ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σ. Θεοδωράκης: «Θα στηρίξω κυβέρνηση Τσίπρα εάν…»

s-theodorakis-tha-stirixo-kyvernisi-tsipra-ean-amp-8230-2083530

Το «Ποτάμι» θα στηρίξει μια άλλη κυβέρνηση «αν ο κ. Αλ. Τσίπρας συνειδητοποιήσει την ανάγκη να επιλεγούν πρόσωπα κεντρώας αντίληψης, χωρίς ιδεοληψίες και προτάξει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη σωτηρία της χώρας». Την απάντηση αυτή που έχει προφανή πολιτική σημασία, αν η επιζητούμενη συμφωνία με τους εταίρους διχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει στην «Κ» ο κ. Στ. Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ «ακροδεξιό σκοταδιστή». Στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του «Ποταμιού» δηλώνει επίσης πρόθυμος να μεταβεί μαζί με τον κ. Αλ. Τσίπρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου το «Ποτάμι» να βοηθήσει την κυβέρνηση στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, αλλά και απευθύνει μια προειδοποίηση στον πρωθυπουργό. «Αν επιλέξει να πάει σε εκλογές, αυτές πρέπει να γίνουν με απλή αναλογική», τονίζει και υπενθυμίζει στον κ. Τσίπρα ότι υπάρχουν οι 200 βουλευτές για να ψηφίσουν την άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος, προκαλώντας τον, έτσι, να φανεί συνεπής σε μια έστω προεκλογική υπόσχεσή του…

– Καθώς έχουν περάσει περισσότερες από 100 μέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, θα ήθελα με μια φράση το κεντρικό συμπέρασμά σας.

– Θα σας πω τι μου είπε ένας ηλικιωμένος κύριος στη Θεσσαλονίκη. «Μας έλεγαν ότι ξέρουν να πιλοτάρουν αεροσκάφος και αυτοί δεν ξέρουν να οδηγούν ούτε Yugo». Και δεν μου έκρυψε ότι είναι ένας από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

– Ανικανότητα, δηλαδή, τους καταλογίζετε πρωτίστως;

– Ναι. Προχειρότητα μαζί με ιδεοληψίες. Το πιο εκρηκτικό μείγμα. Να μην ξέρεις τι να κάνεις και να είσαι και βέβαιος για την αξία των σκουριασμένων απόψεών σου. Ειλικρινά, υπάρχουν στιγμές που αναζητάμε στη Βουλή αφορμή να τους υποστηρίξουμε και δεν μπορούμε να βρούμε.

– Και γιατί πρέπει ντε και καλά να τους υποστηρίξετε;

– Γιατί θέλουμε να είμαστε καλοπροαίρετοι μέχρι τέλους. Είναι μια νέα κυβέρνηση, λέμε, «δεν μπορεί, κάτι καινούργιο θα φέρνει». Ψάχνουμε, ψάχνουμε, αλλά δεν βρίσκουμε τίποτα που να αξίζει υποστήριξης.

– Πάντως, ηθελημένα ή μη, η αίσθηση που εκπέμπετε είναι ότι θα μπορούσατε να συγκυβερνήσετε με τον κ. Τσίπρα. Σαν να του κλείνετε το μάτι ότι αν προκύψει πρόβλημα με την αριστερή του πτέρυγα, θα βρει σε εσάς στήριγμα. Αυτό επιδιώκετε;

– Κύριε Ζούλα, μάλλον σας παραπλανά ο ευρωπαϊκός τρόπος αντιπολίτευσης του κινήματός μας. Εμείς δεν πιστεύουμε στην παλαιοκομματικού τύπου αντιπολίτευση. Δεν λέμε «όχι σε όλα». Οταν διαφωνούμε προβάλλουμε τεκμηριωμένα τις αντιρρήσεις μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να μπούμε στην κυβέρνηση. Αλλωστε, αυτή η κυβέρνηση δεν σώζεται με 2-3 στελέχη από το «Ποτάμι».

– Με τι σώζεται;

– Δεν σώζεται. Οι θετικές εξαιρέσεις στην κυβέρνηση εξαντλούνται στα δάκτυλα ενός χεριού σε σύνολο 40 υπουργών, αν δεν κάνω λάθος.

– Δεν είναι παράδοξο να λέτε «αυτή η κυβέρνηση δεν σώζεται» και ταυτόχρονα να αποφεύγετε να αποδώσετε οποιαδήποτε ευθύνη στον κ. Τσίπρα; Εκείνος επέλεξε τους υπουργούς…

– Μα η ευθύνη είναι όλη του κ. Τσίπρα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τρεις μήνες μετά τις εκλογές η αντιπολίτευση νομιμοποιείται να ζητήσει αλλαγή πρωθυπουργού. Οι πολίτες τον εξέλεξαν. Η δική μας ελπίδα, η οποία δυστυχώς εξαερώνεται γρήγορα, είναι ο κ. Τσίπρας να συνειδητοποιήσει κάποια στιγμή ότι δεν είναι αρχηγός στις φατρίες της Κουμουνδούρου, αλλά πρωθυπουργός μιας χώρας με τεράστια προβλήματα.

– Ας υποθέσουμε ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία με τους εταίρους, που δεν γίνεται, όμως, αποδεκτή από ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και η δεδηλωμένη απειλείται. Εσείς τι στάση θα τηρήσετε;

– Ολα εξαρτώνται από τη συμφωνία. Αν είναι ωφέλιμη για τον ελληνικό λαό, θα την στηρίξουμε χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι περιθώρια για μια καλή συμφωνία με τους εταίρους μας δεν υπάρχουν πια. Και θα σας πω γιατί. Η κυβέρνηση μόνη της «κατάφερε» να μη μπορεί να αποσπάσει μια καλή συμφωνία. Οι εταίροι μας και οι δανειστές μας τις πρώτες εβδομάδες ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν τα πάντα.

Ηταν όλοι από θετικοί ως ενθουσιασμένοι με την αλλαγή στην Ελλάδα. Σοσιαλιστές, Πράσινοι. Ακόμη και οι Φιλελεύθεροι έλεγαν ότι «τουλάχιστον θα πατάξει τη διαφθορά». Για ρωτήστε τους τώρα να δείτε τι θα σας πουν. Ολοι έχουν σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ε, αυτό το κλίμα μεταφέρεται και στους θεσμούς.

– Ποιος νομίζετε ότι έφταιξε περισσότερο; Ο κ. Βαρουφάκης;

– Μα μιλάμε για μια κυβέρνηση που προχθές προσπάθησε να βάλει πρόεδρο στον ΕΦΕΤ μια κυρία που πιστεύει ότι τα κουνούπια είναι γερμανικά ρομπότ που μας παρακολουθούν. Δεν μαθαίνουν, λέτε, οι «ξένοι» αυτά που κάνουν οι υπουργοί στην Παιδεία; Δεν βλέπουν ότι το κομματικό κράτος της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αντικαθίσταται με τους κομματικούς εγκάθετους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Δεν διαβάζουν ότι ο στρατός φτιάχνει βίντεο για τη διαπαιδαγώγηση των Ελλήνων; Ολα αυτά ανατριχιάζουν την Ευρώπη. Οταν οι υπουργοί λένε ότι οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες είναι τεχνοφασισμός, ξέρετε τι κάνουν στο Ευρωκοινοβούλιο; Γελάνε μέχρι δακρύων.

– Ακούγεστε σαν να πιστεύετε ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα να αναστραφεί το κλίμα για τη χώρα μας.

– Είναι πολύ δύσκολο να γυρίσει το παιχνίδι. Εχει ακουστεί ήδη το τελευταίο καμπανάκι. Εμείς, πάντως, είμαστε διατεθειμένοι, ακόμη και να πάμε μαζί με τον κ. Τσίπρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αν καταλάβει ότι η φωνή του ευρωπαϊκού κόμματος της χώρας μπορεί να τον βοηθήσει. Και για να σας προλάβω, σας λέω: χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

– Τι εννοείτε να πάτε μαζί με τον κ.Τσίπρα στην Ευρώπη;

– Η διαπραγμάτευση αποδεικνύεται βουνό για τον κ. Τσίπρα. Ενα βουνό που όσο το πλησιάζει, τόσο μεγαλύτερο του φαίνεται. Στο «Ποτάμι» έχουμε συγκροτήσει μια σπουδαία ομάδα με έμπειρους στις διαπραγματεύσεις οικονομολόγους και επαναλαμβάνω ότι είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την κυβέρνηση. Αλλωστε, πολλές από τις προτάσεις που ανακαλύπτουν τώρα μέσα στον πανικό τους είναι δικές μας.

Εμείς δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Δεν έχουμε συνιστώσες να ουρλιάζουν στα αυτιά μας. Είμαστε εδώ, λοιπόν, να μοιραστούμε και το κόστος.

– Και μετά να μπείτε και στην κυβέρνηση;

– Μα γιατί επιμένετε; Σας είπα ότι το «Ποτάμι» δεν έχει καμία θέση στη σημερινή κυβέρνηση. Αλλά όταν η οικονομία καταρρέει και η κοινωνία ξαναγυρνάει σε αυτό που οι ψυχίατροι ονομάζουν «πένθιμο μούδιασμα», τότε κάτι πρέπει να κάνουμε. Οχι για τα κόμματά μας, αλλά για τη χώρα.

– Επιμένω. Αν ο κ. Τσίπρας εξαναγκασθεί από τις συνθήκες να δημιουργήσει ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα, θα τον στηρίζατε;

– Εφόσον συνειδητοποιούσε την ανάγκη να επιλεγούν πρόσωπα κεντρώας αντίληψης χωρίς ιδεοληψίες και προέτασσε ως μείζονα στόχο της νέας κυβέρνησης τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη σωτηρία της χώρας, ναι, δεν θα είχα αντίρρηση να τον στηρίξω.

– Εκτός βέβαια κι αν σας προλάβει το δημοψήφισμα ή οι εκλογές…

– Ναι. Και μου δίνετε την ευκαιρία να υπενθυμίσω κάτι στον κ. Τσίπρα. Οτι αν επιλέξει τις εκλογές και όχι το δημοψήφισμα, που όπως έχω πει είναι η λύση των δειλών, αυτές πρέπει να γίνουν με απλή αναλογική.

– Μα για να αλλάξει άμεσα το εκλογικό σύστημα χρειάζονται 200 βουλευτές.

– Υπάρχουν. «Ποτάμι», ΚΚΕ, ΠΑΣΟK, τουλάχιστον η μισή Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και, ελπίζω, και το μεγαλύτερο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι αυτοί οι βουλευτές είναι πάνω από 200 και θα ψήφιζαν ένα σύστημα απλής αναλογικής. Εμείς έχουμε κάνει και τη σχετική προεργασία, οπότε ιδού η Ρόδος.

– Σε κάθε περίπτωση, όποτε κι αν στηθούν κάλπες, το «Ποτάμι» θα δοκιμασθεί πάλι μόνο του; Το ρωτώ γιατί αρκετοί εκτιμούν ότι η πόλωση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. θα είναι τέτοια που θα εξαφανίσει πολιτικά ό,τι βρίσκεται ανάμεσά τους. Και κυρίως εσάς.

– Στην πρόβλεψη ότι «το “Ποτάμι” θα εξαφανιστεί» επιδίδονται εδώ και ένα χρόνο άλλα εκδοτικά συγκροτήματα και όχι η «Καθημερινή». Ακούστε: το «Ποτάμι» αυξάνει συνεχώς την επιρροή του. Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ότι συγκρουόμαστε με συμφέροντα και συντεχνίες, ότι παλεύουμε για μια δυνατή πατρίδα. Και για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημα, στις εκλογές θα κατεβούμε ως «Ποτάμι». Ούτε ως «Ρυάκι» ούτε ως «Χαράκωμα» ούτε ως «Μέτωπο» για να προλάβω και την επόμενη πιθανή ερώτησή σας, αν θα κατέβαινα από κοινού με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

– Να υποθέσω, λοιπόν, ότι υιοθετείτε τη συμβουλή του κ. Τσίπρα που σας είπε στη Bουλή να μη συνομιλείτε καν με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο γιατί θα σας παρασύρουν μαζί τους στον βυθό;

– Δεν νομίζω ότι ο κ.Τσίπρας είναι σε θέση να μου δίνει συμβουλές με ποιους θα συνομιλώ και με ποιους όχι. Οταν έχεις επιλέξει για το υπουργείο Αμύνης της χώρας σου έναν ακροδεξιό σκοταδιστή, δεν μπορείς να λες στους άλλους με ποιους να συνομιλούν. Ας κοιτάξει, λοιπόν, τις δικές του παρέες ο κ. Τσίπρας και ας μην αγωνιά για τις δικές μου. Εγώ ξέρω να προστατεύω τον εαυτό μου.