Βοήθεια από Ε.Ε. προτείνει ο Ούγγρος ΥΠΕΞ

Βοήθεια από Ε.Ε. προτείνει ο Ούγγρος ΥΠΕΞ

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας και την προσφορά ανθρώπινου δυναμικού από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., προκειμένου η Ελλάδα να κατορθώσει να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών μέσω μιας ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης, προτείνει στη συνέντευξή του στην «Κ», ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας. Ο κ. Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον κ. Ν. Κοτζιά, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να ελέγξει τα σύνορά της, ενώ προκρίνει κινήσεις για σταθεροποίηση της κατάστασης στις περιοχές όπου ήδη βρίσκονται καθηλωμένα περισσότερα από 10 εκατομμύρια προσφύγων.

– Η Ουγγαρία είναι μία από τις χώρες στη διαδρομή από το Αιγαίο στη Γερμανία. Εχει λάβει αστυνομικά μέτρα, ανάμεσα στα οποία και η ανέγερση ενός φράχτη. Πιστεύετε ότι η χώρα σας μπορεί να αποφύγει τη μετανάστευση με τέτοια μέτρα;

– Τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι πριν ανεγείρουμε τον φράχτη είχαμε 8.000-10.000 μετανάστες να εισέρχονται καθημερινά στην επικράτεια της Ουγγαρίας παράνομα. Τώρα δεν περνάει κανένας. Ο φράχτης όμως δεν φτάνει. Χρειάζονται τρεις αποφάσεις. Πρώτα χρειάζονται φυσικά εμπόδια στα σύνορα, δηλαδή τον φράχτη. Δεύτερον, μια στιβαρή δύναμη, δηλαδή αστυνομικές δυνάμεις που θα υποστηρίζονται από τον στρατό. Εχουμε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους να περιπολούν στα σύνορα, με κάποια βοήθεια από Σλοβακία, Πολωνία και Τσεχία. Και, τρίτον, πρέπει να έχεις ένα ισχυρό νομικό περιβάλλον. Στην Ουγγαρία, αν μπεις στην επικράτεια της χώρας παρανόμως, κάνοντας ζημιές στον φράχτη, τότε παραβιάζεις τον ποινικό κώδικα, άρα είτε μπαίνεις φυλακή είτε απελαύνεσαι.

– Η Ε.Ε. έχει συχνά κατηγορήσει την Ουγγαρία για αυστηρή στάση έναντι των μεταναστών, των προσφύγων και ότι αρνείται να συνεργαστεί με την Ε.Ε. για την επίτευξη πιο μακροπρόθεσμων λύσεων…

– Η μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτή στην οποία έχουμε ήδη φτάσει. Η Ε.Ε. και η Κομισιόν δεν έχουν φτάσει σε απολύτως κανένα αποτέλεσμα. Διότι η Ε.Ε. είναι υποκριτική, λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά και περιορίζεται στη ρητορική αντί να προχωρεί σε δράσεις. Ξεκαθαρίσαμε ότι απαιτούνται δύο πράγματα για να αντιμετωπίσει την πρόκληση του προσφυγικού. Πρώτα πρέπει να επανακτήσουμε τη δυνατότητα ελέγχου των συνόρων μας. Αυτό κάναμε εμείς. Προφανώς η Ε.Ε. δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της, την εισροή μεταναστών.

– Μιλάτε δηλαδή για ακύρωση της συνθήκης Σένγκεν;

– Οχι. Το ακριβώς αντίθετο. Ζητούμε την εφαρμογή όσων προβλέπει η συνθήκη. Προφανώς είμαστε οι μόνοι που την εφαρμόζουν. Είναι σαφές αυτό που προβλέπεται από τη συνθήκη: Οσοι βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. πρέπει να τα διασφαλίζουν. Και αυτό κάνουμε. Ολες οι άλλες χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Σένγκεν, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Δεν είμαι εδώ για να επιπλήξω την Ελλάδα, δεν την επικρίνω. Σέβομαι την Ελλάδα διότι γνωρίζω ότι έχει ένα πολύ σύνθετο έργο. Εμείς έχουμε 520 χλμ. χερσαίων συνόρων να φυλάξουμε, κάτι που απαιτεί τεράστιες προσπάθειες. Η Ελλάδα έχει 4.000 χλμ. θαλάσσιων συνόρων με εκατοντάδες νησιά και γι’ αυτό δεν μπορεί να εφαρμόσει τους κανόνες της Σένγκεν από μόνη της. Είναι αδύνατον. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων βασισμένη στην υποχρεωτική συμβολή όλων των κρατών-μελών για να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας. Διότι, αν δεν είστε σε θέση τουλάχιστον να ρυθμίσετε την εισροή μεταναστών, τότε δεν βρίσκουμε απάντηση στο πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι είναι θεμιτό, στον 21ο αιώνα, να εισέρχονται άνθρωποι στην Ε.Ε. χωρίς κανέναν έλεγχο.

– Αρα συμφωνείτε με αυτό που πρότεινε την Πέμπτη ο κ. Σταϊνμάγερ για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης συνοριακών ελέγχων. Κάτι ανάλογο, αλλά σε διαφορετικούς τόνους είχε προτείνει και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας πριν από λίγες ημέρες.

– Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση. Διότι είναι αδύνατον να το κάνει μόνη της. Απολύτως αδύνατον. Αρα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή δύναμη.

– Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στην πηγή του. Συμφωνείτε;

– Συμφωνώ απολύτως. Θεωρώ ότι αυτό είναι το δεύτερο βήμα που πρέπει να κάνουμε. Πρώτα ο έλεγχος των συνόρων και δεύτερον να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Υεμένη, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και να πολεμηθεί το ISIS. Συμφωνώ με τον κ. Κοτζιά ότι πρέπει να συμφωνήσουμε με Τουρκία, Ιράκ, Λίβανο και Ιρακινό Κουρδιστάν ώστε να συνεχίσουν να φροντίζουν τους μετανάστες. Αν σταματήσουν να το κάνουν, τότε η κατάσταση στην Ευρώπη θα χειροτερέψει. Υπάρχουν 5 εκατ. μετανάστες στην Τουρκία, δύο στον Λίβανο, δύο στην Ιορδανία, δύο στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Αλλά δεν έχουμε ισχυρή διαπραγματευτική θέση εάν δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε τα σύνορά μας. Διαπραγματευόμαστε αυτήν τη στιγμή με αυτές τις χώρες από αδύναμη θέση.

– Μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει το οικονομικό βάρος;

– Οχι. Πρέπει να γίνει ευρωπαϊκή δύναμη με κόστος που θα καλυφθεί από την Ε.Ε. Δεν είναι ελληνική η πρόκληση, ούτε καν αποκλειστικά ευρωπαϊκή, είναι παγκόσμιο ζήτημα. Το να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της είναι άδικο, απαράδεκτο. Πρέπει να είμαστε μαζί με την Ελλάδα και οικονομικά και με την παροχή ανθρώπινου δυναμικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή