Συνέντευξη του Ευ. Μεϊμαράκη στην «Κ»: Θέλουμε στη Ν.Δ. όσους ψήφισαν «Ναι»

Συνέντευξη του Ευ. Μεϊμαράκη στην «Κ»: Θέλουμε στη Ν.Δ. όσους ψήφισαν «Ναι»

12' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιγμα στους ψηφοφόρους του «Ναι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου πραγματοποιεί, παραμονές της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών για το τρίτο μνημόνιο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Ζητούμε να συμβάλουν ώστε να συνδιαμορφώσουμε με τις δικές τους ιδέες το συνολικό μας πρόγραμμα», σημειώνει, επιμένοντας ότι η Ν.Δ. αποτελεί το «κέντρο» αναφοράς των πολιτών που επιθυμούν τις μεταρρυθμίσεις και την επικράτηση της «λογικής». Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συγκρότησης ενός ενιαίου «ευρωπαϊκού μετώπου», το οποίο όπως λέει εκφράζει κυριαρχικά η Ν.Δ., ενώ σε περίπτωση πρόωρων εκλογών σημειώνει ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί τις προκαλεί, και εμφανίζεται αισιόδοξος για το αποτέλεσμα: «Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να δραπετεύσει και πάει σε εκλογές, οι πολίτες θα του δώσουν την ευκαιρία».

– Σας έχω ακούσει να υπαινίσσεστε ότι όλη η στρατηγική του κ. Τσίπρα κατατείνει στο να ενισχυθεί η δυσφορία των πολιτών για την Ευρωζώνη. Εχετε την υποψία ότι στην άκρη του μυαλού του υπάρχει ακόμη το Plan B;

– Αυτό πρέπει να ρωτήσουμε τον κ. Τσίπρα να μας το πει με ειλικρίνεια. Οι κινήσεις του εξαμήνου έχουν φέρει πολύ πιο μεγάλες δυσκολίες και πιο επώδυνες αποφάσεις, που θα αυξήσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών προς τους Ευρωπαίους. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του, μας είπε ότι, επειδή δεν είχε τα συναλλαγματικά αποθέματα και επειδή και η στάση των πολιτών υπέρ του ευρώ ήταν πάρα πολύ θετική, δεν είχε και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε άλλο δρόμο. Αρα, εύκολα κάποιος σκέφτεται ότι εάν βοηθήσει να μεταστραφεί η άποψη των πολιτών, αυξηθεί η δυσαρέσκεια προς την Ευρώπη και βρει συναλλαγματικά αποθέματα, θα μπορεί να θέσει σε εφαρμογή το Plan Β.

– Ο ίδιος δηλώνει το αντίθετο, και για την οικονομία της συζήτησης να το αποδεχθούμε. Να εικάσω, κ. πρόεδρε, ότι εφόσον έρθει στη Βουλή, θα υπερψηφίσετε το νέο πρόγραμμα;

– Κατ’ αρχήν, η χώρα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς νέα συμφωνία. Και όποιος έχει αντίθετη άποψη ας την αναλύσει. Να την ακούσουμε. Βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο επιλογής: μη συμφωνία είναι καταστροφή, φεύγουμε ανεπιστρεπτί από την Ευρωζώνη, πάμε σε άτακτη χρεοκοπία και μείωση μισθών, συντάξεων, αξιών, «κούρεμα» καταθέσεων. Η άλλη επιλογή είναι η κακή συμφωνία, στην οποία καταλήγει με ευθύνη της η κυβέρνηση. Η οποία, ωστόσο, μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα χρήματα τα οποία μας δίνουν και να βελτιώσουμε τη συμφωνία. Και αυτό θα παλέψουμε να κάνουμε.

– Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Οτι δηλαδή ψηφίζει η αντιπολίτευση αντιδημοφιλή μέτρα· στη φορολόγηση των αγροτών υπήρξαν και αντιδράσεις. Δεν θα θέσει η Ν.Δ. όρους, κάποιες προϋποθέσεις για τη στήριξη αυτή; Ειδικά έναντι μιας κυβέρνησης που δεν διαθέτει 151 βουλευτές; Δεν μιλώ για δεδηλωμένη…

– Κύριε Τερζή, είναι αλήθεια ότι η αρχή της δεδηλωμένης μπορεί να διαπιστωθεί με πρόταση μομφής ή με ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν διαπιστώνεται σε ψηφοφορίες για νομοσχέδια ή άρθρα νομοσχεδίων. Κατά συνέπεια, εφόσον δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόταση, τεκμαίρεται ότι υπάρχει δεδηλωμένη. Και θα έλεγα ότι ορθώς τεκμαίρεται, διότι και αυτοί που καταψηφίζουν τα νομοσχέδια λένε ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση στην ουσία είναι τρικομματική. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι ΑΝΕΛ και οι αποσχισθέντες –ή όχι ακόμη– από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια, σε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση τεκμαίρεται ότι θα πάρει τις 151 και πιο πολλές.

– Ναι, αλλά δεν ψηφίζουν. Εσείς και η υπόλοιπη αντιπολίτευση ψηφίζετε.

– Εμείς ψηφίζουμε για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οι πολίτες καταλαβαίνουν τον τακτικισμό. Και ξέρουν πολύ καλά ότι όλα αυτά τα οποία έρχονται με τη συμφωνία είναι το αποτέλεσμα της κακής διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Καμμένου. Αυτά τα μέτρα φέρουν απόλυτα τη σφραγίδα Τσίπρα – Καμμένου.

– Αν ο κ. Τσίπρας πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταθέσει την εντολή, εσείς τι θα κάνετε; Τρόπος άμυνας της Ν.Δ. έναντι αυτού του σεναρίου υπάρχει;

– Δεν είναι ούτε θέμα άμυνας ούτε θέμα συναλλαγής. Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο. Η Νέα Δημοκρατία χωρίς συναλλαγές, χωρίς υπόγειες διαδρομές, χωρίς να διεκδικεί καρέκλες, δίνει τη στήριξή της για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αρα, εάν, όπως είπατε, υπάρξει παραίτηση και ζήτημα εκλογών, εμείς είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές. Πιστεύουμε, όμως, πρώτον, ότι αυτές είναι καταστροφή, δεν είναι λύση. Και, δεύτερον, ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα πείσει τους Ελληνες πολίτες για ποιο λόγο κάνει εκλογές. Διότι μόλις πριν από έξι μήνες πήρε εντολή. Και στο δημοψήφισμα ξαναπήρε. Και κανείς δεν την αμφισβητεί. Κατά συνέπεια, γιατί θα κάνει εκλογές; Αν, όμως, θέλει να δραπετεύσει και πάει σε εκλογές, οι πολίτες θα του δώσουν την ευκαιρία να δραπετεύσει. Να είστε σίγουρος.

Δεν εξηγήσαμε την πολιτική μας στον λαό

– Απολογισμό για την ήττα του Ιανουαρίου έχει κάνει η Ν.Δ.;

– Οπως έχει λεχθεί από τον κ. Σαμαρά, δεν εξηγήθηκε επαρκώς η πολιτική μας. Δεν εξηγήθηκε επαρκώς ότι τα μνημόνια ήταν μια αναγκαία πολιτική. Δεν ήταν δεξιά ή αριστερά, ήταν μια αναγκαία πολιτική ώστε να παραμείνουμε στο ευρώ, μετά την κρίση η οποία μας χτύπησε. Οπως χτύπησε και άλλες χώρες, οι οποίες -επειδή εφάρμοσαν το πρόγραμμα – βγήκαν τελικά στις αγορές και κατάφεραν να σταθούν. Μόνο η Ελλάδα δεν βγήκε. Και δεν βγήκε διότι δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε οι πολιτικές δυνάμεις και να πάρουμε αποφάσεις, που αν είχαν τη στήριξη του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, θα είχαν υλοποιηθεί πολύ πιο εύκολα. Κάποιοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. πήγαν στην αποχή γιατί δεν τους άρεσε ο ΕΝΦΙΑ, άλλοι γιατί πίστευαν ότι δεν διοικήσαμε σωστά και κάποιοι τρίτοι γιατί πίστευαν ότι δεν διαχειριστήκαμε την όλη υπόθεση όπως έπρεπε. Κάποιοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ ως αντιμνημονιακούς. Κάποιοι άλλοι μετακινήθηκαν προς τα άκρα λόγω π.χ. του μεταναστευτικού.

Επιτρέψτε μου, όμως. Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αρχικά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό -το 39% που είπε «Ναι» στο δημοψήφισμα και όχι μόνο- στο οποίο οφείλουμε πρωτίστως να απευθυνθούμε. Εμείς βεβαίως απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες. Να θέσουμε τον προβληματισμό, να αναπτύξουμε ένα νέο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να συγκρίνουμε την εμπειρία που δείξαμε συγκριτικά με την απειρία που ζούμε.

– Θέλω να επικεντρωθώ στο 39% του «Ναι» και να ρωτήσω ευθέως. Η επαναφορά του κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού Κέντρου είναι προϋπόθεση για να απευθυνθείτε σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας; Αποτελεί μια διόρθωση πορείας της Ν.Δ.;

– Κατ’ αρχήν να σας πω ότι η Ν.Δ. πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Τις εφάρμοσε. Δυστυχώς, δεν τις επικοινώνησε όσο έπρεπε και δεν επικοινώνησε κυρίως τα οφέλη που θα προέκυπταν στους πολίτες από αυτές. Και αυτό θεωρώ ότι πρέπει να το τονίσουμε πολύ περισσότερο. Οταν λέω η Ν.Δ. εκφράζει το μεταρρυθμιστικό, κοινωνικό Κέντρο, δεν εννοώ στενά το Κέντρο το πολιτικό. Εννοώ προ πάντων το κέντρο όπου μπορούν οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικά και πιο δίκαια.

– Ναι, αλλά κάθε κυβερνητικό πρόγραμμα εδράζεται σε κάποιες βασικές ιδεολογικές παραδοχές, αυτές καλώς ή κακώς τις περιγράφουν ως Κεντροδεξιά, ως Δεξιά, ως Αριστερά. Σύντομα θα έχουμε μια νέα πρόταση.  Πώς θα την περιγράφατε; Θα είναι κεντρώα, θα είναι κεντροδεξιά;

– Κατ’ αρχήν -χωρίς να σημαίνει ότι υποτιμώ τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ιδεολογιών- οι ταμπέλες «Δεξιά, Κεντροαριστερά» έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί. Θα έλεγα ότι βασική διάκριση είναι η λογική και ο παραλογισμός, ο υπεύθυνος και ο ανεύθυνος, ο Ευρωπαίος και μη. Είναι από τη μια ο κοινωνικά ευαίσθητος, ο έντιμος, ο σοβαρός και από την άλλη τα αντίθετά τους. Εκεί τελικά πρέπει να επικεντρωθούμε. Πρέπει οι λογικοί να βρουν σημεία επαφής, ώστε η κυρίαρχη άποψη μέσα στην κοινωνία να είναι ρασιοναλιστική. Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία, ανεξαρτήτως ιδεολογιών, είναι αντικειμενικώς λογικά. Για τους αιώνιους φοιτητές δεν υπάρχει λογικό επιχείρημα να τους επαναφέρουμε. Το άλλο είναι παραλογισμός. Ούτε δεξιό ή αριστερό ούτε προοδευτικό ή συντηρητικό, αλλά της κοινής λογικής. Εχουμε την υποχρέωση ως Νέα Δημοκρατία να εκφράζουμε την κοινή λογική μαζί με τα οραματικά στοιχεία που προκύπτουν από την ιδεολογία μας. Εδώ και πολλά χρόνια λέμε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Περίπου εκατόν τριάντα χιλιάδες φοιτητές – σπουδαστές κάθε χρόνο από την Ελλάδα επιδοτούν θέσεις εργασίας στις χώρες όπου σπουδάζουν, ενώ θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε διακόσιες τριάντα χιλιάδες εδώ και αντίστοιχα να μειώσουμε την ανεργία. Αυτά είναι λογικά, αντικειμενικά επιχειρήματα. Ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Οι ιδεοληψίες έχουν κολλήσει τον τόπο και δεν μπορεί να συνεχίζονται και μάλιστα με τέτοια ένταση.

– Είπατε ότι η Ν.Δ. θέλει να καταστεί κυρίαρχος πόλος. Κατανοώ ότι δεν συζητάτε ενδεχόμενη σύμπραξη με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, όπως συνέβη με το ευρωπαϊκό μέτωπο του «Ναι»;

– Φιλοδοξία μας είναι να το εκφράσει η Ν.Δ. Αλλωστε πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει μέτωπο ή συνασπισμός κομμάτων διότι ο εκλογικός νόμος που ισχύει δεν δίνει το bonus σε συνασπισμό κομμάτων. Κατά συνέπεια αυτοδιάλυση της Ν.Δ. είτε των άλλων κομμάτων, για να συγκροτήσουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό κόμμα, δεν το βλέπω. Ούτε έχει συζητηθεί.

– Ε, πώς δεν έχει συζητηθεί…

– Μπορεί διάφορα σενάρια να αναπτύσσονται, αλλά δεν έχω δει και καμία τέτοια αξιόλογη πρόταση από τα άλλα κόμματα. Η Ν.Δ. είναι το ευρωπαϊκό κόμμα, το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Κατά συνέπεια, χωρίς να έχει αλαζονεία, δικαιούται και μπορεί να εκφράζει την ευρωπαϊκή πολιτική.

Δεν θα μπουν σε εκλόγιμες θέσεις όσοι αποχώρησαν ή εκδιώχθηκαν

– Πάμε στο ζήτημα της διεύρυνσης. Οσα περιγράψατε τα ασπάζονται και πολλοί εκτός Ν.Δ.

– Βεβαίως, και αυτός είναι ο στόχος.

– Αυτοί οι άνθρωποι, στελέχη άλλων κομμάτων, «πρωταγωνιστές» του «Ναι», θα μπορούσαν να βρουν στέγη στη Ν.Δ.;

– Κατ’ αρχήν να κάνω έναν διαχωρισμό: άλλο η εμπιστοσύνη που θα μας δείξουν, άλλο η ψήφος. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη και η ψήφος έπεται. Εάν τα επιχειρήματα που λέμε είναι λογικά και κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους, η ψήφος θα έρθει την ώρα της εκλογής. Εμείς απευθυνόμαστε στους πολίτες. Οχι στους πρώην βουλευτές ή βουλευτές άλλων κομμάτων, όπως λέτε. Και αυτοί ευπρόσδεκτοι είναι ως πολίτες. Ανοίγουμε τους καταλόγους μας, λέμε με ειλικρίνεια ποιοι είμαστε, λέμε για την ιστορία μας για την οποία είμαστε περήφανοι και καλούμε τους πολίτες κατ’ αρχήν να μας περιβάλουν με την εμπιστοσύνη τους. Ζητούμε να συμβάλουν ώστε να συνδιαμορφώσουμε με τις δικές τους ιδέες το συνολικό μας πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, όταν θα φθάσουμε στις εκλογές, θα επιλέξουν.

– Εχει, όμως, μεγάλη διαφορά να έρθει ο όποιος απλός πολίτης από το να έρθει ένα σημαίνον στέλεχος κόμματος. Μπορεί να δούμε στελέχη στα όργανα ή στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.;

– Οπως γνωρίζετε, στο εκκλησίασμα έχουν θέση όλοι. Στο ιερό, αν υποθέσουμε ότι είναι η Βουλή ή ότι είναι τα ανώτατα όργανα ενός κόμματος, εκεί πράγματι εξετάζονται τα πάντα, κυρίως από τους ίδιους τους πολίτες. Αρα στο εκκλησίασμα είναι ευπρόσδεκτοι οι πάντες, στο ιερό η είσοδος θα γίνει με τις διαδικασίες που προβλέπονται.

– Μήπως αυτή η προσπάθεια εξυπηρετείται καλύτερα από το κλείσιμο του κύκλου της Ν.Δ. και τη δημιουργία ενός νέου φορέα; Ο Μεϊμαράκης θα μπορούσε, ενδεχομένως, να υλοποιήσει μια τέτοια πορεία, να δρομολογήσει μια τέτοια εξέλιξη.

– Μόνο αν την πίστευε. Κοιτάξτε, τα κόμματα είναι μακράς διάρκειας, μακράς ζωής και σε όλες τις Δημοκρατίες. Μπορούν να ανανεώνονται, να προσαρμόζονται. Και εδώ θα ήθελα να σας πω μια διάκριση που έκανα από τότε που ήμουν γραμματέας και που πολλές φορές τώρα δεν γίνεται. Εμάς μας ενώνουν οι αρχές μας, οι οποίες έχουν καταγραφεί διεθνώς και βρίσκονται και στην ιδρυτική διακήρυξή μας. Τώρα, το πώς αυτές θα εφαρμοστούν εξαρτάται από τις συγκυρίες, από τις ιδιαίτερες περιστάσεις κατά τον χρόνο που πας να τις εφαρμόσεις. Πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία. Οχι, όμως, στην ασύδοτη οικονομία. Στην οικονομία με κανόνες. Πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις. Το ποιες εταιρείες θα αποκρατικοποιηθούν και το πώς θα αποκρατικοποιηθούν είναι πολιτικές απόψεις, προτάσεις, θέσεις, που μπορεί να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε ανάλογα με τις περιστάσεις.

– Μου περιγράφετε μια λογική τάσεων μέσα στο κόμμα. Εχει ενδιαφέρον γιατί το ακούω και από βουλευτές σας που περιγράφουν μια φιλελεύθερη ή μία δεξιά τάση. Θα μπορούσε η Ν.Δ. να μετεξελιχθεί προς αυτή την κατεύθυνση;

– Οι τάσεις δεν κατοχυρώνονται με ένα άρθρο στο καταστατικό. Διότι τι λες; Κατοχυρώνω τις τάσεις· και παρακάτω; Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να γράψουμε αν έχει τάσεις ή αν είναι πολυτασικό, αλλά πώς θα εκφραστούν αυτά. Δηλαδή θα πρέπει η εκλογή των οργάνων να γίνεται με απλή αναλογική ώστε να εκφράζεται η κυρίαρχη άποψη.

– Μιλήσατε νωρίτερα για την εμπιστοσύνη που επιχειρεί να ξανακερδίσει η Ν.Δ. Επιτρέψτε μου, αλλά αυτή προσωποποιείται. Και δεν αντιλαμβάνομαι πώς θα ξανακερδηθεί μέσα από την επιστροφή στελεχών που, δικαίως ή αδίκως, κρίθηκαν από την κοινωνία.

– Το βασικό είναι ο πολιτικός λόγος, τα επιχειρήματα ουσίας με τα οποία θα κερδίσουμε εμπιστοσύνη. Οι πολίτες έχουν το αισθητήριο να καταλάβουν ποιος λέει την αλήθεια, ποιος μπορεί να τα εφαρμόσει, ποιος τα
πιστεύει αυτά που λέει. Οι πολίτες επιλέγουν τα πρόσωπα διά του σταυρού προτίμησης. Εχουν οι ίδιοι την ευθύνη. Δεν είναι εύκολο να λες ο τάδε κάνει, ο τάδε δεν κάνει.

– Με την ιδιαιτερότητα της λίστας, αν γίνουν πρόωρες εκλογές, στα ψηφοδέλτια του κόμματος θα δούμε και στελέχη τα οποία αποχώρησαν, εκδιώχθηκαν;

– Σε εκλόγιμες θέσεις; Οχι. Εφόσον για τις επόμενες εκλογές θα υπάρχει η λίστα, επαναλαμβάνω ότι η σειρά έχει εκφραστεί με νωπή λαϊκή έκφραση. Θα πάμε με τις λίστες όπως είναι αυτές. Τώρα, στις τελευταίες θέσεις των μεγάλων περιφερειών για συμβολικούς λόγους ίσως συμπληρωθούν οι θέσεις.

– Η εικόνα επιστροφής παλαιών στελεχών στη Ν.Δ. δεν φοβάστε μην εκληφθεί ως αναπαλαίωση; Λίγο οι επιστροφές, λίγο το «γυρίζουμε στη Ρηγίλλης», μήπως τελικά η Ν.Δ. κάνει βήματα προς τα πίσω αντί να εκφράζει κάτι φρέσκο;

– Εχω ξαναπεί ότι το παλαιό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη λάθος και το νέο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη σωστό. Πρέπει να συνθέσουμε τον ενθουσιασμό των νέων και σωστών με την εμπειρία των παλαιών. Και αυτό ισχύει πιο πολύ στην πιο κρίσιμη περίοδο της χώρας. Η εμπειρία είναι ένα βασικό κριτήριο το οποίο ίσως ο κόσμος δεν το έχει ψηλά. Ομως κάποια στιγμή πρέπει και αυτό να εκτιμηθεί.

Αισιόδοξος για εκλογές

Στο γραφείο του κ. Μεϊμαράκη στη Βουλή, την οποία προτιμά από τα κομματικά γραφεία της Συγγρού, ο προθάλαμος είναι συνήθως γεμάτος από παλαιά και εν ενεργεία στελέχη που θέλουν να τον συναντήσουν. Ο ίδιος μιλάει για τον πολιτικό χρόνο που έχει στη διάθεσή του για να αλλάξει την εικόνα της Ν.Δ. και εμφανίζεται, σε πείσμα των εκτιμήσεων, αισιόδοξος ότι μπορεί να κερδίσει την εκλογική μάχη. «Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει γιατί πάει σε εκλογές. Μόλις εξηγήσει, θα σας πω κιόλας γιατί θα τις χάσει. Η αίσθησή μου είναι ότι οι πολίτες δεν συγχωρούν τέτοιους τακτικισμούς και μάλιστα στις δύσκολες κρίσιμες ώρες. Θα δείτε αποτελέσματα τα οποία δεν θα είναι τα αναμενόμενα με τα σημερινά δεδομένα».   Στο ερώτημα αν η Ν.Δ. θα συμμετείχε ή θα στήριζε μια ευρεία κυβέρνηση, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται μάλλον δύσπιστος: «Θα πάμε βήμα βήμα. Τώρα μιλάτε για σενάριο το οποίο είναι πολύ απομακρυσμένο και εσείς μεν ως δημοσιογράφος καλώς ρωτάτε, αλλά και εγώ δεν μπορώ να δεσμευτώ για τις κινήσεις μας σε τόσο μελλοντικές εξελίξεις. Αυτό που μπορώ, όμως, να σας πω είναι ότι δεν βλέπω στην παρούσα φάση δυνατότητες για μια κυβέρνηση μακράς πνοής ή ότι μπορεί να υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Αλλωστε, δεν μας το έχουν ζητήσει. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι, όποτε τους ρωτάτε, το απορρίπτουν». Οσο για το πώς είναι οι ισορροπίες σε ένα κόμμα με δύο πρώην πρωθυπουργούς, απαντά: «Εχω άριστη σχέση τόσο με τον Κώστα Καραμανλή, τον πρόεδρο της καρδιάς μας, όσο και με τον Αντώνη Σαμαρά που με τίμησε τόσο με την πρότασή του για την προεδρία της Βουλής όσο και τώρα που ηγούμαι της Ν.Δ. Δεν τίθεται, λοιπόν, κανένα θέμα ισορροπίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή