«Μητρώο υγείας» για εισερχομένους στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας

«Μητρώο υγείας» για εισερχομένους στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μητρώο υγείας» με το ιατρικό ιστορικό και τα ενδεχόμενα προβλήματα υγείας κάθε πρόσφυγα και μετανάστη που εισέρχεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα συμπληρώνεται στα hotspots. Στο εν λόγω μέτρο που θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και στη βοήθεια που διαθέτει η Ε.Ε. στη χώρα για την προσφυγική κρίση, αναφέρεται σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Λιθουανός επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, που επισκέπτεται τη χώρα μας την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

– Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής κρίσης με το προσφυγικό. Mε ποιον τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει την Ελλάδα για τις αυξημένες ανάγκες στην περίθαλψη;

– Η τρέχουσα κρίση μεταναστών και προσφύγων είναι πιθανώς μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ε.Ε από το 1945 και η Ελλάδα είναι όντως στην πρώτη γραμμή. Η Επιτροπή παρέχει ουσιαστική οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του υψηλού αριθμού προσφύγων και μεταναστών – συνολικά 474 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 από τα Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης, Ενταξης και Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή καταλύματος, σίτισης, περίθαλψης. Επιπλέον, διέθεσε στην Ελλάδα το τελευταίο έτος πάνω από 25 εκατ. ευρώ επείγουσα βοήθεια, ενώ αναμένουμε αίτημα από το ελληνικό υπ. Υγείας για επιπλέον έκτακτη βοήθεια για την υγειονομική κάλυψη μεταναστών σε νησιά. Παράλληλα, έχουν διοχετεύσει 5 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση έργων που στοχεύουν σε θέματα υγείας προσφύγων σε χώρες «πρώτης γραμμής». Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ελέγχονται συστηματικά και να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες που αφορούν την υγεία τους όσο το δυνατόν νωρίτερα φτάσουν σε ελληνικό έδαφος. Στο πλαίσιο αυτό η επιτροπή, μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, συνέταξε ένα έγγραφο, ως «προσωπικό μητρώο υγείας» που θα διατίθεται από τα hotspots, για την αξιολόγηση ιατρικών αναγκών και την ανασύσταση του ιατρικού τους ιστορικού. Το έγγραφο αυτό θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

– Το διάστημα 2009-2013 μειώθηκε λόγω των μνημονίων η κρατική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα κατά 37,7%, με αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό στα νοσοκομεία. Σας ανησυχεί αυτή η κατάσταση σε ένα μέλος της Ε.Ε;

– Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το ότι η οικονομική αναταραχή των τελευταίων ετών στην Ελλάδα επιδείνωσε τις ανισότητες στην υγεία, τόσο σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε. όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Ορισμένες κοινωνικές ομάδες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην περίθαλψη, αφού εμπόδια που προϋπήρχαν, έχουν επιδεινωθεί. Εκφράζω την ειλικρινή συμπαράστασή μου στην κυβέρνηση για τα μέτρα που έπρεπε να λάβει σχετικά με τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη βελτίωση της αποδοτικότητας-βιωσιμότητας του συστήματος υγείας. Τα μέτρα είχαν σχεδιαστεί για τον έλεγχο των δαπανών κατά τρόπο που να μη θέτουν σε κίνδυνο τα διεθνή πρότυπα και δεν έπρεπε να θέσουν σε κίνδυνο την πρόσβαση στην περίθαλψη. Ηθελα να επισημάνω ορισμένα θετικά μέτρα που ελήφθησαν, όπως η προώθηση υπουργικών αποφάσεων για την καθολική πρόσβαση πολιτών στο σύστημα υγείας. Η Ελλάδα αποτέλεσε υπόδειγμα για την Ευρώπη όσον αφορά τον διορατικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις φαρμακευτικές δαπάνες, ενώ επικροτώ την πρόθεση για την αναμόρφωση του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

– Υπάρχουν αναξιοποίητα κοινοτικά κονδύλια που μπορεί να χρησιμοποιήσει η χώρα για να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης;

– Τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία για την περίοδο έως το 2020 θα επενδύσουν έως 367 εκατ. ευρώ –μεταξύ άλλων– σε υποδομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ηλεκτρονική υγεία, προγράμματα προαγωγής υγείας για ευάλωτες ομάδες, ιατρικό τουρισμό. Την περίοδο 2007-2013, διατέθηκαν 335 εκατ. ευρώ για υποδομές υγείας, ενώ επιπλέον 275 εκατ. ευρώ ήταν διαθέσιμα για δράσεις στην υγεία. Η οικονομική ενίσχυση δείχνει τη συνεχή δέσμευση της Ε.Ε. για την υποστήριξη του ελληνικού λαού και της υγείας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή