Μοχάμεντ Ελ Εριάν: Και υπαρκτός και πιθανός ο κίνδυνος Graccident

Μοχάμεντ Ελ Εριάν: Και υπαρκτός και πιθανός ο κίνδυνος Graccident

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία την Ελλάδα (Graccident) είναι αυξημένος, ενώ όλο και περισσότερες χώρες θεωρούν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη όχι απλά είναι διαχειρίσιμη, αλλά επιθυμητή, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο κεφάλαιο διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο (1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια). Εκτιμά, δε, ότι ένα πιθανό δημοψήφισμα θα αποβεί εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

– Πώς βλέπει η διεθνής κοινότητα (σημαντικές χώρες, αγορές) την κυβέρνηση Τσίπρα;

– Παρότι έχει μεγάλο μέρος της οικονομικής λογικής με το μέρος της, η κυβέρνηση Τσίπρα παλεύει να πετύχει κάποια πρόοδο, για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει τη βαθιά ριζωμένη αδράνεια μεταξύ κάποιων εταίρων, αλλά και την αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης. Από την άλλη, αντικατοπτρίζει και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποπέσει σε σειρά από λάθη αρχαρίων.

– Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών;

– Πρόσφατα μηνύματα, τόσο από την ΕΚΤ όσο και από το ΔΝΤ, δίνουν την εντύπωση ότι, αν και έχει επιτευχθεί μερική πρόοδος, η απόσταση που χωρίζει τα μέρη σε ό,τι αφορά μια βιώσιμη λύση, εξακολουθεί να παραμένει αρκετά μεγάλη.

– Μπορεί να υπάρξει «ατύχημα» και τι θα σήμαινε για την Ελλάδα;

– Φυσικά. Υπάρχει και πάλι πίεση για να ολοκληρωθεί μια «γρήγορη και βρώμικη» συμφωνία. Να μπει ένα χανζαπλάστ. Αλλά η αποτελεσματικότητά της θα αμφισβητηθεί από την πραγματικότητα στη χώρα η οποία εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος», καθώς μια σειρά εξελίξεων, όπως οι αυξημένες εκροές κεφαλαίων και αναλήψεις καταθέσεων, η εισαγωγή από την κυβέρνηση υποσχετικών πληρωμών (IOUs) για την κάλυψη συγκεκριμένων δαπανών και η αυξανόμενη πίεση για επιβολή περιορισμού κεφαλαίων θα περιορίσουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει τον έλεγχο.

– Πόσο θα ωφεληθεί η Ελλάδα από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ εάν υπάρξει συμφωνία;

– Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ είναι υποβοηθητική, αλλά μόνο στις παρυφές για την Ελλάδα. Ως στρατηγική απάντηση, απλώς δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για το ρίσκο μιας χρεοκοπίας της χώρας. Πολύ πιο σημαντική είναι η συνεχιζόμενη προθυμία της ΕΚΤ να χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέσω του ELA. Αλλά όσο παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ τόσο πιο νευρική θα γίνεται η ΕΚΤ.

– Υπάρχει ακόμη ανησυχία για ένα Grexit;

– Ειδικότερα σε σύγκριση με το 2010 και το 2012, ο υπόλοιπος κόσμος δείχνει πολύ λιγότερο ανήσυχος για την αρνητική προοπτική μετάδοσης ενός Grexit. Υπάρχουν τρεις λόγοι γι’ αυτό: Πρώτον, πολλοί πιστεύουν ότι παρακολουθούμε ένα «επαναλαμβανόμενο παιχνίδι», στο οποίο η Ελλάδα και πάλι θα διασωθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, υποβαθμίζουν τον κίνδυνο που εγώ θεωρώ ότι είναι περισσότερο υπαρκτός και πιθανός, ενός «Graccident». Δεύτερον, και πιο ουσιαστικό, η Ευρώπη έχει κάνει βήματα για να ενδυναμώσει τους θεσμούς και τα εργαλεία που διασφαλίζουν τον περιορισμό της μετάδοσης από ένα μέλος στα υπόλοιπα. Τρίτον, και μακριά από τις ελληνικές αγορές όπου οι αποδόσεις εκτοξεύονται, οι οικονομικοί επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στην αύξηση της ρευστότητας στις αγορές μέσω των κεντρικών τραπεζών και επιχειρήσεων που διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα, παρά σε ένα Graccident.

– Πώς εκλαμβάνεται η πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος;

– Εχοντας σημειώσει πρόοδο στον περιορισμό και στην απομόνωση της ελληνικής κρίσης, η Ευρώπη φαίνεται πολύ λιγότερο ανήσυχη για τις πιθανές αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις, εάν το πολυετές δράμα καταλήξει σε τραγωδία. Η Ευρώπη αντιστέκεται όλο και λιγότερο στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ιδιαίτερα εάν αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ελληνικής απόφασης παρά μια απόφαση που θα επιβληθεί από τους εταίρους της Ε.Ε.

– Τι συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια ενέργεια;

– Το προτεινόμενο δημοψήφισμα θα οδηγήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια lose-lose κατάσταση. Ενα δημοψήφισμα που θα εμφάνιζε ευρεία υποστήριξη για τα μέτρα που επιβάλλει η Ε.Ε., θα υπονόμευε τόσο την ενότητα όσο και την εκλογική αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικές εκλογές, με εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές για το κόμμα. Επίσης, θα επέτρεπε στην Ευρώπη να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή διαπραγματευτική στάση. Αλλά και η απόρριψη των μέτρων που έχει επιβάλει η Ε.Ε., σ’ ένα δημοψήφισμα, δεν θα αποτελούσε μια καλή έκβαση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ψηφοφορία θα επίσπευδε τις εκροές κεφαλαίων, θα διακινδύνευε ένα μεγάλης κλίμακας bank run και θα καθιστούσε πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια μέσω του ELA.

– Αρα, η  Ευρώπη  δεν  φοβάται για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;

– Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τις Κάννες, οι αγορές είναι πιο ήρεμες, οι περιφερειακές οικονομίες έχουν πάρει μέτρα για να «καθαρίσουν» τα του οίκου τους, τα περιφερειακά θεσμικά όργανα έχουν ενισχυθεί και οι αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι έχουν πολύ περισσότερα μέσα για να περιορίσουν τη ζημιά από ένα και μόνον κράτος-μέλος. Και παρότι κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θα ήθελε να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για την πρώτη έξοδο χώρας από την Ευρωζώνη, περισσότεροι φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια έκβαση θα ήταν μακροπρόθεσμα προς το συμφέρον της Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή