Συνέντευξη Σουλτς στην «Κ»: «Ρεαλιστικές λύσεις, όχι ρητορεία»

Συνέντευξη Σουλτς στην «Κ»: «Ρεαλιστικές λύσεις, όχι ρητορεία»

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι είναι κυβέρνηση και όχι ένα κόμμα που διενεργεί προεκλογική εκστρατεία», είναι το αυστηρό μήνυμα του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προς το κόμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Πίσω από τα χθεσινά χαμόγελα των δύο ανδρών στο Μαξίμου, φαίνεται ότι κρύβεται η βαθιά ανησυχία του κ. Σουλτς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Κ» ζητεί να αντικατασταθεί η προεκλογική ρητορική από «ρεαλιστικές λύσεις, αποδεκτές και από τις δύο πλευρές». Οξεία είναι, επίσης, η αντίδρασή του για τις πρώτες δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι «είναι δύσκολο από τη μία να αναμένει κανείς μία αναθεωρημένη κοινή προσέγγιση απέναντι στη χώρα σας και από την άλλη να διαφοροποιείται από τους υπολοίπους». Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απάντησε σε γραπτές ερωτήσεις της «Κ».

– Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού με την ελληνική κυβέρνηση; Κι αν ναι, ποιοι κατά τη γνώμη σας είναι οι τομείς στους οποίους θα μπορέσει η Ευρώπη να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ;

– Μία από τις βασικές λέξεις τις προσεχείς εβδομάδες θα είναι πράγματι η έννοια «συμβιβασμός». Αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα και να εμφανιστούν έτοιμες να ακούσουν και να κατανοήσουν η μία την άλλη.

– Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι «κόκκινες γραμμές» τις οποίες δεν θα έπρεπε να ξεπεράσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας;

– Δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να διατυπώσουμε υποθέσεις σχετικά τις «κόκκινες γραμμές» των δύο πλευρών και τις ενδεχόμενες υποχωρήσεις τους. Πάνω από όλα, όμως, δεν είναι η στιγμή για μεγαλόστομες δηλώσεις, που μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα. Θα ήταν καλό όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στην Ευρώπη και την Ελλάδα, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το αποτέλεσμα στην Ελλάδα και να εργαστούν για να δημιουργήσουν το πιο ήρεμο δυνατό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις.

– Θεωρείτε τις πρώτες δηλώσεις της νέας κυβέρνησης προκλητικές ή συνεπείς με την προεκλογική εκστρατεία;

– Οπως προείπα, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα σχόλια που προορίζονται για πηχυαίους τίτλους δεν θα αποτελέσουν το καλύτερο εργαλείο τις επόμενες εβδομάδες. Κι αυτό ισχύει για αμφότερες τις πλευρές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι τώρα είναι πλέον στην κυβέρνηση, δεν είναι ένα κόμμα που πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία. Οι εκλογές τελείωσαν, συγχαίρω τον ΣΥΡΙΖΑ για την εντυπωσιακή νίκη του, αλλά τώρα η ρητορική πρέπει να αντικατασταθεί από ρεαλιστικές λύσεις, αποδεκτές και από τις δύο πλευρές. Αυτά ισχύουν για κάθε κόμμα που μπαίνει στην κυβέρνηση, οπουδήποτε στον κόσμο. Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε με το ποιος λέει τι, ας καθήσουμε από κοινού να δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, πώς μπορεί η χώρα να κάνει χρήση του επενδυτικού προγράμματος της Κομισιόν, πώς μπορεί να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να εγγυηθεί ότι οι πλουσιότεροι στην Ελλάδα θα πληρώνουν τους φόρους τους.

– Φοβόσαστε ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να βρεθεί από ατύχημα εκτός Ευρωζώνης;

– Το Grexit δεν είναι προς το συμφέρον οιουδήποτε και δεν εντάσσεται στην ατζέντα.

– Ποια είναι η γνώμη σας για τη στάση της νέας κυβέρνησης στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας;

– Με εξέπληξαν οι δηλώσεις που έγιναν και το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση φάνηκε έτοιμη να εγκαταλείψει τόσο γρήγορα την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή έναντι της Ρωσίας, προκαλώντας ρήξη. Είναι δύσκολο από τη μία να αναμένει κανείς μία αναθεωρημένη κοινή προσέγγιση απέναντι στη χώρα του και από την άλλη να διαφοροποιείται από τους υπολοίπους και μάλιστα ως πρώτη ενέργεια μετά την ανάληψη της εξουσίας. Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα-μέλος, δεν θα έπρεπε να αισθάνεται ότι εκβιάζεται να υιοθετήσει μία θέση σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, πρέπει να καταλάβει ότι εκπροσωπεί μία χώρα-μέλος μιας ευρύτερης οικογένειας, που αντιμετωπίζει κάποιες σοβαρές απειλές. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι. Ελπίζω ότι οι δηλώσεις που έγιναν ήταν απλώς ένα σύμπτωμα της δύσκολης ωρίμανσης ενός κόμματος, νέου στην εξουσία και πως ο χρόνος μαθητείας θα είναι σύντομος.

Δείτε τις δηλώσεις Σουλτς μετά την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό: 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή