Σκα Κέλερ: «Λείπει η βούληση από μερικά κράτη-μέλη»

Σκα Κέλερ: «Λείπει η βούληση από μερικά κράτη-μέλη»

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κρίση χρέους και η προσφυγική κρίση αποκαλύπτουν τις δομικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οποίες καλούνται οι προοδευτικές δυνάμεις να απαντήσουν» λέει στην «Κ» η Σκα Κέλερ, η 33χρονη Γερμανίδα αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων, συνυποψήφια του Α. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν το 2014 και ευρωβουλευτής, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα για το προσφυγικό πρόβλημα.

Οι Πράσινοι θέτουν ψηλά στην ατζέντα τους το προσφυγικό, δίπλα στη Σύνοδο των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και τις διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική Συμφωνία εμπορίου (TTIP), θεωρώντας ότι δημιουργεί την ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση για μεγαλύτερη ενοποίηση στην Ε.Ε. και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το θέμα των θανάτων μεταναστών στη Μεσόγειο δεν είναι καινούργιο. Πέρυσι είχαμε μαζικούς θανάτους στα ανοιχτά της Ιταλίας και από τότε λέμε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ή ανθρωπιστική βίζα, να δοθεί η δυνατότητα της ασφαλούς εισόδου στην Ευρώπη και να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία – να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι μετεγκαταστάσεις σε όλη την επικράτεια» εξηγεί η ίδια. «Ολα τα παραπάνω προβλέπονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία – το μόνο που λείπει είναι η βούληση μερικών κρατών να τα εφαρμόσουν».

Η κ. Κέλερ θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αρμόδιου επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για σεβασμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου, είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως η Κομισιόν αδυνατεί να επιβληθεί στα κράτη-μέλη της Ενωσης, κάτι που θέτει, ξανά, το πρόβλημα της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αυτό που κάνει ο Ορμπαν στην Ουγγαρία και κάποιοι άλλοι ηγέτες είναι παράνομο. Εχουμε ζητήσει να θεσπιστούν ποινές για τις χώρες που δεν σέβονται την ευρωπαϊκή νομοθεσία ασύλου, όπως για παράδειγμα την απώλεια ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για περιορισμένο χρόνο».

Αντίθετα και παρά τις πολιτικές διαφωνίες με τους Χριστιανοδημοκράτες, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής υπερασπίζεται την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο θέμα των προσφυγικών ροών, που φτάνουν στην Κεντρική Ευρώπη. «Η επίθεση που δέχεται για την πολιτική υποδοχής των προσφύγων στη Γερμανία είναι άδικη, αισθανόμαστε την ανάγκη να την υπερασπιστούμε κι ας μην τη θεωρούμε αρκετά καλή, όπως δεν συμφωνούμε με την καγκελάριο και σε πολλά άλλα θέματα».

Η Τουρκία

Οι Πράσινοι διαφωνούν και με την επιχειρούμενη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, στον βαθμό που δεν θα διασφαλιστεί ότι οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους πρόσφυγες, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δεν θέλουμε να πάρει χρήματα η τουρκική κυβέρνηση για να βομβαρδίζει Κούρδους στα ανατολικά» λέει χαρακτηριστικά η κ. Κέλερ. Πεποίθησή της είναι ότι η κοινή γνώμη στη Γερμανία παραμένει φιλική προς τους πρόσφυγες παρά τις πιέσεις που δέχεται από ένα τμήμα των Συντηρητικών και την ακροδεξιά. «Πρόκειται για τη λανθασμένη στρατηγική ενός τμήματος της γερμανικής δεξιάς, η οποία νομίζει ότι θα συγκρατήσει ψήφους από το Pegida και άλλες ακραίες δυνάμεις. Στην πραγματικότητα θα ισχυροποιήσουν την ακροδεξιά. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε αύξηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιθέσεων» εξηγεί.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι δεν περιμένουν πολλά από τη Σύνοδο των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, που ξεκινάει στις 30 Νοεμβρίου, όπως δεν περιμένουν πολλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων. «Το σκάνδαλο της Volkswagen έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι υπάρχει έλλειμμα στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία» εκτιμά η Σκα Κέλερ.

Συμφωνία εμπορίου

Σε ό,τι αφορά τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου (TTIP), η οποία βρίσκεται σε καθεστώς μυστικής διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης η κ. Κέλερ ζητεί περισσότερη διαφάνεια. «Μόλις πρόσφατα μας έδωσαν πρόσβαση σε κείμενα διαβουλεύσεων, αποκλειστικά σε ειδικές αίθουσες ανάγνωσης – δεν μας επιτρέπεται να πάρουμε και να μελετήσουμε αυτά τα κείμενα. Πρόκειται για σκανδαλώδη διαδικασία, αφού ο όγκος είναι τεράστιος. Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια γύρω από αυτό το θέμα, όπως χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια γενικά στα ευρωπαϊκά θέματα. Η TTIP έχει ισχυρό λόμπι υποστήριξης από τη βιομηχανία και συγκεκριμένες κυβερνήσεις, όπως η γερμανική» αναφέρει η Σκα Κέλερ.

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Θα μου πείτε, πάντα αυτό λένε οι πολιτικοί, όμως τώρα ισχύει λίγο περισσότερο. Ή θα φτιάξουμε μια πιο δημοκρατική Ευρώπη με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ο εθνικισμός θα αμφισβητήσει και θα διαβρώσει τις υπάρχουσες δομές, οδηγώντας την προς τη διάλυση», καταλήγει η αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή