθανο στο μέλλον να επανεξετάσω κάποια προοπτική επαναπατρισμού.

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;

Οι συνήθειες που είχα στην Ελλάδα δεν έχουν αλλάξει.

Ο Ελληνας ήρωάς σας.

Ο μέσος Ελληνας, που καθημερινά βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης και καταφέρνει να ελπίζει και να προσπαθεί για ένα καλύτερο αύριο.

Σταθμοί στη ζωή του

1981

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα.

2004

Πτυχίο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

2005

Μεταπτυχιακό δίπλωμα Ενέργειας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικής (CassBusinessSchool, CityUniversityLondon). Προσλαμβάνεται ως ερευνητής στο Διεθνές Κέντρο Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών στο City University.

2011

Διδακτορικό (City University). Διορισμός στη θέση του λέκτορα Ενεργειακής Οικονομίας, Εμπορευμάτων και Χρηματοοικονομικής.

2013

Επίκουρος καθηγητής στο City University. Με ερευνητικό έργο που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εργαλείων χρηματοοικονομικής πολιτικής και στρατηγικών αντιστάθμισης χρηματοοικονομικών κινδύνων στην αγορά της ενέργειας και της ναυτιλίας.

Παιχνίδι με τις λέξεις

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.

Ουζάκι με τους φίλους μου.

Το πρόσωπο που νοσταλγώ.

Οι γονείς μου.

Η γεύση που συχνά ανακαλώ.

Η αλμύρα της θάλασσας.

Η πιο ελληνική μου λέξη.

Βουρλίστηκα.

Τι παίρνω μαζί μου φεύγοντας απ’ την Ελλάδα.

Ομορφες αναμνήσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή