Οι βουλευτές θα ψηφίσουν συμφωνία με τους δανειστές

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν συμφωνία με τους δανειστές

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτίμηση ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση, τη «γραμμή» που θα δοθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ακόμη και στην περίπτωση που θα κληθούν να ψηφίσουν μια συμφωνία που ενδεχομένως δεν θα συμβαδίζει πιστά με τις προεκλογικές, αλλά και τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος, προβαίνει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Ο κ. Γιώργος Σταθάκης αποκαλύπτει σήμερα στην «Κ» τα χαρακτηριστικά του νέου νόμου για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, τον τρόπο χρηματοδότησης του δημόσιου φορέα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, αλλά και το πώς θα λειτουργούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (ΚΕΕΠ). Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς και στην εσωκομματική αντιπολίτευση για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «η στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπαγορεύεται από ιδεοληψίες».

– Τις προηγούμενες ημέρες συναντηθήκατε στην Αθήνα με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ και συμφωνήθηκε να έχετε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό. Τι ακριβώς προβλέπει αυτή η συνεργασία; Πώς θα καταφέρετε να συνταιριάξετε την αριστερή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικές του ΟΟΣΑ που χαρακτηρίζονται έως και νεοφιλελεύθερες;

– Στον ΟΟΣΑ, όπως και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, επικράτησε τις προηγούμενες δεκαετίες η ατζέντα της «συναίνεσης της Ουάσιγκτον», δηλαδή οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Τα αδιέξοδα που αυτές δημιούργησαν οδήγησαν στο ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης το 2008. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν θιασώτες αυτών των καταστροφικών πολιτικών, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα εναντιωνόταν. Το ίδιο προφανώς και ισχύει σήμερα. Ευτυχώς, οι προτάσεις του ΟΟΣΑ σήμερα δεν εξαντλούνται στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες. Η συνεργασία μας θα προκύψει στη βάση μεταρρυθμίσεων που εμπεριέχονταν στο πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης και αφορούν θέματα όπως ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η μείωση της γραφειοκρατίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αναβάθμιση του συστήματος των δημοσίων προμηθειών, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η αναβάθμιση της χώρας σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο.

– Μία από τις προτεινόμενες από τον ΟΟΣΑ μεταρρυθμίσεις ήταν όμως και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, με την οποία εσείς και από το βήμα της Βουλής διαφοροποιηθήκατε. Προτίθεστε να αλλάξετε τον νόμο;

– Τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά μόνο στις περιοχές που θα χαρακτηρίζονται τουριστικές. Ο τοπικός δήμος, ο τοπικός εμπορικός σύλλογος και σε κάποιο βαθμό και η περιφέρεια θα προσδιορίζουν ποια είναι η τουριστική περιοχή και πόσους και ποιους μήνες του χρόνου θέλουν να δουλεύουν Κυριακή. Εάν ο Δήμος Αθηναίων, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θέλουν να χαρακτηρίσουν τουριστική περιοχή το κέντρο της Αθήνας, είναι δικαίωμά τους.

– Εχετε προαναγγείλει τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν τα «κόκκινα» δάνεια. Από πού θα χρηματοδοτηθεί ο φορέας αυτός; Θα αγοράσει το Δημόσιο τα δάνεια από τις τράπεζες και αν ναι, ποια θα είναι η έκπτωση αυτή;

– Κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του σχεδίου εν δυνάμει υπάρχουν. Εμείς επιδιώκουμε το νέο ταμείο να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το ελληνικό Δημόσιο ακριβώς γι’ αυτό τα έχει δανειστεί – για να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα. Στην πορεία του όλου εγχειρήματος ο νέος οργανισμός θα μπορεί και να αυτοχρηματοδοτείται. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη μεταβίβαση και τη ρύθμισή τους θα αποσαφηνιστούν στην πορεία. Ο στόχος, όμως, είναι η διαχείριση των δανείων των νοικοκυριών που είναι κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

– Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κυβερνών πλέον κόμμα είχε επικρίνει επανειλημμένως την προηγούμενη κυβέρνηση για την ευνοϊκή πολιτική προς τις τράπεζες. Η «ελάφρυνση» των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του δημόσιου φορέα από το λεγόμενο «μαξιλάρι» του ΤΧΣ δεν αποτελούν ευνοϊκή πολιτική προς αυτές;

– Η κυβέρνησή μας έρχεται για να αλλάξει τη μορφή του τραπεζικού συστήματος, προς όφελος καταθετών και δανειοληπτών – πρωτίστως των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος από τα «κόκκινα» δάνεια αποτελεί απαραίτητο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Στόχος μας είναι να λύσουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα και ταυτόχρονα να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, τη χρηματοδότηση, δηλαδή, της πραγματικής οικονομίας.

– Θεωρείτε εύκολο να εγκριθεί από τη Βουλή μια συμφωνία με τους δανειστές μας η οποία δεν θα είναι κοντά στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

– Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Η όποια συμφωνία που θα τηρεί αυτές τις προϋποθέσεις νομίζω ότι θα περάσει εύκολα από τη Βουλή. Ο πρώτος και βασικότερος λόγος είναι η στήριξη που έχει αυτή η κυβέρνηση από πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών.

– Ναι, αλλά οι βουλευτές είναι αυτοί που ψηφίζουν.

– Δεν νομίζω ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση που έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

– Πώς καταλήξατε στην επιλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας;

– Είμαι θιασώτης της κεντροδεξιάς επιλογής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο. Θεωρώ ότι δείχνει πως το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση πρέπει να έχει ισορροπία στους πολιτειακούς θεσμούς.

– Ποιες είναι οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες θα προχωρήσετε και ποιες είναι αυτές που θα ακυρώσετε; Στην περίπτωση αυτών που θα ακυρώσετε, εξετάζετε το ενδεχόμενο επαναπροκήρυξης των διαγωνισμών αλλά με διαφορετικούς όρους;

– Η στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπαγορεύεται από ιδεοληψίες. Είμαστε, όμως, αντίθετοι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε εξευτελιστικές τιμές – κάτι που συνέβη συχνά τα τελευταία χρόνια. Είμαστε, επίσης, αντίθετοι στην αντικατάσταση ενός δημόσιου μονοπωλίου από κάποιο ιδιωτικό. Το πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την τρόικα δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Οσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν πρόκειται να ανατραπούν εκτός από περιπτώσεις των οποίων τη νομιμότητα μπορούμε βάσιμα να αμφισβητήσουμε. Είμαστε ανοικτοί, όμως, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να στηριχθούν τα κοινωνικά ταμεία.

– Εχετε προαναγγείλει τη δημιουργία ΚΕΠ για τις επιχειρήσεις. Πώς ακριβώς θα λειτουργούν;

– Ο θεσμός των Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (ΚΕΕΠ) φιλοδοξεί να επιφέρει μια σημαντική τομή στην επαφή που έχουν οι επιχειρήσεις με το Δημόσιο, αντίστοιχη εκείνης που πέτυχαν τα ΚΕΠ στη σχέση του πολίτη με το Δημόσιο. Τα ΚΕΕΠ θα έχουν ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στις κρατικές υπηρεσίες για όλες τις τρέχουσες συναλλαγές τους, ενώ επιδιώκουμε στη συνέχεια να ενσωματώσουν υπηρεσίες ενημέρωσης για όλα τα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων και όλες τις δυνητικές μορφές άντλησης πιστώσεων και εγγυήσεων. Θα προσφέρεται, επίσης, απευθείας διασύνδεση με τους θεσμούς προώθησης των εξαγωγών. Φιλοδοξία μας είναι σε βάθος χρόνου ανάλογα κέντρα να δημιουργηθούν σε όλους τους δήμους της χώρας.

– Προκειμένου να «τρέξει» το νέο ΕΣΠΑ απαιτείται μέσα στο επόμενο διάστημα μια σειρά δράσεων. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή η προετοιμασία;

– Η προσπάθεια που είχε πραγματοποιηθεί και από τις προηγούμενες διοικήσεις για επιτάχυνση της απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων θα συνεχιστεί και από εμάς. Για εμάς προέχει η ανακατανομή ενός τμήματος των διαθέσιμων πόρων στην κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματος σχετικά με την αύξηση της απασχόλησης που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή