Νικόλας Νικολαΐδης: Ο εξελικτικός βιολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας

Νικόλας Νικολαΐδης: Ο εξελικτικός βιολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νικόλας Νικολαΐδης είναι αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, ερευνητής στο εργαστήριο Εξελικτικής Βιοχημείας του τμήματος Βιολογίας στο College of Natural Sciences and Mathematics, California State University Fullerton.

Πότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανος ως Ελληνας;

Νιώθω υπερήφανος κάθε μέρα, από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε στην επιστήμη, από ένα καινούργιο τραγούδι, από μια θύμηση.

Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εμπειρία σας;

Με δίδαξε πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να δουλέψεις αποτελεσματικά ως μέρος ενός συνόλου, χωρίς να χάσεις την ατομικότητα και τη δημιουργικότητά σου.

Τι πιο πολύτιμο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;

Τεράστια ποσότητα και ποιότητα γνώσης σε πολλά, ίσως πάρα πολλά, θέματα.

Πού υπερέχουμε και σε τι υστερούμε ως Ελληνες;

Είμαστε εντυπωσιακοί στο να παράγουμε μόνοι μας, ως άτομα. Σπάνια όμως είμαστε το ίδιο ή και περισσότερο παραγωγικοί ως μέλη μιας ομάδας.

Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες χρηματοδοτήσεις ώστε να προωθηθεί η έρευνα και να διευρυνθεί και να βελτιωθεί ο τρόπος μετάδοσης της γνώσης. Αυτό θα ήταν καλό να συντονιστεί με μια συστηματική και αποτελεσματική αξιολόγηση τόσο των θεσμών όσο και του προσωπικού.

Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτομία;    

Δεν θεωρώ ότι η καινοτομία και οι ιδέες χρειάζονται ιδιαίτερη ώθηση. Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, λείπει ή πρέπει να βελτιωθεί είναι ο τρόπος πραγμάτωσης των ιδεών και των καινοτομιών. Αλλά απουσιάζει η ικανότητα οργάνωσης και συντονισμού τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και η έγκαιρη εφαρμογή ειλημμένων αποφάσεων.

Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει πολλούς άριστους σε ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, στον αθλητισμό, στις τέχνες αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Το πώς και εάν αυτοί οι άριστοι προάγονται και αξιοποιούνται είναι ένα άλλο ζήτημα.

Τι ουσιαστικό μπορούν να δώσουν στη χώρα οι διακεκριμένοι του εξωτερικού;

Αμεσα μπορούν να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι σε νέες τεχνολογίες και λογικές, αλλά και σε αξιολογήσεις. Μεσοπρόθεσμα μπορούν να βοηθήσουν με συνεργασίες και μετεκπαιδεύσεις προσωπικού και ανταλλαγή φοιτητών. Μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στο σχεδιασμό, στην εφαρμογή και την υλοποίηση επιλογών που θα αναβάθμιζαν και θα βελτίωναν την καθημερινότητα πολλών Ελλήνων.

Τι θα συμβουλεύατε έναν συνάδελφό σας που παραμένει και βιώνει την ελληνική πραγματικότητα;

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Υπομονή και επιμονή, λοιπόν.

Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση – και ποιο είναι;

Μάθαμε ότι δεν είμαστε μια πλούσια χώρα της Ευρώπης. Ελπίζω αυτό και μόνο να επιφέρει αλλαγές στη στάση ζωής μας και σε νοοτροπίες που ήταν και είναι τροχοπέδη για έρευνα, ανάπτυξη, εξέλιξη και αξιοπρέπεια.

Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;

Εάν με τη σύζυγό μου Δήμητρα, επίσης διδάκτορα Βιολογίας, μπορούσαμε να είμαστε το ίδιο παραγωγικοί και να ζούμε με αξιοπρέπεια, η κόρη μας Ελένη να έχει μια άρτια εκπαίδευση και κοινωνική καλλιέργεια, και το έργο μας να πρόσφερε στην πατρίδα, τότε θα σκεφτόμασταν σοβαρά το γυρισμό.

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;

Ελληνικό καφέ το πρωί.

Ο Ελληνας ήρωάς σας.

Εχω δύο: τον πατέρα μου και την αδελφή μου. Ο μπαμπάς για όσα πέρασε και έκανε και η Νατάσσα για όσα περνάει και κάνει τώρα.

Παιχνίδι με τις λέξεις

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.

Βραδινό μπάνιο στη θάλασσα. Ο ωκεανός είναι πολύ κρύος το βράδυ.

Το πρόσωπο που νοσταλγώ.

Η μητέρα μου.

Η γεύση που συχνά ανακαλώ.

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης για πρωινό.

Η πιο ελληνική μου λέξη.

Φιλότιμο – η λέξη αυτή δύσκολα μεταφράζεται.

Τι παίρνω μαζί μου φεύγοντας απ’ την Ελλάδα.

Γλυκά κουταλιού.

Σταθμοί στη ζωή του

1973: Γεννιέται στον Πειραιά.

1994: Πρωτοετής στο εργαστήριο Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας και Εξέλιξης του δρα Ζαχαρία Σκούρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά γνωρίζεται με τη σύζυγό του Δήμητρα Χαλκιά.

2002: Μετάβαση στις ΗΠΑ για μεταδιδακτορική έρευνα στο εργαστήριο του διάσημου εξελικτικού βιολόγου Dr. Masatoshi Nei στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

2008: Εναρξη λειτουργίας του εργαστηρίου Εξελικτικής Βιοχημείας στο τμήμα Βιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

2012: Γέννηση της κόρης του Ελένης-Νιόβης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή