Ιωάννα Φωτοπούλου: «Είναι σπουδαίο να δημιουργείται έστω και μία θέση εργασίας στην Ελλάδα σημερα»

Ιωάννα Φωτοπούλου: «Είναι σπουδαίο να δημιουργείται έστω και μία θέση εργασίας στην Ελλάδα σημερα»

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τα 25 της είχε κερδίσει τρία βραβεία για την κοινωνική της δράση: τo One Young World Scholarship (ΜΚΟ στο Ηνωμένο Βασίλειο που στοχεύει στην ενδυνάμωση των νέων για την προώθηση θετικών αλλαγών στον κόσμο), το Clinton Global Initiative Award και το Social Impact Award από το Impact Hub. Σήμερα, στα 26 της, βοηθάει άλλους νέους να δραστηριοποιηθούν κοινωνικά και επιχειρηματικά ως υπεύθυνη των Social Impact Awards στο Impact Hub Athens.* Μέλος ενός παγκόσμιου δικτύου σε περισσότερες από 50 πόλεις, το Impact Hub Athens υποστηρίζει ανθρώπους που πιστεύουν πως οι ενέργειες του επιχειρηματικού τομέα μπορούν και πρέπει να έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Η Ιωάννα Φωτοπούλου σπούδασε μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας. Είναι ιδρύτρια του YouRule, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή των προβλημάτων της ελληνικής επικράτειας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μπορεί μια νέα μικρή επιχείρηση πράγματι να έχει κοινωνικό αντίκτυπο; Φυσικά! Εχουμε την Ithaka, ένα κινητό πλυντήριο ρούχων για αστέγους, ή τη Filisia, που βοηθάει ανθρώπους με ειδικές ανάγκες μέσω της μουσικής. Μέχρι τώρα, όποιος ήθελε να προσφέρει δεν είχε άλλη λύση από το να ιδρύσει μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Τώρα η κοινωνική επιχειρηματικότητα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και στην Ελλάδα, και, παρόλο που είναι ακόμα νωρίς, υπάρχουν επιχειρήσεις που καθίστανται βιώσιμες μέσα από την κοινωνική τους δράση.

Υπάρχουν ελληνικές βιώσιμες κοινωνικές επιχειρήσεις;

Δεν χρειάζεται να λειτουργούν σε τεράστια κλίμακα. Κοινωνικός αντίκτυπος δημιουργείται ακόμη και εάν αλλάξει η ζωή μόνο ενός άλλου ανθρώπου μέσα από τη δική σου δράση. Δεν είναι πραγματικά σπουδαίο να δημιουργείται έστω και μία θέση εργασίας στην Ελλάδα σήμερα; Είναι πολύ σημαντικό να κοιμάσαι το βράδυ και να λες: «Σήμερα έκανα κάτι. Δεν έβλεπα αμερικανικές σειρές στον υπολογιστή μου όλη μέρα».

Ποιος είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος του YouRule;

Το YouRule βρίσκεται ακόμα σε πιλοτική φάση και έχει ήδη 10.000 εγγεγραμμένους. Και, ήδη, έχει προωθήσει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Στη δυτική Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, οι βιβλιοθήκες παρέμεναν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Μέσα από τη συζήτηση στο YouRule σήμερα λειτουργούν με εθελοντές. Στον Δήμο Αχαρνών δημιουργήθηκε ομάδα που φροντίζει τους αστέγους. Ουσιαστικά το YouRule προάγει τη συνεργασία ανάμεσα στους πολίτες.

Για ποια πράγματα παραπονιούνται συνήθως οι πολίτες;

Κυρίως για το οδόστρωμα, την έλλειψη πρασίνου και την καθαριότητα. Εμείς, με όσους δήμους θα συνεργαστούμε, θα τα καταγράφουμε όλα αυτά και θα τα στέλνουμε στα αρμόδια τμήματα. Θα εξασφαλίζουμε την ανωνυμία όσων κάνουν τις καταγγελίες αλλά και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου. Είμαστε κάπως σαν τα ΚΕΠ…

Γιατί να δεχθούν οι δήμοι να συνεργαστούν μαζί σας, και μάλιστα επί πληρωμή;

Για το χρόνο που θα γλιτώνουν οι υπάλληλοί τους για να απαντούν στα τηλέφωνα. Αλλά θα δίνουμε και κίνητρα: Οι καλύτεροι και οι πιο αποτελεσματικοί δήμαρχοι θα βαθμολογούνται θετικά.

Θεωρείτε ότι οι πιο ηλικιωμένοι θα χρησιμοποιούν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα παράπονά τους στον δήμαρχο;

Οχι… Εχω μεγαλώσει σε χωριό και ξέρω. Οι γέροι θα πηγαίνουν ακόμη και με τα πόδια στο δημαρχείο να παραπονεθούν.

Εχετε έρθει σε επαφή με τον κ. Καμίνη ή τον κ. Μπουτάρη;

Οχι ακόμα.

Εσείς γιατί ασχολείστε σήμερα με το Impact Hub και όχι με τη δική σας επιχείρηση;

Πριν από έξι μήνες έμεινα άνεργη για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Εργαζόμουν στον τομέα μάρκετινγκ μιας επιχείρησης και απολύθηκα εξαιτίας των capital controls. Δεν ήθελα να επιβαρύνω το YouRule και την υπόλοιπη ομάδα με τα έξοδα του μισθού μου πριν αρχίσουμε να έχουμε έσοδα.

Δεν είναι αντιφατικό να προωθείτε την επιχειρηματικότητα όταν εσείς η ίδια είστε εργαζόμενη με μισθό;

Εκανα πολλά πράγματα ως φοιτήτρια, αλλά τώρα είναι δύσκολο να αφιερωθώ στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και να πληρώνω το ενοίκιό μου στην Αθήνα. Οπότε έχω αποφασίσει να προσφέρω βοηθώντας άλλες ομάδες να ξεκινήσουν.

Γιατί δεν μεταναστεύσατε στο εξωτερικό;

Γιατί για μένα ποιότητα ζωής είναι να λέω «καλημέρα» και όχι «good morning» ή «dobro jutro».

Dobro jutro;

Επί περίπου ένα χρόνο έκανα πολιτικό ακτιβισμό στη Βοσνία. Δούλευα με ανθρώπους χωρίς έθνος και χωρίς χαρτιά, που μεγαλώνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης έξω από το Σεράγεβο διότι κανείς δεν τους θέλει. Οι Αλβανοί στο Κόσοβο τους θεωρούν Σέρβους, οι Σέρβοι Αλβανούς και η Βοσνία με το ένα εκατομμύριο προβλήματα δεν θέλει να ασχοληθεί μαζί τους. Ανθρωποι που ζουν μόλις 500 χιλιόμετρα από το χωριό μου, το Ανατολικό Θεσσαλονίκης, όπου μεγάλωσα, και που κινδυνεύουν να πεθάνουν από απλά προβλήματα υγείας όπως η περιτονίτιδα, διότι δεν δικαιούνται περίθαλψη.

Πώς έμπλεξε ένα κορίτσι από χωριό με όλα αυτά;

Λόγω απανωτών… αποτυχιών. Διότι πέρασα σε μια σχολή που δεν ήθελα, απλώς και μόνο επειδή έγραψα 19.100 μόρια. Επειδή δεν με πήραν για Erasmus στην Ισπανία, που ήταν η πρώτη μου επιλογή, και κατέληξα στην Ουτρέχτη σε ένα πρόγραμμα για κοινωνικά θέματα. Εκεί κατάλαβα ότι με εκφράζει η κοινωνία των πολιτών.

Είναι ανεπτυγμένη η κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα;

Εχει αρχίσει σιγά-σιγά να δημιουργείται. Με αργούς ρυθμούς.

Η γενιά σας δεν είναι λίγο απολιτίκ;

Δεν το δέχομαι αυτό. Μπορεί να μην ασχολούμαστε με τα πολιτικά κόμματα, αλλά αυτά είναι η χειρότερη έκφανση της πολιτικής.

Θεωρείτε ότι η γενιά σας είναι καλύτερη από τις προηγούμενες;

Οχι. Αλλά σίγουρα είμαστε πιο άτυχοι. Μας έλεγαν σ’ όλη μας τη ζωή να είμαστε καλοί μαθητές για να πάρουμε ένα πτυχίο και τώρα μας χτυπάει η ανεργία. Είναι φυσικό να νιώθουμε ότι η κοινωνία μάς χρωστάει.

Νιώθετε ότι η κοινωνία σάς χρωστάει;

Προσωπικά όχι, διότι δεν μεγάλωσα έτσι. Εχουμε περάσει πολύ δύσκολα με την οικογένειά μου. Σκεφτείτε ότι, όταν ήμουν 11 χρόνων, κοιμόμασταν και οι τέσσερις -οι γονείς μου, η αδερφή μου κι εγώ- στρωματσάδα στο χολ όταν έβρεχε, επειδή η σκεπή στα υπνοδωμάτια έσταζε και δεν είχαμε χρήματα να την επισκευάσουμε. Περνούσαμε, όμως, καλά!

Τι δουλειά έκαναν οι γονείς σας;

Η μητέρα μου ήταν νηπιαγωγός. Ο πατέρας μου δάσκαλος, αλλά τα πρώτα χρόνια πριν διοριστεί έκανε ό,τι δουλειά έβρισκε. Στα χωράφια, αχθοφόρος, οδηγός σε φορτηγά. Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτόν. Σήμερα είναι δήμαρχος στον Δήμο Δέλτα.

Το YouRule θα θίγει τα κακώς κείμενα του πατέρα σας;

Αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος που αποχώρησα από τη διοίκηση του YouRule σε αυτό το στάδιο. drakoulaki

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή